Neuroborrelios?

 • Författare
  Inlägg
 • #8708

  Hejsan! Vet inte om jag hamnat i fel forum men gör ett försök ändå. Började med en synnervsinflammation i Juli, som bekräftades via MR. I samband med MR:n fick jag även göra en LP. Svaret på LP:n skulle dock dröja ett par veckor… Sedan första läkaren som jag träffade på ögonakuten började snacka om MS, och att synnervsinflammation är ett typiskt första symptom på ms så har jag utvecklat en extrem ångest under hela den här utredning och mått E X T R E M T dåligt psykiskt. Verkligen extremt, gränsen till depression snackar vi om. Via MRn bekräftades synnervsinflammationen, men resten av hjärnan och nacken var helt utan anmärkning. Läkaren sa då att det inte verkar vara MS, men att man får vänta på resultaten till LP:n om två veckor. Två veckor senare kom svaret på LP:n som visade på en relativt ”liten” men befintlig inflammation i nervsystemet. MEN, man hittade ganska höga nivåer av borrelia-antikroppar och misstänkte därför en neuroborrelios som jag behandlades för med Doxyferm i 10 dagar. På återbesök efter antibiotika kuren gjordes inga mer tester, utan läkaren sa att ”eftersom MR inte visar på några förändringar i hjärnan och LP:n visar på antikroppar mot borrelia så är jag rätt säker på att det är en borrelia infektion som orsakat skadan på synnerven, och sannolikheten för MS är därför extremt låg”. Jag hade ju inga vanliga symptom på denna åkomman (borrelian), och även läkaren sa att han innan mig endast haft en enda annan patient som fått synnervsinflammation av neuroborrelios (borrelia som tagit sig in i nervsystemet). Förrutom synnervsinflammation har jag inte haft några andra kroppsliga symptom förrutom huvudvärk, som jag tror är ångest-relaterat över hela situationen… MEN, har börjat få små muskelryckningar lite här och var nu, främst i benen. Typ vaden, strax ovanför knäet, ljumskarna osv. Det ”bubblar till” i nån sekund och sedan slutar det, och förflyttar sig från ett ställe till ett annat. Försöker att inte tänka på det för att se om det hjälper, men kommer ibland ändå.

  Med tanke på min extrema oro för MS så har jag utvecklat rätt mycket ångest och konstant oro/stress som inte släpper. Har lite svårt att bara köpa det läkaren säger, vet inte ens varför.. Därför har jag lite frågor till er här inne som jag hoppas några av er kanske kan svara på

  Har nån av er haft synnervsinflammation som första symptom utan att det visats på MR och även utan några andra symptom i kroppen?

  Är sådanahär muskelryckningar typiska MS symptom? eller är det min ångest/stress/oro som kanske framkallat det?

  Har någon av er vid er LP vid diagnostisering haft antikroppar mot borrelia men ändå haft MS tillslut?

  Förlåt för flummigt inlägg, men jag är så skrajj att jag skiter ner mig snart…

 • #8710

  Låter som du haft en jobbig tid! Jag tycker, utan att vara någon expert, att små muskelryckningar låter mer ångestrelaterat. För att helt utesluta MS kan man göra en kontroll med magnetkamera om 6-12 månader för att se om det tillkommit några förändringar, jag tycker att du borde be om det för att lugna din oro. Vettig uppföljning kan kännas betryggande.

  Har du i övrigt någon samtalskontakt för din ångest? Om inte så tycker jag att du borde försöka efterfråga det. Man ska inte behöva gå runt och vara så orolig. Det finns hjälp att få!

 • #8711

  Hej Jennifer!

  Läkaren så att de kommer göra en ny MR igen under våren nästa år bara för att vara på den säkra sidan, och även en ny LP efter nästa sommar för att se hur det gått med borrelian. Jag bör rent logiskt känna mig lugn nu eftersom MR sett fint ut, och övriga prover pekat mot borrelian. Men känns bara konstigt att jag inte haft typiska borrelia symptom, utan väldigt sällsynt symptom med synnerven. Men ja, det gäller väl bara att ha tålamod tills de nya proverna och inte oroa sig alltför mycket antar jag … Synnervsinflammationen håller fortfarande i sig dock nu efter snart 6 veckor och det är svårt att släppa orostankarna när ögat är där och påminner ständigt.

  Pratar inte med någon professionell psykolog/kurator om ångesten. Känns lite pinsamt/smådumt att göra det när jag inte ens har en diagnos… Ska ge det ett par månader och försöka återgå till vardagsrutinerna igen så kanske det försvinner med tiden 🙂

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.