Kesimptainjektion orolig

Visar 7 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #14871

   Jag fick ett nytt skov i juni vilket gjorde att jag fick byta medicin från Tecfidera till Kesimptainjektion som ska tas varje månad. Jag är i uppstarten och har precis tagit mig andra dos som skett en gång i veckan nu i början. Jag är van vid att hantera till exempel insulin sprutor osv då jag själv jobbar i vården. Första injektionen Kesimpta tog jag när ssk var med och nu tog jag min andra på egen hand igår.

   Saken hör till den att jag mår väldigt dåligt psykiskt av min sjukdom och det innefattar bland annat stor oro med en hel del katastroftänk. Jag är osäker på mig själv och tvivlar en hel del. Det går lite i perioder men just nu är en sådan period.

   Nu spökar mina tankar att jag inte tagit injektionen på rätt sätt. Jag har med största sannolikhet gjort det men oron äter upp mig att jag inte gjort det. Jag satt på sängkanten och satte sprutan mot magen och tryckte den mot huden i ett vad jag vill tro och hoppas tillräckligt stadigt grepp. Jag hör att injektionen startar och jag hör även klick nummer 2 och jag inväntar något och kollar sedan att den gröna stapeln slutförs och vänta ytterligare ca 5 sekunder och tar bort sprutan från huden. Man ser ett tydligt avtryck från sprutan med en liten blodprick i mitten.

   Trots att jag gjort dessa steg så har mina tankar börjat spöka.

   Tänk om jag omedvetet lättade lite på handen under injektionen så att jag inte fick i mig hela injektionen?

   Hur hade injektionen och sprutan betett sig om jag lättat lite på handen?

   Stapeln är grön och jag ser ingen vätska kvar i sprutan och jag noterade ingen fukt vid injektionstället förutom blodpricken.

   Är det någon som har några svar på på hur sprutan betett sig om jag omedvetet lättat på trycket när jag höll den mot huden?

   Jag jämför med till exempel insulinålar där själva nålen blir inaktiverad om man inte hela tiden håller kanylen tryckt på huden.

   Tänk om det blivit likadant här? Men vart har vätskan isåfall tagit vägen?

   Tankarna skenar iväg att tänk om jag inte gjort rätt och så kommer jag få ett sämre skydd osv.

   Min sköldkörtel spökar också och de gör att jag troligtvis har mer oro i kroppen än vanligt.

   Någon som orkar reda i mina katastroftankar?

  • #14872

   Hej Tilma,
   va jobbigt och läsa att du har det så jobbigt med Kesimpta.
   Jag har också fått byta från Mabthera till Kesimpta pga av nya plack i bröst och ryggen.
   Min första MS medicin var Rebif som också var en spruta, som var väldigt jobbig och obehagligt samt många bieffekter fick jag.
   Med Kesimpta tyckte jag oh nej inte igen en spruta, första gången var det lite jobbit just det där att få nålen i huden samt hur snabb trycket kommer vara. Men jag klarade det, tyckte wow va smidig den här sprutan är.
   Tips som jag kan dela med mig av hur du ska ta den är att du tar tre fingrar brevid din navel och sen i denna område med tre fingers avstånd från naveln kan du injicera sprutan. Detta fick jag av en sjuksköterska från Serbien som underlättade för en 14 årig att ta sina sprutor.
   Om du är osäker ber igen och träffa en sjukskötersta du kan alltid ställa massa frågor och berätta hur känner, det ingen fel att du tänker så.

   Jag hoppas att jag kunde hjälpa lite, har du mer frågor hör gärna av dig, jag delar gärna mina erfarenheter med andra.

   Du är stark, kämpa.

   Styrke kram! 💪🏼🧡

  • #14873

   Anonym

   Hej Tilma!

   Jag har ingen erfarenhet av sprutor. Men utifrån det du beskriver, och att du dessutom är van vid att ge andra injektioner, så är väl ändå sannolikheten att det blev rätt när du gav dig själv en spruta mycket stor? Om sprutan dessutom är tom och det inte blivit vått någonstans måste du ju fått i dig det du ska! 🙂

   Om du tror att det hjälper dig kanske du kan kontakta ditt MS-team och ställa just den fråga du ställde här, om “hur sprutan betett sig om jag omedvetet lättat på trycket när jag höll den mot huden?”

  • #14874

   Jag är lite orolig att dom ska tro att jag är galen om jag tar upp mina spökande tankar. Därför hade det känts bra om någon med mer erfarenhet kanske kan komma med något lugnande besked 😅 Jag funderar på om sprutan ens klickar 2 gånger om jag lättat på trycket innan. Isåfall så hade det känts som bevis nog att den fungerat 🙂

  • #14875

   Anonym

   De är säkert vana vid det mesta. 🙂

   Men du måste ju inte berätta allt för dem om du ringer, du kan ju t ex ringa och fråga bara det du skrev nu, om sprutan klickar 2 gånger osv? Är ju inget konstigt alls med att vilja veta hur den fungerar.

   Hoppas det löser sig för dig! 🙂

  • #14876

   Hej

   Jag fick också byta från Tecfidera till Kesimpta.
   Första året mycket ångest för sjukdomen så jag förstår dig men det blir lättare och lättare. Jag är väldigt nöjd med Kesimpta. Har tagit den i 2 år nu.
   Jag gör precis så som du beskrev, hör klicket nr 2 väntar en extra sekund ser det gröna o h ingen vätska kvar. Sen blir det en lite blodprick.
   Du kan vara lugn. Du gör rätt.
   Men för att må bra så boka en tid hos ssk när du skall ta nästa gång.

   I början tänkte jag på sjukdomen hela tiden och blev orolig/ledsen/panik.
   Nu försöker jag leva på som vanligt, utsätter mig inte för mycket stress och märker att jag mår bättre och symtomen minskar.

   Hoppas du kan få lite ro

  • #14895

   Tack för era svar. Jag kontaktade mottagningen och dom sa också att jag gjort rätt. Dom sa också att OM man av en händelse inte håller samma tryck hela tiden så hamnar det lite längre ut i huden men tas ändå upp som det ska.

   Jag gjorde det igen häromdagen då jag är i uppstart och har varje vecka nu i början och då kände jag mig mer säker. Tack alla.

  • #14905

   Anonym

   Vad fint att det löste sig för dig, Tilma! 🙂

Visar 7 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.