Mabthera – svårt att läka infektioner

Visar 7 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #15805

   Hej! Detta är kanske en väldigt specifik fråga. Men jag står på Mabthera, dvs att mitt immunförsvar är inte det starkaste.
   Nu har jag dragit på mig en väldigt hosta och halsont. Det går väl över, men jag har samtidigt en urinvägsinfektion, som jag fått medicin för. Det verkar dock inte hjälpa. Kan det va så att iom att jag har två saker i kroppen som immunförsvaret måste kämpa med, att det helt enkelt inte räcker med penicillinen och mitt svaga immunförsvar för att läka ut det här?

   Har ni varit med om något liknande? Och vad gjorde ni?
   Jag blir ju orolig att urinvägsinfektionen ska gå till njurarna.

  • #15806

   Om du upplever att urinvägsinfektionen inte blir bättre så hade jag hört av mig till läkaren. Det finns ju olika penicillin och det du fått kanske inte var så effektivt mot din uvi:)
   Har fått antibiotika då jag har bältros och jag upplever att det blir bättre trots att jag är ny tatuerad och något förkyld😅
   Kan dock tillägga att jag aldrig behövt varken antibiotika eller penicillin tidigare. Blev efter medicinen för ms så det märks att immunförsvaret är sänkt.
   Hade hört av mig till läkaren, beroende på hur många dagar du haft penicillin? De säger väl att det brukar märkas skillnad efter någon dag på behandling?:)

  • #15807

   Jag har haft många långdragna urinvägsinfektioner sen jag började med Mabthera.
   Viktigt är att de skickat iväg urinen på odling så att du tar rätt sorts antibiotika. Så hör av dig och fråga om svaret på odlingen.

   I mitt fall har jag behövt förlänga behandlingstiden för att ha en chans att bli av med det. Så istället för 5 dagar så har jag behövt minst 10 dagar. Två gånger har de satt mig på långtidbehandling. En tablett dagligen i 3 månader.

   De gånger jag även har en förkylning i kroppen kan det vara ännu svårare att bli av med det.

   Men som sagt, jag hade hört av mig till vårdcentralen.

  • #15808

   ZJ

   Hej,

   Jag själv har inte haft urinvägsinfektion men upplever att jag hade en långdragen förkylning i ca 1 månad. Hade ont i halsen, tappade rösten, hostade i ca 1 månad och äntligen gick det över. Man blir ju mer infektionskänslig. Jag undrar hur många behandlingar du fått, för jag ska få min sjätte behandling om en månad och det känns som att ju mer behandlingar man får desto sämre immunförsvar, vilket är helt logiskt egentligen..

  • #15809

   Hej @zj.
   Jag är nog också inne på min 6:e behandling.
   Tycker inte jag har varit infektionskänslig genom åren alls, har varit frisk som en nötkärna. Men när jag väl får minsta lossa baskilusk så håller det i sig sjukt länge.
   Så tänkte att nu när jag har dubbelt upp med virus/baktierier så är det svårt för kroppen att hantera även med antibiotika/penicillin

   • #15811

    ZJ

    Ja, jag fattar precis vad du menar. Är heller aldrig sjuk, men efter sista infusionen känns det som jag är sjuk titt som tätt. Hoppas du blir bra snart iaf 🙂 hör av dig till läkaren som någon annan sa angående urinvägsinfektionen

  • #15812

   Såg att du var inne på sjätte omgången eller så, och det är ju tyvärr så att igG (immunglobulin) kan sänkas över tid av behandlingen. Är det något som märkts av när du fått ta blodprover inför infusionerna? Möjligt att du behöver glesa ut intervallen.

   Vad säger behandlande läkare för UVI? Har det funnits dialog gällande att du har sänkt immunförsvar?

   Jag hade ett år när jag hade två omgångar med hosta/sjukdom som egentligen i praktiken innebar att jag var fri från hosta 2-3 månader (och det är var f.ö pre covid).Utöver det så fick jag bältros, vilket ju är ett ganska vanligt förekommande när immunförsvaret blivit lite för lågt. Då fick jag glesa ut behandlingen.

  • #15840

   Hade även före mabthera återkommande Uvi, så pass att urinröret fick ärrbildning. Tills sist satte en läkare in långtidsbehandling med låg dos antibiotika (kommer inte att kunna avsluta den) och sedan dess har jag bara haft symptom ett fåtal gånger. Helt underbart! Inga gråtande helnätter på toa eller olyckor på natten längre.

   Du kan absolut behöva längre behandling än de fem standarddagarna. Kom ihåg att risken för resistenta bakterier ökar varje gång behandlingen är för kort.

  • #15841

   En uppdatering.
   Tack för alla som svarat!
   Jag fick en omgång penicillin till och efter det så släppte det. Tack o lov!
   Men hostan har jag kvar, även om den är lite lugnare.
   Jag fick min dos mabthera i torsdags och efter att han sett mina prover så konstaterar han att vi ska börja dra ut på tiden mellan behandlingarna till 14 månader.
   Önskar er alla fin midsommardag!

Visar 7 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.