Läkning

Visar 7 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #14344

   Jag tar Mabthera och har nu råkat ut för svinkoppor. Är det så att pga nedsatt immunförsvar så behöver jag antibiotika för att detta ska läka? Jag baddar med bakteriedödande men tycker inte det blir bättre. Någon som varit med om samma?

  • #14345

   Kan egentligen inget om svinkoppor, men det är inte helt ovanligt att man kan behöva lite hjälp på traven att bli av med infektioner (eller att det tar längre tid än normalt). Vad säger vården? 🙂

  • #14355

   Min neurolog rådde mig uppsöka läkare på vårdcentralen då han misstänkte bältros. Påbörjat medicinering nu. Vet inte riktigt vad bältros kan innebära när man har sänkt immunförsvar. Men samtidigt är det väl bättre att behandla för det om misstanken finns…

   • #14356

    Jaha, uppfattade det som att det var “bekräftade” svinkoppor, annars hade jag också varnat för att det skulle kunna vara bältros! Har själv haft det, och det är tyvärr inte ovanligt med opportunistiska infektioner när man står på behandling som sänker immunförsvaret. Sedan är det nog skit att få bältros oavsett! Och bra med behandling, mitt blev inte så mycket värre efter att jag påbörjade den. 🙂 Hoppas det blir så lindrigt som möjligt för dig.

  • #14357

   @Emma Hur yttrade sig bältros för dig? Vet inte riktigt hur bältros beter sig när man har nedsatt immunförsvar. Hur lång tid tog det att det blev bättre efter du påbörjat behandlingen?

   • #14358

    Jag hade bara ett band med utslag på ena underarmen, vilket kanske inte är det vanligaste stället att få det på. Hade jag inte fått behandling i tid så är det säkert möjligt att det lett till fler utslag, det blev inte heller en speciellt smärtsam historia vilket jag är glad för. Minns inte exakt hur lång tid det tog för utslagen att läka, känns som att huvudsaken var att det inte blev värre/smärtsamt. Tvättade såren regelbundet och hade på en vattentät kompress över större delen av tiden, så att blåsorna inte skulle slitas upp av kläder etc. Men det var som sagt en ganska begränsad del av kroppen jag hade utslagen på, så det var möjligt att göra så.

  • #14359

   Tack snälla för svar.

  • #14360

   Hej!
   Jag hade bältros som blommade upp ett tag efter att jag hade fått rituximab. Det började som känselförändringar och pirrningar på ena sidan av bröstkorgen. Sen blev det som röda fläckar som satt ihop som i ett band på ena sidan. Så fort jag märkte det hörde jag av till min MS-klinik och fick antiviralt läkemedel. Det sved och var jobbigt men blev inte jätteallvarligt tack vare att jag börjat medicinera relativt tidigt. Medicinen måste sättas in tidigt för att ha en effekt. Så hör av dig till din klinik asap!

   Tänk på att bältros även kan smitta. Bäst vore om du kunde få läkemedlet utskrivet utan att behöva åka in till kliniken.
   “Hur smittar bältros? Bältros kan smitta genom direktkontakt med de öppna såren där blåsor spruckit. Var försiktig tills blåsorna torkat in och du har fått sårskorpor. Du bör undvika att träffa personer som inte haft vattkoppor eller inte är vaccinerade, särskilt personer med nedsatt immunförsvar, gravida kvinnor eller nyfödda.”

   Kanske inte jätterelevant men jag har skrivit lite om detta här: https://www.spetspatienterna.se/olydnad-och-helveteseld-sex-timmar-fran-vardkontakt-till-medicinering/

  • #14361

   @Qbert Tack för att du delar med dig. Jag vet snart varken ut eller in. Läkarna på vårdcentralen kunde inte konstatera att det är bältros men satte in antiviralt läkemedel då risken finns. De tog en snabbsänka och den var låg, vad det nu betyder. Medicineringen påbörjade jag i fredags, utslaget kom i måndags, så om det är för sent vet jag inte. Vad är konsekvensen om man börjar behandling för sent? Jag har inte ont och utslaget är lokalt på ett ställe i ansiktet. Av vad jag läst om bältros och vad jag känner till om svinkoppor (båda barnen har haft det) så tror jag fortf att det svinkoppor jag har. Läkarna sa att om det nu inte är bältros så gör medicineringen ingen skada. Följde min neurologs råd och sedan läkarnas råd…vet inte vad mer man kan göra. Men om jag förstått det rätt, om det är bältros jag har så skulle mina barn kunna smittas men då blir det vattkoppor de får? Ingen av dem har haft det.

  • #14362

   Medicineringen förhindrar spridningen så det inte blir fler utslag. När utslagen väl är där så gör det verken för eller till att ta läkemedlet. Så man vill stoppa spridningen tidigt. Det svider jättemycket när det blir stora utslag, därav namnet helveteseld.

   Det låter som att du har gjort vad du kan och fått den hjälp som finns att få. Om det är svinkoppor så verkar det vara besvärligt men inte jättejobbigt som vuxen. Är det bältros har du fått medicinering i tid.

   Hoppas det löser sig!

Visar 7 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.