MS???

Visar 6 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #11041

   Hej
   Har sedan ca 6-7 mån haft symtom som jag mer och mer börjar misstänka kan vara ms. Min kontakt med läkare började tidigare på grund av kraftig ryggsmärta, stelhet och trötthet i kroppen. Så för ca 1 1/2 år sen gjordes MR ländrygg som visade på diskbråck. Efter några månader blev det bättre, men i början av året kom det tillbaka. Gick då hos fysioterapeut som tyckte att jag var extremt stel och ansåg att den neurologiska statusen inte var helt ok. Positivt babinskis tecken och kraftiga reflexsvar vid knä. Han skickade tillbaka mig till läkaren och som inte fick positivt babinskis, men då hade jag fått vissa svårigheter att röra tårna. Efter mycket om och men gjordes MR helrygg som visade diskbråck i ländryggen och två diskbråck i halsryggen. Nu var alla övertygade om att diskbråck var orsak till mina besvär. Efter någon månad fick jag domningar i båda fötterna och betydande nedsatt muskelkraft i båda benen. Då gjordes en MR hjärna som var helt normal. Vid nästa undersökning upptäcktes även en viss nedsättning av muskel kraft i armar. Jag hade även viss svårighet att träffa näsan med höger finger vid test och höger fot att träffa vänster knä (neurologstatus). Läkaren har ingen aning om vad det kan vara men utesluter MS pga ok MR hjärna. Han ska i alla fall skicka remiss till neurologen. Men nu har det gått 1 1/2 vecka och läkaren har blivit sjuk innan han signerat svar och remiss. Så nu väntar jag och funderar kring vad det kan vara. Har hela sista tiden tänkt MS, men kan det vara det med en normal MR? Ursäkta långt inlägg…skulle vara så tacksam att höra hur ni tänker kring detta

  • #11042

   Tänker om manninte hittar plack trots flera mr låter de som om dina besvär beror på flertalet diskbråck. Va glad om du slipper ms. Inget jag önskar min värsta fiende

  • #11043

   Tack! Hoppas verkligen att det är diskbråcken det beror på, men läkaren tyckte inte att utbredning av mina besvär tydde på det. Men jag hoppas att han har fel i det. Skulle vara så skönt att kunna utesluta ms!

  • #11044

   Min personliga bedömning baserat på mina erfarenheter är att du kan vara lugn gällande MS. Har du gjort MR hjärna och MR rygg utan anmärkning så är det inte MS. Multipel Skleros betyder typ “flertalet ärr”. Dvs har du inga ärr eller aktiva inflammationer i centrala nervsystemet så har du inte MS. 🙂 Sen kan man ha neurologiska symptom av många olika skäl. Och man kan också ha ärr utan att ha MS. Så därför tar man även ett ryggradsvätskeprov innan diagnos kan ställas. Men det tror jag är överflödigt då du inte har några ärr eller inflammationer.

   Jag är dock bara en påläst patient. Så jag hoppas du får besked från vården snart!

  • #11050

   Nackproblem kan ge MS-liknande symptom. Jag utreds sen 2 år för MS och har ärr på hjärnan, men uppfyller inte kraven för diagnos. Jag har har hela tiden haft vissa synstörningar, domningar och svagheter i hö sida och så klart en stor oro för framtiden.

   Efterhand så kom vi fram till att jag har en kompression högt upp i nacken och att besvären sannolikt härrör därifrån (där ansiktsnerven går ut ungefär.

   Alltså, problem med diskar och nacke kan ge problem som liknar MS.

  • #11052

   Tack för alla era svar! Känner mig lite lugnare nu.

  • #11159

   Är tillbaka här igen då diskbråcken är uteslutna som orsak till mina allt mer ökade besvär. Vid läkarbesök idag skrev de:

   Status
   Gång:
   gångmöster med nedsatt höftflexion, dorsalextension bilat.
   Funktionstester:
   steg upp på bräda med tydlig cirkumduktion vänster, ngt mindre höger kan med svårighet lyfta upp foten på brädan utan vikt sittande höftflexion klarar med svårighet kan inte dorsalextendera fotled i sittande kan inte flektera tår
   Neurologiskt:
   finger näs klarar ej höger sida häl/ knä klarar ej höger sida reflex: patellar, achilles livliga bilateralt babinski: inget reflexsvar bilat. varken flexion eller extension av tår grov kraft: nedsatt höftflexion, knäextension, dorsalextension fotleder, tåflexion bilat. sensibilitet: nedsatt under fotsulor bilateralt flexions spasticitet vä hand observeras, kan hävas med långvarig töjning
   Koordination:
   diadokokinesi utan anmärkning

   Sammanfattning
   Bedömning:
   funktionella bortfall misstanke om neurologisk sjd
   Åtgärd:
   messenger till neurolog om statusfynd, funktionell försämring anteckning signeras med vidimering.

   Neurologen ska kontaktas för att prioritera min remiss. Vad tänker ni, kan det vara MS-symtom? Eller är det annan neurologisk sjukdom?

Visar 6 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.