MS?

Visar 8 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #5919

   Hej

   Jag är en kille på 30 år, inte diagnosticerad, men orolig för MS p.g.a. dessa symptom:

   * Lätta domningar/stickningar i vänster fot
   * Tillfällig dålig/oskarp syn
   * Sämre mörkerseende, ser även sämre i svagt upplysta rum, det behöver alltså inte vara mörkt som på natten
   * Svårt att somna
   * Sover oroligt
   * Lättirriterad
   * Konstig, tung känsla i vänster vad. Ibland också i vänster överarm
   * Kalla händer och ibland fötter
   * Plötslig kraftig trötthet som också kan försvinna lika fort igen, utan att jag behöver vila
   * Plötsliga svettningar, ibland bara nattetid
   * Skakningar/darrningar, bara när kroppsdelen är stilla, ofta en hand
   * Kraftiga skakningar i armarna vid tunga lyft och mycket mjölksyra
   * Ont innanför vänster armbåge vid tunga lyft
   * Får mjölksyra även vid lätt ansträngning
   * Väldigt trött och skakig i benen efter ansträngning, de har känts både stela och som gelé samtidigt. Min gång har liksom blivit ryckig för att benen varit så trötta
   * Nattliga vadkramper
   * Utspridda muskelryckningar i hela kroppen, t.ex. armar, ben, rumpa, vid knäna, halsen, ryggen
   * Känner och ser ibland hur det rycker/hoppar på vänster midja
   * Känner hur det rycker inne i höger öra och låter som en trumma samtidigt som rycket. Bara när jag ligger på sidan med huvudet på kudden.
   * Känsla av att liksom “flyta iväg” och inte känna mig riktigt närvarande i rummet. Det är väldigt svårt att beskriva. Fastän jag t.ex. suttit stilla så har det känts som svindel och att jag sakta dras bakåt, fast det är bara inne i huvudet, jag upplever liksom inte synmässigt att jag dras bakåt eller att omgivningen blir mindre
   * Plötsliga ringande ljud i öronen, som håller i sig kanske 10 sek för att sen sakta försvinna bort.
   * Jag kan också ibland få svårt att skriva på tangentbordet, på så sätt att jag råkar komma åt fler bokstäver och en massa andra tecken på ett sätt som jag inte kan förklara. När det sker så fungerar all övrig finmotorik normalt. Felskrivningarna kan också upphöra efter bara högst någon timme
   * Täta urinträngningar
   * Plötsliga urinträngningar utan förvarning
   * Känslig för kyla och fryser och huttrar mycket lättare än vad jag gjort tidigare
   * Plötslig frossa och gåshud
   * Känslighet mot alkohol. Har tidigare kunnat dricka 3 – 4 öl utan att bli påverkad, känner mig nu för tiden påverkad efter inte ens en halv öl
   * För tidig utlösning
   * Andfåddhet utan att ha ansträngt mig
   * Svårt att ta ett djupt andetag, fastän jag anstränger mig så kan jag inte ta ett djupt andetag. Detta händer bara en gång och sen slutar det, men det är återkommande någon gång varje vecka
   * Torr i munnen
   * Torrhosta
   * Slem i halsen och harklar mig ofta
   * Påverkan på sväljfunktionen, genom att jag behöver svälja flera gånger för att få ner vatten och andra lättflytande drycker
   * Kan plötsligt utan anledning bli väldigt snuvig och få lite nasal röst, försvinner efter någon minut

   Tacksam för era synpunkter om detta eller om ni har upplevt något av dessa symptom

   / D

  • #5920

   Baserat på det du skriver tycker jag att du ska kontakta en neurolog för en utredning. Man brukar väl få gå via vårdcentralen först.
   Det kan vara ms men det kan lika väl vara något annat. Dock är det alltid bättre att ta reda på vad det kan vara än att inte göra det. Jag gick länge innan jag vågade utredas. Nu i efterhand skulle jag definitivt gjort det tidigare.

   • #5930

    Jag har varit hos en stroke- och neurologmottagning och träffat en ST-läkare, och gjort undersökning utan anmärkning.

    Jag vet att ett sådant svar borde lugna mig och i mina ljusa stunder så tänker jag att jag inte är sjuk, men sen vips kommer det en dag när jag svettas, kissar hela tiden och rycker i hela kroppen, och i min värld förstår jag inte varför. Då hamnar jag tillbaka på ruta ett igen och tänker att det måste vara MS.

  • #5921

   Du har väldigt många symptomer och de behöver inte vara MS alls. Men du måste ju kontakta vårdcentralen för vidare remiss till någon specialist. Men känslighet mot alkohol är inget tecken på någon sjukdom utan det är ju något du får styra över själv, kan mycket väl vara potentiell alkoholallergi och då får man helt enkelt sluta med alkoholen och för tidig utlösning är ju också vanligt bland män.

  • #5922

   Hej! Det där var en väldigt lång lista, och visst, vissa symtom som du listar är ju mer klassiska för MS medan andra inte är det alls. Men de flesta symtom för MS kan också vara symtom på mycket annat, exempelvis järn- eller B-12 brist. Har du varit i kontakt med vården, och tex. kollat värden?

   • #5923

    Hej och tack för svar

    Ja det är en lång lista, och jag är medveten om att vissa symptom kan bero på långvarig oro, och inte sjukdom.

    Allt började med pirrningarna och oskarp syn i juli 2017, och sen oktober 2017 har det bara eskalerat. Jag var hos en allmänläkare på vårdcentralen i oktober och tog lite blodprover och pratade. Alla blodprover var utan anmärkning, och det kan man ju tycka är bra men det spädde bara på min rädsla för något neurologiskt. De ville remittera mig till neurolog, men jag vågade inte.

    I februari i år skrev jag en egenremiss till neurologen. Det var en ST-läkare som undersökte mig, han gjorde en rutinnervstatus utan anmärkning. Han konstaterade något spända muskler i armar och ben, men det var inget oroade honom. Han diskuterade också mina symptom med en utbildad neurolog och de friskförklarade mig. Har sedan dess också mailat in fler symptom till dem som både neurologsjukskötetskor och en överläkare/neurolog svarat på, de hittar inga tecken på neurologisk sjukdom.

    Så här är jag nu, med en massa konstiga symptom men inga fel hittade. Känner mig så förvirrad och det är svårt att tro att det bara beror på oro/stress.

    / D

  • #5925

   Men vilka bekymmer har du i dagens läge som du själv kopplar ihop med MS?

   • #5931

    I stort sett alla de symptom jag listat ovan faktiskt.

    När pirrningarna i vänster fot och suddig syn (t.ex. bara några timmar, sen gick det över igen) började i juli 2017 så hade jag planerat mitt bröllop sedan senhösten 2016. Utöver bröllopsplanering så skulle vi samtidigt flytta, hitta ny bostad och byta jobb, allt på en gång. Vid den tiden kände jag att det var för mycket och jag var inte mig själv, jag kände mig stressad.

    Sen när bröllopet var över och hösten tog vid och vi åkte på semester så tänkte jag att nu kommer det här att gå över, men det har det inte gjort, även om jag absolut har perioder när jag mår bättre. Och MS kan ju komma och gå (det finns ju en lite mer ovanlig variant som inte går i skov, som drabbar främst män och de som är lite äldre, typ 40 år).

    Det som är jobbigt är att ingen läkare hittar något fel trots alla mina symptom.

  • #5926

   Ibland har kroppen konstiga saker för sig. Vissa saker kan vara duffusa och komma och gå. Min sambo till exempel blir snuvig så fort han äter mat. Hans bror med. Ångest, stress och oro kan göra så mycket tokigt! Min kompis fick magsår, magknip, känselbortfall och allmänt dåligt hälsotillstånd pga stress. Och hon kände ofta efter för mycket vilket i sig gjorde att hon mådde dåligt. Testa motion, äta bra och se om det känns bättre? Skittråkigt tips JAG VET men jag blev av med panikångest och 30 kg pga blev vegetarian, åt bra och motionerade, idag kan jag inte leva utan träning och gar aldrig mått bättre trots jag nu har MS.
   När läkare undersökte mig pga ms upptäcktes b la överaktiva reflexer, nåt jag inte alls reflekterat över så låt dig själv lita på dem och försök inte oroa dig. Om de hittat nånting hade de säkert kollat upp det.
   Har inte bättre råd än så.

   • #5932

    Hej

    Känns skönt att läsa det du skriver faktiskt, att höra att även andra har konstiga symptom utan att det behöver betyda att man är sjuk.

    Även läkaren som undersökt mig sa samma sak. Att de första symptomen jag fick beror på stress, och att de då i sin tur har skapat långvarig oro hos mig som lett till alla andra symptom. Det är bara så svårt att tro, men visst har jag läst och förstått att stress/oro kan påverka kroppen på så många konstiga sätt!

    Jag får försöka ta tag i mig själv, börja jogga, skaffa nån kompis att träffa och inte grubbla/känna efter så mycket så får vi se vad som händer. Hoppas jag slipper använda din plan B 🙂

  • #5927

   Plan b: bråka dig till en magnetröntgen och lumbalpunktion. Lycka till.

   • #5929

    En del symtom känner man igen pågrund av Ms men vissa inte Alls. Kan lika gärna va någon annan sjukdom eller ingen alls..

  • #11158

   Hej! Jag tror jag vet vad du drabbats av! Har de kollat om du har Myastenia Gravis? Eller Lambert Eaton Myastenia Syndrome? Det är två väldigt sällsynta autoimmuna sjukdomar… tycker att din symtombild verkar stämma in väldigt bra, men jag är ej någon läkare. Man behöver göra specifika tester för dessa sjukdomar. Kolla upp det!

  • #14542

   Hej! Hur har det gått för dig? Jag har liknande symptom, så hade varit intressant att höra om läkarna hittade något till slut?

   • #14617

    Hej

    Jag har inte träffat någon läkare eller annan inom vården sen neurologen som inte hittade något fel 2018.

    Jag har kvar en del symptom, men märker ett mer tydligt mönster att de kommer när jag är stressad, orolig eller om jag tycker en situation jag är i är jobbig. Jag märker också att när jag gör något jag tycker om så minskar symptomen väldigt mkt, även om de finns kvar lite grann även då.

    Jag försöker tänka annorlunda, inte oroa mig, och fokusera på att eftersom jag haft de här symptomen i snart sex år och fortfarande lever och inte blivit sämre på något sätt, så är det sannolikt hjärnspöken.

    Har du sökt någon hjälp hos vården? Hoppas du inte är sjuk och att det är mentalt även för dig.

Visar 8 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.