Kosttillskott

 • Författare
  Inlägg
 • #10405

  Hej på er!

  Tänkte fråga er vad ni tar för kosttillskott om ni gör det? och om ni tar något pågrund MS diagnosen förövrigt. Vad har fungerat bäst/på vilket sätt hjälpte det er?

  Tack för svar 🙂

 • #10406

  Hej! Jag kan typ inte plocka upp d-vitamin själv så jag har det på recept. Jag känner inte av någon skillnad, det sägs att man kan bli piggare/få mer energi men det vet jag inte 😁 Tar du något mer än bromsmedicin?

 • #10408

  Det finns en hel del forskning på anti-inflammatorisk kost, jag har läst om patienter i USA som ordinerats en sådan i kombination med den vanliga behandligen. I Sverige tycks inte sådana kostråd ges utan man rekommenderar en ”nyttig och varierande kost”, min neurolog menar att det inte finns tillräckligt med underlag för att säga något definitivt om den saken än, och yrkar endast på att kosten är en viktig del av sjukdomens progression men kan inte riktigt ge mig något mer konkret. Vill du läsa in dig på sådant kan du kolla upp dr. Weil, eller food pharmacy (ska tas med en nypa salt, särskilt det där om att inte få äta uppvärmd mat).

  Förutom att försöka äta anti-inflammatoriskt och ta ett vanligt vitamintillskott tar jag extra D-vitamin, eftersom jag har haft kraftigt underskott. Jag har läst om läkare som skriver ut det till sina ms-patienter, och att det finns forskning som visar att man kan behöva upp till 2-3 gånger mer D-vitamin utöver RDI med ms. Vad jag förstått verkar det finnas en vetenskaplig konsensus om att d-vitamin är kopplat till hjärna, nerver och ms. Just nu orkar jag dock inte faktachecka, så var kritisk och läs på!

 • #10409
  ZJ
  ZJ

  Hej!
  Jag tar omega3, Bvitamin och Dvitamin.
  D vitaminen började jag ta mest för att jag hört att det är bra om man har MS, och för att minska trötthet, dock vet jag inte hur mycket det hjälper.
  Dom andra vitaminerna tar jag för att jag mest äter vegetarisk kost. Händer ibland att jag äter kött också men inte jätteofta 😊

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.