Läkaren har gått på semester.. Hjälp att tyda provsvaren?

Visar 1 svarstråd
 • Författare
  Inlägg
  • #14784

   Hej!

   Skrev ett inlägg innan om en random upptäckt av ärr i hjärnan när undersökning av annat gjordes.

   Har nu gjort LP, som gick bra & jag hade inga besvär efter den, men.. har fått en massa svar i min journal på 1177. Läkaren skrev 7/7 en sista anteckning & har nu gått på semester i 10 veckor…. enligt mottagningen kontaktar hon mig i höst. Jippi.

   Jag fattar att jag nog kommer att få diagnosen MS i och med en av anteckningarna. Men jag fattar ändå inte då jag inte har symptom, och då jag tycker att resten av provsvaren ser bra ut? Vore tacksam om någon här med mer vana ögon kan kika & bolla lite med mig.

   – Normal ACE, S vitamin-D på 63, suboptimal. Hepatitprover ej påvisat. ANA IgG visar hög titer med homogent mönster. Borrelia ej påvisat. Hepatit B-virus ej påvisat.

   – Aquaporin-4 antikroppar, anti MOG antikroppar negativa.

   – S-Aquaporin-4 IgG Negativ
   S-MOG IgG Negativ.

   – Elfores i likvor visar normal blod-hjärnbarriärfunktion. Det ses än fler än tio oligoklonala IgG-band selektiv i likvor med förhöjt IgG-index. Det föreligger en intratekal produktion av IgG. Normal IgM-index. Ingen intratekal produktion av IgM.

   – Neurofilament på 450, ua. ACE i likvor under 2, inom referensområdet. Avvaktar svar neurotropavirus och proteinfraktioner i likvor.

   / Sixten

  • #14785

   Hej!
   Du behöver inte ha pågående symptom för att få en MS-diagnos. Det beror på att sjukdomen går i skov där tidiga symptom kan försvinna helt mellan skoven, framförallt tidigt i sjukdomsprocessen. Du kan även få diagnosen “Möjlig MS” helt utan symptom beroende på resultat från MR och ryggradsvätskeprov.

   Några reflektioner efter att ha läst ditt tidigare ämne och provsvaren:
   – Du är en kvinna (MS är vanligare hos kvinnor).
   – Du är i “rätt” ålder för MS-debut.
   – Du har symptom som har gått över.
   – De har upptäckt lesioner i Centrala Nervsystemet vid MR-röntgen.
   – Detta: “Det ses än fler än tio oligoklonala IgG-band selektiv i likvor med förhöjt IgG-index. Det föreligger en intratekal produktion av IgG.” är tydliga tecken på skador i Centrala Nervsystemet och är tydliga tecken på MS.

   Jag är inte läkare, har inte tillgång till alla detaljer men baserat på vad jag lärt mig om MS de senaste 16 åren och på vad jag lärt mig i skrivandet av vår diagnstiseringsguide https://ungmedms.com/2022/05/diagnostisering-av-multipel-skleros-ms/ så ser det onekligen väldigt mycket ut som MS.

   Om professionen gör samma bedömning bör du påbörja medicinering snarast för att sätta stopp för sjukdomen i god tid och undvika permanenta skador.

   Hur lång tid förväntas du vänta på läkaren? Kan du kontakta någon annan på samma klinik och kanske få en bedömning från någon annan? Ett tips är att försöka få tag på en sjuksköterska på kliniken som kan hjälpa dig.
   Att vänta längre än enstaka veckor anser i alla fall jag vara för lång tid.

   • #14786

    Hej!

    Och tack för svar 🙂

    Några symtom som gått över har jag inte haft, då jag inte haft – eller har – några symtom.

    Har idag försökt få tag i nån på Medicinmottagningen här i stan där läkaren jobbar. Men dom hade en mycket kort & fullbokad telefontid. Har också skrivit meddelande till dom innan utan svar hittills.

    Vill såklart påbörja behandling så snart som möjligt om dom anser att jag ska göra det. Men tycker detta är riktigt ruttet… att ingen har kontaktat mig längs vägen & att denna journalanteckning där tecken på inflammation finns med, den har funnits sen 22/6, hon aktiverade den bara innan hon gick på semester.

    Sixten

   • #14790

    Ah ok. Tänkte mest att du pratade om domningar i förra ämnet och att du nu skrev att du inte hade några symptom.

    Ja, det är inte bra att det drar ut på tiden pga semester. Ligg på, ge inte upp och försök få tag på sjuksköterska om du inte får tag på någon läkare. De kan som sagt vara lättare att nå. Men att det ska gå 10 veckor från att de konstaterar neuroinflammation tills någon ger dig ett eventuellt besked är inte ok. Framförallt då läkaren sannolikt inte hör av sig dag 1 efter semestern och medicineringsstart också tar ett tag att förbereda. Sen tar medicineringen ibland tid innan den börjar ge full effekt.

   • #14791

    Aha, nej alltså jag är diskbråksopererad & har domningar i benen från det. Även problem med nacken & har lite domningar från det. Försvinner med rörelse/stretch. Men kan ju vara MS också.. nu tolkar man ju slut som MS liksom.

    Ja nej gud, känner verkligen att det inte är okej alls. Hon skriver att hon inväntar 2 provsvar, men jag kan inte se hur dom liksom ändrar det faktum att man ju nu har hittat inflammation.. Sen en månad tillbaka, och ingen har hört av sig till mig.

Visar 1 svarstråd

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.