MS och karriär – Vågar man byta jobb?

 • Författare
  Inlägg
 • #8457

  Sen min diagnos har jag haft många funderingar kring hur sjukdomen kommer att påverka karriären.

  När jag fick min diagnos hade jag redan varit ganska länge hos samma arbetsgivare. Vilket förstås var tryggt och bra då. Och jag gillar mitt jobb! Men… Jag har varit där i snart 8 år nu och jag inser att det ser dåligt ut på CV:t att byta alltför sällan. Jag tycker att jag är för ung för att stanna här livet ut. Och det vore förstås spännande att prova på något nytt Så logiskt sett är det dags att gå vidare.

  Men samtidigt också otroligt läskigt. Jag har en trygg anställning med bra sjukförsäkring och en schysst och förstående arbetsgivare. Så på ett sätt är det kanske korkat att kasta bort det så länge jag faktiskt trivs? Jag har varit sjukskriven på deltid för fatigue och gick upp på heltid ganska nyligen. Kommer jag fixa att vara ny på jobbet? Och vad händer om jag får ett skov under provanställningen?

  Har ett riktigt drömmigt jobb på kroken nu som jag inte vet om jag vågar tacka ja till om jag nu skulle få det. Hur tänker ni? Har MS förändrat hur ni ser på ert yrkesliv?

 • #8458

  Jag tycker absolut att du ska satsa. Kommer ta mycket energi att vara på ny arbetsplats.

 • #8459
  ZJ
  ZJ

  Hej Signe!

  Jag har haft exakt likadana tankar. Jag är frisör och har varit på en och samma arbetsplats i 7 år. Man tänker om man ska hitta ett lugnare jobb fär det sliter så mycket på kroppen.
  Jag tycker absolut man ska satsa på det man vill göra nu när man fortfarande kan, med risk att det låter jätte negativt.
  Hur tänker du gällande om man ska berätta för den nya arbetsgivaren?
  Hoppas du satsar på ditt drömjobb och gör det du vill göra!

  • #8460

   Jag tänkte nog inte berätta för nya arbetsgivaren innan jag måste. Vill få en chans att visa vad jag går för först och inte bli förknippad med sjukdomen innan de lärt känna mig för den jag är.

   På nuvarande jobb vet hela min enhet, tyckte det var lika bra att berätta i samband med att jag skulle vara ledig för rehab för att slippa ljuga eller hitta på ursäkter.

 • #8464

  Hej @signe!

  Jag förstår ditt dilemma. Jag vet inte hur aggressiv din MS är och därmed inte hur stora risker du tar. Men för egen del så har jag ofta velat kring om jag skall låta min MS begränsa mig eller om jag skall köra i alla fall. Det har alltid slutat med att jag har skitit i att jag har MS och gjort det jag helst vill. Än så länge så har jag inte ångrat dom besluten.

  Vad det gäller jobbet så har jag haft principen att aldrig ljuga för att täcka upp för att jag har MS. Men… jag har inte heller gått ut med det i onödan om det inte har behövts. Det gjorde att det tog fem år innan jag berättade på mitt nuvarande jobb. Då hade jag börjat bli så pass offentlig med min sjukdom och ha så pass mycket sidoverksamheter som påverkade jobbet.

  Lycka till!

 • #8465
  Mas
  Mas

  Stämmer in i kören med att du ska prova saker medan du kan.
  Lägger även till ett ”man ångrar sällan saker man gjort men alltid saker man inte gjort.”

  Lycka till!

 • #8466

  Hej! Jag går i samma tankar. Har i dagsläget varit på mitt nuvarande jobb i ca 6 år. Där vet alla om min diagnos, mestadels egentligen för att mina arbetstider inte är så flexibla och jag var tvungen att blanda in kollegor och chef i samband med utredning och medicinering (mabthera).

  Mina tankar går i att inte berätta om min diagnos för framtida arbetsgivare, då min ms inte påverkar mig. Däremot är jag tvungen att en gång i halvåret besöka sjukhuset för min Mabthera. Ska man då plötsligt försvinna från jobbet för en dag utan förklaring, eller kommer man bli tvungen att berätta tillslut ändå?

  Jag tycker du ska satsa! Saker och ting löser sig oftast.

  Lycka till!!

  • #8467

   Jag har besökt sjukhuset för medicinering, läkarbesök, magnetkamera mm utan att berätta på jobbet om detaljerna. Det beror ju lite på hur flexibel arbetsplatsen är och hur nyfikna kollegorna är. Oftast har jag bara skrivit något kortfattat mail om att jag skall till sjukhuset en sväng och kommer senare.

   Kollegor har ju alla möjliga åkommor också. Så den typen av frånvaro är ju inte så ovanlig. Och med tex Mabthera var 6e månad så är det ju inte så ofta heller.

   Sen finns alltid alternativet att bara berätta för din chef.

 • #8512

  Ville bara säga tack för allt pepp och stöd i den här tråden! Denna gången snubblade jag på mållinjen och blev inte erbjuden tjänsten. Men blev istället kontaktad av en headhunter jag ska träffa snart.

  Har nog landat i att jag inte vill stanna kvar hela livet på samma jobb, så det är väl lika bra att kasta sig ut.

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.