Magic mushrooms och tysabri

Visar 5 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #12470

   Hej!
   Jag har en väldigt udda fråga som jag inte ens vet om den är okej att fråga här men gör det ändå…
   Jag går på Tysabri mot min MS sedan två år tillbaka. Vi leker med tanken att jag skulle vilja prova psykedeliska svampar (psilocybin/ psilocin) (utomlands där det är lagligt) och är då nyfiken på om detta kan vara en dålig kombination med min medicin? Någon som vet/har en gissning?

  • #12471

   Hej
   Jobbig fråga även att svara på, både stigma om frågan i sig. Men även att ge dig några typer av rekommendationer eller så blir också fel.
   Först och främst: Nej, gör det inte!
   Och en obligatorisk;
   Detta är ingen rekommendation, jag är definitivt ingen läkare. Alla är olika, reagerar olika, jag killgissar hejvilt osv.

   Men,
   Som jag förstår det, så begränsar Tysabrin immunförsvarets T- och B-celler från att ta sig in i det centrala nervsystemet och på så sätt förhindrar vårt immunförsvar att angripa oss själva.
   Så känns inte som att just medicinen skulle bråka med eventuella svampar. (Ingen läkare, ingen rekommendation)

   När jag tittat runt tidigare på nätet med liknande frågeställning så har jag hittat flertalet USA/NL som testat och brukar svamp utan några problem vad gäller sin MS. Men att vissa droger ger högre kroppstemperatur (typ MDMA), som i sin tur kan göra att dina nedsättningar/gamla skov känns starkare. (Det gör det tex för mig när jag har feber)

   Om du nu ändå lutar åt svampigt äventyr så skulle jag rekommendera att du söker runt på forum där drogen du funderar på är laglig (och/eller vanlig) och försöker hitta andra MS patienter som haft samma/liknande frågor som du. Som kanske kan hjälpa dig i dina beslut.

   Samt du knarkar ansvarsfullt i trygg miljö osv 🙂
   (Tipsar om Drugslab, youtube-kanal från NL där de pratar närmare om Magic Truffels) https://www.youtube.com/watch?v=kz9yC6WkWA0 )

  • #12472

   Snälla låt bli det. Du har ms och problem ändå du behöver liksom inte flera.
   Det finns inte att knarka ansvarsfullt.

  • #12473

   Medans kunskap om psilocybinets effekter på personer under immunosuppressiv behandling är ringa så verkar det samtidigt finnas lite forskning som visar på dess fördelar som behandling mot autoimmuna sjukdomar. Det tåls kanske också att nämna hur vissa svampar har immunstärkande egenskaper, vilket då potentiellt kan motverka tyabrins effekter. Du kanske då med fördel kan ta reda på ifall den specifika svampen i fråga har en sådan verkan först?

   Jag är inte heller någon läkare men finner ingen uppenbar koppling mellan hur det aktiva ämnet i svampar påverkar kroppen och tysabrins verkningsområde. Jag tror ditt bästa hopp vilar i Torkels rekommendationer här, att hitta någon som behandlas med tysabri eller liknande som faktiskt provat psykedeliska svampar tidigare då vetenskapen vänder dig ryggen. Och prova dig fram med försiktighet!

  • #12474

   Vem trodde att det en dag skulle diskuteras narkotikaklassade ämnen i ett MS-forum.
   Ring din läkare och fråga hen….

  • #12475

   Många förskrivna läkemedel är narkotikaklassade och klassificeringen behöver inte automatiskt innebära att ett ämne är farligt eller skadligt för brukaren, under förutsättning givetvis att rätt ämne används av rätt skäl och på rätt sätt. Jag använder precis som säkert många på detta forum modafinil för behandling av MS-fatigue vilket är ett narkotikaklassat ämne. Så här definierar Läkemedelsverket narkotika: https://www.lakemedelsverket.se/sv/narkotika

   Det vi pratar om är rekreativa droger, en informell benämning i vilken alkohol och koffein anses ingå. Jag skall dock vara ärlig och säga att jag inte har mycket kunskap om magic mushrooms och deras effekt på MS, men jag vill tro att magic mushrooms är olagligt i Sverige av en anledning. Du kan givetvis rådfråga din neurolog och fråga om vetenskaplig evidens för att minimera onödiga risker. Jag skulle inte nöja mig med en “gissning” när det gäller att blanda sjukdomsmodifierande läkemedel med rekreativa droger.

Visar 5 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.