Nån som tar Mabthera (rituximab)?

Visar 181 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #1551

   Jag kommer inom kort att byta medicin från Tysabri till Mabthera. Jag hoppas verkligen att detta blir en långsiktig lösning då alternativen är så få.

   Ni som går på Mabthera…
   Hur gick medicinbytet?
   Några biverkningar?
   Någon som tvingats sluta av någon anledning?

   Är rätt orolig, framförallt inför själva övergången.

  • #1554

   Ja jag tar Mabthera sedan slutet av 2013 från att gått på tysabri i 2 år. Slutade med tysabri pga jc positiv.

   Medicin bytet var lite krävande för att jag var tvungen att vänta ut den gamla medicinen, “rensa ut den ur kroppen” fick ett litet skov. Det löste sig med lite kortison.

   Mabhtera har funkat bra nu efter 3år nästan, ingen MR inflammation jmfrt med Tysabrin, känner dock allergi biverkningar som jag inte haft tidigare. Allergi mot banan osv men jag är ganska allergi känslig sen liten för diverse saker.
   Tagit Mabhtera varje 6mån. Har märkt att för varje gång jag tar det så får jag en allergisk reaktion 1h in i behandlingen, reaktionen är övergående men den blir värre varje gång det är dag för ny infusion.

  • #1555

   Ta hand om dig, du fixar det! Be strong be happy! 🙂

   Din vän Kazz.

  • #1556

   Tack för svaret!

   Det är just det där skovet mellan behandlingarna som jag oroar mig som mest inför. Hur lång tid fick du vänta mellan sista Tysabrin och första Mabtheran?

   Jag får vänta sex veckor.

  • #1562

   Jag har också bytt från tysabri till mabthera men körde på efter en månad ca som vanligt.. Har precis fått andra dosen och tror det funkar bra.. Är småbarnsförälder och konstant trött i ben och psyke så hoppas det har med livet i övrigt att göra och inte medicinbytet..
   Har fått biverkningar någon timma in i behandlingen också med kliande hals men annars inget.
   Lycka till!

  • #1609

   Nu är det två och en halv dag kvar innan jag får första Mabtheran. Jag mår nu rätt risigt. Inget direkt nytt skov men mycket gammalt skit har gjort sig påmint i större utsträckning än på många år.

   Jag har kört på Better Safe Than Sorry-taktiken och trycker nu i mig kortisontabletter varje morgon i tre dagar från och med i morse. Känner mig inte bättre men hoppas att det i alla fall inte blir värre.

   Skönt att ni inte märkt av nått värre än lite kliande och att det verkar funka bra. Klarar jag mig bara från skov känner jag mig väldigt lugn.


   @lovisak_b
   Är också småbarnsförälder och känner verkligen igen svårigheten att särskilja vad som är MSrelaterat och inte.

  • #1621

   Jag fick min första infusion Mabthera i onsdags och dagen efter mådde jag mycket sämre. Inget nytt skov men det är som att alla gamla skador kommit tillbaka med maximal styrka.

   Läkarna säger att det borde gå över inom några dagar och jag har fått kortison för att parera detta. Nu håller jag tummarna för att det lugnar ner sig…

   Nån annan som märkt av något liknande?

   • #2328

    Hej! Jag har fått Mabthera en gång o blev drastiskt sämre av det. Magen svullnar vad jag än äter o min polyneropati gick inte direkt tillbaka som förhoppning var. Undrar om det finns fler som fått krångel med magen efter Mabther?
    Eva

   • #2329

    Kom det som för mig dagen efter första infusionen?
    Tog nästan två veckor innan det lugnade sig för mig.

  • #1625

   Jag är också småbarnsförälder… Man mår ju som man mår :/ Fick min första mabthera-infusion i december och tycker det funkar bra, tycker det är skönt att inte åka in varje månad (hade tysabri innan) fick också kliande hals under tiden, men annars inga biverkningar. Gjorde ny MR i onsdags. Men tror det det kommer se ut som förut.. Hur känns det nu för dig?

   • #1626

    Det är tyvärr oförändrat men det kan ta några dagar till innan det lugnar ner sig. Så än så länge är jag vid hyfsat gott mod.

    Har inte mått såhär kasst på många år, så det har blivit en ordentlig påminnelse om hur illa det kan vara. Jag hade vant mig med att må rätt bra för det mesta. Börjat ta det för givet.

   • #1778

    Hej!

    Vill bara börja med att säga; Fan vad kul att du fått igång detta forum! Jag var in här när jag fick min diagnos, men då var sidan tämligen vilande. Det är precis sådant här som behövs. När jag fick diagnosen trodde jag (pga tillgänglig information), att jag om 10-15 år skulle sitta i rullstol och kissa på mig…. Idag vet jag bättre. Men jag tror att detta forum kan bara extremt viktigt för de som är nya i “gänget”, så keep up the good work!

    Hur mår du av Mabtheran? För mig har den fungerat riktigt bra. Jag hade turen att få mabthera direkt vid första (vad jag vet) stora skovet, eftersom att min läkare var den som drev studien med mabthera som MS-medicin framåt. På min blogg står mer att läsa om mabthera och hur det har fungerat för mig.

    Än en gång, verkligen kul att se att sidan lever, du gör ett toppenjobb!

    multiplasanningar.blogg.se

   • #1780

    Hej och tack för de fina orden. 🙂

    Mabtheran fungerar bra men det var rätt stormigt ett tag. Jag har fått ytterligare försämrad syn (ganska marginellt men ändå märkbart) till följd av själva bytet.

    Efter att det lugnade ner sig har det varit som vanligt. Så än så länge verkar det fungera bra.

    Kul att du bloggar om det, ska ta en titt!

   • #1915

    Hej @jergenpuckel! Fler och fler tycks få Mabthera och intresset för att läsa om det är därför stort!

    Skulle du vilja skriva om dina erfarenheter till biblioteket här på Ung Med MS? Du tycks ha längre erfarenhet av Mabthera och är dessutom väldigt duktig på att skriva.

    Jag tror att många skulle uppskatta det. Inklusive mig själv. Sen kan jag länka till din blogg för de som vill läsa mer.

    Håller tummarna… 🙂

  • #1756

   Hur funkar detta? Är det bra? Det är denna medicinering jag ska börja med efter att alla prover och en lungröntgen har gjorts och blivit klara. Tar första droppet lång tid? Tacksam för svar och kanske tips om vad man kan förvänta sig. Någon som fått biverkningar och isåfall vilka?

   • #1761

    Kan försöka sammanfatta vad jag vet: Infusioner var 6:e månad. Starkare dos första gången. Ska ha väldigt bra bromsande effekt. Tror att det tog ca 5 timmar första gången men vill minnas att det skulle ta kortare tid gångerna därefter. De ökade dosen sakta.

    Biverkningarna verkar mest vara tillfälliga allergiska reaktioner under infusionen efter ca en timme. Fick höra att varma kinder och kliande hals var att vänta men märkte bara av det lite.

    Hoppas det var till lite hjälp iaf och berätta gärna hur det gick. 🙂

    Det var nog allt.

  • #1809

   Hej på er!

   Skönt att höra att det verkar fungera bra med Mabthera för eran del. Jag ska nämligen oxå det. Fick min diagnos i tisdags men har misstänkt ms själv sedan jag fick reda på mitt mr resultat. Och när svaret kom från lp så visade det på hög sjukdomsaktivitet så blir direkt att gå på det tunga artilleriet. Håller med dig Qbert att man hoppas verkligen att man svarar bra på detta efsom det inte finns så mkt annat att ta till. Jag är oxå jc positiv så det uteslöt tysabri. Lemtrada finns iof oxå.

   Har oxå uppfattat det som att Mabthera är ett effektivt läkemedel mot ms även om det officiellt inte är godkänt för ms behandling. Frågade min neurolog om det skulle bli det snart och hon svarade nej. På grund av att det redan är godkänt för andra syften och ffa att det kostar typ 1/4 av vad tysabri kostar så läkemedelsföretagen tjänar inga pengar på detta så därav inget intresse att få det godkänt även mot ms.

   Önskar er lycka till och vore intressant med en uppföljning om hur det går för er!

  • #1811

   Hej igen. Har haft full rulle med flytt och planering av min dotters tvåårs kalas. Fick första droppet förra veckan och det gick bra. Hade inga bekymmer alls under tiden. Märker att den har hjälpt mig. Orkar stå lite längre än innan och gå lite längre inte mycket men jag märker skillnaden iaf. Så nästa vecka får jag andra droppet och det ända tråkiga är att det tar längre tid än tysabrin men med fördelen att man inte går till sjukhuset lika tätt som med tysabrin

  • #1910

   Hej alla !
   Jag har haft Rebif på fem år sen, sedan Avonex på tre år och många gånger kortison.
   Nu fick jag Mabthera men jag känner mig kramp i mina ben och fingrarna också.
   Hur känner ni med mediciner ?
   Tack.

  • #1912

   Hej @Dani jag har fått mina första två dropp med mabthera för en tid sen och jag märkte små förbättringar redan efter den första “dosen” och samma efter andra. Ingen märkbar effekt tror jag men jag känner den och det är en vinst för mig eftersom jag bara ett år efter diagnos hamna i rullstol. Nu ska jag börja med rehabilitering på orup i höör och hoppas kunna hitta träning som funkar för mig så jag kanske slipper rullstol och i bästa fall även krykan som hjälper mig hålla balansen när jag går dem korta sträckor jag orkar.

  • #1918

   Hej.
   Fick Mabthera för första gången för ca 4 månader sen,det gick bra och har inte haft några fler skov men har haft lite lättare biverkningar såsom bältros och det har varit fler och längre förkylningar än någonsin tidigare samt flera infektioner i ögonen.
   Kan såklart inte skylla allt på medicinen men det har varit väldigt mycket under en kort tid och jag blir väldigt sällan sjuk annars.
   Har sluppit fler MS skov och det är jag otroligt tacksam för så då antar jag att lite biverkningar får jag leva med och vara glad att det inte är värre än så.

  • #1920

   Hallå!
   Skönt att höra att det går bra för er med Mabthera..
   Jag ska nu äntligen få pröva denna efter att över ett år bytt mediciner för att jag får biverkningar eller att de inte fungerar..haft Extavia och nu tecfidera…

   Hur mår ni nu efter det gött ett tag efter infusionen?

   Med vänlig hälsning,
   Sandra

  • #1921

   @Sannalov för mig är det exakt som när jag fick droppet nästan. Känner en allmän förbättring som nog inte direkt “syns” för omgivningen men jag känner det 🙂 Sen är vissa dagar bättre, som idag: 23-25 grader plus och sol men jag har kunnat vara ute hela dagen och även gjort inskolning på dagis och mår som vanligt 🙂 brukar få hålla mig inne vid ACn på varma dagar om jag ens skulle kunna gå, så tycker verkligen denna medicin fungerar som jag vill: POSITIVT 😀 för har haft rebif sprutor och tysabri dropp som inte gjorde något mer än att det som var dåligt blev sämre. Hoppas du och alla andra upplever liknande 🙂

  • #2083

   Min första dropp behandling var med Tyse.
   Sen efter 3 gånger byte dem till Mabt.
   Utan o säga nåt !!

   Var hos läkaren och frågade wtf ?
   Han sa att alla som gick på Tys. Fick byta till Mabt
   Iaf här i gbg
   Tys hade blivit för farligt

   Mina biverkningar :
   Apetitlöshet
   Förkyld sen sept förra året
   Ännu tröttare 🙁
   Ont i mina muskler och leder
   Men hoppas att d blir bra snart
   Och ms har bromsat up weeee happy days

  • #2163

   Känner mig relativt positiv till att få mabthera som första läkemedel, då jag nyligen fått min MS diagnos.. Är dock verkligen nervös, bör man tänka på något speciellt innan, eller göra något speciellt innan?

   • #2166

    Det tycker jag verkligen att du skall vara. Det är bland det mest verksamma du kan få och biverkningarna verkar vara väldigt lindriga.

    Det är ju lite nervöst att få ny medicin, framförallt när man får det i dropp på sjukhus tycker jag. Det känns så mycket större på något vis. Vad jag vet behöver du inte göra något speciellt innan. Bra att tänka på kan vara att ta med mat då det tar ganska lång tid, framförallt första gången. Lycka till!

   • #2169

    Det gick faktiskt bra, dock fick som stänga av droppet i ca. 1 timme för jag fick utslag och fick svårare att andas.. Men annars gick det super bra, vart endast trött, men annars inga andra bieffekter vad jag känt hittills 🙂

  • #2254

   Hej.

   Hur får ni andra denna medicin? Fick höra att det var en gång i halvåret. Nu har det gått 7 månader sen jag fick mina första två dropp men har inte fått tid för nytt för enligt mina prover jag lämnat så har jag tydligen fortfarande full effekt av droppet så dem skicka hem nya remisser som jag ska lämna i mitten på februari för att se om det börjar bli dags eller vi ska vänta längre. Hur är det för er andra? Tar det sex månader sen får ni nytt dropp eller ni går också och väntar ibland? För om det är olika för alla med hur lång tid man har mellan droppen så verkar ju alla rekomendationer om att vänta tre månader sen du fick droppet innan du skaffar barn jättekonstigt? För då ser det inte lika ut för alla efter tre månader ju :/

  • #2256

   Jag tror att d e olika för oss alla
   Jag brukar få min var 6 månad
   Har varit där i december men fick komma tillbaka efter några dagar och få en till dos
   Blodprov vissade att d finns b celler som ska inte finnas där

  • #2295

   Hej!
   Perfekt tråd nu när jag ska byta till Mabthera.

   Ni som nu har gått på M en längre tid, känner ni av andra biverkningar nu än vad ni gjorde i början?

   Har gått på tecfidera i ca 1 1/2 år och det gick bra första året, men inte nu sista 6 månaderna.
   Vet ju att det är inviduellt hur vi reagerar på medicinerna. Men känns bra att få dela lite 🙂

   Tack!

   • #2296

    Lo

    Jag har ingen erfarenhet av Mabthera tyvärr. Jag behandlas med Tecfidera sedan ett par månader tillbaka. Hoppas det är okej att jag frågar detta, men vad är det som gör att du nu måste byta till Mabthera? Biverkningar? Minskad effekt? Jobbigt för dig att behöva byta behandling 🙁

  • #2297

   Klart det är okey att du frågar 🙂 När jag började med tecfideran så fick jag dom vanliga biverkningarna som magont och flush, flushen va ganska mild. Kände hetta i ansikte, armar och bröst. Kliade lite men va ganska övergående.

   Men nu ca 6 månader tillbaka har jag haft ständiga infektioner har ätit antibiotika 6 gånger. Kraftiga förkylningar (jag va sällan sjuk innan). Hinner knappt bli frisk innan jag är sjuk igen, började få lite aningar ifall det berodde på medicinen. Nu va jag hos min läkare Som såg då på svaren från blodproverna som dom tar, att mina vita blodkroppar sjunker. Så mitt immunförsvar är försämrat. Plus att flushen jag har börjat få nu mer och mer, är jätte kraftiga. Känns som att jag har bränt mig i solen och det kommer över hela kroppen, det kliar bränner och jag kan knappt ligga ner. Och nu kommer den inte 30 min efter medicin intag utan det kan gå flera timmar efter.

   Min läkare sa även att det är ovanligt att det blir såhär efter så lång användning av den.

   Annars har det sett bra ut på mina MR, 1 förändring till såg dom nu. Men kunde inte säga ifall den va ny eller inte då den inte såg aktiv ut.

   Det blev en mindre novell det här 🙂

   Hoppas du mår bra med tecfideran, för det är en smidig medicin.

  • #2298

   Lo

   Tack för den utförliga informationen! Hoppas att de vita blodkropparna stiger snabbt nu så att du får betydligt färre infektioner 🙂

   Jag har hittills sluppit biverkningar, men förstår att de kan komma senare. Hoppas att inte uteblivna biverkningar betyder utebliven effekt på sjukdomsaktiviteten…

   Lycka till med Mabthera! 🙂

  • #2330

   Det med vita blodkroppar. Nu får någon rätta mig om jag har fel med det är ju just dessa blodkroppar som mabtheran kommer ta bort till stor del för att bromsa. För att jag ska få nästa dropp så måste de vita blodkropparna ha kommit tillbaka till stor del. Och sålänge dem inte gjort det så är medicinen fullt verkbar sen förra droppet. Så bytet till mabthera kommer i mina ögon tyvärr inte höja dina vita blodkroppar utan snarare sänka dem mycket mer. Så infektionsrisken är förhöjd alltid med denna medicineringen. Nu hoppas jag att det jag skrivit stämmer då mitt minne inte längre är 100%
   Vill verkligen inte låta negativ med mitt inlägg men detta är vad jag fått höra från min läkare.

   • #2331

    Lo

    Som jag har förstått det angriper Mabthera en typ av vita blodkroppar som kallas för B-lymfocyter. De utgör en ganska liten del av det totala antalet vita blodkroppar som finns i kroppen. Jag tänker därför att de som behandlas med Mabthera fortfarande borde ha ett ganska bra infektionsskydd (fast kanske inte lika bra som friska personer utan behandling).

    Men vi är ju alla individer och våra kroppar reagerar olika. Läste “någonstans” att även andra typer av vita blodkroppar hade påverkats under en period hos vissa patienter 🙁

    Hoppas behandlingen fungerar bra för dig!

  • #2333

   @Lo Du var mer insatt 🙂 då fick jag lära mig lite 🙂 ja jag har ju barn på dagis och sen jag haft mabthera har jag inte varit sjukare än vad vanliga friska människor är. Däremot när jag hade tysabri okt -14 till maj -15 så var jag däremot sjuk hela tiden. Det var jobbigt.

   ———————-

   För jag är nog den enda som inte får antibiotika/cortison eller liknande vid sjukdomar. För läser lite överallt, även här på forumet att alla får det vid infektioner/sjukdomar.

   Men ja man känner sig bortglömd av sjukhuset för sitter just nu och rullar tummarna. Snart nio månader sen droppet och har inga fler prover som skall lämnas och har inte hört ett pip från varken läkare eller sköterska om vad som händer nu. Och de senaste veckorna har jag blivit sämre med alla symptom som jag lever med. Känns alltid i kroppen som det gjorde innan när jag hade gjort mer ansträngande saker.

   Men läkaren påstår fortfarande att jag har skovvis ms vilket jag inte tror ett dugg på. För allt som kommit har aldrig försvunnit igen. Sen gick jag in och läste min läkares anteckningar i min journal och hon skriver progressiv väldigt mycket. Så tycker att allt stämmer in på progressiv ms och så många gånger hon använder det ordet i min journal så fattar jag inte varför hon är så säker på skovvis när inget med min ms stämmer in på det.

   Nu blev det mycket negativt men är så deprimerad över alla dessa problem och ignoransen från sjukhuset ☹

   • #2334

    Lo

    Åh vad jobbigt!!! 🙁 Har du pratat med din sjuksköterska om hur du mår och hur planen ser ut? Det är tillräckligt illa att vara sjuk… Att bli tagen på allvar av sjukvården är det minsta man kan kräva!

  • #2335

   Ja idag fick jag äntligen tag på någon på sjukhuset. Så nu inväntar jag tid till läkaren 🙂 känns bättre än en telefontid 🙂

  • #2336

   Ja, alltså det där med vita blodkropparna är ju lite överkurs att förstå sig på :). Men har ju förstått att typ all bromsmedicin har någon sorts påverkan på immunförsvaret. Det som va med tecfideran, va att man såg på prover att det hade gått bra med en viss “normal” sänkning till en början, men efter en tid så gick det sakta men säkert bara nedåt.
   Och det va en ovanlig men förekommande biverkning. Sen vilka blodkroppar som va behörande till det, vet jag inte 🙂

   Men blev nu lite ledsen för din skull Angelica! Att du inte har fått tagit några prover och fått tid till läkare på så lång tid?! Och som jag har förstått det, så verkar du ha påtagliga besvär med din MS. Är det så olika för oss för att vi bor på andra ställen i Sverige?
   Direkt när jag fick min diagnos för snart två år sen, så fick jag mitt “egna” team med läkare, ssk och kurator. Som jag träffar kontinuerligt minst var 6e månad. Och när jag får skov eller infektioner så har jag direkt fått kortison eller antibiotika. Nu såg jag att du hade fått en tid, och det är ju bra. Men det är fortfarande inte ok.. Och jag hoppas du får bättre “bemötande” ang den progressiva delen. Jag håller tummarna! Det är så viktigt för oss att få raka och förstående svar så gott det går. Det är en svår sjukdom i huvud taget att förstå sig på.

   Idag fick jag min första behandling med Mabtheran, det gick bra! Va lite nervös innan 🙂 Men nu har jag värk i benen?! Vet inte om det beror på det eller inte.
   Nu hoppas jag bara att det kommer funka, läänge 🙂

  • #2347

   Det är väldigt olika på vart man bor. Har en bror som har MS även han, han bor i Malmö och jag i Linköping. Det blir automatiskt att man jämför den vård och behandling man får med varandra och det skiljer sig en hel del.
   Alla läkare kör sin egen väg och alla län prioriterar olika.

   Jag är väldigt nöjd med min Mabthera behandling, Smidigt att slippa tänka på mediciner varje dag. Ont i benen känner jag igen!
   Sen en förkylning som stannar i några timmar och sen drar. På så sätt gillar jag Mabthera, biverkningarna får man vid behandling som sker 2 gånger om året till skillnad från Interferon T ex som ger dig biverkningar om du har otur, vid varje behandling som är flera gånger i veckan. Min bror bytte bara pga det, för mycket biverkningar. Jag har dock haft tur med det, vid alla mina behandlingar, men sen har dom ju inte fungerat som de ska heller.

   • #2397

    @Itiswhatitis: Gick du också på interferoner i form av Avonex med veckoinjektioner, eller Plegridy med var 14:e daginjektioner och har bytt till MabThera? Isåfall verkar du och jag vara de enda i denna tråden som gått från interferoner till MabT. Interferoner verkar ju inte hjälpa hade fler skov under den medicineringen än när jag inte hade någon alls.

   • #2424

    @Pillerill89 Har gått från Avonex till Tysabri till Mabthera. Så vet hur det kan va med Betaferon. Avonex fungerade inget vidare, var väldigt jobbiga att ta och gav många influensaliknande symptom. Fick skov i alla fall. Jämförelsevis är Tysabri och Mabthera faaantastiska! Dom har gett mig framtidshopp igen.

    Kul att se att så många verkar få Mabthera och är nöjda.
    Är det någon som tvingats sluta av någon anledning?

   • #2436

    Jag fick i juni förra året mitt första dropp, sen har mina prover visat full effekt. Men efter att jag träffa läkaren i april så ska ny röntgen göras och efter hur det ser ut så ska läkaren utvärdera om jag ska byta behandling eller vad vi ska göra. Men innan dess ska jag skaffa ett barn till 🙂

  • #2348

   Det är verkligen smidigt med Mabthera, att må lite dåligt en vecka var 6e månad står man ut med. Märkte av mina gamla skov första veckan, men nu har allt lagt sig.
   Däremot har jag börjar få kramp i mina fötter och tår dagligen, men vet inte vad det kan bero på?

   Du får ursäkta mig itiswhaitis, men blev lite nyfiken. Både du och din bror har MS, är ni tvillingar? Jobbar själv i vården och samtidigt studerar. Nu håller vi på med ärftliga gensjukdomar. Så därav min nyfikenhet 🙂

   • #8959

    Jag är släkt med två systrar som har ms, och till det har min pappa två kusiner (ej syskon) med ms. Jag har även en fjärdekusin med ms på samma sida. Jag vet inte om ms är vanligare i vissa delar av Sverige, eller om det beror på ärftlighet i min släkt.

  • #2350

   Mm det är hållbart =).

   Kan inte svara på din fråga vad det gäller kramper men när det gäller nyfikenheten på mig och min bror så är det helt ok! =).
   Vi är inte tvillingar, det är åtta år emellan oss. Han fick sin diagnos ca 2 år före mig. Så när min MS debuterade så visste jag så mycket om sjukdomen och alla dess symtom, visste direkt vad det var. När min bror fick diagnosen så var jag i total chock, jätteledsen, sen när jag fick den så var det som att aha, “komiskt”, det lindrade verkligen chocken för mig, Vi backar varandra, skönt att kunna prata med honom om olika saker kring MS.

   Måste bara nämna. Jag växte upp i Västerås. Min mor har haft kontakt med några av de grannar vi hade då och i samma port så är det en av dessa grannar som också blev diagnostiserad med MS, så vi är tre stycken i samma port som diagnostiserats med MS.

  • #2352

   Ärftlighet är ju inte så vanligt med MS, nu blev jag så nyfiken så måste kolla upp hur vanligt det är med syskon som drabbas. Och oddsen på 3 i samma port? 🙂 Kanske ska starta en ny tråd 🙂

   Förstår att det måste vara skönt att ha bror som man kan stötta och samtidigt bli stöttad. Man blir ju lätt ensam med det här.

  • #2353

   Do it! =) Min läkare visade också ganska stort intresse angående att vi är syskon med samma diagnos.
   En vän till mig har en pappa med MS och en syster, så någon sorts ärftlighet finns ju.

   Jo det är rätt skönt att ha någon att prata med om det. Alla tycks veta vad MS är men inte riktigt vad det handlar om.

  • #2362

   Hej!
   Först vill jag börja med att skriva att jag tycker att hemsidan är grym! Tack för att ni har tagit er tid att göra den. Har lärt mig mycket och tack alla som delar med sig.
   Jag är 27 år. Fick min diagnos i januari 2015 och har gått på Rebif i nästan ett år, Jag har kämpat med sprutorna, men fick nya plack och har nu bytt till Mabthera. Och det funkat hur bra somhelst, mycket bättre alternativ för mig.
   Jag var jätte nervös innan (helt i onödan), hade “läst på” om allt (mest biverkningarna) och andras erfarenheter. MEN det är det som är så viktigt med denna sjukdom, att man inte jämför sig med andra, allas MS är så individuell.
   Mabthera fungerar hur bra somhelst för mig, jag kom till Karolinska kl 8 på morgonen, fick lite tabletter, sen ca 1 h senare kopplade vi in droppet. Det var som att få i sig vanligt dropp under 5 h. Blev lite trött efter men tror mycket var anspänningarna som släppte. Men för mig var den en stor lättnad att slippa sprutorna 3 gånger i veckan och istället komma till sjukhuset var 6e månad. Mycket bättre! Jag fick inga biverkningar alls och tycker denna bromsmedicin är toppen.

  • #2449

   Kul att du startade den här tråden Qbert! Jag kommer få byta min Gylenia medecin till Mabthera eller Rituximab. Vad är skillnaden mellan Mabthera och Rituximab? Eller det kanske är samma sak?

   • #2451

    Lo

    Mabthera och rituximab är samma läkemedel! Mabthera är handelsnamnet och rituximab är den aktiva substansen.

   • #2453

    Jaha, ok, vad bra, 🙂 Tack för svaret.

   • #2454

    Lo

    Hoppas det blir bra för dig med medicinbytet 🙂

   • #2455

    Tack! Absolut, jag håller tummarna.

  • #2457

   Vad kul att medicinen fungerar för de flesta av er!! Jag har ännu bara hunnit tagit en spruta av Mab Thera, men kan tvingas att sluta med den också. Jag har fått en inflammation i levern och gallblåsan som de ännu väntar svar på, via en leverbiopsi om det är Mab Therans verk eller ej. Det är ingen av er som har upplevt några konstigheter sen ni började ta “Mabben”?

  • #2459

   Jag tog mabben i 1,5 år
   Hade avonex först ( hata )

   Tycker inte att den funkar så bra

   Blir jätte sjuk jätte snabbt d räcker att d blåser på mig

   Konstant trött

   Har inga ådrer kvar så d tar 2 timmar innan dem hittar en

   Varje gång e man rädd att ådran spricker
   Sen har man ont där i en månad ..

   Sist var jag tvungen att ta 2 omgångar med några dagar emellan för att den gör inte d den ska göra

   Läkare i gbg e ett skämt

  • #2460

   Hej! Vad kul att hitta en så pass “färsk” sida som faktiskt är aktiv! Jag själv har inte ms, men min sambo har diagnosen sedan sju år tillbaka. Och jag hoppas det är okej att jag skriver:) Det är skönt att läsa om ökningen av mabthera, då han snart är inne på sitt tredje år så har det inte funnit så mycket om det förän förra året. Han har som några gått från avonex-tysabri-mabthera. Avonexen var värst med dyngslånga sängliggande biverkningar varje gång och lågt skydd. Tysabrin fungerade bra men sen kom antikropparna och mabtheran var nytt i vår kommun. Kan säga att vi var rätt nervösa när man läste att det bara testast på 77 personer! Men det har gått hur bra som helst, i princip helt symtomfria inf. och efter första eller andra inf. så kunde de se små förbättringar. Läser man på medicinen i sig rekommenderar dem att det tas 1ggn/6mån i 3år och därefter en gång per år, han har fått varje halvår nu, och han är i skrivande stund på sin 5 eller 6e, så vi får se vad som händer. Ingen röntgen gjord förra gången så ska bli spännande att se nästa gång.

   • #2461

    Mycket glädjande att höra om din sambo och hur medecinen fungerar för hen. En mycket tidig Mabthera-debut må jag säga. Ingick hen i Anders studie månne? (NUS)
    Jag själv har en lugn (läs: lagom) inflammatorisk aktivitet i hjärnan sedan jag påbörjade min Mabthera medicinering. Jag har inte använt någon annan substans, så jag har emellertid ingenting att jämföra med. Men de biverkningar jag haft och ev. Har, tycker jag är försumbara sett till den goda effekten som medecinen verkar ha i kriget mot MS.

   • #2462

    Oj missade, blev jcpositiv vid tysabrin så fick börja med gilenya som han skapade antikroppar mot:) (Och att jag har hans tillåtelse för att skriva:)) Nja, ingen studie vad jag minns i alla fall. Jo vi har tur på det sättet att han än så länge är relativt fri från sjukdomssymtom, han förlorade ytkänsel från armbågarna till fingertopparna efter svininfluensans första utbrott här, som han tyvärr hann dra på sig innan vaccinering. Haft mindre skov vid medicinbyten och kraftigare förkylningar, där han mer eller mindre tappar den mesta ytkänseln på hela kroppen. Även om det är färre medicinbyten än många så känns det som att oturen är med när han inte kunnat fortsätta med de som fungerat. Då alla utom avonexen faktiskt gått bra.

    Skönt att det ändå verkar fungera, ja man tål ju litegrann när man vet att det funkar.

   • #2465

    Så du har fått en inflammation i hjärnan av att ta Mabthera? För jag har som jag nämnde ovan fått en inflammation i levern av den, enligt mina journal-anteckningar från min MS-läkare. Hon har ännu inte hört av sig om detta. Men du har alltså fortsatt att använda Mabben trots inflammationen?

   • #2467

    Nej nej, jag får be om ursäkt om jag uttryckte mig litet otydligt. Jag har inte fått någon inflammation i hjärnan av Mabthera. Däremot har jag en inflammatorisk aktivitet i hjärnan, som är konstant förhöjd till följd av MS. När denna aktivitet av olika anledningar skenar iväg, finns risk för plaquebildning på hjärnan (läs: skov).

    En förhöjd inflammatorisk aktivitet i hjärnan är vad vi i MS-gänget får dras med. Det Mabtheran gör är att hålla aktiviteten nere på en rimlig nivå, som gör att vi kan leva våra liv mera normalt.

  • #2471

   Lo

   Eventuellt ska jag byta behandling eftersom Tecfidera inte har haft så bra effekt. Jag har inte testats för JC-virus än, men funderar på vilka möjliga behandlingar som finns om jag har viruset. På andra ställen på nätet har jag läst att Mabthera inte är lämpligt vid JC+, men i den här tråden förstår jag det som att flera av er är JC+.

   Jag undrar helt enkelt hur sjukvården tänker kring JC-virus och mabthera-behandling… Någon som vet något om detta? 🙂

   • #2472

    Hej Lo! Jag tror att tex Mabthera är ett alternativ när man är JC+. Vad jag har förstått så är det bara tysabri man inte kan få om man är JC+ eftersom tysabri blockerar blod- hjärn-barriären så att vita blodkroppar ej kommer in. En aktivering av JC viruset skulle då få “härja” fritt med väldigt tråkiga konsekvenser. De andra medicinerna har en annan verkningsmekanism.

   • #2508

    Lo

    Tack för ditt svar! Då håller jag tummarna för att jag kan få Mabthera även om jag skulle vara JC+. Det verkar som att många är väldigt nöjda med den behandlingen!

  • #2476

   Hej alla 🙂
   Jag uppskattar att en sån forum finns så jag kan lära mig mer…
   Jag är 36 och fick diagnos den 9e Juni efter MRI. Då fick jag kortisondropp under 3 dagar på en gång. (Jag lättade efter hjälp för över ett år eftersom märkte footdrop å vänster sidan)…jag misstänkte själv att jag har MS men ingen som trodde på mig tills jag träffade neurolog som skickade mig till MRI.
   Hur som helst, jag är JC positivt så min läkare rekommenderar Mabthera.
   Skönt att höra att man är inte ensam och den behandling funkar bra för är!

  • #2477

   Hej igen,
   Jag har en generellt fråga: hur lång tar det vid dropp den första gång?
   Är det typ 5 timmar och sen om man mår bra då man kan gå hem? Eller ?

   • #2514

    För mig tog det ganska exakt 5 timmar, de fick stoppa ett par gånger, innan de kunde öka på flödet. För de andra som fick samtidigt som jag gick det på 3 1/2 timme ungefär, de hade fått förut.

  • #2478

   Hej Krzysztof,
   Jag fick mitt första dropp för snart 5 månader sen. Jag va förberedd på att det skulle ta ca 5 timmar, men det tog ungefär 3 timmar. Då jag mådde så pass bra och inte kände nånting under tiden så kunde dom öka på lite mer. Jag fick åka hem på en gång efter, men allt beror på hur man mår och att blodtryck är bra.

   Men man ska nog vara förberedd att det tar längre tid, och speciellt vid första tillfället.

   Jag hoppas allt kommer gå lika bra för dig som det gjorde för mig 🙂

   • #2480

    Tack Jessica,
    Skönt att det gick så bra för dig!
    Jag ska på informationsmöte idag på neurologmottagning i Falun Lasarettet.
    Hoppas idag dem får bestämma tiden för den första dropp:)

   • #2495

    Hej igen Jessica,
    Jag kommer att få dropp nu på Torsdag morgonen.

    Men, hur mår du generellt?
    Funkar Mabthera som det ska?
    Vad tycker du?
    Tack för all svar 🙂

  • #2496

   Hej!

   Vad skönt att du fick tid så fort med droppet!
   Jag känner ingenting av Mabtheran, första dagarna hade jag värk i benen. Och kunde känna av mina gamla skov igen. Men efter några dagar va jag som vanligt, och har inte haft någon biverkning 🙂 Hade tecfidera först, och med dom så hade jag biverkningar. Så om Mabthera funkar, så är det absolut den bästa medicinen 🙂 Att bara få dropp var 6e månad är väldigt smidigt.

   Har inte hunnit göra en ny MR, men känner mig bra, så tror det har gått bra 🙂

   Hoppas allt går bra för dig imorgon, skriv gärna här igen om hur det gick för dig 🙂

  • #2497

   Hej igen:)
   Vill säga att alt gick smidigt och jag är mycket positivt nu.
   Jag kom till Falu Lasarettet enl plan kl 07:30.
   Första två timmar mådde jag bra då dom fick öka.
   Men sen vid fika märkte jag att jag mår som när man är förkyld. Då dom stoppade dropp och jag fick en tablet och fika.
   Efter 45 minuter började med dropp igen och sen till lunch gick det bra.
   När jag var klar med min årtsoppa och pannkakor (torsdag idag 🙂 ) hörde signal att dropp är klar ???
   Sen kom min ansvar neurolog och vi pratade lite.
   Fick remiss till Kurator, Sjukgymnast (jag behöver helt ny träningsprogram), återbesök på neurologmottagning om ca 4 veckor (för att se hur går det efter behandling), MRI i augusti/september och dem säger att andra dropp kommer att ske i December.
   Hela dag kände jag ingenting utan extremt högt och positiv känsla ?❤️?
   Jag är nöjd att allt går så fört nu.
   Fick diagnos förra veckan i Torsdag och på en gång föra helgen cortisondropp sen massor av blodprov, diskution med läkare och idag första dropp med bromsmedicin:)
   Bra behandling vi har här i Falun ?
   Hoppas bara nu att medicin ska göra sitt jobb och jag inte får ett skov✌️

  • #2498

   Funderar oxå hur är det för er alla som skrev här redan för länge sen …????
   ✌️

  • #2500

   Vad glad jag blev att hitta detta forum?
   Hoppas tråden hålls levande, kan nog hjälpa många av oss.
   Jag ska få min första Mabthera behandling nu på tisdag med blandade känslor. Min inflammation är som värst i ryggmärgen, en långsträckt Myelit. Hur ser er ryggmärg ut? Vilka symptom förbättringar fick ni som svarat positivt på Mabthera?

   • #2511

    Hej!
    Jag har hittills bara haft påverkan i ryggmärg, så jag har inte fått MS-diagnos utan står som misstänkt. Men kraftig påverkan i ryggmärg. fick Mabthera i måndags. Infusionen gick bra, inga reaktioner. Har dock haft besvärande yrsel nu några dagar, trötthet. Men det ger säkert med sig. Har varit en lång utredningstid för mig, med många turer hit o dit, så det är skönt att äntligen få behandling. Är det nån mer som har det stora i ryggmärg och inte i hjärnan? Ska få komma till Uppsala i höst (utreds vid Falu Lasarett) så det blir säkert ordning på mig! Skönt att hitta denna sida!!! Ha en fin sommar alla!

  • #2505

   Tog mabthera för första gången idag och precis som carro kraka var jag jättenervös innan. Därför tänkte jag beskriva hur det var för mig, samt ge lite allmän information kring hur en behandling kan gå till.

   Förr togs mabthera enligt behandlingsschemat för reumatiker, dvs 1000mg i två omgångar med två veckors mellanrum. I studier har man sett att det inte är någon skillnad mellan 2x1000mg och 2x500mg och därför kör man idag 500mg för behandling av MS, med endast ett infusionstillfälle. Mabthera injuceras tillsammans med en koksaltlösning där 50 ml är mabthera och 200 ml är koksalt.

   Innan behandling fås för paracetamol (tänk alvedon), antihistamin (för att minska allergiska reaktioner) och en kortisontablett. Allt tas samtidigt. Om man tagit blodprover innan mabthera (i tex forskningssyfte) kan man injicera lite koksalt för att hålla nålen ren innan man sätter in mabhteran. Efter någon timme från det att man tagit tabletterna och sedan påbörjas infusionen med mabthera. Till en början används långsam takt (50ml/h) och detta för att man ska se om man får några allergiska reaktioner. Om inga värre reaktioner kommer ökas till 100ml/h efter ca 30 min och sedan till 150 och sist 200 ml/h. På slutet adderas 50 ml koksalt för att få med även den mathera som finns kvar i slangen. När detta ges kan man öka takten ännu mer. Totalt tog min behandling 2 timmar och sköterskorna var väldigt bra och professionella.

   Mabthera angriper B-lymfocyterna och börjar (enligt sköterksan) påverka dessa på en gång och om man

   Det jag kände av var lätta kramper i höger underarm (tog mabthera i höger arm) samt lätt irritation i halsen. Var jättetrött efteråt men det berodde nog mer på oro och dålig sömn.

   Om någon hittar fel i det jag skrivit rätta gärna.

   • #2509

    Lo

    Tack för din detaljerade beskrivning 🙂 Superbra för alla som ska få Mabthera för första gången!

  • #2506

   Här kommer en informativ text från Svenska MS-sällskapet, skrivet av Anders Svenningsson

   http://www.mssallskapet.se/Lakemedel_files/SMSSinfoomMabthera.pdf

  • #2510

   Kan fylla på med lite mer information.

   Tydligen så ska man relativt snabbt, enligt sjuksköterskan jag hade så snart som nästa dag, kunna träna efter infusionen. Detta givet att man inte ha några jobbiga biverkningar. Mabtheraanvändningen ökar och i Umeå går över 80% av alla MS-patienter på Mathera, medan den siffran är lägre i Stockholm även om den ökar även där. Anledningen till ökningen var enligt sköterskan att man ser positiva effekter.

  • #2513

   Jag väntar på min andra dos Mabthera, fick 500 i januari, och det gick inte särskilt bra. Jag fick klåda i halsen direkt och sväljsvårigheter så de fick avbryta flera gånger och sedan feber, febern satt i och gick inte över, en dryg vecka senare däckade jag totalt. Fick influensan och dubbelsidig lunginflammation (troligen av det lätt sänkta immunförsvaret?) och fick ligga en månad ungefär i respirator, kom inte hem från sjukhuset förrän i april, då hade jag fått lära mig gå igen efter ett par veckor med rullstol. Gåproblem hade jag inte alls innan, och de har jag tyvärr nu. Domningarna i armarna har blivit bättre men det är också det enda, minnet är helsabbat, tröttheten är fenomenal, ja vardagslivet fungerar knappt alls just nu men min neuro vill att jag ska fortsätta behandlingen. Men jag vete 17 om det är värt det, jag kommer iaf vägra ta infusionen igen under influensasäsongen för jag orkar inte med ett par månader på intensiven. Men hoppas gör man ju ändå… att det kommer bli bättre efter nästa infusion…

   • #2520

    åh shit, vilken mardröm! Känner med dig verkligen. Är ju också en jäkla situation vi befinner oss i med en sjukdom som kan kapa det mesta om den vill, så maktlösheten inför medicinering är tuff. Jag har utredits länge och man kan inte ställa diagnos, men står som misstänkt ms och ska få vidare utredning i Uppsala. När jag berättade för min kurator att jag skulle behandlas med mabthera undrade hon om jag skulle acceptera….vad har man för val, liksom. Inte så att man känner sig trygg med att “vänta och se”. Tufft för dig, förstår om det är mkt press och oro inför ny infusion. Men tänkte på det här med influensa. Vart 7:e år tar sig influensan epidemiska uttryck, och i vintras var ett sånt år (7 år tidigare härjade svininfluensan som värst). Jag åkte på den jag med och var jätte-sjuk. Hade nyss fått kortison-dropp så immunförsvaret var lågt. Men jag fick komma till vårdcentralen o göra ett prov, som visade att det var influensa A. Tog dom inte prov på dig? Nu ingår vi ju i riskgruppen för dom som blir sjukare av influensa så jag ska vaccinera mig i fortsättningen. Svårt bara för det är liksom ingen som informerar om allt “brevid”, har fått hålla i så mkt själv. Så har det varit för mig i alla fall. Hoppas du har en bra läkare att prata och ta upp all oro och funderingar med och som lyssnar. Det är väl liksom ingen som vill spendera tid på sjukhus mer än nöden kräver. Ska hålla alla tummar o tår för att det ordnar sig för dig!

   • #2522

    Nej tyvärr, jag var till vårdcentralen fyra gånger på en vecka. Tredje besöket var deras tes var “luftvägsinfektion” , fick vanliga hostmedicin ingen antibiotika. Fjärde besöket hade jag fått problem med pulsen, låg skyhögt, och svårt att andas. Läkarens kommentar efter EKG var “jag ser inget livshotande här”, två dagar senare åkte jag in med ambulans och blev kvar. Mitt sista minne upphör i ambulansen, sedan slocknade jag tyvärr. Vårdcentralen bör ha tagit sänka men har vägrat lämna ut mina journaler till mig så jag kan inte kontrollera det. När jag kom in hade jag 371 i sänka iaf så jag var inte direkt… pigg.
    Ja min neuro sa sedan att det var många som inte klarat livhanken i årets influensa, jag var ju medvetslös i tre veckor ungefär så det var nog inte långt ifrån för mig med men nu går det framåt iaf.
    Tack för tum och tåhållning 😀 Men det blir nog svårt att hålla dem samtidigt hela tiden!

   • #2548

    mrsjim Har du fått din andra dos nu, och om ‘ja’ – hur gick det? Hoppas det löste sig!!

    Jag kommer få min första dos om 4 dagar. Övergår från gylenia kapslar till Mabthera, så min situation är egentligen inte dramatisk (peppar, peppar), men i och med att senaste magnetröntgen visade att jag har flera placks igen så har jag blivit starkt rekommenderad av min läkare att övergå till Mabthera. Jag kommer nog uppdatera i denna tråd kring hur det gick samt hur det känns, dagen efter behandlingen.

   • #2549

    Nej tyvärr, uppskjutet i väntan på resultat av ny MR och ny CT av lungorna (eftersom jag blev lite sjuk efter förra dosen). Återbesök i september för att se om vi kan köra då eller inte. 😛

    Hoppas verkligen Mabthera ska göra susen för dig! Fler placks vill man ju helst inte få…

  • #2550

   All right ! Låter bra, de ser ju till att allt visar grönt innan du kan påbörja andra doseringen 🙂

   Haha ja, hittills har inte placken aktiverat något/några symptom, men det ska bli skönt att få detta överstökat. Tackar ! Det ska nog gå bra:)

  • #2551

   En liten fråga till alla som har Mabthera. Har ni blivit helt symtomfria efter att ni tagit medicinen eller har ni fortfarande episoder med tex trötthet eller andra besvär? Har ni episoder även med medicinen men mer sällan, eller är allt som om ni aldrig fått MS? Kanske dum fråga men vill verkligen veta.

   • #2552

    Jag har hittills fått mer besvär men inväntar ny MR för att se varför

   • #2553

    Aj, trist. Anledningen till min fråga är att jag haft en episod av väldig trötthet, en trötthet jag inte alls upplevt sedan jag tog medicinen för 1.5 månad sedan, och som jag hade mycket av innan jag 1. lade om kosten och 2. senare började med Mabthera. Dock har jag tränat hårt i sex dagar i streck och spenderade hela gårdagen med att riva och renovera ett hus så undrar lite om det är den senaste tidens hårda livsstil som ligger till grund till för tröttheten.

  • #2554

   Det gick bra för min del, efter att ha tagit Mabthera i måndags. Jag var väldigt trött och däckade ganska så effektivt under samma dag (trots flera koppar kaffe), men det är biverkning av piller-cocktail som man får innan dropp. Efter det så mår jag fint och allt har gått prickfritt. Nu får vi se om jag undviker besvär eller symptom under nästkommande månader.

   mrsjim håller tummarna för att det ska gå lika smärtfritt för dig i september.

   • #2555

    Skönt att höra.

    Själv var jag pigg under hela måndagen (då jag fick Mabthera), hela tisdagen och halva onsdagen men efter det kom en enorm trötthet för mig som satt i nästan en vecka.

   • #2556

    Skönt att läsa att det gick bra! 🙂
    Tumhållning för att inga andra besvär uppkommer.

  • #2592

   Ni som får mabthera, har ni väldigt aktiv sjukdom?
   Jag tar för tillfället Tecfidera, men har lite besvär från magen, flusher dagligen trots snart 1,5år på medicinen och även låga trombocytvärde. Min läkare tycker att jag ska byta medicin men alla alternativ känns bara fel.
   Mitt senaste skov hade jag januari – 15 och fick diagnosen ett par månader senare. Har haft skov sedan 2008 (oklart hur många men kanske 5-6st).
   Tecfidera är ju första ledets medicin om jag förstått det rätt. Hur är det med Mabthera?
   Måste man vara väldigt “sjuk” i sin sjukdom för att det ska passa med den medicinen?

   • #2593

    Jag gick över till Mabthera 6 månader efter första Tecfideran, hade visserligen fått nya plaque men inget skov. Hade väldigt svåra biverkningar på Tecfidera. I maj 2015 sa man att min MS “vilade” men tillkom ändå 2 plaque mellan maj och november – min MS räknas inte som “svår”.
    Verkar som om fler har mindre biverkningar av Mabthera som medicin, oavsett hur svår MS man har haft innan.

   • #2594

    Vet inte alls i vilken omfattning den medicinen används på mitt sjukhus. Har förstått att det ser väldigt olika ut beroende på var man bor. Jag har en ny liten förändring på senaste min senaste MR (snart 1år sedan) och det är möjligt att den kom dit innan jag hann börja med Tecfideran. Ska på ny MR om 2,5 vecka och sedan träffa läkaren om en månad.
    Är nere på halva dosen Tecfidera nu och skulle sluta helt med den en vecka innan läkarbesöket.
    Tänkte att jag skulle föreslå Mabthera om inte läkaren gör det.

   • #2613

    Lo

    Jag behandlas med Tecfidera sedan 9 månader, men MR har nu visat nya plack. Därför ska jag troligen byta behandling och då är det Mabthera som kommit på tal av min läkare. Jag har en mild MS som knappt märks av, så man behöver inte vara svårt sjuk för att behandlas med Mabthera.

  • #2607

   Mabthera blir mer och mer populärt att använda inom vården så att föreslå den medicinen borde inte möta så stort motstånd kan man tycka.

  • #2650

   Jag fick Mabthera för första gången för en månad sedan Efter tredje dagen fick jag energi och mådde bättre Efter några dagar blev jag trött igen och så har det varit en mån upp och ner. Jag hade en svår infektion i ryggraden och höger sida i hjärnan.
   Jag har haft MS sedan 1980 och har klarat mig ganska bra.

  • #2827

   Bytte till Mabthera i somras efter Avonex-Thysabri-Gilenya som jag vart tvungen att sluta ta av lite olika anledningar. Har haft diagnosen i lite över 5 år nu.

   Men nu har jag haft Mabthera i nästan 4 månader och är ofta ap trött men har fått narcolepsi medecin för det men också i princip haft en konstat känsla av att vara sjuk. Påminnade om biverkningarna avonex gav fast något lindrigare, ont i muskler och leder och vill bara krypa ner i sängen.

   Är det någon som känner igen detta? min läkare säger bara att det är märkligt att det inte förekommit vad hon visste.
   Det enda som får mig att plugga är att jag hatar att inte få saker gjort.

   Det kan va så att det stod någon stans i tråden men gav upp att läsa alla inlägg halvvägs igenom.

  • #2834

   Bytte till Mabthera för ett halv år sedan. För ca en månad sedan började jag känns mig allmänt risig. Feber på dagarna. Frossa vissa kvällar. Jag arbetade ändå. När jag var på kontroll inför nästa behandling fick jag veta att alla värden var dåliga. Sänka över 80. Fick ta nya prov som visade detsamma. Hade urinvägsinfektion som jag fick pencilin för. I lördags fick jag en högersidig ansiktsförlamning. Var på akuten. Vet inte om det har nått samband med behandlingen. Jag har fortfarande inte pratat med min MS mottagning då de är svåra att nå.. ska försöka igen nu.

  • #2838

   Hej,

   Jag har haft Tysabri i 10 år, dvs sen det kom ut nästan. Fick MS när jag var 14 och är nu 38. För några år sedan har jag utvecklat JC virus men eftersom det var så låg index har jag inte bytt medicin. Ville inte heller!
   Nu har min läkare ringt mig och de hade diskuterat min situation där de hade kommit fram till att jag borde byta medicin till Mabt. Är nu livrädd på hur det ska gå.
   Just nu kan jag gå och göra mina sysslor vilket var det viktigaste för mig. Är ensamstående och har en dotter på 11 år.
   Jag har läst väldigt många inlägg för att kunna skapa en åsikt om hela bytet men som någon skrev är det oftast individuellt.’

   Det pratas mycket om tröttheten efter att ha fått Mabthera och undrade om det verkligen var så att nästan alla kände sig mycket tröttare än vanligtvis?

  • #2858

   ia

   Hej alla! Jag har precis kommit in ny här på forumet, spännande. Vad härligt att det faktiskt finns något sådant här för oss med MS. Som jag har kämpat för att få till en grupp eller bara ett namn att ringa som är i samma situation som jag sedan 2011. Så finns ni!

   Jag fick min 4e infusion med Mabthera i torsdags. Brukar vanligtvis inte känna någonting förutom lite kli i halsen första gången. Efter denna gång var tanken att jag ev skulle träna efteråt men det var jag inte sugen på. Jag kände mig faktiskt ganska trött och hängig. Trots allt är det en sådan årstid som gör att man känner sig lite extra trött. Och som någon tidigare skrev, man stoppar i sig en del tabletter innan infusionen och sedan sitter/ligger man still i alltifrån 3-5 timmar. Kanske inte konstigt att man blir lite hängig efteråt. Annars har jag inte haft några krämpor sedan jag började medicineras med Mabthera. Jag tycker absolut det är värt att testa för dig, Sk77.

  • #2870

   En synnerligen populär tråd denna, om Mabthera. Jag har varit med sedan starten när Mabthera introducerades, och har tagit medicinen sedan 2011. Igår tog jag ännu en dos.

   Det finns en del intressanta nyheter kring processen runt Mabthera. Som ni säkert redan vet är Mabthera inte ett godkänt läkemedel för behandling av MS, eller det finns i alla fall ingen känd indikation. Detta har läkemedelsföretaget naturligtvis varit medvetna om, och det har gjorts anmälningar mot de landsting som valt att förskriva Mabthera som en “off-label”. Nu står vi ett läge där en ny svindyr (läs: onödigt dyr) variant av Mabthera är påväg att lanseras, som i sin tur kommer att undergräva läkarens möjligheter till fortsatt “off-label” förskrivning av Mabthera.

   Den som är intresserad kan läsa mer på min blogg:

   http://www.multiplasanningar.blogg.se

   • #2871

    Väl skrivet @jergenpuckel!

    Vi får helt enkelt hålla tummarna för att de tar skäligt betalt för den nya Mabthera-varianten då det tycks vara den vi alla måste byta till och som våra landsting måste betala för.

    Jag har funderat mycket under dagen på vad du skrivit. Känner också en viss oro för att de kommer att ta ut ockerpris och att det medför att färre kan få läkemedlet eller att det belastar övriga vården. De kommer garanterat att motivera priset med att de bekostat dyra (och troligeen världshistoriens minst risktagande) kliniska studier och ansökningar för att få den registrerad för MS. Men… vi får inte glömma att detta också medför att resten av världen kommer att få tillgång till denna fantastiska medicin då de inte har samma möjligheter till ”off-label”-läkemedel som vi.

    Det vore intressant att höra hur läkarna ser på detta. Så… jag funderar på att skicka in en fråga om detta till Neurologen här på Ung Med MS.

    Vad jag kan se kommer den “nya” medicinen att heta Ocrevus.

   • #2872

    Ja, det är i sanning en mycket spännande debatt att följa. Det vore definitivt intressant att höra vad de som kan något har att säga om detta, om det är en konspiratorisk icke-fråga, eller om det ändå finns någon substans. Skicka gärna in en fråga så får vi se vad som sägs 🙂

  • #2896

   Jag fick nyligen min första infusion av Mabthera, min första behandling för MS och jag är även tacksam, även om jag egentligen inte kan uttala mig om effekten än på ett tag, eftersom att det var den behandlingen som lät smidigast och bäst i mina ögon. Egentligen tänkte jag fråga neurologen om det här (men det var lite för mycket med hela grejen på första mötet med en sådan) men finns det någon risk att vi som får Mabthera kanske behöver byta till någon annan behandling om det anses för dyrt med Ocrevus? Er som testat andra som inte fungerat antar jag inte löper samma risk som till exempel mig som haft det som första behandling.

   • #2898

    Har samma fundering kring det. Ska få min första infusion av Mabthera i januari är det tänkt (haft Tecfidera sen diagnos men den funkade inte tillräckligt bra på mig).
    Frågade läkaren för några månader sen om den nya medicinen och då sa han att den skulle komma i december. Sen sa sköterskan för någfra veckor sedan att den inte blir aktuell förrän nästa sommar. Så jag har ingen aning om vad jag ska tro..

  • #2907

   Hej!
   Undrar om det är någon som Mabthera inte funkat för, eller att sjukdomsaktiviteten fortsatt? Nya förändringar och så. Var på återbesök hos läk för några veckor sedan och försökte då fiska efter lite hopp, men hon var rätt “ohoppig” i sin inställning till både sjukdomen och behandlingarna. Hur resonerar era läkare? Hur ser dom på mabthera som behandling och på dagsläget för sjukdomen? Nu fiskar jag efter lite hopp här…
   Ha det så gott alla!

   • #2908

    Hej!
    Jag tar inte Mabthera (fick nyligen min diagnos och har inte hunnit börja med medicinering) men jag kan bidra med lite hopp! Min läkare är riktigt optimistisk. I mina mest optimistiska tankar tänkte jag 1 skov på 5 år medan läkaren sa att inte ens det är nödvändigt med dagens medicin. Självklart är det beroende på sjukdomsförlopp, vilka symptom man har/har haft och om man har en bromsmedicin som funkar.

    Sen tänker jag att de första bromsmedicinerna kom -95, innan dess kunde man inte göra någon stor skillnad vilket betyder att på ca 20 år har forskningen gått från att stå hjälplös till att inte ens behöva ha 1 skov på 5 år och att hamna i rullstol inte är lika självklart. Jag är övertygad att om forskningen fortsätter så här närmaste 20 år kommer MS vara en okomplicerad bortglömd sjukdom. Redan nu har MabThera och stamcellstransplantation visat riktigt god effekt.

    Tycker att detta är värt att läsa: http://ki.se/forskning/multipel-skleros-nytolkad-sjukdom

    Jag vet tyvärr inte ditt sjukdomsförlopp och inte heller vilken typ av MS du har eller hur gör hög din inflammationsaktivitet är. Nu talar jag utifrån min sjukdomsgrad och tankesätt men en sak som är detsamma oavsett är att extremt mycket händer inom forskning och att om det är någonstans du ska leta hopp så är det där.

    Lycka till med allt!

   • #2909

    Tusen tack för tankar och hoppfulla ord! Betyder massor! Intressant artikel, informativ verkligen. Så viktigt att förstå den situation man hamnat i, känner jag. Vad gäller min sjukdomsbild är frågetecknen väldigt många tyvärr. Allt är ovanligt och hypoteser och misstankar råder, vilket är drygt att hantera. Misstanke finns att jag haft det sen 2009, men fick behandling i somras. Så jag antar en hittills mild variant då jag inte har några funktionsnedsättningar i dagsläget. Framtiden lär väl utvisa vad det i så fall inneburit för mig att gå obehandlad så länge. Det är dock inte mycket som stämt i min kropp det senaste året, men det ska säkert bli ordning på mig tillslut…=) Ovissheten känns som mest betungande, inte ens diagnos är helt klar då den kliniska bilden är konstig. Står med en fot i flera baljor…
    Stort tack igen och detsamma till dig!

  • #3279

   Första gången jag fick ta mabthera var 6 månader sedan, då gick det bra, inga biverkningar, kände mig till och med lite piggare och mer alert; jobbade och tränade på som vanligt och blev klar med ett par tuffa tentor.

   Fick min andra dos för 3 dagar sedan och känner mig overkligt trött. Har hittills gått runt med huvudvärk, ögonverk, och overväldigande trötthet. Jag har visserligen tränat, pluggat och jobbat på som vanligt, men jag känner dessvärre en enorm skillnad på före och efter denna andra dos.

   Gissar på att detta är ngn form av bieffekt. Jag Kommer vänta ett par dagar för att se om det går över, annars får jag ringa karolinska, och fråga lite om relationen till hur jag mår nu och mabtheran jag fick.

   • #3280

    Nu har jag visserligen bara fått en dos, kommer få min andra först i maj. Men jag tror nog att det är ganska normalt att må som du gör så kort tid efter infusionen. Huvudvärken och ögonvärken hade jag kanske bekymrat mig lite över, men jag tror att de flesta kan bli väldigt trötta. Och har du ändå klarat att plugga, jobba och träna som vanligt så är du ju inte helt däckad av tröttheten 🙂 jag orkade bara plugga lite, samt promenera lite (annars joggar jag dagligen) de första två veckorna.

   • #3281

    Ja, jag har visserligen en dålig vana av att trotsa signaler från kroppen, förmodligen ingen bra idé att jag körde på som vanligt, för jag tror känslan av tröttheten blivit förstärkt pga.det, nu under senaste dagarna. Borde tagit det långsamt under första veckan, inser jag nu 🙂

    Haha, ja, jag blir själv lite nojjig när ögonen börjar värka, men jag gissar (eller hoppas) på att det är direkt relaterad till tröttheten, och inget annat.

   • #3282

    Det är svårt att veta hur mycket man ska pressa sig själv, och när det blir kontraproduktivt tycker jag. Sedan är det ju svårt att veta vad som är hjärntrötthet orsakat av sjukdomen och vad som är en biverkning av Mabtheran. Men när det är så nära inpå så låter det ju väldigt troligt att det just är droppet, och att det egentligen är en biverkning som är förhållandevis lindrig (om det inte håller i sig jättelänge).

    Själv hade jag problem med kliande i halsen i några dagar, en röd fläck på ena kinden och första dagen kände jag knappt någon smak. Utöver det så var jag väldig trött – men jag hade en förkylning i kroppen som nog var en ganska stor bov i kroppen. Blir hur som helst “intressant” vad som sker vid nästa infusion. Hoppas att dina biverkningar ger med sig snart iaf 🙂

   • #3283

    Ja, verkligen – ibland är det oerhört svårt att tyda gränsen för vad som har med ens MS sjukdom att göra, och för vad som har med annat att göra.

    Jag tror också det måste vara en bieffekt från droppet, och jag känner verkligen igen det du skrev i andra stycket; röd fläckar på kinden här med, och jag är ganska förkyld sen igår, utöver tröttheten och allt annat. Tror allt tillsammans har helt enkelt blivit en påfrestning och därmed förstärkts. Så jag får ta detta som en läxa inför tredje infusionen; att ‘chilla’ några dagar efter infusionen, och sen återuppta vardagen fullt ut. För nu misstänker jag att jag har pushat mig själv lite för långt.

    Tack så mycket Emma:), det hoppas jag med, och jag räknar med det. Jag får ju ta det lugnt ett par dagar och vila helt enkelt. Ja, det blir ju sannerligen intressant, och önskar dig lycka till när det väl blir dags med andra infusionen.

  • #3351

   Imorgon ska även jag ansluta mig till er som tar Mabthera. Ganska nervös just nu.
   Slutade med tecfidera i september och har varit utan medicin sen dess. Fick ett skov för några veckor sedan (synnervsinflammation) som jag fick kortison mot förra veckan. Ingen förbättring än.
   Hoppas verkligen att det går bra imorgon och att denna medicin kommer fungera bättre än vad tecfidera gjorde (massa biverkningar och förändringar på MR).
   Peppa gärna mig med solskenshistorier 😊

  • #3506

   Lis

   Hej!
   Liten fråga om biverkningar emellan injektionerna med Mabthera. Någon med erfarenhet? Ska ev byta till Mabthera från Tecfidera pga mina flushes som jag tyvärr har flera ggr/v både dag och natt.
   Eftersom jag inte är öppen med min diagnos och har ett socialt arbete blir det väldigt märkligt att jag helt plötsligt blir knallröd i ansikte och hals. Socialt har det skapat en hel del obekväma och jobbiga situationer för mig. Är oxå psykiskt jobbigt att alltid försöka klä mig i täckande kläder. Segt att gå i polo i 30 grader. Haha!
   Vänligen Lisa

   • #3537

    Ska ta min 2:a Mabthera i dagarna. Visst, inga “större” skov på ett år, det var även 1 år sedan jag fick Mabthera 1:a g. Meeennn…har under detta året känt mig småkass, otroligt trött, deppig, gråtmild, småkramper m.m. hela tiden! Börjar undra vilket som är värst: ett skov el. konstant ikke kry? Väntar med spänning att kunna säga”idag är en bra dag”…nu är det mer”kom ju upp så skärp dig” :´(
    Fick börja m Mabthera eftersom min sjukdom förvärrats och proverna var urkassa…. så blandade känslor för min nästa behandling.

   • #3538

    Det är väl svårt att veta om det är Mabtheran eller din MS som är boven i dramat? Och jag själv skulle absolut resonera som så att ett skov är värre, med tanke på att man kan ha riktig otur och få bestående men. Som du säkert är medveten om själv, det du skrev var säkert mer av en retorisk fråga 🙂 Håller tummarna för att din kropp blir mer kry trots Mabrhera efterhand 🙂

   • #3544

    Lis

    Vad tråkigt att du känner dig så trött, hoppas det blir bättre snart!
    Jag förstår vad du menar med att fundera på vad som är värst. Man vill ju inte må sämre än innan av sin medicin men samtidigt kanske det varit betydligt värre med en annan medicin eller att få funktionsnedsättande skov. Lycka till!

  • #4053

   Hejsan,

   Jag är ny i detta forum och har fått Mabthera sedan min MS-diagnos för 1.5 år sedan. Vad kul att detta forum finns! Jag ser att tråden har funnits ett tag men jag hoppas det går bra att göra inlägg iallafall. Det har tagit mig lång tid att riktigt fatta vad MS är trots att jag har läst väldigt mycket om det. Det kanske låter konstigt men det är svårt att placera sig själv och sina symptom ibland. Min MS-sköterska verkar inte kunna svara på många saker. Jag undrar följande.

   Har några av er haft återkommande ögoninflammationer och svampinfektioner som jag? Jag undrar om det beror på mabthera/MS sjukdomen isig eller om det bara är något annat..

   Vidare undrar jag om ni oftare nu drabbas av virala övre luftvägsinfektioner (förkylningar) och neutropeni (för få neutrofiler av de vita blodkropparna) som jag i våras?

   Min sista fråga: efter ca 3-4 dagar efter infusion blir jag jättetrött och får huvudvärk som varar i en vecka. Min ms-sköterska visste inte så mycket om det men jag såg att någon i denna tråd hade haft det också. Men vi verkar inte vara så många eller? Förlåt alla dessa frågor.. Mabthera är annars en jättebra bromsmedicin för mig men jag tycker det är lite svårt att få info om biverkningar etc.
   Hoppas få höra från er!

  • #4057

   Hey u party-ppl!
   Mabthera och jag har en historia. För er som läst min blogg så vet ni att jag har en i det närmaste sjukligt positiv bild av mabthera. Baksmällan.

   En nära anhörig har gått över från tysabri till mabthera. Hon är sjuksköterska till yrket, och inte helt nöjd med övergången. Med tysabri så kände hon sig stark efter varje infusion, men mabthera så känner hon sig sjuk. Hon har haft mer eller mindre konstanta infektioner i bihålor samt ögon, något som lett till resistenta bakterier i bihålorna. Här vet vi inte var det slutar ännu, men det har sannolikt med mabthera att göra.

   Jag har fått rosacea, en hudåkomma. Jag kämpar med denna, och försöker få hjälp via hud. Det är dock svårt att påvisa bieffekter av mabthera… nu har jag fått acne inversis, vilket är ett oåterkalligt tillstånd, en immunologisk hudsjukdom. Jag börjar misstänka att mabthera förskjuter den inflammatoriska aktiviteten annorstädes. Alltså; rosacea och acne inversis, eller vidare plaque på hjärnan eller ryggmärgen …

   Någon som känner igen sig i något???

  • #4058

   Hej Jergenpuckel,

   Återkommande ögoninfektioner känner jag igen.. Skrev ett inlägg för några dagar sedan..

  • #4060

   Sol

   Hej alla!
   Är det vanligt med andfåddhet vid minsta ansträngning och ont i hjärtat som kommer o går den första veckan?

   • #4061

    För egen del har jag blivit lättare andfådd och sänkt överlag första tiden. Inte ont i hjärtat dock, det skulle jag höra av mig till mottagningen gällande i ditt läge.

  • #4063

   Sol

   Tack Emma! Så du känner igen andfåddhet…könner mig som en 90 åring!
   Ja, ska ta kontakt med sköterskan!

  • #4096

   vah

   Hej på er!
   Undrar om någon har fått håravfall när ni börjat med Mabthera?
   Jag har tagit Rebif väldigt många år och har säkert förlorat mer än hälften av mitt hår. Från att ha haft en riktig tjock hästman har jag nu tunn baby kvalitet!

   Ska ta min första Mabthera dos i morgon .
   “Orolig”
   Anneli

   • #4098

    Jag var nojig gällande håravfall eftersom att jag hade tappat ganska mycket hår tidigare under året som nog kan skyllas på brist av järn och b-12. Nu har jag hunnit få två doser och har inte märkt någon större förändring 🙂

  • #4097

   Jag har fått Mabthera en gång och ska få min andra dos imorgon. Har inte alls märkt något håravfall. Hoppas du med slipper det!

  • #4100

   Fick min diagnos i maj i år och har sedan dess ätit Aubagio. Nu kunde de dock se på min senaste MR att jag hade fått en ny fläck på hjärnan vilket resulterat i att jag troligtvis kommer att byta till Mabthera.

   Har dock inte märkt något av denna nya inflammation, inte som den stora som föranledde diagnosen och där jag fortfarande har kvar lättare domningar i händerna och underarmarna.

  • #4202

   Fick mabthera för tredje gången i tisdags, båda gångerna innan har jag samlat på mej vätska och gått upp 6-7 kg.. är oroligt för de denna gången med då ja kämpar och gått ned dessa kilo. Någon mer som har detta problem??

  • #4203

   Jag är också konstant trött. Känns som jag dricker kaffe och tar vad som för att piggna till lite- detta resulterar ju såklart att jag behöver insomningstablett vid sänggående 🙁

   Försökt få hjälp via min läkare men ack nä! Hon lyser med sin fånvaro

   I övrigt tycker jag att jag mår småskit hela tiden( inväntar nu min 3:dje beh) och lite värk, lite stel, jäkligt gnällig ….
   Kanske bara åldern, vad vet jag 😉

  • #4204

   Jag fick min första behandling med Mabthera för snart 3 veckor sedan. Jag upplever en ännu värre trötthet än tidigare, jag har feber som jag haft sen efter att behandlingen var klar och alla symptom som jag hade innan behandlingen har idag blivit ungefär 10gånger värre. Är det någon som har upplevt samma sak? Någon som bytt till Tysabri och mått bättre av den?

  • #4214

   Mabthera är den vanligaste bromsmedicinen de ger på mitt sjukhus. För mig har det fungerat bra, då jag endast fått lättare biverkningar med klåda under infusionen. Sköterskan pausade droppet en stund, och efter det gick det som smort.
   Jag har inte gjort magnetröntgen efter första behandlingen ännu, men hoppas på att det inte är några förändringar eftersom Maabtheran är så smidig. Slippa komma ihåg tabletter och inga dagliga biverkningar.

  • #4225

   Hade min första behandling med Mabthera igår. Kände klåda i halsen efter ett tag som sedan övergick i värmeökade öron och stickningar/klåda i hårbotten. Vi fortsatte droppet som planerat och dessa symtom gick snart över.
   Allt fungerade fint och jag har inte märkt av någon biverkning, peppar peppar…

  • #4226

   Det är snart dags för uppföljning för min del igen, hittills fått två infusioner med 1000 mg och om allt är som det ska antar jag att jag kommer få 500 mg nästa gång. Redan vid första tillfället fördes en diskussion om jag skulle behöva maxdos eftersom jag är hyfsat “liten” (nåja, allt är relativt, är strax under 160 och normalviktig), men med tanke på initial hög inflammatorisk aktivitet blev det så ändå vid båda tillfällena. Jag har läst mig till att det finns observationsstudier som visar på att det inte varit någon markant skillnad på doseringen i retroperspektiv, men den nojiga och hypokondriska sidan av mig blir ändå bekymrad. Hur har ni som gått ner i dos upplevt det?

   • #4251

    Hade min uppföljning idag, och det blir fortsatt 1000 mg. Fast jag är fortfarande nyfiken på era upplevelser! 🙂

  • #4409

   Hej
   Jag har just börjat med Mabthera, förra veckan.
   Själva injektionen gick bra, fick bara lite klåda i halsen. Men nu efter så har mina symptom blivit värre, går sämre och är tröttare. Har någon annan märkt något liknande?

   • #4411

    Jag tror att vi är många som mått lite sämre tiden efter infusionen, det är ju en väldigt potent behandling. Men är du orolig, eller framförallt om du känner nya symtom, så är det kanske lämpligt att höra av dig till mottagningen med frågor 🙂

   • #4412

    Alla mina symptom skruvades upp på max i minst en vecka efter första Mabtheran. Sen lugnade det ner sig och jag har inte märkt av det sedan dess.
    Var 2,5 år sedan.

  • #4410

   Mina symptom blev också värre några dagar efter infusionen och det håller i sig trots att det snart är 2 månader sedan. Jag har även haft feber konstant sen jag fick första behandlingen…

  • #4413

   Tack för svaren!
   Ja jag blir orolig eftersom jag för övrigt mår bra men det känns inte bra när gamla skador blir värre.
   Skall ringa min ms sköterska imorgon o berätta, hon kanske har hört liknande.

  • #4414

   Frida, väldigt tråkigt att det håller i så länge för dig. Hoppas du snart mår bättre!

  • #4419

   Hej
   Idag tog jag min första mabthera infusion för första gången. Har haft tysabri innan i ca 10 år och copaxoe innan dess, för att komma till frågan …
   Nu flera timmar efter alldra första infusion så känns mina ben ”febriga” med en slags kännselbortfall. Är det normalt och har något fått liknande. Borde förbinna efter några dar i sådant fall

   Vänliga hälsningarå
   //Paula

   • #4420

    Känner igen det som du beskriver. Jag brukar bli ganska ordentligt däckad efter infusionen, men kraftig feberkänsla och värk i kroppen. Sover tungt med svettningar och feberdrömmar typ. Brukar dock gå över tills nästa dag.
    Vila och ta det lugnt.

  • #4421

   Jergenpeckel tack snälla för ditt svar. Könns betryggande 🌹

   • #4436

    Sedan kan det vara värt att nämna att vi nog är många som upplevt liknande symtom ganska länge efter infusionen, så du inte blir orolig om det skulle bli så för din del 🙂 men hoppas såklart att dina symtom gett sig imorgon!

  • #4437

   Tack Emma, inte alltid lätt att veta varken fram eller bak när det är första gången man får ett nytt läkemedel. Känns mycket bättre nu när du med konfirmerade.
   Tack tack 🌹

  • #4441

   Idag mår jag så mycket bättre. Helt otroligt, tack för att du fråga 🌼🌸

  • #4445

   Isabel, jag Hasse exakt samma känsla och symptom efter min första fång med mabthera. Men allt gick bort direkt dag efter.
   Sen jag var otroligt trött (det var sommar och upp till +29 grader.
   Men några dagar efter det allt kändes normalt.
   Nu i december blir dags för min 4e gång.
   Redan efter 2a gång, min Neurolog så att det finns inga märke av sjukdom på MRI 😍
   Nu förutom lite besvär med vänster benen jag mår helt friskt och stark!
   Mabthera gör sitt jobb 🏋😎❤️🍀
   Hoppas du kommer att må bra nu och det blir lika bra för ni alla här!
   Ett stort starkt kram till er alla från min hjärta ❤️✌️

  • #4446

   Fantastiskt, glad för sin skull, en riktig solskenshistoria 🌸 idag mår jag mycket bättre än igåroch hoppas att jag snart mår som jag gjorde när jag tog Tysabrin, eller rättare sagt lika bra som du mår.

   Att ni skriver sånt här höjer både moralen och glädjen i kroppen.

   Tack tack tack och trevlig helg🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸

  • #4449

   Sol

   Någon som känner igen muskelvärk som biverkning? Har jätte ont i musklerna sedan start
   Med mabthera 😐😣

   • #4451

    Ja, framförallt muskelsammandragningar men även värk den här gången.

  • #4455

   Sol

   Min första dos och massa biverkningar. Undrar om kroppen vänjer sig eller om det blir bättre när man går ner till 500 eller rent av blir värre! 🤔😣
   Ingen annan?

   • #4458

    Haha, tyvärr inget peppigt svar. Men för mig var det här min tredje dos, och den hade minst lika mkt biverkningar – de såg bara annorlunda ut. Men det är inte värre än att jag står ut iaf. Men gällande muskelsammandragningar/ smärta så blev det mest påtagligt första veckorna efter infusionen på insidan av låren. Vilket blev problematiskt när jag red – var nästan så jag grät. Men med stretching dagligen blev det bättre efter en tid (eller så hade det blivit bättre av sig själv ändå, det vet man ju inte).

    Och fortsätter det såhär tycker jag du ska kontakta mottagningen, det kan ju finnas hjälp att få.

  • #4516

   Är det någon som har koll på huruvida man får sin mabtherabehandling om den råkar vara under en pågående förkylning?

   Eller om den råkar vara under en pågående antibiotikabehandling?

   • #4517

    Tyvärr måste du vänta tills du är frisk. Jag har fått skjuta upp min behandling tre gånger pga förkylning (och då har jag bara fått två behandlingar hittills) 😊

   • #4518

    Tack för svar! Hur lång tid har du fått skjuta upp behandlingen? finns det inte risk för skov om man väntar för länge? 🙂

   • #4520

    Och är det säkert att man behöver skjuta upp om man är “symptomfri” men tar antibiotika? (eftersom hela kuren måste tas klart även om man blivit frisk)

   • #4521

    Nog bäst att fråga sköterskan/neurologen om det. Jag tog antibiotika mot halsfluss i början av september och fick vänta tills kuren var slut. Men det kanske är annorlunda för dig.

   • #4522

    Jag hade en förkylning i kroppen när jag fick min första infusion, de hade dock satt stopp om jag hade haft ont i halsen osv. Det gjorde dock att förkylningen fick ny fart, och jag var rätt risig i en månad efteråt.

   • #4523

    Okej! Tack för svar! Jag har inte längre ont i halsen men har mycket snuva och lite rethosta.. Ska få mabthera på måndag. Får hoppas på att jag blivit bättre tills dess, men har varit sjuk i nästan två veckor nu så denna förkylning verkar inte vilja ge sig. Har dessutom en tenta senare i veckan som jag helst inte vill må risigt inför 🙂 Så det kanske blir lika bra att skjuta på Mabthera några veckor. Får se vad dom säger på måndag! Tack igen!

   • #4526

    Men har du inte varit i kontant med mottagningen och tagit prover precis innan, och frågat gällande förkylningen?

   • #4527

    Prover lämnar jag en vecka innan, då hade jag redan varit sjuk i ca 10 dagar och kände mig på bättringsvägen, så jag tänkte (felaktigt) att jag antagligen kommer vara frisk innan ytterligare 7 dagar har passerat. Jag lämnade dessutom blodproven på en vårdcentral så det fanns ingen neuro-personal där.

    Sedan blev jag antingen sjuk igen, eller sämre i samma förkylning, ett par dagar senare. Mottagningens telefontider är väldigt begränsade här så jag har inte haft möjlighet att ringa dit under dessa två dagar sen jag blev försämrad, och jag har väl halvt hoppats på att jag ska hinna bli frisk innan dess eftersom jag annars varit förkyld en orimligt lång tid.

    Det är ju förkylningstider nu, så jag har väl antagligen fått en ny förkylning innan jag blev klar med min första förkylning, vilket har förvirrat mig. Jag får fråga på måndag och sedan ha med mig den informationen i fortsättningen. Är endast på min andra omgång av Mabthera så jag har inte jättebra koll på rutiner och reglerna kring infusionen än.

   • #4528

    Jag har bara fått tre infusioner, så jag är också ganska ny gällande rutinerna. Så det är nog jag som är lite virrig – första gångerna tog jag prover på mottagningen, men senast så hade de ändrat sina rutiner och jag tog också prover på VC inom en vecka innan. 🙂 Hoppas du blir frisk nog, eller att det går bra att skjuta upp någon vecka. Jag var nojig när min infusion i våras blev senarelagd på grund av krångel med magnetröntgen som jag skulle göra innan, men då fick jag höra att någon vecka hit eller dit inte skulle spela så stor roll.

   • #4571

    Blev det någon infusion? 🙂

   • #4577

    Ja, det gick fint! Som du sa, så länge man inte har feber och halsont ska det gå bra 🙂 Det blev lite jobbigt ett tag med förvärrade förkylningssymptom under själva infusionen, men det var bara i en timme eller så.

    Idag, dagen efter, har jag dock haft mycket huvudvärk hela dagen, och lite febersvettningar under natten, så jag undrar om det blivit så att förkylningen fått ny fart, som det blev med dig.. hoppas på att må bättre imorgon! 😊

   • #4582

    För att ge lite hopp kan jag säga att jag upplevde mest influensasymtom senast jag fick droppet, inte vid tillfället jag var förkyld 🙂 så det kan ju ge sig rätt fort med.

   • #4603

    Nån som fått skov fast ni går på Mabthera?

  • #4700

   Hej !
   Jag vill tacka alla deltagare i detta tråden.
   En månad sedan fick jag svar på min MR som visar nya plack. Jag ska byta från Plegridy till Mabthera. Idag ringde min MS sköterska jag fick tid 20/12. Känner mig lite orolig men det är långt ifrån jag kände en månad innan när jag fick reda på att jag måste byta medicin. Jag vill tacka är som har skrivit om sina erfarenheter/ resa /övergången. Det hjälpte mig mycket att smälta in den nya beskedet.
   Skriver igen efter behandlingen 😊

  • #4703

   Jag fick min årliga dos mabthera för en vecka sedan. Eftersom att de har börjat fasat ut 1000mg behandlingarna nu, och ersatt med 500mg, så tänkte jag bara skriva och berätta om mina erfarenheter.

   Antingen så har man vant sig, eller så är kroppen bättre rustad, men spektaklet gick iaf tämligen smärtfritt förbi mig denna gång. Gjorde det på fredagen efter lunch, så att jag kunde arbeta som vanligt under förmiddagen och sedan bara flexa ut som man gör normalt vissa fredagar. Blev naturligtvis trött efteråt, och somnade tidigt på kvällen och sov tungt hela natten. Dagen efter gick jag till gymmet och tränade, som jag alltid gjort dagen efter behandlingen för att pejla läget med kroppen. Träningen gick jättebra, och jag märkte faktiskt ingenting av infusionen. Gått upp i vikt nästan 2kg. Det brukar jag också göra efteråt, typ som att kroppen samlar på sig vätska eller så. Det brukar försvinna sedan.

   Summa sumarum tror jag att det är bra för kroppen att bara behöva handskas med hälften av mängden medicin per år. Det verkar iaf så för mig och min kropp.

   Vilka doser står ni på?

  • #4719

   Hej !
   Jag ska börja med 500 mg.

  • #4758

   Hej !
   I onsdag var jag på min första Mabthera( 1000 mg). Hade ungefär 1 timme förberedelser och pre-medicinerig. Sedan tog dropp 6 timmar. Under de timmar hade jag blodtryck mätning 30 minuter mellanrum samt höjning av dropp flöde. Allt gick mycket bra jag var lite trött och sömnig ( pga premedicin inte Mabthera). Nu är det två dagar sedan jag fick dropp känner inga biverkningar alls.
   Tack alla som skrev det hjälpte mig mycket. Jag gick till behandling nästan utan stress.

   • #4762

    Vad skönt att det gick bra! 🙂

  • #4816

   Är det fler som är konstant förkylda? Jag har fått mabthera i snart ett år (2 ggr alltså) och hela denna hösten har jag varit mer eller mindre förkyld. De är långdragna och den ena avlöser den andra.
   Några tips på hur det kan bli bättre? Jag tar d-vitamin och mjölksyrabakterier. Äter enligt FODMAP (pga IBS). Har små barn som säkert bidrar, men de kan man inte göra så mycket åt 😉
   Träning? Mer grönsaker/frukt? Alls tips är välkomna!

  • #4817

   Sol

   Jag tar c vitamin tillskott o vitlökskapslar plus d vitamin och probiotika

  • #4921

   Hej! Hoppas min fråga är relevant i denna tråden. Kan vara att jag missat svaret jag söker i tidigare inlägg, men den som känner för det får jättegärna upprepa sig ☺️
   Igår fick jag 500 Mabthera för tredje gången, de andra gångerna har gått bra. Min enda biverkning har varit trötthet, antagligen av allergitabletterna. Men igår och idag mår jag lite annorlunda. Skakiga händer, metallsmak i munnen och riktigt utmattad. Vaknade upp med en fruktansvärd ångest och har nu en minimal stubin. Är det någon annan som känner igen sig? Att medicinen, eller ms:en, påverkar det psykiska måendet?

   Tacksam för svar! 🌸

   • #4923

    Jag kanske inte är rätt person att svara på frågan, eftersom jag tycks bli mer däckad än många dagarna efter droppet. Men jag tänker att utmattning och psykiska illamående ofta hänger ihop, och om du nu blev mer utmattad denna gång så kanske det föll sig naturligt med mer ångest och framförallt kortare stubin?

  • #4924

   Tack för svar Emma!
   Jo jag drog också den tråden emellan. Men tycker mitt psykiska mående har blivit gravt sämre sen jag fick ms. Så tänkte ifall det kan höra ihop? Har du märkt nånting av det? Absolut inget du behöver svara på ifall du inte vill.

   • #4925

    Ännu en gång är jag kanske inte riktigt rätt person att svara på frågan, med tanke på att jag varit diagnostiserad med depression och haft bekymmer med psykisk ohälsa långt innan jag fick MS. Men vad jag förstår hänger det ofta ihop, delvis på grund av hela grejen med att få en kronisk sjukdom, men sedan kan nog skadorna på CNS påverka. Och tröttheten. 🙂

  • #4934

   Hej allihopa!

   Fick tips från Albert om att en grupp Svenska läkare och forskare nyligen har publicerat resultat från en Svensk registerstudie av Mabthera (Rituximab). Alla vi som är med i svenska MS-registret har deltagit. Resultaten är jättebra!!!

   “Collectively, our findings suggest that rituximab performs better than other commonly used disease-modifying treatments in patients with newly diagnosed RRMS,”

   Abstract finns att läsa här:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29309484

   • #4935

    Fantastiskt! Kul att se resultat av ens deltagande i MS-registret också 🙂

  • #5013

   Hej!
   Jag har gått på mabthera i ca 2 år, fått 3 st behandlingar!
   Nu har jag börjat tappa håret.
   Finns det nån mer som råkat ut för det? Växer det tillbaka om jag slutar behandlingen?

   • #5014

    Är du helt säker på att Mabtheran är boven i dramat? Hur ser järn och b-12 värden ut? Har du haft en stressig period?

   • #5015

    Ellenor, Första gången jag fick 500 tappade jag lite, Sen fick jag 1000 har jag tappat mer än hälften av mitt hår. Men det kommer tillbaka

  • #5016

   Tack! Visst har jag haft en jobbig tid… men inte så det borde påverka mig så här!
   Jag har inte märkt att jag tappat hår efter 1a och 2a behandlingen, jag fick den 3dje i oktober.
   Men det är först nu jag har tappat! Det är mer än hälften av allt hår på ca 1mån…törs knappt tvätta håret!
   Väntar på svar från min läkare nu!

  • #5177

   Hej,

   Har just fått min 5 dos Mabthera och kan lägga till knasiga biverkningar som sömnlöshet, ångest och hjärtklappning.. hjärtklappning har jag fått förut men inte det andra. Men som vanligt kommer dessa efter 2-3 dagar och håller i sig en vecka ungefär. Någon mer som fått sömnlöshet och ångest? Förlåt för detta inlägg..måste gnälla av mig lite efter flera nätters sömnlöshet😟

  • #5350

   Hur länge har man använt mabthera för ms ? Den kom 1997 ,men hittar inte hur länge man gett den till ms patienter

   • #5393

    Jag är lite osäker på exakt hur länge Mabthera givits till MS patienter, men jag har iaf stått på det sedan 2011. Har för mig att fas 3 studien pågick för fullt då..

  • #5369

   Står att man inte får vara förkyld men får man ha några andra symptom? mitt ben domnar lite,är nästan rädd att det är ett skov? dessutom har jag afte 🙁

  • #5392

   Hej… Fortfarande inte förlikat mig med att jag har MS.. Och nu läser jag här att ni är några som gått upp i vikt av Mabthera, som en person med ätstörnings problematik är detta KAOS för mig. Är ni många som gått upp i vikt? Och ser att en del tappar hår, alltså ska jag bli tjock och hårlös nu tänker jag och får panik på riktigt..Ja det är bara en yta, men vi lever i en ytlig värld helt enkelt. Kommer få min första dos Mabthera nu om någon vecka(skulle fått imorgon, men inte mentalt redo). Gömmer mina känslor kring varför “just jag” och kör på som vanligt. Fick Gilenya först, sabba min lever big time och stoppade tydligen inte skoven. På började en dropp behandling men fick akut avbryta andra gången då jag inte kunde andas längre. Så allt kring (min) MS känns bara som ett tecken av ondo i min värld.

   • #5395

    Jag har varken tappat hår eller gått upp i vikt pga mabthera. Har fått den tre gånger nu (alltså 1,5år). Inga andra märkbara biverkningar heller mer än dagarna efter infusionen (trött och så). Annars är det som vanligt 😊

   • #5396

    Känner igen den där orimliga oron, jag har också en ätstörningsproblematik i bagaget och jag är alltid livrädd för viktökning som biverkning oavsett vilken medicin jag än äter. Dvs. var jag nog ganska hetsig i mina frågor till neurolog och MS-sjuksköterska angående viktökning innan jag påbörjade medicineringen. De personligen hade inte haft några patienter med den biverkningen, och jag själv har svarare gått ner lite i vikt såhär 1,5 år senare. Och vad gäller håravfall så finns det ju en risk, MEN det gör det med Gilenya också och det drabbar inte alla. 🙂

   • #5397

    mm. Är som bekant väldigt känsligt ang vikten. Rasade i vikt av Gilenyan och tappade inte mer hår än normalt. Kan väl glädjas av att jag har enormt mycket hår, så tror inte håravfall hade synts egentligen. Well Well oavsett vad kommer detta med Mabthera väldigt olägligt, så MS teamet blev liiiiiite upprörda när de ringde. Så får se hur det blir helt enkelt.

   • #5398

    Förstår att läget blir ännu mer prekärt om du rasat av din tidigare broms, för då finns det ju en möjlighet att saker och ting stabiliseras av Mabtheran, vilket nog vore negativt i dina ögon (när det egentligen inte är det). Men som jag skrev så har jag snarare tappat vikt, och jag är inte ensam om det. Har du någon hjälp angående den ätstörda biten? För det är ju verkligen inte bra för sjukdomen om det ätstörda brakar iväg. Den tanken hjälper mig ibland att hålla det ätstörda i schack (men det fungerar såklart inte jämt). Men som parentes kan nämnas att jag själv inte vågade Gilenya när den föreslogs, och att forskning pekar på att Mabthera är överlägsen Gilenya.

   • #5399

    Nej, jag har ingen hjälp kring ätstörningen, har tackat nej till all samtalshjälp de erbjudit mig sedan beskedet kom v 8 förra året. Är inte redo för det. Gilenyan älskade jag personligen, men tester visade att min kropp invändigt blev kaos. Träffade en av framställarna bakom och hen sålde in sig och medicinen väldigt bra, så var lugn etc inför det. Däremot skrämmer allt detta mig då det är ett bevis på att jag inte fungerar som jag bör. Får panik av tanken att åka in och sitta-ligga med andra MS patienter, känner mig mupp helt enkelt. Är inte där i mina tankar.

    Sen hjälper det kanske inte att jag är ensamstående student och jobbar extra över min egentliga förmåga bara för att få det att gå runt. De vill ju sjukskriva mig sedan länge, men som student finns inte det alternativet. Känner mig trygg med min vikt dagbok där jag har makten att styra över mina beslut helt enkelt.

   • #5400

    Tacka ja till samtalsstöd, det är just ett stöd. Inte som terapi som kan kräva lite mer i motprestationen. Sedan, apropå att du får ångest över att du inte fungerar som du ska eftersom du inte fungerar på Gilenyan så vill jag posta den här länken (som redan postats i tråden) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29309484

    Det du skriver nu skriker ju lite att någon behöver dra i handbromsen, är jag rädd. Jag förstår tryggheten, men den är helt falsk (och det vet du ju på någon nivå).

   • #5401

    Jag bor i Skåne (såg att du gör det) och träffas gärna någon gång om du vill.. Man märker inte på mig att jag har ms så det behöver inte kännas “konstigt”. Mest om du vill prata om det med någon som kanske förstår fast inte terapi.
    Har du någon du kan prata med annars?

   • #5402

    Vart i Skåne bor du? Bor mellan Malmö Lund:). Har någon som vet om min diagnos, men pratar gärna inte om det då jag inte vill ha allt fokus med mina news liksom.

  • #5403

   Bor 5 mil från Lund (norrut). Har bil och kör gärna om du skulle vilja träffas någon gång. Absolut inte tvungen nu bara för att jag erbjöd mig, men ibland kan det vara skönt att få vädra lite tankar. Jag kan så klart prata om annat också 😉
   Och för min del är det ingen tyngd att lyssna på “news”. Jag kan prata med andra om min sjukdom om jag vill, men de som inte har varit med om något sånt här kan inte förstå riktigt..

   • #5404

    Kan mycket väl tänka mig och träffas. Kan nog vara bra för mig. Något säger mig att vi bor nära varandra. Kävlinge kommun här.

   • #5405

    Jeje: Du kan mejla mig istället så slipper vi kapa denna tråden mer. Du kan mejla till: harmar0376@gmail.com
    Så kan vi skriva mer där istället =)

  • #5524

   Hej allihop!

   Jag vill börja med att tacka er alla som har skrivit om era erfarenheter med Mabthera här i tråden =). Det har varit ett stort stöd för mig i mitt byte från Tysabri till Mabthera.

   Jag har tagit tysabri i ca 4 år och det har fungerat jättebra för mig. Tyvärr fick jag besked för ca två månader sedan att jag var positiv i testet för JC virus antikroppar och att jag hade ett högt index värde (ca 2). Vilket medförde att jag var tvungen att byta snabbt till ett annat läkemedel och alternativen som fanns var Gilenya eller Mabthera.

   Då jag fick veta att risken för rebound effekt är mindre vid byte till mabthera så var det ett självklart val (http://www.lakemedelsvarlden.se/studie-ger-stod-for-mabthera-vid-ms/ ).

   Under åren med tysabri fick jag ha ett ”normalt liv” och det kändes så sorligt att behöva säga hejdå till den perioden. Men tack vare era berättelser så har jag förstått att många av er som tar mabthera också mår så pass bra att ni inte känner er så begränsade i livet på grund av biverkningar från medicinen. Innan tysabri tog jag avonex i ca fyra år och i efterhand förstår jag inte hur jag stod ut med dem biverkningarna jag fick varje vecka. Bytet till tysabri gav en enorm förbättring i livskvalitén (och stoppade skoven).

   För ca 2 veckor sedan genomfördes bytet till mabthera, fick 500 mg av lösningen under ca 3 h. Först fick jag lite alvedon och antihistaminer och en timme senare startades infusionen. Infusionshastigheten höjdes gradvis ungefär varje halvtimme som en säkerhetsåtgärd för att se om min kropp kunde hantera läkemedlet. Under infusionsperioden så kände jag av att hjärtat slog lite tydligare och snabbare och hur min andning blev djupare. Dagen efter kände jag mig smått febrig (termometern visade bara en halvgrads skillnad) och en mild trötthet i benen. Hjärtklappningen, ”febern” och milda tröttheten höll i sig 1-2 dagar. Jag har sett till att vila mkt och dricka mkt vatten och lite vätskeersättning.

   Hittills känner jag att bytet till mabhera har varit positivt, biverkningarna har varit inte varit särskilt jobbiga och jag upplever att ett skov som jag har haft i hö öga som bidrog till dubbelsyn har inte känts av lika mkt. Jag hoppas att det här håller i sig 🙂 och att jag ska kunna ta mabthera många år framöver och att de långsiktiga biverkningarna går att stå ut med.

   Ursäkta för det gigantiska inlägget :P. Vore jättekul att få en uppdatering från er som har tagit mabethera i några år nu. Hur mår ni?

  • #5674

   Hej, jag är tacksamt att hitta er alla som skriver om era erfarenhet gällande MS och Mabtera. I närmaste dagarna kommer jag med att ta Mabtera infusion och det gör otroligt lätt att läsa era erfarenhet samt vad kan man förvänta sig av detta behandling. Min läkare så att jag har skuvvis MS vilket är ganska aktivt nu, fast också nystartad. Jag fick inflammation av ögonnerven som led till alla prov. Idag jag mår mycket bättre tack varre kortizon behandling samt att hjärnan hittar sitt väg att kompensera skadan. Min syn är nästan likasamma som det var innan det blev skovskadad. Min fråga är kanske från ”drömland” men finns där ett chans att jag kommer inte ta in medicin hela livet? Finns några som har avslutat med medicinering för de mår bra och sjukdomen är inte längre är i aktivt stadiet?

   Några undringar har jag kring kurator hjälp. Har ni ansökt till stöd av detta tjänst? Vad kan man förvänta sigav detta?

   Jag undrar också om hur sjukförsäkringen fungerar vid MS? Har hört att flesta försäkringsbolag hjälper inte MS patienter. Stämmer det?

   Alla kommentär är jättte välkomna. Jag känner MS som sjukdom för bara några dagar. Känns så bra att jag är inte ensam.

   Tack tack tack !!!

   • #5676

    Jag har hört från läkare att de kan komma att avsluta Mabtherabehandling efter några år då den kanske inte längre behövs. Men detta utreds för fullt.

    Kurator tycker jag att du ska träffa oavsett om du känner att du verklighen behöver eller inte. Det skadar inte att ses en gång och känna efter. Jag har goda erfarenheter.

    Ring ditt försäkringsbolag och anmäl att du har fått MS. Om det täcks av din försäkring framgår av avtalet du har med dom. Med lite tur kanske du kan få ersättning.

   • #5677

    Tack till kommentär QBert, jaså ? är det kanske att Mabtera skulle ersättas med ocrelizumab från ROCHER för det står ju i kö att etabeleras sig i Svenska läkamedelsmarknaden.

    Kurator jag ser fram emot att diskutera lite om livet och fortsättningen med MS. Lite svårt att acceptera situationen just nu. Hoppas det kommer kännas lite mindre deppigare.

    Stort tack igen 🙂

   • #5679

    Det har inget med Ocrevus att göra.
    Det har att göra med att effekten av Mabthera kanske blir mer eller mindre bestående efter ett visst antal behandlingar och att man därför inte behöver ge fler.

   • #5680

    Menar du att Mabtera kan ge permanent effekt tex livstid för det är så effektivt? Förlåt mig det var lite oklart vad du menade. Vill du förklara lite mer tack:)

  • #5675

   Hej!

   Jag skriver lite kort om mina egna tankar och reflektioner kring ämnet. Jag tror att Mabthera patienter kommer att få större och större intervall på sin medicinering med tiden, tills dess att ingen mer medicin längre behövs. Hur då? Jo, när medicinen skjuter ned B-lymfocyterna, är det inte sagt att dessa återskapas i någon lavinartad utsträckning. Ju lägre och mera ”normala” nivåer av B-lymfocyter som föreligger, desto mindre mabthera för att skjuta ned dem behövs – och naturligtvis desto mindre aktiv MS. Så beroende på hur hastigt dessa B-lymfocyter kan återskapas, desto mera sällan behövs mabthera ges. Kanske blir det så att vi bara mäter pågående MS-aktivitet, och sätter sedan in Mabthera då det behövs. Det kan kanske för vissa vara halvårsvis, och för andra var 6:e år.
   Sedan blir väl MS dessutom mindre aktiv i högre ålder. Så om du fått igång mabthera i ett tidigt stadie av MS, och genom det håller B-lymfocyterna i schack tills dess att sjukdomen börjar lugna ned sig någonstans i 50-55års ålder (?) Då kan du kanske leva ett relativt obemärkt liv med MS.

   OBS! Att detta är endast mina egna tankar och reflektioner, och jag är absolut inte utbildad inom medicin eller liknande.

   • #5678

    Tack till svar @jergenpuckel.

    Vet inte vad är normalt B-lymfosit nivån är, men idag var min sista kortison behandling och sa de att nu har jag förlägre nivå av B- limfositer. Det kan vara ett anledning att jag fick dubbel dos av kortison behandling. Så ingen mabtera i närmaste veckorna för nu jag ska ta antibiotik och se att limfositnivån återhämtar sig.

    Visste inte att MS blir mindre aktivt i högre ålder. Vet dock att lite extra hjärn atrofi kan man inte undvika med MS och åldern med. Det som sköterskan säger att de bromsar MS aktiviteten och skovperioder med Mabtera men MS gör sitt sak ändå. Förhoppningsvis man kan leva med medicinen kvar i livet för ett tag sen lösa på något sätt att man behöver inte ta det på längre sikt. Man vet ju aldrig innan man ser hur kroppen och medicinen samarbetar.

    Stort tack till medverkan. Känns så bra att kunna diskutera MS med erfarna. Fick läsa fin blogg nyss, så bra gjort och vilken engegemang att sprida MS info👍 Hjälper oerhort, måste jag säga🌼

   • #5681

    Stort tack till medverkan. Känns så bra att kunna diskutera MS med erfarna. Fick läsa DIN blogg nyss, så bra gjort och vilken engegemang att sprida MS info👍 Hjälper oerhort, måste jag säga🌼

   • #5682

    Tack! Vad kul att höra 🙂

  • #5693

   Ska ta mabthera idag för andra gången. Varför är jag så nervös ? Gick bra första gången. Nervös inför biverkningarna nu i början …:(

  • #5694

   Hej Isabel,

   Jag ville hjälpa jätte gärna till med att svara på din fråga, men vet inte hur. Saken är att jag själv ska få min Mabtera för den allra första gången. Har enormt nervositet, försöker distrahera mig och meditera lite extra., men tänkarna snurrar särskild när man ska söva. Jag håller tummarna för dig. Det ska gå fint så klart, du hade ju Mabtera redan. Hoppas att du får inte så mycket biverkningar..

   Krämar 🌼🌼🌼

  • #5696

   Gick utmärkt idag, kan inte klaga 🙂
   Tack Sol för ditt uppmuntrande svar🌿

   • #5701

    Bra kämpad !!! Hoppas du mår bra och inte så mycket biverkningar 🙂

  • #5750

   Hej, jag har tagit Mabthera totalt 4 gånger nu, om jag räknar rätt… Senast var för en vecka sedan. Den här gången inga biverkningar under infusionen, gick hur lätt och fint som helst. Att jämföra med första gången då jag fick kraftigt blodtrycksfall INNAN infusionen, dvs beroende bara på att jag var så nervös.
   Efter behandlingen åkte jag hem och sov hela eftermiddagen. Veckan efter infusionen har jag jobbat som vanligt (halvtid) men känt mig tröttare än normalt. Haft lite feberkänsla. Nu börjar det lätta, lagom till Midsommar. Tänker på er alla där ute och önskar er en härlig midsommar – hur den än rent konkret kommer att se ut!!!

  • #5751

   Hej,

   Fick diagnosen Ms ganska nyligen efter att dom hittat ett antal plack.
   Låt vara att dom tror att jag har haft det mycket längre tid men utan att ha tänkt på det.

   I måndags fick jag injektionen mabthera , var lite orolig.
   Men allt gick mycket bra , det tog två timmar och inga direkta biverkningar under och efter den.
   Så jag är hoppfull😄

   • #5825

    Hej,

    Skönt att höra! Hoppas allt går bra nu också 🙂

  • #5822

   För er som vill veta mer om Mabthera: Lyssna gärna på MS-poddens intervju med “Dr. Mabthera” Anders Svenningsson.

   Ni hittar den här:
   https://itunes.apple.com/se/podcast/ms-podden/id1364962948?mt=2
   …eller här:
   https://www.acast.com/mspodden
   …eller lite var stans ni hittar poddar.

  • #5840

   Hej, jag ville bara berätta att förre veckan fick jag min Mabthera för första gången. Allt gick väldigt smidigt med inga biverkningar alls. Jag var så nervös i början och fick prata med läkaren o sköterskor innan medicinen var på gång. Men allt gick bra👍😊

   En fråga till er som är lite erfarna med Mabthera. Nu några dagar jag får störande kliandet i bägge händerna. Kan det vara ett Mabthera biverkning? Några som fick kliande ? Tack till hjälp 🌼🙏

  • #5918

   Någon som tagit mabthera och sedan slutat för att bli gravid? hur många mabthera doser tog ni? jag har inga planer på det nu men frågar inför framtiden

  • #5951

   SOLEN, jag fick så för min tecfidera och det visade sig vara en allergisk chock, så fick åka in till akuten och fick antihestamin.

  • #6142

   Hej!

   Igår fick jag min första Mabthera behandling. Det gick bra förutom en allergisk reaktion som satte sig i halsen. Men gick tillbaka efter att jag fick antihistamin och kortison intravinöst. Men sedan inatt har jag haft väldiga stickningar i fötterna. Är det någon annan som fått sådana symptom? Jag har liksom inte fått något nummer jag kan ringa och fråga och deras vanliga nummer kommer jag inte fram på förrän imorgon. Bor i en liten håla så sjukvården är knapp och jag har 35 mil enkel väg till en neurolog.

  • #6145

   @Lojsen
   jag tar Mabthera sedan 3 år och fick exakt samma känslor men bara den första gång. Alla andra gånger blev helt normalt. så jag kan bara säga att den fungerar jätte bra för mig 🙂

   • #6148

    Tack för ditt svar. Skönt att veta att man inte är ensam.i alla fall 🙂

  • #6245

   Jag var inne för att få min första dos av mabthera för ca 2 veckor sedan , resulterade i en allergisk reaktion i halsen . Så nu har jag fått typ allergi tabletter och kortison tabletter som jag ska ta fram till på torsdag då vi ska försöka igen .
   Hoppas på att det ska funka denna gången . 🤞

   Jag har dessutom hört eller läst mig fram till att det skulle gå att bli gravid under tiden man tar mabthera ? Någon som vet mer kanske?

  • #6357

   Tysabri – Mapthera
   Hej Fått Tysabri nu i 14 år, JC-Positiv senaste 4 åren. Fått rekommendation att byta till annat med tanke på PML. Har valt att skjuta på det så Tysabri fungerat SÅ BRA.
   Fullt medveten om risken som, för mig, borde ligga någonstans mellan 1-3 promille.
   Fortfarande tveksam till att byta och ev hamna i en situation med biverkningar, fler lesioner och mer vård. Tacksam för era tankar..
   //M

  • #6870

   Hej, fyller på tråden ang Mabthera. Fick min första dos i maj och andra nu i november. Denna gång har jag känt av ett illamående nästan dagligen.. illamåendet påminner om när man inte ätit och bara druckit kaffe. Fler som känner igen illamående?

   • #6871

    Jag fick min första dos Mabthera i augusti och hade väldiga problem med illamående. Och kräkningar Fick utskrivet lergigan och det hjälpte.

  • #7172

   Hej. Vad Skönt och hitta den här sidan och känna att man inte är ensam om denna sjukdom😔 imorgon ska jag till gävle och börja med mabthera, efter ett uppehåll från min förra medecin gylenia. Är lite oroligt och har blivit förkyl, kan man ta mabthera om man är förkyld, läste lite på fass och där stod de att man inte skulle ta den ifall man tex va förkyld. Nån som vet? Mvh ida

  • #7176

   Hej Ida, Tror att det beror på hur förkyld du är. Har du långt till sjukhuset skulle jag nog ringa innan för säkerhetsskull.
   Det är vanligt att man får en allergisk reaktion en stund in i behandlingen och det kan ju självklart bli extra jobbig om du redan är snorig. Jag har fått Mapthera två gånger och speciellt andra gången var väldigt jobbig med kraftig allergi. Jag har dock ganska stora problem med astma/allergi vilket förvärrar det hela. I nuläget tar jag ingen bromsmedicin alls då det visat sig att jag är super allergisk mot något ämne i Mapthera. Redan innan diagnos har jag varit infektionskänslig, men efter jag började med bromsmediciner har det blivit katastrof-därav har jag nu helt slutat med broms. Tar dock minst ett år innan Maptheran är ute ur kroppen så jag kämpar på med mycket allergimediciner nu. Tog Aubaggio tabletter innan , men de inehåller typ samma ämne som Mapthera så funkade inte med dem heller. Skit skit skit är vad det är. Dock verkar ju Mapthera fungera super bra för de flesta så tror inte du behöver oroa dig. Hoppas du snart blir fri från förkylning. Hälsningar Linda

   • #7180

    Tack snälla linanmd, jag ringde och avbokade min tid för de bara rinner snor och känner mig allmänt slö.. Vad jobbigt för dig att du reagerar så mot medicinerna men märker du att du inte har nån medicin nu? Kram ida

  • #7179

   Jag har oxå besvär med förkylningar blir lätt smitta …Tycker inte att läkarna tar det på allvar och rapportera alla biverkningar.. Jag hade massor och fick avsluta min behandling av Mabthera.Och när dom inte kan ge svar så det plötsligt psykiskt. Därför måste vi säga till läkarna så att dom skriver rapport till läkemedelsföretaget om alla biverkningar. Inget fel på mitt psyke.. Gunilla

  • #7188

   Tar du ngt annat nu Gunilla?

   • #7189

    Det gjorde du rätt i Ida. Nä jag märker ingen skillnad än. Tar ju väldigt lång tid innan Mabthera går ut kroppen så jag är fortfarande skyddad.

    För övrigt så har jag inte fått några nya plack på ca 10 år tror min neurolog så vi hoppas det fortsätter så. Jag är 46 år o risken för nya skador blir mindre ju äldre man blir så håller tummarna att det stämmer på mig.

   • #7197

    Nej jag tar inget… Lina

  • #7430

   Lo

   Finns här någon som behandlas med Mabthera och har fått sina behandlingar utglesade till endast 1 gång/år pga god effekt och stabil MR?

   • #7434

    Nästa tar jag efter nio månader. Därefter ytterligare 9 mån. Sen glesas det till 12 mån x2. Sen avslutas behandlingen om allt går enl plan.

   • #7437

    Lo

    Har du haft behandling var 6:e månad fram till nu? Hur många års behandling har du haft totalt? Låter fantastiskt att helt kunna avsluta behandlingen!

   • #7440

    Ja precis har kört var 6e månad. Har gått på Mabthera i 4 år nu.

   • #8264

    Tjena, jag har fått Mabtheran på intervall om 8 å 9 mån från början. Det var tänkt att bli 6 mån men mina lymfocyter va låga å då kollade dom en sån där ”spektrum analys” å sett att cd-19 som ska va borta/låga av medicinen fortfarande va det. Så då kunde vi skjuta på det till 8 mån å nästa gång till 9 mån intervall.

    Mår förresten finfint, jobbar reser tränar och har inte haft några ytterligare skov eller prickar på 5-6 år typ. (Peppar peppar ….! )

  • #7432

   Jag har tom. Fått utglesat till var 18:e månad. Stått på mabthera sedan 2011. Dosen ackumuleras ju över tid i kroppen, vilket gör att man med tiden inte ska behöva ta ngn medicin alls. Typ när den kemiska stamcellstransplantationen är färdig 🙂

   • #7438

    Lo

    Intressant info! Det enda jag hittar är ett region-PM med utglesning till var 12:e månad efter 3 år om allt är stabilt. Jag ska definitivt ta upp detta på nästa läkarbesök!

   • #7439

    Jag har en del jobbiga biverkningar av Mabtheran, som gör att jag aktivt sökt efter lösningar, t.ex att glesa ut ytterligare. Så det hela var på mitt bevåg. Sedan mäter vi naturligtvis nivåerna som vanligt, samt MR för att ha koll på vad som händer.

  • #7454

   Jag hade tecifedra men 2gång fått Mabthera , skaförsätta med Mabthera bara håravfall hade jag annars väldigt nöjd.
   Jag tror att jag är första person som vill änvsnda Mabthera en gång par år .
   Min doctor sade att efter 3 år man kan få 1 gång mabthera i ett år annars man måste änvanda verje 6 månad men jag har bara ăvand ett år och jag vill göra en gågn par år. Kanske hjälper inte , men jag är första person som vill prova😇

   Och jag vet inte hur påverkar på kropp och andra del…..

  • #7528

   Sol

   Hej alla!
   Läst i “fråga Alberth” att han skrivit att man efter ngr år med mabthera kan få sjukdomen att stanna av och till och med bli botad!! Är det nya rön??
   Är fantastiskt för oss isåfall jo!! 🤗🤗

   • #7530

    Man har nu börjat fasa ut Mabthera-medicineringen efter några års behandling. Detta då kroppen inte tycks behöva påfyllning av medicinen för att MS-symptomen skall hållas borta.

    Om man tittar på definitionen av bot: “Cure – Relieve a person of the symptoms of a disease or condition.”, så kan man nog säga att man är botad om man inte får någon mer medicinsk behandling och inte uppvisar några mer symptom på MS. Men han skrev faktiskt: “Då har sjukdomen gått i remission alternativt är hon botad.”

    Fantastiskt? JA!!! Men jag tror att läkarna är väääääldigt försiktiga med att använda det ordet. Och jag tror att man måste leva ett helt liv fritt från symptom och medicinering först.

  • #7533

   Sol

   Frågan är då varför om man nu har insett detta fortsätter att medicinera patienterna trots att det gått många år. Menar på att rekommendationerna varierar beroende på vilken läkare man får.

   • #7534

    Vad jag vet har man börjat med detta relativt nyligen. Det är dessutom baserat på ens blodvärden. Vore intressant att höra vad andra läkare säger.

    Har du fått höra något annorlunda från din läkare?

   • #7537

    Jag tror ju det kan bero på varje inviduell sjukdomsbild också hur långa intervaller man kan ha.. Kanske fungerar fint att fasa ut helt på vissa medan andra kanske måste fylla på då och då. Men bara en teori.

  • #7535

   Sol

   Sist jag frågade (ett halvår sedan) så visste de inte. Att man inte vet utfallet då det är så pass ny medicin.
   Meeennnn NU är jag hoppfull!!

  • #7568

   På tisdag ska jag få min andra Mabthera behandling. Första gången blev jag väldigt allergisk så behandlingen tog väldigt lång tid. Nu hoppas jag på att slippa allergi och undrar hur lång tid det brukar ta för er när ni är och får eran behandling?

  • #8235

   Hej! Ska börja med mabthera i slutet av juni och redan nu är jag väldigt orolig😒
   Undrar om ni alla har gått upp i vikt av den? Har haft bulimi för några år sen och vill ej att det kommer tbx. Håravfall?

   • #8238

    Har varken gått upp i vikt eller tappat hår av Mabtheran.

   • #8250

    Gått upp i vikt? Nej. Jag har äntligen orkar å haft inspiration att börja träna på Friskis å Svettis sen jag började med Mabtheran . Även kört viktväktarna och gått net nästan alla mina övervikts kilon (ca 20kg) senaste halvåret.

    Mår toppen m Mabthera . Var inte riktigt lika pigg med tecfidera tabletter å va tvungen äta rätt mkt m dom för att inte få biv från magen.

    Lycka till!

  • #8236

   Jag tycker det är mycket svårare att gå ner i vikt nu, har gått upp i vikt men kost och mindre träning bidrog till det. Sen bromsar Mabthera att bli av med vikten men men. Jag har nu slutat väga mig, tränar för att må bra och fokuserar på hur bra jag mår av Mabthera och få vara skovfri.

   • #8251

    Uppenbarligen är det olika då min erfarenhet är en viktnedgång på ca 20 övervikts kilo sedan jag startade Mabthera. Mått bra, tränat och ätit bra. Tror det hänger mkt på hur man mår av sjukdomen / medicinen.

  • #8271

   Jag tänkte rekommendera till er alla om en kvinna som har ms och blev väldigt dåligt och i rullstol, hon heter Terry Wohls.
   Hon är läkare ,hon lyckades med ändring av kost att slippa rullstol och idag är hon frisk.
   Hon har skrivit en bok som heter THE WAHLS PROTOCOL
   (How I beat progressive MS using Paleo Principles and Functional Medicine),där beskriver hon om sitt tidigare situation och hur kom hon fram på att ändra meny på maten och efter kort tid lyckades att stiga upp ifrån rullstol.
   Jag rekommenderar starkt den här boken.
   Önskar er alla lyckas och vinna över sjukdom.

   • #8280

    Hmmm… Jag tror inte att någon här inne skulle välja bort bromsmedicin för att en person i världen har skrivit en bok om att hon “blivit frisk”.
    Såklart kan man läsa och sen bilda sig en egen uppfattning.
    Jag tror också att levnadsvanor kan påverka sjukdomen till viss del, men förlitar mig helt på den moderna forskningen och medicinerna som finns idag!

   • #8281

    Klart det är bra att ta hand om sig, äta näringsriktigt, motionera lagom utifrån sina förutsättningar, sova tillräckligt och inte använda massa onödiga droger som frestar på kroppen. Det är ju alltid bra.

    Men en massa hokus pokus istället för vetenskapligt beprövade mediciner,nejtack! Bara för just jag en blev sjuk eller frisk i samband med något så visar det ingenting.

    Jag blev sjuk dagen efter att jag åt… få se…. kyckling och soltorkad tomat tror jag det var…. men det beror knappast på det. Inte heller tror jag att jag blev sjuk av vare sig grekisk mat eller solen.
    Inte heller blev jag väl frisk på grund av ploppen eller coca colan jag åt dagen innan jag började må bättre. Jag tror inte det var bensinångorna från min vattenskoter som gjorde mig frisk heller…..
    Men jag skulle förstår kunna påstå det! Haha… För det sammanföll ju tidsmässigt.

    Nej, man ska givetvis göra det man själv mår bra av och leva hälsomässigt väl, men göra det i kombination med att man lyssnar på vetenskap och beprövad erfarenhet. I början nojjade jag över allt möjligt å trodde en det ena än det andra skulle försämra min ms. Eller förbättra den.

    Det enda jag märkt och/eller levt efter:
    *Den medicin jag och neurologen kommit överens om.
    * D-vitamin tillskott på vintern (utevistelse på sommaren)
    *Motion ett par gånger i veckan och balanserad allsidig kost typ tallriksmodell-tänk ungefär
    *undvika allt vad cigarrett rök heter och
    *avslappnings övningar för att pausa när huvudet blir för trött.
    * Inte nojja, analysera, å gräva ner mig för mkt.

   • #8282

    Jag sa aldrig om att man ska sluta med medicinering.
    Jag rekommenderar bara att man ska läsa bocken där man får information och inspiration om vad som är bra/dåligt att äta och varför.

   • #8283

    Mmm…. jag förstår. Men hoppas också du förstår att vi är många som är skeptiska till sånt som allt för ofta lanseras som ”mirakelkurer” mot ms, (om det var så bra skulle det ju gå att bevisa) som också lätt gör att man börjar nojja om än det ena än det andra i kosten. Kanske lägger man om till en extrem diet, eller har dåligt samvete för resten av livet så snart man unnar sig nåt ”otillåtet”, men utan nån som helst vetenskaplig grund för att det faktiskt har potential att påverka på riktigt.

    Jag skulle som sagt kunna skriva en bok om hur tex plopp, coca cola å bensinånga gjorde mig frisk, å vetenskapligheten i den boken vore lika hög. För jag mår ju skitbra idag. 🙂

    (Men jag påstår inte att det var det som gjorde mig ”frisk”. )

    Å som sagt är det aldrig fel att leva hälsosamt och nyttigt. Det vänder jag mig inte emot. Med det gäller ju såväl med som utan ms diagnos.

  • #8275

   Hej!

   Jag fick min diagnos för ganska exakt två månader sen och ska nu äntligen påbörja behandling med Mabthera nästa vecka. Är typ 50 % jätteglad att jag ska få komma igång med behandlingen och 50 % nojig för biverkningar. Det känns bra att ni som skrivit här inte verkar haft massa jättehemska biverkningar. 🙂

   Känner ni att den där brutala, konstanta tröttheten/orkeslösheten har lättat med behandlingen, om ni nu upplevde sån trötthet innan? Det är min stora förhoppning — att jag ska orka göra saker igen. Jag är så ofantligt trött på att vara trött!

   • #8276

    Men herregud, absolut ! Tiden innan behandling va ju som i dimma! Fick livet tillbaka å började må som mig själv igen när jag fick fungerande behandling och inflammationen läkte .

   • #8277

    Åååh vilken lättnad att få höra detta! Nu längtar jag verkligen till nästa vecka! 😃

   • #8278

    Jag blir lite trött just dagarna efter behandlingen. Men efter en vecka ca känner jag att jag är tillbaka på normal igen. Så bli inte besviken om piggheten inte kommer över natten… Fast jag var iofs ut å racade med vattenskotern första gången efter diagnos veckan efter medicinbytet 😂😅🤗💪 Så sååå jäkla trött va jag nog inte ens då, men nu när normal=pigg igen tycker jag att dagarna just efter behandling är lite trötta.

    Men när kroppen får lugn å ro från sjukdomen kommer du absolut bli skitmkt piggare.

    Se till å sov gott när du sover också å vila bra när du vilar (gärna m hjälp av nåt avslappnings program) så det blir lite effektivt. Å om du har nån som helst ork så gå ut å rör på dig! Blir jag mkt piggare av!

    Kram på dig! Å kom ihåg att ms inte är så jäkla farligt som många tror med dagens moderna mediciner, det kommer gå bra! 🤗

   • #8279

    Tack så jättemycket för ditt svar! Det var precis vad jag behövde. 😊 Ska tänka på det där med sömn och vila, väldigt bra tips!

  • #8291

   Efter min andra Mabthera känner mig inte alls bra, dagen efter droppet mådde mycket bättre än vanligt och sen vände det, jobbigt att gå och mycket trött, det har gått 2 veckor nu och jag var tvungen att ta ledigt från jobb.. jag är svag i ena benet från början, det är så min MS har börjat men har under några månader tränat upp det och det blev bättre vad är det som har hänt? Fick svar för nån dag sen att MR visar ingenting nytt (fick göra MR pga den jag gjorde efter första droppet visade nytt prick).

   • #8292

    Det är inte ovanligt att bli sänkt efter droppet, då kan gamla symtom ge sig till känna igen. Så länge det inte är nya så behöver du säkert inte vara bekymrad 🙂

   • #8295

    Tack för ditt svar men är orolig ändå för det blir inte bättre och snart är det 3 veckor sen, hur länge kan det hålla sig så här? Är tillbaka på jobbet och det är verkligen tufft för på mitt jobb sitter man inte mycket

  • #8406

   Hej alla kämpar!

   Idag är det onsdag och i måndags fick jag min första dos Mabthera. Visste inte vad jag kunde förvänta mig, men var förberedd på det mesta efter att ha läst om folks erfarenheter här på forumet.
   Så här är jag nu två dagar efter M och jag mår toppen. Har inte känt av något, allt är som vanligt 🙂
   Kände inga biverkningar under infusionen eller när jag kom hem. Trodde jag skulle vara supertrött i går men allt var som vanligt. Nu hoppas jag verkligen detta håller i sig och mitt liv kan fortsätta precis som vanligt.

   Hoppas att biverkningar och framtida skov håller sig helt borta.

   • #8407

    Vad skönt att höra 🙂 Tror nästan att vi som brukar bli rätt sänka är i en minoritet, och att det spelar ganska stor roll om man är helt frisk när man får infusionen.T.ex. hade jag själv en förkylning i kroppen när jag fick Mabthera första gången och då var jag sänkt ganska länge. Men nu senaste gången jag fick dropp, som var sjätte tillfället, så var jag förvånansvärt pigg efter, med tanke på att jag haft en luftrörskatarr i några månader.

    Hoppas också att biverkningar och skov håller sig borta för dig framöver 🙂

   • #8408

    Härligt att höra!
    Jag tror ju de som får mkt biverkningar etc är de som (naturligt!) har störst behov att diskutera medicinen/biverkningar etc. Därav finns mer av dåliga uoplevelser att läsa om än vad som är representativt på totalen egentligen.

    Vi som mår bra å medicinen inte ger nåt problem kan ju bara konstatera att det inte finns så mkt mer å säga för oss liksom. <3

  • #8449

   Hej alla!
   Jag ber om ursäkt i förväg ifall min fråga redan finns i tråden (har svårt att läsa mycket text). Men jag har fått Mabthera i 5 omgångar nu. Fick senast igår.

   Är det någon mer än jag som blir jätteröd i ansiktet, ångestladdad, argsint, sömnlös och allmänt ”trött på livet”? Detta är inte likt mig då jag är ganska
   levnadsglad trots omständigheterna.
   Kan detta vara biverkningar? Jag har nämligen inte upplevt detta så starkt tidigare

   • #8796

    Hej! Nej, jag känner inte igen mig. Har du börjar med andra mediciner också? Ett tips är att höra dig för i forumet MS Mabthera på Facebook – där är många snabba att svara (+sökfunktion, för tidigare inlägg).

   • #8798

    Ja , jah har , samma siuation , på fredag får jag 4e mabthera

  • #8797

   Jag kan känna liknande. Borde ta upp det med min neurolog.

  • #8901

   Hej!
   Blev diagnostiserad ms för 2 veckor sedan. Jag ska börja med mabthera nästa vecka.
   Jag är så tacksam för alla som delar sin historia här! I början kände jag mig extremt ensam, det kändes i princip som en dödsdom. Efter era peppande historier känns det mer hoppfullt!
   Jag fick en hög kortisonbehandling genom dropp i 5 dagar. De 3 första doserna mådde jag prima! De 2 sista doserna var fruktansvärda. Det var första gången jag kände mig sjuk. Mådde alltså sämre än innan, med stickningar i benen och armarna, trötthet, kraftlöshet.
   Nu några dagar senare mår jag mycket bättre, nästan som vanligt!
   Det jag undrar är om någon haft kraftiga biverkningar av kortison och även mebthera? Finns det någon koppling? Tänker om biverkningarna av kortison ökar risken att man får biverkningar av mabthera?

   • #8903

    Hej!
    Fint att höra att du finner viss tröst i att läsa här, mindre roligt att du inte mått så bra. Men jag tror att det är svårt att om biverkningar av kortison och biverkningar av Mabthera i samma veva, det är ju helt olika läkemedel. 🙂 Men känns värt att nämna att biverkningarna av Mabthera oftast är direkt knutna till infusionsdagen (och man premedicinerar förresten med kortison, fast i tablettform) och sedan verkar de flesta känna sig helt ok efteråt. Själv brukar jag vara sänkt ett tag, men de flesta verkar ha mindre bekymmer. Så hoppas du räknas till den skaran 🙂

  • #8904

   Hej!
   Jag fick också megamycket kortison i fem dagar. Kände också det blev jobbigt med sista doserna. Kändes som kroppen var full med blåmärken när jag vred mig och blev så svullen. Sen en natt sprang jag på toa hela natten och kändes som vätskan släppte. Hade fått Mabthera innan det.

   Jag ska få omgång 4 med Mabthera i höst. Nu undrar du om någon fått kraftiga biverkningar men jag fyller på med positiv erfarenhet av Mabthera och kortison. Jag tycker jag mår som vanligt med Mabthera typ, min menscykel blev lite knäpp, är numera känslig mot nötter och ”småsaker”. Märker inget särskilt så. Jag jobbar heltid, lever livet som innan MS och är piggare nu än före min diagnos. Mår väldigt bra och tackar Mabthera för det ✨

  • #8972

   hej,
   Har stått på Mabthera i tre år. Ett tag fick jag infusion var fjärde månad eftersom medicinen inte ”bet” riktigt.
   När jag fick Mabthera som tätast var jag konstant förkyld (i över ett år), ”influenzasymptom” som neurologen kallar det. Parat med fatiguen är det inte så skoj.

   Nu behandlas jag var 6:e månad. I Januari får jag nog min sista dos – och förkylningarna har minskat avsevört med den utglesade behandlingen. Men blir jag förkyld tar det en vecka innan jag är igång igen – och det beskyller jag Mabtheran för (rätt eller fel).

   Annars kliar der mest i halsen när droppet sitter i armen, jag kan vara ”sänkt” en dag eller två, men det är allt (i mitt fall).

  • #9105

   Vad är skillnaderna mellan Tysabri och Mabthera? Är Tysabri förstahandsval pga mindre biverkningar, och Mabthera det näst bästa alternativet?

   Har precis fått veta att jag är JC-negativ, så Tysabri är en möjlighet om jag skulle gå över till andra linjens behandling. Finns det någon anledning att välja Mabthera istället i så fall?

   • #9106

    Tysabrin tas normalt varje månad till skillnad från mabtheran som tas var 6-12 månad 🙂 Båda har rätt få biverkningar och många är bundna till infusionstillfälle och veckan efter.

   • #9110

    De båda läkemedlen är väl i stort sett lika potenta. Båda bromsar sjukdomsförloppet genom att sänka immunförsvaret, Mabthera gör det genom att reducera antalet b-lymfocyter medans Tysabri reducerar t-lymfocyter (starkare läkemedel som Mavelclad och Lemtrada reducerar både b-och t-celler och är mer effektiva – men kan också ge större biverkningar). Sedan är Mabthera inte godkänd för behandling av MS egentligen, utan föreskriv off-label. Det dock på grund av tramsande läkemedelsbolag och pengar, inte på grund av att Mabthera inte är effektiv nog. Studier har visat att det är en mycket bra bromsmedicinering, men det hör nog till att rekommendera Tysabri innan Mabthera kommer på tal. Står själv på Mabthera och är tacksam över att slippa behandling oftare än så 🙂

   • #9112

    Tack för era svar Emma och eewy.

    Jag har av någon anledning ett jättebra intryck av Mabthera, Tysabri vet jag inte så mycket om.. Delvis baserat på neurologens svar på första frågan här: https://ungmedms.com/2019/02/svar-om-bot-d-vitamin-forandringar-vagran-och-terapisvikt/

    Det låter ju otroligt positivt.

  • #9107

   eewy: Ja, just det.. På det sättet låter ju Tysabri bättre. Men biverkningarna kanske blir svagare när de är utspridda över året?

   • #9108

    Tror det är väldigt individuellt hur man reagerar på den ena eller andra. Många här kan jag tycka upplever ett svagare immunsystem på mabtheran medan jag har erfarenhet av tvärtom. Med kraftigare förkylningar och flunsor på tysabrin. Kanske oftare småförkylningar på mabthera, men sällan det ”bryter ut” 🙂

  • #9111

   Vet nån hur mycket immunförsvar har man kvar när man behandlas med Mabthera? Det är inte så att det tas bort helt som vid stamcellbehandling men hur mycket sänks det egentligen? Har läst nånstans att Lemtrada sänker ner immunförsvaret till 70%, stänmer det? Mabthera då?

  • #9113

   Finns en del skillnader mellan Mabthera och Tysabri. Gav mig på nån sorts förenklad övergripande sammanfattning. Rätta mig gärna om jag har fel. 🙂

   Mabthera
   – Trycker ner en viss sorts B-celler
   – Vissa personer utvecklar infektionskänslighet efter några års behandling. Därför har man börjat glesa ut behandlingarna under förutsättning att man inte återbildar B-cellerna som Mabtheran trycker ned.
   – Kostar ca 25 000 kr / år

   Tysabri
   – Trycker ner en viss sorts T-celler
   – Ett litet antal patienter utvecklar en extremt allvarlig biverkan efter 2+ år som kallas PML. Därför övervakar man antikroppar mot JC-viruset vilket krävs för att vara i riskgruppen för PML. Ca 50% av befolkningen har antikroppar mot JC-viruset.
   – Kostar ca 205 000 kr / år

  • #9114

   Tack!

   Vet du om det är någon skillnad i effektivitet? Eller något annat som har med effekten att göra. Eller är det helt individuellt?

   Alltså, om jag får möjligheten att välja helt fritt mellan de två alternativen. Finns det någon anledning att välja det ena eller det andra? Jag är JC-negativ, men infusioner bara en gång i halvåret låter väldigt bekvämt… Det viktigaste för mig är dock att den är så effektiv som möjligt. 🙂

   • #9115

    Tror att det i stort sett inte är någon större skillnad i effekt. Jag vill inte råda det ena eller det andra. För det är en oerhört komplex fråga vars för och nackdelar du bör diskutera med din läkare i förhållande till just din hälsosituation.

    Jag har gått på både Tysabri och Mabthera och har personligen inte märkt någon större skillnad. Mer påtagliga biverkningar med Mabthera precis efter infusionen. Men man får den så sällan, så det känns rimligt.

    Jag är lite orolig över att råka ut för ökad infektionskänslighet med Mabtheran. Men jag var å andra sidan lite orolig över PML när jag gick på Tysabri. Ingen verkan utan biverkan tyvärr. Och det gäller alla andra tillgängliga bromsmediciner också.

   • #9202

    Qbert,hur länge har du haft mabthera nu? får du den fortfarande 2 ggr per år?

    undrar om man alltid måste ta den exakt 6 månader efter,skadar det om man gör det lite tidigare pga det inte passar med ens planer? vill ju inte få för mycket heller :/

   • #9207

    Jag har fått Mabthera i 4,5 år nu. Blev tvungen att titta på datumet i denna tråd för att räkna ut det. 🙂

    De första 4 åren fick jag var 6e månad men senaste intervallet var 9 månader. Jag tror att jag skall få efter 9 månader även denna gång. Sen blir det 12 månader en eller två gånger och sen avslut. Om allt går som planerat.

    Det man gör med Mabtheran är att man trycker ner en viss typ av B-celler till 0. Så länge kroppen inte återbildar dom så behöver man inte ta något. Men det verkar inte finnas något sätt att veta det i förtid utan man måste kolla det med ett blodprov. Risken du tar med att skjuta upp din medicinering är att kroppen kanske hinner återbilda dessa celler. Risken med att ta för tidigt har jag mindre koll på.

    Så du får helt enkelt prata med din läkare. Om du har stått på Mabthera en längre tid är det nog inte omöjligt att glesa lite i detta fall. Men det beror ju på hur länge du stått på Mabthera och hur dina provsvar har sett ut inför dessa infusioner.

  • #9203

   Kan någon vara snäll och hjälpa mig att tolka detta ?

   Det finns ett fyrtiotal supratentoriella plaque. Ingen patologisk kontrastuppladdning. Inga nytillkomna plaque.

   Tack tack 🧠

   • #9206

    Bra resultat för oss med MS för vi vill ju inte ha något med kontrastuppladdning samt nytillkommet .Resten är jag inte säker på

   • #9209

    Jag är mycket glad för din skull Isabel.
    Får jag fråga när var det ned sista MR du gjorde?

   • #9208

    Snabb googling gav:
    – “supratentoriella” = i stor-hjärnan.
    – “Ingen patologisk kontrastuppladdning” = Inga aktiva inflammationer (Yey!)
    – Inga nytillkomna plaque = Du har inte haft någon inflammation som lämnat plaque sedan förra magnetkameran.

    Dvs, det ser skitbra ut. 🙂

  • #9210

   Åh vilka bra nyheter. Kopiera direkt från journalen.
   Tack tack ni som svara. 🌟

  • #9211

   Nenab, sista röntgen gjorde jag förra veckan.

  • #9218

   Har precis börjat med Mabthera 1a dosen i juli.sen om 6 månader.
   Har ju gått på Avonex i 6-8 år och fick nog av detta då jag var sjuk 4 av 7 dagar i veckan.Typ influensa symtom feber värk i hela kroppen.Gjorde ett uppehåll på 3.5-4 år med ingen medicin överhuvudtaget,bad i princin de fara åt ….te.Fick ett skov och inskriven igen hos ms enheten på Ks huddinge ,3 doser kortison så var allt hyffsat ok igen.Ingen symtom på mabthera hoppas det ska fungera.
   En sak som jag lärt mig med sjukdomen ms,är att den i princip alltid slår till när man mår psykiskt dåligt och nere i nerverna.Så jag försöker alltid vara possitiv och inte grotta ner mig eller oroa mig i onödan.

  • #9231

   Är det någon här som får Mabthera på Centrum för neurologi, Solna (karolinska) och har koll på vad man får betala för behandlingen? Jag har haft frikort ett tag och inte behövt betala, men det går ut snart. Har verkligen ingen aning om vilka summor det kan tänkas handla om. Slipper ju gärna bli överraskad med något högt belopp. 🙂

   • #9233

    Hej! Jag går på CFN och det är inte fråga om några större summor. Tror att det är fråga om nån enstaka hundralapp. Det är skillnad mellan om du får medicin på plats eller om den hämtas ut på apotek.

    Detta belyser en intressant skillnad. När jag fick Tysabri 1 gång i månaden för en kostnad på ca 24000 / månad så fick jag betala 100 kr / medicineringstillfälle. Låt säga att jag skulle ha fått en tablettmedicin som hämtas ut på apotek så skulle jag ha fått betala 2300 kr direkt vid första uthämtningen för att sedan slå i högkostnadsskyddstaket. Jag tror att det är så det fungerar.

    Nån annan som vet?

   • #9234

    Det är som du skriver Qbert.
    Om man får tabletter som medicin betalar man där runt 2000kr och får sen resten “gratis”. När man får Mabthera eller liknande betalar du avgift för ett typ läkarbesök. Jag tror att jag brukar betala ca 200kr vid de tillfällena.

   • #9235

    Tack för era svar! Skönt att veta på ett ungefär i alla fall. Och skönt att det inte är dyrt. 🙂

  • #9349

   mem

   Hej!
   Jag har precis hittat till detta forum som känns som ett bra ställe att få andras erfarenheter ifrån. Jag har haft Tysabri i nästan 8 år (totalt 74 infusioner) och varit otroligt positiv till den medicinering! Det känns så otroligt tryggt att ha direktkontakt med syrrorna, och att jag har kollats av var 4-6 vecka. Jag har inte haft några bieffekter alls, och har haft mycket få infektioner. Jag är JC-positiv, men mycket svagt, och har därför kunnat stå kvar på Tysabri. Efter att jag nu haft medicineringen så många år, trots att jag är JC-positiv, har läkaren föreslagit att jag byter till Mabthera. Men jag är nervös inför detta!

   I väntan på att börja med Mabthera kommer jag vara behandlingsfri i 13-14 veckor, vilket gör mig skiträdd då jag inte varit utan behandling sedan jag fick diagnosen 2002 (då fanns bara Avonex, HEJA forskningen som kommit med så många bra alternativ!). Även nervös inför själva behandlingen och hur jag ska reagera.

   Liten förklaring till diskussioner ovan:
   Mabthera dödar celler i immunförsvaret, de cellerna i immunsystemet med “minne”, som bildar antikroppar. Tysabri är antikroppar mot den receptor (nyckelhålet) i hjärnans blodkärl som de ilskna T-cellerna tar sig in till hjärnan genom. Tysabri blockerar detta nyckelhål, men dödar inga celler.

   Sorry, långt första inlägg…

   • #9351

    Hej @mem och välkommen hit!

    Jag har varit i exakt samma situation som du. Stabil i 4 år på Tysabri, svagt JC-positiv och därefter byte till Mabthera. Jag kände exakt lika dant som dig vad det gäller glappet mellan medicinerna. Men, jag fick väldigt lugnande besked från min neurolog. Tysabri tar upp till 6 månader att uppnå full effekt. Även Mabthera tar lång tid innan full effekt uppnås. De är med andra ord rätt “tröga” mediciner. Deras verkan kommer därför med god marginal att överlappa varandra. Så det är därmed väldigt låg risk att någonting kan hända i “glappet”. 🙂

    Mitt byte gick jättebra och troligtvis kommer det att gå jättebra för dig med!

    Men… jag förstår verkligen, verkligen hur du känner. Lycka till!!

  • #9352

   mem

   Tack Qbert för de lugnande orden!

   Har passat på att vaccinera mig en hel del nu innan Mabthera då vaccinationer inte kommer bita på samma sätt sedan. Och levande vaccin har jag inte kunnat ta på alla år med Tysabri heller.

   Tack för snabbt svar! ❤

  • #9661

   Hej allihopa!
   Med anledning av Coronaviruset så dubbelpostar jag här, så att ni som går på Mabthera får denna info också.

   COMBAT-MS har nu lagt upp ett dokument på deras Facebooksida med frågor och svar gällande coronaviruset: https://facebook.com/groups/1799622707030852/

   Man måste vara Facebook-medlem men de skriver att de är ok med att man distribuerar dokumentet vidare. Så här är en .pdf-version:
   https://ungmedms.com/wp-content/uploads/2020/03/QA-about-corona-virus_answer-by-ASV-AFH-FP-ND.pdf

   Hoppas att detta kan vara någon till hjälp.

   • #9665

    Tack för matnyttig länk! Och man litar ju på Svenningsson, så det känns tryggt att läsa mer ingående om risker från en vettig källa.

  • #9662

   Den är på engelska.
   Är det någon som har den på svenska?

  • #9671

   Sedan jag bytte till Mabthera för några år sedan har jag mått bättre än någon gång tidigare under min tid med MS. Inga nya skov, i princip aldrig sjuk, inga biverkningar, starkare fysik och bättre allmäntillstånd. Det enda den inte rår på är fatiguen. Mabthera är min tredje bromsmedicin och den i särklass bästa.

  • #9799

   Mag

   Började med Tecfidera men har sedan ca 2 år Mabthera. Skönt att slippa tabletter varje dag. Skall enl plan tanka i Maj, får se hur det blir med det…
   Förutom tröttheten som kommer och går verkar den funka helt ok. Inga förändringar senaste röntgen, däremot har höger ben börjat släpa lite till och från och jag har inte samma spänst i det som i vänster.

  • #9819

   Hej! Jag har snart haft Mabthera i snart 3 år. Inför starten sa neurologen att jag skulle medicineras 2ggr/år under 3år. Min fråga är vad som händer sen? Jag ska fråga detta vid nästa läkarkontakt men jag undrar hur ofta ni får Mabthera? Det verkar finnas fler trådar om Mabthera men jag har inte hittat svar på min fråga. Finns det så får någon gärna hänvisa mig😊

   Jag undrar också hur ofta ni har kontakt med neurolog? Jag gör MR 1ggr/år o medicineras, har ingen uppföljning hos neurolog alls.

   • #9821

    Jag tror du finner svar på dina frågor i den här tråden egentligen, men den är ganska lång och oöverskådlig 😉 (vi har länge sagt att vi ska fixa något slags sammanfattande biblioteksinlägg, men det har dragit ut på tiden pga. undertecknad ;))

    Jag har fått Mabthera sedan 2016 två gånger om året, men ska nu börja fasa ut infusionerna. Det var planen sedan innan, men det hade nog blivit så ändå med tanke på rådande pandemi. Det är ganska standard, tror jag. Om sjukdomen stannat upp som den ska verkar det som att Mabthera är effektivt längre än vad man från början trodde.

    Det är dåligt att du inte får en uppföljning hos neurolog! Här (norra Skaraborg) är det ett återbesök och röntgen en gång om året. Innan har det varit oftare för min del, för det tog ett tag innan sjukdomen stabiliserade sig. Och nu är ju läget ett annat i vården då den har mycket tryck på sig. Tyvärr.

  • #9820

   Hej! Jag har inte fått någon info om hur länge jag ska få Mabthera. Stått på den i 2 år, haft ms i 2 år. Häromdagen ringde min neurolog och berättade min nästa behandling i maj skjuts fram 6 månader pga Corona. Annars har jag ingen kontakt med läkare. Ibland en koll på sjukhuset i samband med min infusion, gör neurologiska tester. Annars kallelse till MR, brev hem med resultat. Inte haft skov eller nya plack sen diagnos och börjat behandling för 2 år sedan. Så ser inte heller ett behov av kontakt med läkare för min del. Vid funderingar skickar jag in det via 1177 och får svar från sköterska. Beror nog på hur ens ms är och vilken kontakt man har tänker jag.

  • #10141

   Tidigare har jag fått höra att de hade för avsikt att glesa ut Mabtheran varefter de planerade att sluta ge den helt.
   Har gått på Mabthera i 5 år nu och tar med glesare intervall. Men vid mitt senaste läkarbesök fick jag höra att de inte längre vill avsluta behandlingen utan avser att fortsätta den. Om än utglesad.
   Någon som har fått höra samma sak? Vet ni varför de verkar ha ändrat sig?

  • #10143

   Qbert, det blir väldigt konstigt för min del om det stämmer angående plan med Mabthera eftersom läkarens åsikt om den medicin är mycket positivt. 🤔

  • #10144

   ia

   Hej! Jag har också gått på Mabthera i 5 år och har har inte haft några nya ”prickar” sedan dess. För mig har Mabthera troligtvis varit min räddning så att sluta med den vore förrädiskt. Dock fick jag kriga hårt för att få den iom att den inte var godkänd för MS. Jag ska tydligen få infusion med rituximab den 27:e maj. Min läkare menade att det var det verksamma ämnet och att det nu finns många olika kopior på Mabthera. Jag får tyvärr inte helt klara och förståeliga besked från honom då han inte pratar flytande svenska. Jag började med infusion 2ggr/år men får nu bara 1gång/år. Han pratade om att ju äldre man blir stannar troligtvis sjukdomen något så vissa behöver inte ens gå på medicin. Varför din läkare Qbert inte vill fortsätta med Mabthera verkar väldigt underligt då det verkar vara en av de vanligaste givna medicinera här i Kalmar men även i Umeå och Linköping som jag haft lite kontakt med. Det enda är väl det att den inte är godkänd för Ms om det inte har ändrats. För mig krävdes det ett besök hos en läkare i Linköping för att få Mabthera av min läkare. Du kan ju alltid fråga om det är en ”kopia” du ska få istället. Vad vet man egentligen? Får man Mabthera eller en billigare kopia?? Hälsningar Maria

  • #10145

   I min region (Västmanland) får man inte MabThera utan Rixathon. Samma substans som Mabthera.

  • #10146

   Hej Qbert,

   Har fått precis samma besked som dig! Undrar också över detta. Glömde fråga varför..

  • #10484

   Hej! Jag är ganska ny både med tanke på ms-diagnosen och medicin. Jag fick min diagnos i februari och fick min första dos mabthera i mars. Nu närmar det sig ny dos, men jag undrar. Är det vanligt att känna av gamla skov några veckor innan det gått 6 månader sedan infusion?

   Tacksam för svar 🙂

   • #10485

    Hej och varmt välkommen hit till oss!
    Jag känner igen mig och frågade faktiskt min neurolog om detta nyligen. Har ofta känt av mina MS-symptom mer i slutet på medicineringsintervallen. Har känt så både på Tysabri och på Mabthera och trots att de fortfarande har full bromsande effekt.

    Han sa att många patienter beskriver detta men att de inte riktigt vet varför. För vad de kan mäta så tyder inte detta på att medicinen har slutat fungera. Han sa också att de inte ens vet hälften om vad som händer i kroppen på så detaljerad nivå och att de inte har någon bra förklaring i nuläget. Men det verkar inte vara farligt eller tyda på att medicinen inte fungerar.

   • #10487

    Tack så mycket för ett väldigt bra svar 🤩☺️

  • #10634

   Hej!
   Jag har fått mabthera 3 gånger, senaste gången i maj. Jag har inte riktigt förstått vad som gäller vid en infektion, ska man kontakta vårdcentralen så fort man känner sig sjuk eftersom man är mer infektionskänslig?
   Hade lite halsont igår och idag är det värre plus att jag känner mig riktigt risig.
   Ska jag avvakta eller kontakta läkare direkt?

   • #10635

    Jag har fått Mabthera i några år nu. Jag kontaktar inte vårdcentralen när jag är sjuk så länge det inte är typ halsfluss eller så. Men då ska jag ha varit dålig länge för att jag ska göra det.
    Jag blir också risig när jag åker på förkylningar. Det beror nog mest på att gamla skov gör sig till känna och min konstanta urinvägsinfektion gör sig påmind.
    Du kan ju alltid ringa dom och höra, men är det en vanlig virusinfektion kan dom ändå inte göra något.

  • #10636

   Hej, inte ofta jag skriver i den här tråden men behöver lite hjälp från er!

   Jag står på MabThera och har så gjort i fyra år drygt. Fått infusioner med mellanrummen 6 månader och 9 månader, och skulle haft efter 12 månader senast (planerad april 2020). Pga Corona valde sjukvården i Sthlm att skjuta på all behandling i 6 månader vilket gör att det nu gått 18 månader sedan min senaste infusion.

   Grejen är att jag är inne på att skjuta ännu några månader på min behandling. Är i kontakt med min läkare men pga hur pressad deras situation är känns det som om responsen är lite knapphändig. Jag vill ha en dialog men sjukvården men det känns lite trögt, och i den bästa av världar vill jag ha uppföljning med blodprover osv tillsammans med en ev utglesning, men det är nog att gapa efter för mycket.

   Det jag undrar från er är

   1. Är det någon här som valt att skjuta på MabThera mer än 18 månader, eller har ni hört om några sådana fall?

   2. Är det någon här som INTE tar medicin (någon, inte nödvändigtvis MabThera) och hur ser då er dialog med sjukvården ut?

   Mvh

   • #10638

    Efter ett bra samtal med min neurolog nyligen kan jag ta och svara på mina egna frågor.

    1. De har patienter som glesat mer än 18 månader, alla med goda resultat och låg aktivitet. I dagsläget är rekommendationerna för en som mig (6+ doser) 18 månader även om 24 kan fungera väl i många fall. Mer än 24 lät hen inte bekväm med, i alla fall för någon under 40 år.

    2. Här har jag inget svar men en relativt ny sak är att man, iaf i Sthlm, numera testar antalet naiva B-celler. Detta har man gjort i ett års tid nu och efter en provperiod har nu den typen av provning kommit så långt att den används kliniskt. Detta är mycket positiva nyheter tycker jag och det möjliggör att man verkligen kan se hur effektiv behandlingen är samt att man kan se hur stor del av ens B-celler som fortfarande inte är helt normala.

  • #11331

   SVÅRT ATT GÅ UPP I VIKT
   Hej, jag har alltid varit lång och smal men har efter jag började med Mabthera upplevt det svårare att hålla en “normalvikt”, lite av det hänger säkerligen ihop med att jag känner mig otroligt frisk och stark och inte har några MS-symptom vilket bidragit till att jag återupptagit löpningen (men enbart på hobbynivå). Jag har även upplevt att jag gått ned i vikt en period efter mina senaste mabtherainfusioner och nu har jag haft väldigt svårt att återhämta den vikt jag tappat sedan min senaste infusion. Är det någon annan som varit med om något liknande eller vet vad det kan bero på? Jag har ett läkarbesök och en ytterligare infusion i nästa vecka och ska självklart ta upp det där med!

  • #12153

   Kan ni hjälpa mig kring ett vägval för covid 19 vaccin? Vi planerar i juli hälsa på släkt utomlands. I mars tog jag Mabthera.

   Finns två val
   A) vänta så länge som det går med att ta vaccin efter Mabthera men innan resa- blir i juni
   B) ta Vaccin redan nu och sedan hoppas få även en andra dos innan juli

   Vad ger bäst skydd mot Covid?
   Finns risker med att ta vaccinet efter bara 2 mån sedan Mabthera? Eller handlar det mer om att kroppen då inte har lika bra förmåga att skapa antikroppar?

   Tacksam för svar från er som har lite insyn i frågan. Finns kanske någon som nu tycker ”men flytta fram resan då” – men det är inte det frågan här handlar om 🙂

   • #12154

    Enligt min läkare ska jag vänta minst 4 månader innan jag kan ta första sprutan efter Mabthera.
    I mitt fall måste jag vänta till mitten av augusti.

    Problemet med Mabthera och vaccin är ju att Mabthera tar död på celler som bildar antikroppar. Finns ju risk att du inte kommer ha skydd av vaccinet när det gått så kort tid.

    Bäst är väl att rådfråga din behandlande läkare.

   • #12155

    Hej igen!
    Nu har du frågat den här frågan ett antal gånger, men jag tror inte att du kommer få ett svar du är nöjd med den här gången heller. 😉 Det resoneras fortfarande så att det troligtvis ger ett för lågt vaccinsvar kort tid efter infusionen, eventuellt kan man kanske mäta dina värden (om nu vården erbjuder det där du bor) om det är någon idé att ta sprutan eller ej. Sedan är det nog svårt att sia om effekten av dos två då också, men troligtvis blir nog skyddet försämrat. Vad säger behandlande läkare? Personligen tycker jag att det låter oansvarigt mot andra att resa om du kanske inte alls har ett skydd från vaccinet.

   • #12156

    Hej Emma,
    Jag söker information och guidning i frågan och ser ingen anledning att du måste ge ett svar som är av denna karaktär.
    Det finns ingen anledning att döma någon annan för vilka frågor man vill ha svar på.
    Att välja att resa är i min mening inte oansvarsfullt mot andra om man har negativt covid. Detta handlar snarast om egna risktaganden.
    Detta forum handlar ju hjälpa och stötta varandra i en svår sjukdom. Inte att döma och raljera över andra.

   • #12157

    Förlåt, det var inte min mening att vara otrevlig!

    Att jag påtalade att du ställt liknande frågor förut handlade mer om att jag tror att de svaren du redan fått, är ungefär så mycket info/erfarenheter som gemene patient här sitter på. Det är nog svårt för vårdpersonal att sia om vad som skulle ge bäst effekt också, i stil med osäkerheten rått när olika länder bara gett en dos. I praktiken kanske en första dos tätt inpå infusionen ger ett så svagt vaccinsvar att dos nummer två blir som dos nummer ett skulle ha blivit i normalfall, om man har otur. Men jag har egentligen ingen aning! Och har inte läst någon forskning jag kan hänvisa till.

    Sedan håller jag inte med om riskanalysen gällande resor, då man kan riskera att sprida smitta ändå etc. MEN man kan förstås ha goda skäl till nödvändiga resor, och det var onödigt dömande av mig att inte ha det i åtanke. 🙂

   • #12158

    Jag tror tyvärr inte någon har ett vettigt svar på den din fråga i dagsläget. Det forskas enormt på b-cellsterapier (där Mabthera och besläktade Ocrevus ingår) och vaccinsvar. Som flera påpekat är det man vet vid det här laget att vaccinsvaret blir väsentligt sämre om du tar vaccinet i nära anslutning till en infusion. Finns färsk data från Israel på detta givet de kommit så pass långt i sin vaccinutrullning.
    (länk till studien här: https://multiple-sclerosis-research.org/2021/05/mscovid19-natural-infection-shows-cd20-depletion-reduces-antibody-response-but-what-is-the-issue-with-fingolimod-i-dont-understand/ )

    Sannolikt är det så att vaccinsvaret blir något sämre än om du inte fått Mabthera då behandlingen är väldigt potent i sitt tillslag mot b-cellerna som ju bildar antikroppar men hur länge du bör vänta, och hur mycket bättre vaccinsvaret blir av det, återstår att se. Med det sagt så har man kunnat konstatera både T-cellssvar och antikroppar hos MS-patienter som genomgått infektion så det är givetvis jätteviktigt att vaccinera sig.

    Jag själv står på Mavenclad och har precis fått veta att jag bör vänta tre månader innan jag vaccinerar mig. Givet att den behandlingen har en annan verkan så finns det tydligare data på hur bra man svarar på vaccin.

    Som andra påpekat: konsultera din läkare. Huruvida du bör resa eller ej är ju ett personligt beslut men om jag var i din situation hade jag nog avstått.

  • #12309

   Hej!

   Jag fick diagnos i april och fick min första dos av Mabthera i slutet av maj.
   Jag har sedan dess fått mycket torrhosta som kommer och går ihop med att det kliar och svider i halsen.
   Det försvinner när jag dricker vatten. Jag undrar om det är någon annan som känner igen detta ifall det skulle kunna vara en biverkning?

   / Nathalie

   • #12310

    Hej!
    Jag tror att det är hyfsat vanligt med infektioner i övre luftvägarna, men det är nog ffa. vid en ganska långvarig behandling. I dagsläget med Covid-19 så är det kanske värt att kolla upp så det inte är det?

  • #12723

   Hej!
   Överlag känner jag att jag brukar ha koll på min behandling, men ställdes nu inför en sak jag inte alls hade koll på.

   Jag har då stått på rituximab sedan slutet av 2016, inledningsvis så fick jag 1000 mg vid fler tillfällen än det första, för att sjukdomsaktiviteten inte tycktes tryckas ned tillräckligt. Men har sedan fått 500 mg en gång i halvåret, fram tills 2020 då det planerades (innan covid) att glesa ut till en gång per år eftersom att mina IgG-värden var lite för låga. Plåtarna har varit ok, men kollade av en slump vad som skrivits om mina blodprover som lämnats inför nästa infusion nästa vecka, och där står det att jag ska få 1000 mg eftersom att CD19+CD20 var lite för höga. Jag är på det klara med att det kanske inte räcker med en gång per år, så trodde att man skulle lösa det så. Men nu verkar man sikta å 1000 mg en gång per år (eller ja, tills det rättar till sig åtminstone). Låter inte det lite konstigt? Hur ser det ut för er andra som får en gång per år?

   • #12724

    Tycker att det verkar lite underligt. Ska du inte ringa och fråga?
    Vad är tex skillnaden mellan 1000 mg en gång per år eller 500 mg två gånger per år?

    Kollade min journal och jag får 500 mg årligen. Upplever dock pseudoskovsliknande symptom i slutet av perioden.

   • #12726

    Jag har såklart ringt och frågat, är inte den som är sen att lyfta på luren om jag har en fråga 😉 Jag undrade också vad skillnaden var med 1000 vid ett tillfälle istället för 500 vid två tillfällen, men fick inte riktigt någon klarhet. Jag själv chansar på att man borde blir mer infektionskänslig efter 1000 mg, än efter 500?

    Googlade dock reda på vad regionen har för riktlinjer, och där står det såhär: “Kontroll av CD19+CD20+ B-celler inför varje behandlingsomgång. Vid CD19+ B-celler <=2% ges 1 infusion 500 mg. Om andel CD19+ B-celler överstiger 2 % ges 1000 mg.” (https://alfresco-offentlig.vgregion.se/alfresco/service/vgr/storage/node/content/30675/Rituximab%20%20-%20behandling%20Multipel%20Skleros.pdf?a=false&guest=true)

    Så jag antar att man gör så om just CD19 överstiger, vilket stämmer överens med mina värden. Vad som känns lite olustigt är att det årliga läkarbesöket (som uteblev förra året) är ett ett halvår efter röntgen, och INNAN de här proverna tas – så det finns inte riktigt utrymme att prata om det. Det är dessutom en annan läkare än den jag träffade som granskade proverna (inte för att jag litar mindre på den, men det bidrar till vad jag upplever som osäkerhet). Känns lite som att det går åt fel håll, efter så pass många år med rituximab. Vidare så försökte jag lätta upp stämningen med att det kanske är troligare att jag fått antikroppar efter covidvaccinet med mätbara b-celler, men hon vågade inte alls chansa på det eftersom att jag fått behandlingen så många gånger (vet att det är lite tvärt om vad som sagts till dig @qbert) och hon uppmanade mig ändå att ta ett antikroppstest.

   • #12725

    Hej,

    Har också fått Mabthera i ett par år. 1000 mg första gången och 500mg följande gånger. Dock har jag aldrig haft en bestämd tidsplan när det var dags för nästa infusion. Jag har alltid lämnat blodprov för att kolla hur CD 19,20 nivåerna ligger. Ca 6 månader efter infusion får jag lämna blodprov ca var 6e vecka. Så mitt personliga intervall mellan infusionerna ligger runt 9-10 månader.

   • #12727

    Hej!
    Jag är alltså inte osäker på att 1000 mg brukar vara dosen man börjar med, och att man sedan brukar få 500 mg. Inte heller är jag osäker på det här med att man kollar värdena innan, jag har bara inte hört någon som gått från underhållsdosen på 500 mg en gång per år till 1000 mg per år. 🙂

  • #14237

   Hej allihopa!
   Nu finns det färska resultat publicerade från den så kallade COMBAT-MS-studien:
   https://ki.se/cns/resultat-fran-combat-ms-studien

   “COMBAT-MS är ett forskningsprojekt med målet att göra en vetenskaplig jämförelse av rituximab och andra behandlingar av multipel skleros (MS).”

   Det finns mycket intressant att läsa och många av oss har varit deltagare i den studien.

  • #15536

   Häpp!

   Tänkte rent nyfiket höra mig för om era erfarenheter, ni som tar Rituximab.

   Jag tog Rituximab senast 2020 i oktober…
   2021 hade jag en svår covidinfektion som jag beskrivit i covidtråden. Jag har sen dess tagit sex vaccindoser utan resultat och haft covid tre gånger till. Jag är precis tillbaka på fötter efter att ha varit sjuk sen mitten av november. Jag har inga antikroppar. Jag sökte vård för det eftersom jag tycka behöva medicinering för att lösa virussjukdomar, men min VC kladdade väl till det kan man säga, så det blev sjukhusvård och flera olika mediciner plus att de få stackars antikroppar jag hade (mot annat än covid) förbrukades.

   Idag träffade jag min neurolog som sa att han helt enkelt är osäker på huruvida jag alls kommer få tillbaka mina cd19 och cd20. Som han sa så är ju min MS botad i så fall, men jag kommer alltid vara väldigt infektionskänslig (jag har de senaste åren haft bältros, 4x covid, influensa A och blivit inlagd en vecka med lunginflammation).

   Jag lever i övrigt bra, jag jobbar 100% (inte nu efter coviden) och känner över lag att jag kan göra det mesta jag vill. Jag har ju inga problem med det neurologiska heller.

   Det jag undrar är huruvida någon annan blivit nedsatt på samma sätt, att cd19/20 inte kommer tillbaka? Samt om någon är lika infektionskänslig? Fast jag tycker inte jag blir sjuk lättare än nån annan, men jag klarar ju inte av att vara sjuk…

  • #15539

   Hej!
   Det är en relativt vanlig biverkan med infektionskänslighet men du verkar tyvärr ha drabbats extra illa. 🙁
   Den bästa informationen på området hittar du hos Svenska MS-sällskapet: https://www.mssallskapet.se/wp-content/uploads/2023/09/SMSS-info-om-Rituximab-230915.pdf

   Här är ett avsnitt från det dokumentet:
   “2. Infektioner
   Klinisk erfarenhet talar för att enskilda personer som erhåller rituximab regelbundet har lättare att få infektioner framför allt i luftvägarna. Svenska studier har visat att behandling med rituximab innebär en ökad risk för allvarliga infektioner jämfört med interferon och natalizumab och fingolimod (7). I absoluta tal skattas enligt den studien risken till ungefär 2 allvarliga infektioner per 100 behandlingsår vid rituximab jämfört med cirka 1,3 per 100 behandlingsår med fingolimod och natalizumab. Det finns indikationer på att rituximab kan leda till en ökad risk för enterovirusencefalit.

   Diagnostik av infektioner som baseras enbart på serologi (ex Borrelia, TBE) försvåras av pågående rituximabbehandling pga sämre utveckling av specifikt serologiskt svar.

   Risken för PML vid behandling med rituximab vid RA, där behandlingen alltid kombineras med methotrexat, har uppskattats till ca 1/25 000 patienter (8). Vid MS finns ännu inga fall av PML rapporterat som kan kopplas till behandling med rituximab, men en låg risk kan inte uteslutas.

   Risken för svår SARS-CoV-2 förefaller vara ökad med 2-3 gånger vid anti-CD20 behandling (9).”

  • #15540

   Tack! Får läsa lite till där!

   Ja, att man blir infektionskänslig har jag förstått. Sen har tyvärr inte läkarna på min VC fattat hur illa det är, för det har tidigare funkat med behandling men de vägrade ge mig nån den här gången…

   Jag tänkte också på det att CD19/20 inte kommer tillbaka. Läkaren verkade osäker på om de skulle komma igen. Jag vill ju gärna ha dem tillbaka så jag kan ta alla vaccin jag kan komma över innan jag börjar med Mavenclad, som är min läkares tanke.. jag vet inte om den påverkar på samma sätt, men jag tänker att jag slänger i mig alla vaccin jag kan 😉

   Tack för svar Qbert!

  • #15571

   Hej Ashaman,

   jag tror att vi är några stycken som har blivit extra infektionkänsliga. Hade kanske varit intressant att skapa en tråd för att se hur många. Jag kan berätta om mina erfarenheter, så får du förhoppningsvis ut något av det. Ganska snabbt efter min första dos började jag bli sjuk allt oftare och längre. Fick till slut efter år av bråk med VC-läkare själv syn på mina IGG prover i journalen av en slump och såg att jag hade immunbrist. Jag har nu fyra år senare fortfarande problem och har under den tiden inte tagit någon medicin alls för min Ms. Det som hjälpte mig var att jag lyckade tjata mig in på Immunbristenheten och fick Hizentra (Immunoglobulin), jag blir fortfarande sjuk. Men inte lika illa och inte lika länge. Så be att få testa IGG, IGA och IGM och kräv en utredning för sekundär immunbrist om du har någon brist.

Visar 181 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.