Magproblem!

 • Författare
  Inlägg
 • #2248

  Jag är ny här så jag tänkte börja med att säga hej!

  Har en rätt jobbig fråga. Bra att man kan vara anonym.

  Fick MS för sex år sedan och har fått mer och mer problem med magen. Det började med att tiden från och med att jag kände att jag behövde skita tills dess att jag inte kunde hålla mig längre blev kortare och kortare. Får oftare och oftare panikartat skynda mig för att hinna på toa i tid. Tänker hela tiden på var närmsta toalett finns ifall det skulle hända. Det kan ibland gå upp till en vecka mellan toabesöken… det är som om jag inte längre känner att jag behöver gå.

  Har någon mer än mig problem med magen? Någon som har några tips? För det här är asjobbigt….

 • #2255

  Jag har tyvärr samma problem sedan ett tag tillbaka och jag har inte hittat någon lösning. Jag känner när jag är nödig men jag känner det inte i god tid innan. Från att jag känner att jag behöver på toa så har jag ett fåtal minuter på mig att hitta en toa om det inte ska ske en olycka. Otroligt stressande är detta problem.

 • #2258

  Trist att höra men skönt att se att jag inte är ensam. Jag misstänker att det är vanligare än vad man tror hos MS-patienter men att ingen pratar om det då det är så jobbigt. Jag har inte ens pratat med min läkare om det i någon större utsträckning.

  Jag har följt råden i denna med ganska bra resultat: http://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Bowel-Problems. Men jag glömmer lätt bort att tänka på dom, framförallt när det är mycket att göra…

  Har du försökt göra nått åt det?

 • #2264

  Hej.

  Musklerna blir ju påverkade även där tyvärr. Har inte direkt samma problem. Till och från är det riktigt svårt att hålla sig när man blir kissnödig. Med nummer två har jag märkt att jag ibland har svårt att få ut allt. Detta resulterar ju i att man kan gå och känna sig nödig ända tills man får tömt ordentligt. Var hos Urologen i Malmö och kolla hur bra resp. dåligt musklerna i båda öppningar var. Hon berätta för mig att muskelnedsättningen vi med MS får gör att det går långsammare för nummer två att komma ut ibland/alltid eller inte alls (Ms är ju väldigt varierande från person till person som alla vet). Jag fick knipövningar att göra specifikt efter hur mina muskler fungerar och kan klara av att träna. Sköter detta relativt bra och har märkt stor skillnad i båda toaaktiviteterna. Hon gav mig även råd och tips på hur man ska tänka, göra och inte göra för att ha största möjliga chans att hålla sig längre. Så mitt tips är att kontakta Urologen och se vad dem kan göra för er 🙂 om någon provar så kom gärna med hur det fungerar och om det hjälpte, kul att veta 🙂 trevlig helg!

 • #2321

  Hej Olof och bra att du startat den här tråden tycker jag.
  Själv har jag problem med att jag i perioder får väldigt bråttom när jag ska kissa. Det tog mig två år att säga detta till någon efter som jag skämdes så mycket. När jag väl sa det till sköterska och läkare på neurologen så kände jag mig så lättad. För de bemötte det verkligen bara som ett ”vanligt” problem. Och det är ju vanligt att urinblåsan eller tarmen påverkas av våra bristande nervsignaler. Så vi får peppa varann till att sluta skämmas allihopa 🙂

 • #2364

  Tack…. det är verkligen oerhört jobbigt. Jag önskar att jag kunde sluta skämmas. Känns som att det är nog så svårt att prata med andra om MS. Att bara ta upp nått sånt här med en vän eller ens anhörig känns helt otänkbart.

  Vågar inte berätta för någon om hur illa det egentligen kan vara. För ibland hinner jag inte till toaletten i tid. Det känns som en sådan skam. Som att man inte ens klarar av något så basic som att gå på toaletten.

  Jag ska nog ta ett prat med min läkere nästa gång. Kanske finns det någon hjälp att få.

 • #2366

  Hej igen Olof,
  Jag tror att det finns hjälp att få om du vågar berätta för din läkare, egentligen ska de fråga hur det funkar med magen och blåsan och så men de verkar slarva med det. Så onödigt att vi ska behöva gå runt och lägga energi på att dölja problemen och skämmas för något som vi inte kan påverka.

  Tänkte bara säga att ifall du känner att du behöver prata mer om detta (elller något annat) så är vi ett gäng unga personer med MS som engagerat oss som diagnosstödjare inom Neuroforbundet. Vi har sekretess och finns där just för att prata om sånt här som kan va svårt att prata med andra om. Du är välkommen att maila mig på Anna.Persson@neuroforbundet.se om du vill.

 • #2437

  Hej!
  Jag känner också igen mig i det ni skriver. Problem med både nummer 1 och 2 i perioder. Har mkt trög mage så fick tillslut hjälp med svagt laxerande pulver att ta i olika mängd varje dag vilket har hjälpt mig mkt! Så fråga din läkare helt klart för det finns många saker att göra på det här området tydligen.. Jag har också besökt urolog men allt så bra ut trots mina upplevda problem så det gav inte så mkt för min del tyvärr. Kämpa på!

 • #4406
  cam
  cam

  Hej

  Tänkte väcka liv i den här tråden!
  Som sagt e de inge kul alls, jag har testat jättemycket men tycker inte att det fungerar ändå. Stress påverkar min mage så mycket att jag börjat undvika att göra saker. Nu är det tänkt att jag ska prova en nervstimulering som placeras under huden. Sakral nervstimulering kallas det(?) är det någon här som har testat en sån?

  För kissblåsan får jag botox o tappar mig själv med katetrar…

  • #4407

   Har inte hört talas om det. Vad är sakral nervstimulation? Låter intressant. Jag har också problem med stress. Jag planerar alltid vad jag ska göra och i vilken ordning i mitt huvud och när det inte blir så känner jag att jag tappar kontrollen och då blir jag stressad. Och då blir allt jobbigt. Vet tyvärr inget som kan hjälpa 🙁

 • #4408
  cam
  cam

  Hej!

  Det är nog bäst om du googlar sakral nervstimulering. Det ska stimulera nerverna vid slutmuskeln(?) tror jag och förbättra tarmen osv.

  Ja jag klarar knappt av någon stress alls.. har blivit mycket värre med tiden. De första två åren tror(?) jag inte ens att jag hade några magproblem..

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.