MS, ME eller annat?

Visar 5 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #12728

   Jag hoppas att ni kan hjälpa mig, jag är varken ung eller vet om jag har MS men har funderingar åt det hållet. Ber om ursäkt för långt inlägg men det är svårt att korta ner och bli begripligt.

   Jag har inte jättebra koll på MS, har försökt läsa mig till hur det kan vara att leva med sjukdomen men det är svårt att förstå. Som jag förstått det så börjar det ofta med en synnervsinflammation eller t ex att man tappar känseln i en kroppsdel. Något av detta har inte jag.

   Ni kanske inte kan så mycket om ME men jag har en dotter som har det och känner tyvärr allt för väl igen symtomen, dock är MS en differentialdiagnos som ska uteslutas innan man får diagnos ME. Det som talar för ME är att jag får PEM, dvs dagen efter jag gjort ”lite för mycket” vaknar jag upp med halsont och influensakänsla. Får även feber när jag rör på mig, t o m av en promenad på en halvtimme. Dessa symtom stämmer väl inte in på MS?

   Mina symtom går i skov, det började 2006 och fortsatte till 2007, kom tillbaka 2009, 2011, 2014-2016, 2017, 2019- 2020, 2021. Symtomen blir värre under dessa perioder och däremellan kan jag vara helt bra, förutom vissa symtom som aldrig försvinner, för ett år sedan kunde jag springa 4 mil på en dag, nu kan jag inte gå 5 km. Under 2021 har jag fått sluta träna och minimera det mesta för att klara av att jobba, men orkar tack vare att jag mest jobbar hemifrån och kan ligga ner och jobba när kroppen strejkar.

   Under 2014-2016 var jag sjukskriven för utmattning men trodde aldrig själv att det var det, hade så mycket besvär i kroppen. Jag tog upp MS som tänkbar diagnos och fick göra CT som inget visade så sen släppte jag det.

   Sedan 2 år tillbaka har jag även fått alopecia areata och fått diagnos på hypotyreos så jag har ett autoimmunt påslag.

   Jag har mycket smärtor i kroppen, har t ex ett högerben som alltid bråkar mer eller mindre och börjar halta efter en stunds promenad. Har även hemska smärtor under fötterna som gör det nästan omöjligt att stå still mer än 5 minuter, har haft bättre perioder men nu har det hållit i sig i 2 år.

   Har även periodvis förlamande trötthet i kombination med hjärndimma, ofta huvudvärk och yrsel i samband med att jag anstränger mig. Ibland känns det som bomull i huvudet, svårt att tänka, dåligt minne. Sista året fått allt svårare att köra bil, när jag ska prata blir det fel ord eller bara blurr eller kombinerar två ord till ett nytt. Kan inte hålla koll längre, svårt att stava och fingrarna lyder inte riktigt. Hörseln är det inget fel på enligt hörseltest men jag har insett att problemet ligger i att hjärnan inte förstår vad den hör, det tar tid att processa det jag hör så därför säger jag va men inser en stund senare vad jag hörde.

   Stickningar (sockerdricka) i fötter och ben som sitter på huden, detta har spridit sig även till händer och armar, ibland även rumpa, rygg och t o m ansikte.

   Periodvis tungt att andas, blir andfådd och har ont i bröstet med hjärtklappning.

   Problem med blåsan i form av överaktiv blåsa, trängningar och bråttom till toa, ofta urinvägsinfektioner.

   Besvär i ögonen, de kliar, svider och är röda, ibland känns det som att någon kör en nål i ögat. Haft några blödningar där hela vitan blir röd. Enligt ögonläkare är det inget fel mer än att tårkanalerna inte producerar tillräckligt med olja.

   Problem med öron i form av klåda, sprängande värk och tinnitus i perioder.

   Har problem med värmeregleringen, tål inte värme blir mycket sämre av värme, men får ibland även frossa och börjar jag frysa så har jag svårt att få upp värmen.

   Det senaste året har jag haft känslan av att huden brinner, framförallt när jag lägger mig under täcket på kvällen. Och jag får fullkomligt panik när jag är varm, stickningarna ökar och allt känns obehagligt.

   Har på sistone fått ökad muskelvärk och blivit generellt svagare, har svårt att öppna burkar, stelare fingrar och fått svårigheter med pincettgrepp framförallt på höger hand. Jag har även blivit fumlig och tappar lätt saker. Snubblar och går in i saker. När jag promenerar kan det vara svårt att lyfta armarna, som att de inte svarar.

   Periodvis är jag väldigt öm på huden, bara att lägga armen mot en bordsskiva kan göra väldigt ont.

   Skakningar invärtes när jag är trött, vilket även ses i att händerna darrar.

   Har tagit en massa prover och gjort diverse utredningar via vårdcentral men de verkar tro att jag inte är sjuk då deras prover inget visar. Har aldrig fått göra MR eller ryggmärgsprov.

   Hoppas på lite kloka tankar från er!
   Tack på förhand!

  • #12729
   Profilbild
   Li

   Jag kan inte bedöma diagnos utifrån dina besvär, men tror att MR behöver göras för att utesluta MS. Föreslår att du kontaktar Neurologen och hör vad de säger.
   Kram Li

  • #12730

   Många utav dina symtom stämmer in på mina MS-symptom, så mitt råd är att kontakta neurologen för att få tid till en MR för att bekräfta/utesluta MS!
   Kram och lycka till!

  • #12731

   Tack för era svar. Jo jag vet att jag borde ta mig till neurologen men det känns så jobbigt… ska ta tag i det.

   @Harjagverkligenms
   vill du berätta om dina symtom? Antar utifrån namnet att du känt dig skeptisk till diagnosen?

  • #12732

   Omöjligt att säga vad det beror på, men en ordentlig utredning borde väl vara lämpligt. Jag upplever många av symtomen du beskriver både pga min MS och reumatiska sjukdom. Jag blev inte heller tagen på allvar när jag insjuknade och åren därefter. Skickade sedan en egenremiss till neurologen och blev utredd därifrån för att sedan få diagnos.

  • #12733

   Tack för svar @jjennifertk vill du berätta om din reumatiska sjukdom? Vilken det är, symotm och hur det uppdagades att du har den?

Visar 5 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.