Låter detta bekant? Kan det vara MS?

 • Författare
  Inlägg
 • #7539

  Hej alla,
  Jag misstänker att jag möjligtvis har MS (eller annan sjukdom i nervsystemet) och skulle verkligen uppskatta om någon kan tala om ifall dessa problem låter bekanta.

  Jag hade kraftiga problem med yrsel, ljusblixtar, migrän och trötthet under ungdomen. Även känselbortfall på halva ansiktet vid ett tillfälle. Idag är det dock bättre med just dessa problem, förutom tröttheten då. Idag har jag börjat få allt mer problem synen (grumlig, fläckig syn, väldigt ljuskänslig med återkommande inflammationer/vagel). Kollat upp det ett par gånger men bara fått salva, droppar och liknande. Har även en del balanssvårigheter (t.ex om jag tittar ner samtidigt som jag går). Väldigt stel nacke dessutom (möjligt att det har med en tidigare rejäl smäll mot bakhuvudet).

  Men det absolut värsta är frysandet. Detta upptar mer eller mindre hela mitt liv och varje dag är som en kamp om en dräglig kroppstemperatur. Jag började märka detta för ca 2 år sedan och det har bara blivit sämre med tiden. Det är frusenhet inne i kroppen, i märgen liksom. Det strålar från ryggraden/mellan skulderna ut i fingrarna och fötterna. Detta leder till att jag börjar spänna mig över hela kroppen och så sitter jag där mer eller mindre konserverad i min frusenhet. Blir väldigt okoncentrerad, trött och uttömd. Att röra på mig och träna hjälper oftast, men bara i ett par timmar. Sedan är frysandet tillbaka igen. Hur mycket kläder jag har på mig, sockor, täcken, spelar inte så stor roll. Värmefläkt hjälper dock en del.

  Dessa problem kommer i skov, där ena dagen är sämre än den andra. Problemen finns dock alltid där.

  Känns denna problematik bekant? Kan det vara MS?
  Funderar på att kontakta neurolog nu. Jag var nästan på väg att dra till akuten idag då jag helt enkelt fått nog av frysandet, men struntade i det pga skepticism. Känns inte som om dom skulle ta detta på allvar.

  Hjälp uppskattas innerligt!

 • #7540

  Hej Korpur och välkommen till forumet!

  Du borde inte fundera på att kontakta vården – du borde kontakta vården. Nu. Det finns fantastiska behandlingar mot MS, och det här är en sjukdom som kan bli ganska mycket sämre om man inte får rätt vård i tid. Förlåt om jag skrämmer dig.

  Lite detaljer: Man brukar drabbas av MS mellan 20–40 års ålder, och yngre förekommer, men det är inte lika vanligt (eftersom du skrev ”ungdomen”). Skov brukar vara längre än 24 timmar, och ofta mycket längre, efter vilka symptom helt eller delvis försvinner.

  Många av de symptom du nämner är vanliga för MS, men symptom som hör till MS är också otroligt olika från person till person. Det beror på var i centrala nervsystemet skada är skedd. Ditt problem behöver inte ens vara MS, men det låter ändå som en neurologisk sjukdom, och oavsett vad behöver du kollas upp. De måste ta dig på allvar, och gör de inte det så stå på dig och kräv, kräv, kräv att du skall bli ordentligt undersökt. Kanske det hjälper om du har en nära kontakt att följa med dig?

  Jag önskar dig all lycka till, jag hoppas att det går bra, och glöm inte att vi finns här!

 • #7548

  Skulle säga att du inte skall fundera så mycket över det utan kolla upp det direkt.
  Det kan vara allt från näringsbrist och utmattningssyndrom till MS. Värre än så om man har otur.

  Men ja, jag känner igen mig i många av symtomen.

  Däremot är det inte farligt att söka vård. Snarare farligare att inte göra det.

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.