MS-utredning vid graviditet?

 • Författare
  Inlägg
 • #8537

  Hej! Jag har ingen diagnos men hoppas det är ok att jag skriver.

  Jag har sedan 3 mån svaghet i Vä kroppshalva. Det började i foten, sen märkte jag det i armen och senare även i låret. Då jag även har en perifer tryckkänslig neuropati tänkte jag först att det var den, även om förloppet inte var så typiskt för den sjukdomen. För några veckor sen började jag få Lhermitte’s tecken, och nu väntar jag MR. Kruxet är att jag igår fick reda på att jag är gravid, vilket är så önskat men gör allt komplicerat. Någon som gjort MR under tidig graviditet, någon som fått använda en ”snäll” kontrast? Någon som behandlat under graviditet, och isf med vad?
  Tack

 • #8539

  Jag var gravid när jag började utredas. Men jag var i typ 5-6 månaden när jag var hos neurologen första gången. Då sa de att de kan göra mr och lumbal på mig och att det inte är farligt. Jag tyckte dock inte det kändes bra och eftersom läkaren sa att jag inte skulle påbörja någon medicinering ändå förrän efter förlossning så bestämde vi att jag skulle göra allt efter förlossningen. Graviditet i sig är skyddande säger dem. Första mr gjorde jag 3 v efter förlossning och då utan kontrast. Fick göra en till mr ca 2 mån efter förlossning med kontrast men då fick jag inte amma 24 h efteråt. Nu är jag gravid igen och får ingen medicin under tiden. Dock har jag läst att det finns medicin i form av sprutor man kan få men det tror jag bara är i fall då man har en väldigt aktiv sjukdom.

 • #8541

  Jag har MS och är gravid. Hade ett misstänkt skov i början av graviditeten och i samråd med läkarna gick jag vidare med MR utan kontrast för att se om så var fallet. Enligt forskning finns inga dokumenterade risker med MR i tidig graviditet men det finns heller inget som talar för att det är helt riskfritt. Man får alltså göra en risk-/nyttavärdering och den kan nog bara du avgöra, i samråd med läkare! Jag var i vecka 10 när undersökningen gjordes.

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.