Mabthera och PML viruset

Visar 4 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #5005

   har läst runt lite på internet och kom till mabthera och ett PML virus, PML viruset har en dödlig utgång men förstår inte sambandet mellan mabthera och PML viruset! Nån som kan förklara 🙂

  • #5006

   Hittade detta på läkemedelsverket som förklarar bra.

   “PML är en sällsynt, progressiv, demyeliniserande sjukdom i centrala nervsystemet som vanligen leder till dödsfall eller svår invaliditet. PML orsakas av aktivering av JC-virus, ett polyomavirus som finns i latent form hos upp till 80 procent av friska vuxna. JC-virus förblir oftast latent, och orsakar i allmänhet endast PML hos patienter med nedsatt immunförsvar antingen på grund av annan sjukdom (exempelvis HIV eller lymfom) eller behandling (exempelvis cancerkemoterapi eller rejektionsprofylax vid transplantation). I litteraturen finns fall med PML beskrivna hos SLE-patienter som behandlats med andra immunosuppressiva läkemedel än Mabthera.”

   Alltså är det på grund av att immunförsvaret sätts ner som detta virus aktiveras. De som behandlas med Tysabri kollas ofta då de har ganska hög risk att drabbas. Vad jag förstått är det ingen som behandlats med enbart Mabthera mot MS som drabbats än så länge (rätta mig om jag har fel).

   • #5007

    Ja, och sedan är det många JC-positiva Tysabripatienter som rekommenderas att byta till Mabthera. Jag gissar på att skillnaden ligger i att Tysabrin motarbetar T-celler medans Mabtheran B-lymfocyter. Jag är dock inte tillräckligt kunnig för att utveckla varför 😉

  • #5008

   Är rädd så skrämmande att läsa detta då jag är ensamstående mamma till 3 småttingar under 10, har ms och är jc positiv och ska börja med mabthera.

   • #5009

    Som tidigare skrivits så är riskerna mindre med Mabthera än flera andra bromsmediciner, och de fallen av PML som återfinns bland patienterna som stått på Mabthera så är MS överlag inte indikationen.

  • #5010

   Det är lättare sagt än gjort, men oroa dig inte!

   Mabthera ges för många olika sjukdomar och ofta i kombination med flera andra läkemedel. Det är därför omöjligt att veta om biverkningar är pga Mabtheran, någon av de andra medicinerna eller kombinationen däremellan. Systemisk lupus erythematosus (SLE) och vaskulit (som nämns på läkemedelsverket) är ju inte MS. PML har inte heller, vad jag vet, dykt upp som en biverkan under de kliniska prövningarna för Ocrevus (extremt snarlik Mabthera).

   Mabthera är en jättebra medicin med få biverkningar som under lång tid har getts till många MS-patienter. Den har visat sig vara den bästa bromsmedicinen du kan få mot MS. Detaljer hittar du här: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29309484

   Ta hand om dig!

  • #5011

   Läste precis att dödsfall har skett med mabthera för folk utvecklad PML viruset. Så ingen ms medicin är säker för en krona och man kan säga att man riskerar livet med ms medicin!

   • #5012

    PML kan ha dödlig utgång, men de dödsfallen du läst om rör nog personer som får Mabthera för annat än just MS, och i kombination med andra läkemedel (så det är svårt att veta vad som är vad). Sedan är det ju tyvärr så att för att stävja ett sjukdomsförlopp krävs en potent behandling, det säger ju sig själv – och så är det gällande andra sjukdomar också. Och olika behandlingar har olika riskfaktorer, som följs upp och övervakas av vården för att minimera riskerna. Mabthera är en av de mest verksamma behandlingarna vi har, som även har fördelen att ha förhållandevis få biverkningar. Läs länken som @Qbert postade, som understryker det 🙂

Visar 4 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.