Mabthera blodprov

 • Författare
  Inlägg
 • #8479

  Är någon vet att vad det betyder ?

  S-VZV IgG Resultat: 1505 mlU/mL POSITIV
  Ny metod för VZV IgG from 14/1-2019. Positiva resultat är Större än 165 mlU/mL och resultatet kan ej jämföras med tidigare titervärden.
  Har jag aktiv ms??😭😭😭
  Mvh

 • #8480

  IgG har med antikroppar att göra. VZV är en förkortning för Varicella-zoster virus. S:et framför förkortningen står för serum (betyder att det är testat på serum, som blir när man centrifugerar blodprovsröret).
  Ditt resultat betyder att du har antikroppar mot VZV. Det kan du ha fått antingen av att ha varit utsatt för viruset eller blivit vaccinerad. VZV är ett herpesvirus som kan orsaka just herpes (herpes zoster) och även vattkoppor (varicella).
  Så provsvaret i sig har inget med själva MS:en att göra.

 • #8481

  Myseflfandi tack for ditt svar tusentack

 • #8482

  Jag är inte lika påläst som @myselfandi, men vad jag har förstått är det ett extremt vanligt virus som nästan alla går och bär på. Om man är negativ bör man som vaccinera sig då man som vuxen kan bli jättesjuk om man får vattkoppor.

  Anledningen till att man vill ha koll på det är att man kan råka ut för tex bältros i samband med att man trycker ner immunförsvaret med tex Mabthera. Bältros orsakas av samma virus.Anledningen till att jag känner till detta är att jag nyligen har fått just Bältros. Och tack vare att jag var observant, och min MS-sjuksköterska är jättebra, så blev jag medicinerad i tid. Så det blev inte så jobbigt som det skulle ha kunnat bli.

  Håll utkik för större utslag, så är allt lugnt! 🙂

  • #8484

   Tack för ditt svar , jag har fått två gånger varje månad munnsår efter mabthera , jag hade inte förut , I September blir 4 gånger med mabthera , jag är rädd ,

   Tack

  • #8486

   Det suger förstås med munsår, men du behöver inte vara rädd för det 🙂 Du hade garanterat viruset latent i kroppen sedan innan, och sen blossar det lättare upp när immunförsvaret är sänkt. Men sånt händer även personen som inte står på medicin som sänker immunförsvaret, det är jättevanligt med munsår. Men är det väldigt besvärliga utslag så kanske det kan vara en idé att prata med vården om dem.

   Sedan är jag inne på @Qubert s linje om att vara uppmärksam på utslag som skulle kunna vara bältros, eftersom jag själv haft det förut det här året. Till skillnad från honom så var det inte ens i nära anslutning till min senaste dos Mabthera eller i samband med en förkylning – däremot var jag stressad som attan.

   Kontentan är iaf att du inte behöver vara så orolig som du är 🙂

 • #8483

  Obert,vad är anledningen för att du råkade ut för bältros?

  • #8485

   Troligen för att immunförsvaret pressades ner av Mabtheran (hade precis fått en ny dos), sen hade jag en lätt förkylning i kroppen och sen stressade en del inför almedalen.

 • #8488

  Mina vänner , jag blev väldigt trött varje månad får jag munsår . Nu såg jag igen munnsår 😭😭😭😭 ohhh , jag årkar inte mer

  • #8490

   Har du talat med våren om det? Om du har stora besvär så ska det finnas virushämmande läkemedel som åtminstone lindrar lite och förhoppningsvis får det att läka ut lite snabbare. 🙂

   Klistrar in info från 1177:

   ”Virushämmande läkemedel
   Om du har svåra besvär av herpesutslagen eller är infektionskänslig kan du få virushämmande läkemedel på recept. Detsamma gäller om du har eksem, som exempelvis böjveckseksem eller kontakteksem. Huden är då mer infektionskänslig och det gör att herpesutslagen lättare sprider sig.

   Virushämmande läkemedel finns både som tabletter och salvor. Det tar inte bort viruset, men lindrar symtomen, hindrar spridningen och gör att infektionen läker snabbare.

   Har du svåra besvär med återkommande utbrott kan en läkare skriva ut tabletter så att du har dem hemma. Behandlingen ska påbörjas redan under de första dygnen när symtomen kommer för att ha bra effekt.”

  • #8492

   Tusen tack Emma tack för ditt svar , jag har fått tablet men tyvärr får jag igen munnsår , det blev en aktiv virus men bld prov visar något annat….

  • #8493

   Om jag uppfattade texten rätt så är det bra att ha tabletter hemma, och försöka ta första dagen man känner besvär. Så med tid kanske det blir enklare? 🙂 För viruset försvinner inte med tabletterna, utan du får nog vackert upprepa varje gång du känner att det är på g.

 • #8489

  Annan fråga kan mabthera påverkar att msn får svaghet i kroppen med muskuel eller fåten blir värre?

  • #8491

   Nja, det är väl troligare att det är MS som är boven i dramat där. 🙂

  • #8517

   Tusen tack Emma du är underbar🙏🙏

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.