Någon som känner igen sig?

 • Författare
  Inlägg
 • #9126

  Hej!
  Jag skriver här för att höra om det är någon som känner igen sig. Börjar känna mig ganska ensam och börjar misstro mig själv.

  I flera år har jag haft perioder som fungerar bättre och sämre, men på sista tiden har de sämre perioderna blivit för jobbiga. Tidigare har jag besväras mest av trötthet, dåligt minne och oförmåga att koncentrera mig. Jag har alltid haft rastlös koncentration och har varit hjälp av omega 3 för att kunna hålla tankar och samtalstrådar, men nu känns det som att det inte hjälper alls. Det blev uppenbart när jag pluggade till specialistsjuksköterska förra året och bara inte kunde koncentrera mig och bröt ihop nästan dagligen.
  När jag tänker tillbaka hade jag en ganska lång period när känseln ovanpå fötterna var nästan borta, nu bättre igen. Jag vet inte om det var samma period som jag hade väldigt svårt att hinna till toaletten och faktiskt inte alltid hann. Det är också bättre nu av sig självt.
  I somras hade jag en utdragen lunginflammation och efter det har jag nästan dagligen 37.7-38.2 i temp vid mer fysisk ansträngning är att sitta eller ligga ner. Under den här perioden har jag också varit så väldigt trött och har konstant huvudvärk. Igår exempelvis sov jag tre timmar efter jobbet och sedan somnade jag ändå tidigt och sov nio timmar. Jag är så trött att jag precis klarar att jobba, men jag märker att det tar all energi att inte sluddra vissa eftermiddagar för att jag är så trött.
  Jag har märkt att jag går och drar i fötterna i marken även när jag går på plan mark och kroppen spänner sig hela tiden. Det sker lite varstans i kroppen men mycket i magen och benen. Som att jag spänner magmusklerna, fast helt ofrivilligt. En annan konstig sak är att jag får ont i ryggen av att stå och laga mat och diska till exempel. Jag känner alltså inte igen mig själv som brukar vara pigg och entusiastisk inför det mesta och älskar att jobba. Är 28 år. Vc är helt säkra på att det rör sig om stress och jag äter antidepp.
  Relaterat till lunginflammationen och en ortostatiskt svimning har jag nyligen lämnat jättemycket blodprover och allting såg bra ut.
  Väldigt långt inlägg, ber om ursäkt för det!

 • #9127

  Glömde skriva att jag inte är diagnostiserad med MS och att jag är jättetacksam att ändå kunna höra här om någon känner igen sig.
  /Bodil

 • #9128

  Hej Bodil,tråkigt att höra att det är så men hoppas att det blir bättre. Jag undrar om du har nån diagnos och går på nån behandling?

 • #9129

  Hej Bodil !
  Jag kan känna igen mig på mycket.
  Att musklerna är ofrivilligt spända,smärtan å att vara snurrig kan ju utlösas av så mycket…..hehe ja av allt som inte är i fas på gott och ont.
  Så du är inte ensam ❤

  • #9135

   Nej jag har inte någon diagnos eller behandling. Är inte utredd för någonting neurologiskt, men blir så osäker på hur jag ska värdera allt detta att jag drar mig för att gå till vc igen. Det är svårt att förklara och beskriva utan att det blir spretigt. Ena gången har jag varit där för huvudvärk, en annan för tinnitus på ena örat ibland och en tredje för depressiva symtom. Det läkaren är helg säker på är stress, men jag känner mig inte stressad.

 • #9136

  Hej Bodil!

  Låter tufft med dina besvär. Känner igen mig i mycket av det du beskriver. Några av mina tidiga symtom, innan jag fick mer rejäla skov och diagnosen MS, var områden på ben/armar/ansikte/bål med nedsatt känsel eller brännande känsel. Numera är trötthet/uttröttbarhet ett stort problem så gott som dagligen, tidigare var det mer i perioder som jag kunde bli väldigt trött i kroppen och hjärnan. Kunde somna mitt i middagen eller behöva lägga mig och vila på köksgolvet en stund om jag bara skulle hämta något i köket. Kunde under perioder bara gå några hundra meter innan jag behövde vila, sen gick det över och jag kunde gå/springa som vanligt. Sista månaderna innan diagnos började fötterna släpa mer i marken och jag snubblade ofta när jag gick på plan mark. Känner också igen mig i de ofrivilligt spända musklerna och perioder med smärta. Sluddrar ibland rejält när jag är trött, kan då ha svårt att uttala vissa ord och säga ord i rätt ordning, och blanda ihop bokstäver från olika ord. Ibland beror sluddrandet mer på att jag känner mig avdomnad i tungan och gommen.

  Förstår om det känns svårt att gå till VC igen och söka för spretiga symtom som kommer och går. Men om du är orolig för att det kan vara just MS tycker jag absolut att du ska säga det när du hör av dig till VC, och be dem göra ett ordentligt neurologiskt status om de inte redan gjort det. Kanske kan du göra en egenremiss till neurologen om det känns svårt att gå via VC igen? Låter som det skulle vara bra om du får träffa en läkare som kan ta ställning till mer utredning, om du tror att dina besvär kan vara relaterade till MS. Och hoppas jag inte gjort något värre med min långa beskrivning kring igenkänning 🙂 Lycka till med allt!

 • #9137

  Hej!
  Jag fick min MS-diagnos för bara några dagar sedan. Hade en episod i våras då jag var ovanligt trött, somnade direkt efter jobb, åt, sov igen. Var jag ledig en dag sov jag hela dagen. Hade ingen misstanke om MS, har aldrig tänkt MS.
  Fick dimmig, suddig, lite svart & vit syn på halva högerögat för cirka tre veckor sedan, även ont bakom samt ovanför ögat, visade sig vara en synnervsinflammation. & då just synnervsinflammation är ett av dem vanligaste symtomen man söker för innan en MS-diagnos & då jag är i ålder att diagnostiseras med MS har en utredning gjorts, är 23 år.
  Hade som sagt min period i våras med trötthet. På senare har jag upplevt lite problem med minnet & koncentrationen men inget som jag tänkt kunde vara något annat än stress.
  Inte haft något känselbortfall. Däremot har jag lite problem med inkontinens, när jag nyser eller hostar, tränar.
  Haft mycket huvudvärk.
  Går också på antidepressiva sedan tidigare.
  Ta hand om dig, stor kram!

 • #9138

  Hej Bodil och varmt välkommen hit!

  Jag blir oerhört upprörd över att läsa din berättelse. Du har, enligt mig, ABSOLUT skäl till en neurologisk utredning för att utesluta MS. Symptom såsom; trötthet, kognition, blås-kontroll, känselrubbningar och fötter som släpar kan ha en neurologisk förklaring. Jag tycker att man borde göra en MR hjärna för att utesluta MS.

  Men jag har ingen medicinsk utbildning, så jag mailar en länk till en erfaren MS-sjuksköterska som jag känner och återkommer.

  Var i landet bor du?
  Har du fått träffa samma läkare varje gång på VC?

  Vänligen,
  Mattias

 • #9141

  Hej allihop! Tack så jättemycket för era svar!
  Är så tacksam för ert engagemang, det värmer verkligen och hjälper till med energin för ytterligare en läkarkontakt.

  Mattias, tack för att du tagit dig tid att höra vidare! Jag bor i Lund och har träffat två läkare på vc under den här tiden.

  Vänligen
  Bodil

 • #9142

  Det finns tyvärr många exempel på att det kan vara svårt att bli tagen på allvar av vårdcentralen. Stress verkar vara någon slags standardförklaring… Så var beredd på att stå på dig. Var tydlig med att det är en neurologisk utredning du vill ha. Du har allt att vinna på att få dina symptom utredda. Blodprov är inte tillräckligt i det här fallet.

  Hoppas du får hjälp snart!

 • #9144

  Hej @bodil!

  Nu har jag fått svar från MS-sjuksköterskan och hon skriver såhär:
  ”Hej Mattias,
  Du har helt rätt, jag tycker verkligen hon bör få en remiss till neurolog.
  Om VC trilskas bör hon skriva ut en summering av MS-symtom och sticka under näsan på VC-läkaren. Hon kan också fråga VC-läkaren om han har tillräcklig kompetens att på ett neurologstatus lägga märke till fynd som talar för MS (förutsatt att han vet vilka fynd i ett neurologstatus som faktiskt talar för MS?) samt vill ansvara för en MS-utredning med LP och MR.

  Om han/hon inte anser att de är tillräckligt kompetenta så får de remittera. Det är ofta bra att vara besvärlig som patient för då vill de bli av med en och skriver glatt remiss.

  Om det ändå trilskas så tycker jag att hon ska skriva en egenremiss till närmaste neurologmottagning.”

  Jag vill tillägga att en säker källa till lista över MS-symptom är Svenska MS-sällskapets metodbok. Skriv ut och stryk tex över dina symptom under ”Skovvis MS” i mitten på sidan 3. http://www.mssallskapet.se/wp-content/uploads/2018/11/Metodboken-kap1-2018-11-28.pdf

  Om det är MS så är det viktigt att kunna sätta in bromsmediciner i tid. För då kan man i stort sett helt sätta stopp för sjukdomen.

  Lycka till och stå på dig! 💪

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.