När (hur akut?) och var söka hjälp vid symptom?

 • Författare
  Inlägg
 • #6482

  Hej!
  Jag har nu under ca. 3 veckors tid upplevt fler och fler konstiga känningar i min kropp som får mig att tänka på MS. Jag närmar mig 27 år och lever med fibromyalgi sedan tonåren, men dessa nya känningar har jag inte upplevt förr och har inte riktigt hört om andra med fibromyalgi som upplevt dessa känningar. Dessa känningar är: en brännande känsla, stickningar, en svårbeskriven typ bortdomnande känsla. Dessa upplevs på olika ställen av kroppen, ibland flera ställen samtidigt, olika stora områden och olika länge. Den brännande känslan har jag upplevt väldigt sällan under kanske 0,5-1 år tillbaka men har upplevts oftare senaste tiden och nu de senaste veckorna flera gånger i veckan och stickningarna började den 25 september (varje dag). Har sedan onsdags, 11 okt, en svårbeskriven skum huvudvärk som kommer och går, kan känna mig lite borta… Har även i 3 dagar nu haft ont på ovansidan av fötterna… (Jag har även andra problem som ev. skulle kunna höra ihop med MS men är inte jättestora problem just nu; t.ex. svårare att hålla mig vad gäller kisseri, tappar saker ibland, jag upplevs som klumpig ibland och jag vet inte om det är balansproblem… känns som tankeprocessen är seg eller stannar upp ofta och nu längre och längre). Jag kontaktade min vårdcentral i början av förra veckan när jag ”bara” upplevde den brännande känslan och stickningarna och sa därför det, blev meddelad om att få en telefonkontakt på måndag nästa vecka.
  Jag upplever ju fler känningar som inte är normala för mig så jag tänker om jag behöver träffa läkare tidigare? Jag vet inte om man behöver träffa läkare mer akut om det faktiskt skulle vara MS? Jag har inte lyckats få tag i min vårdcentral på telefon för att fråga då telefonköerna är fulla hela tiden, liksom när jag försöker ringa till 1177. Bör jag fortsätta försöka kontakta vårdcentralen, ta mig till akuten så snart som möjligt eller är det säkert för mig att härda ut fram till telefontiden? Jag har nu inte kunnat jobba 3 dagar pga detta… Någon som har några råd jag kan få?

 • #6483

  Första steget är alltid vårdcentralen vad jag vet sedan får man en remiss till en neurolog om det är MS, tycker att du ska söka så dom kan kolla upp vad det är för något iallafall.
  Har du haft det i 3 veckor tror jag inte att dina besvär bara kommer att försvinna tyvärr.

 • #6484

  Jag åkte in akut pga enorm ångest och känsla över mina symptom. Mina symptom var känselbortfall men mådde bra överlag. Hade tur med läkare som inte ville skriva ut mig, för jag verkade ju må bra..och sen visade skriv ms på MR. Fick snabbare tid till röntgen pga remiss från läkaren.

 • #6485

  Jag hade domningar i båda benen. Fick tid på vårdcentralen, men naturligtvis hade de ingen aning om vad det kunde vara. Jag berättade om mina misstankar och fick tid till neurologen ganska snabbt och tid till MR.
  Lycka till

 • #6486

  Och sen finns inget rätt eller fel. Är du orolig – åk in akut. (Jag pratade med 1177 först).

 • #6487

  Blir det sämre och sämre så tveka inte att åka in akut. Det kan vara lättare att få hjälp på akuten om man kan hänvisa till att man har pratat med 1177 först. Annars så åk in till primärvårdsjouren, det blir ju steget mellan VC och akuten.

 • #6488

  Fick tag i 1177 nu och sjuksköterskan tyckte att jag skulle försöka ringa min vårdcentral tidigt på morgonen imorrn för att få prata med en sjuksköterska där så att de kan bedöma och antagligen ge mig en läkartid och att det lät konstigt att jag skulle ha en telefontid över mina besvär. Om jag inte får tag i dem då tyckte hon att jag skulle gå till vårdcentralen och kräva hjälp (jag försökte få hjälp hos vårdcentralen tidigare idag men de ville att jag skulle fortsätta ringa…)

 • #6489

  Från vad jag varit med om så är vårdcentraler allmänt skit så jag söker alltid akut vård och får toppen vård där!

 • #6491

  Jag skulle gå direkt till vårdcentral be att få träffa en läkare annars åka akut till sjukhus tyvärr är vården och dyl lite svåra att ha att göra med är min erfarenhet lycka till

 • #6492

  Fick tag i vårdcentralen, men dom ville att jag skulle behålla telefontiden men att de skulle meddela min läkare så att hon kan ringa mig tidigare om hon har möjligheten, men det gick inte att boka en tidigare telefontid eller besök för att hon var fullbokad. Sjuksköterskan sa att hon tyckte att jag skulle prata med just min läkare om mina problem för att hon vet om mina problem – jag frågade om jag inte kunde träffa en annan läkare istället. Vilket jag både kan h¨lla med om men samtidigt tycka är lustigt då vilket läkare som helst ska väl kunna läsa mina journaler osv för att bilda sig en uppfattning om min tidigare problem för att kunna utvärdera mig om jag söker hjälp för något problem… min läkare är alltså fullbokad denna och nästa vecka… hon är dessutom sjuk idag också…
  Jag känner ju att jag inte har riktigt mer ork att jaga efter vård via vårdcentralen på egen hand. Jag funderar även om detta är acceptabelt för dem att göra så, även fast mitt tillstånd inte är livshotande, alltså om detta är något jag borde anmäla någonstans…

 • #6493

  Jag tror du själv uppfattar om något är fel jag önskar dig lycka till hur du än väljer att göra

 • #6494

  Tyvärr fungerar vården sådär idag 🙁 Dock ovanligt att du har en fast läkare på vårdcentralen. Jag har själv givit upp om att söka hos dem (för allvarligare grejer än öroninflammation.) Är man multisjuk måste man vara sin egen doktor och oftast vända sig till akuten.

 • #6495

  Ja, jag valde min nuvarande vårdcentral för att den är känd för att man har en ordinarie läkare, men det kan ju alltid hända att man får träffa en annan ibland. Men jag har uppfattat det som att alla egentligen har en ordinarie läkare på sin vårdcentral men det att man ändå inte alltid får träffa dem när man behöver vård på vårdcentralen och att man inte blir meddelad när ens ordinarie läkare byts ut (t.ex. att hen slutar).
  Det är ändå lustigt; jag kontaktade vårdcentralen i början av förra veckan men kommer inte få en tid till min läkare inom 3 veckor efter första kontakt med vårdcentralen… (Även om min läkare håller om att vi behöver träffas i person så är hon ju uppbokad hela nästa vecka så då blir det minst 3 veckor som jag kommer ha få vänta från jag först bad om hjälp)
  Jag har för inte så länge sedan blivit tilldelad ombud som jag kan be om hjälp för olika saker så jag tror jag nu kommer kontakta dem… jag har ju inte så mycket ork nu (inte pga lathet) och tror jag har svårt att komma ihåg alla symptom till när jag pratar med vården…
  Jag har inte sökt mig till akuten på direkten då jag inte vill belasta där om jag faktiskt ska söka mig till vårdcentralen och så måste man vänta fler timmar där innan man får hjälp…

 • #6499

  Min erfarenhet av sjukvården är sisådär, överdrivit som tusan har jag gjort vid flera tillfällen. (eller snarare berättade hur jag verkligem mådde, man kan ju vara lite väl försiktig mellan varven… vill ju inte vara till besvär… )Bytte även HC och den jag har nu är bra.

 • #6588

  Tänkte ge en uppdatering för de som kanske är nyfikna:
  Fick en tid hos en annan läkare på VC innan bokat telefonsamtal med ordinarie läkare, så jag kunde bli fysiskt undersökt och min läkare kunde göra en andra utvärdering (second opinion) efter svaren samt meddela vad blodprover visa. Blodproverna visade att jag har något förstorade röda blodkroppar och att jag har vitaminbrist på B12 och folsyra.Min läkare trodde att en del av mina symptom kunde bero på det men också att det skulle kunna vara nya symptom av ett skov av min fibromyalgi. Jag behandlas alltså med vitamintillskott och det kommer kanske ta 1 månad innan vissa besvär försvinner, men känner mig tryggare nu när jag har blivit undersökt och fått tillbaka provsvar.

  Jag vill ju såklart inte ha MS eller någon annan neurologisk sjukdom men finns ändå viss oro kvar, bl.a.; Provsvaren visade inte tecken på inflammation, men jag vet inte hur ”säkra” blodprov för inflammation, alltså om det kan missas ändå men synas genom magnetröntgen eller så… (jag har inte genomgått magnetröntgen) Tankar/erfarenhet/info angående detta?

 • #6589

  Som jag har förstått det är de enda sätten dem kan se MS genom är MR eller ryggstick. Men jag har läst att det är på väg att se pågående inflammationer med blodprover.

  Som i mitt fall har jag tagit enormt många blodprover hela livet även innan ms:ens debut. Dem har aldrig sett någonting. Det var inte fören dem tog ett ryggstick på mig som dem hittade varför jag blev halvsides förlamad (vilket tack och lov har gått tillbaka.)

 • #7237

  Har tagit blodprov igen för att kolla om tillskottsbehandlingen har gett verkan, vilket den har gjort men den har inte hjälpt mot mina känningar.De skumma känningarna finns fortfarande kvar, inget uppehåll sedan jag började skriva här.
  Min läkare tror att känningarna är kopplade till fibromyalgin och inte vara av neurologisk orsak då känningarna inte känns konstant och är utspritt på kroppen (ej bara en halvan av kroppen). Är det så vid MS att man känner känningarna konstant vid skov? har fått för mig att MS inte bara drabbar ena sidan av kroppen, stämmer det?

 • #7238

  Jag blev halvsidesförlamad när jag insjuknade så det kan visst bara drabba ena sidan. Blir jag nog slut släpar den sidan av munnen efter fortfarande.
  Kommer det och går för dig vid olika tider på dygnet? Eller när du är för slut?
  Jag får känningar av mina gamla skador när jag är trött eller för mentalt slutkörd.

 • #7247

  Ja det kommer och går under hela dygnet (iaf när jag är vaken), det spelar ingen roll vad jag har gjort den dagen.Trött är jag mer eller mindre jämt och har haft så sedan jag fick fibromyalgin.

 • #7249

  Jag sökte mig direkt till akuten efter att vårdcentralen bett mig gå hem och ta en alvedon och möjligen ett graviditetstest. Mina symtomer är mycket stickningar, domning och obehagskänsla, så jag skulle verkligen rekommendera och söka dig mot någon som är duktig på nerv-frågor och nöjd dig inte med allmänläkaren på vårdcentralen om hen skickar hem dig!

 • #7250

  Många gånger får jag uppfattningen att dem inte helt hundra vet vad som beror på ms:en och vad som inte gör det. Mycket verkar man helt enkelt få lära sig att leva med.

  Har du frågat din läkare inom fibromyalgin? Om du kan utesluta den så kanske du kan få dem på neurologen att ta det på lite mer allvar.

 • #7254

  Jag vet inte vem du tänker (som förslag) som jag skulle kunna vända mig till petra90 som är mer kunnig om nerver. Man behöver väl remiss från vårdcentralen för att träffa neurolog (antar jag?) så tänker du på någon annan person?

  Jag kan tänka mig att det är förvirrande för vården att veta vad som beror på vad, speciellt om man har flera andra diagnoser också, vilket jag har. Det är min ordinarie läkare på vårdcentralen som uttalat sig om att mina besvär kan vara orsakad av fibromyalgin + annan läkare på vårdcentralen som utförde balans- och känseltest. Så det är ju ingen specialistläkare inom smärta som har uttalat sig om mina nya besvär faktiskt beror på fibromyalgin eller annat. Jag har inte haft kontakt med den enheten på många år. Vet ej hur lätt det skulle vara att få kontakt där igen pga dessa besvär men borde inte vara omöjligt,
  Jag var nyligen på VC för annat ärende (undersökning av min öron, har problem med trycket, haft sedan flera månader tillbaka) och berättade att jag fortfarande har en viss oro för mina nya besvär och att de är kvar, men vi gjorde inget mer än så eftersom vi konstatera att jag har besvär över hela kroppen och ej halva, samt att mina besvär kommer och går och därför ej konstant – summering att mina besvär inte borde vara av neurologisk orsak. Sen vet inte jag om det är en för snabb slutsats med det som bas för uteslutningsmetod eller vad jag ska säga…

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.