Neurologisk undersökning

Visar 9 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #8584

   Är orolig att jag har ms å har därför besökt läkare 2 gånger. Andra läkaren berättade att han kunde mycket om MS och symtomen jag beskrev tyckte han inte stämde in. Men han ville ändå ta det säkra före det osäkra och gjorde massor av tester som inkluderade reflexkontroller över hela kroppen, drog med något under foten å slog å kände lite här och där. Jag klarade allt utan någon avvikelse så han sa att det bara var å lägga locket på, att jag inte har ms.

   Har någon klarat dessa tester och ändå haft ms?

  • #8585

   Det klarar de flesta som har MS! Denna grundundersökelse berättar inget om ifall du har MS eller inte.
   MS bekräftas efter MR röntgen OCH LP. Endast MR kan inte heller säkerställa MS diagnos. Så var det för mig i alla fall, jag hade fina MR resultat men LP visade något annat….

  • #8586

   Anonym

   Hej! 🙂
   Jag är inte proffs på något sätt, men för mig att få diagnosen gjordes synundersökningar (började med synnervsinflammation på mig), blodprov, ryggmärgsprov, röntgen på hjärnan och det du beskrev. Jag klarar alltid de där testen du har fått göra, ibland avviker känseln något men jag har god känsel och är bra på balansövningarna, i alla fall sedan jag fick bra bromsmedicin.. Men de där testerna i sig kan nog inte ge eller utesluta MSdiagnos. Sen vet ju inte jag vilka besvär du har eller vad läkaren mer använde sig av för att bedöma detta, men ja, man kan klara reflex/känsel/balanstesterna och ändå ha MS.

  • #8587

   Hej,

   Vad jobbigt att känna sig orolig för ms :(.. hoppas det inte är det..

   Jag klarade alla reflextester i 2016 och även nu enl läkaren 2019 innan jag fick ms diagnosen. 2016 så ville de inte gå vidare med några undersökningar efter det och sa att det inte var ms (jag sa att jag va orolig för det). Nu år 2019 så va den enda anmärkningen att det va en lägre känselnedsättning på vänstra kroppshalva som jag fått för ms har blivit värre men de tyckte ändå inte de va ms och sa att de va normalt. Men för att jag skulle sluta oroa mig så var de snälla sa de och så fick jag MR och mycket väl var det ms.

   Tycker du ska stå på dig igen och kräva MR. Byt läkare eller vadsom. Det kan va väldigt olika för vilka första symtom man har.

   Lycka till!!

   • #8602

    Men gud! På vilket sätt skulle en känselnedsättning vara normalt! Tråkigt att det tog så lång tid för dem att ta dig på allvar, men skönt att det äntligen är utrett!

  • #8588

   Hej!

   För egen del så “klarade” jag inte av den neurologiska undersökningen i samband med utredningen som sedan ledde till min diagnos. På uppföljningar så har det varit lite olika, ibland är det tydligare att exempelvis känseln är försämrad ibland inte.

   Men du känner dig alltså inte lite tryggare i att två olika läkare inte tror att dina symtom är relaterade till MS, och att du klarade testerna utan avvikelser? Det är kanske möjligt att skicka en egenremiss till röntgen?

  • #8589

   Tror de är olika för alla gällande hur diagnosen blir till. Jag har inte genomgått någon synundersökning, utan två mr och ett ryggvätskeprov. På reflexionstesterna ger jag inte ”utslag” för en ev. Ms. Kontakta läkare att du vill ta detta vidare. Kram

  • #8590

   Jobbigt att gå runt med denna oro, så försök att få remiss till magnetkameraundersökning, om inte annat så för att stilla din oro.

   Min upplevelse är att den där neurologiska undersökningen är lite av ett lotteri beroende på vem som genomför den. Jag brukar alltid få 1-2 mindre anmärkningar (har genomgått hos flera allmänläkare och neurologer före och efter diagnos). Men när jag var som sämst (innan diagnos) och var på akuten med ett mycket elakt skov blev jag undersökt av en överläkare i neurologi på SÖS och hon tyckte alla tester var utan anmärkning. Trots att jag hade stora känsel- och motorikstörningar som senare bekräftades via MR. Så nej, det är inte ett helt ofelbart test.

  • #8591

   ZJ

   Hej!

   Stämmer helt in med dom andra. Jag har “klarat” nästan alla tester. Vart lite dålig i balans å känsel.
   Fick MR som visade jätte mycket plack dock, samt ryggmärgsprov. Jag tror att många klarar testerna men ändå kan ha MS? Fortsätt att tjata om du känner dig orolig.

   Lycka till 🌺

  • #8601

   ”Känsel/balans”-testerna har ingenting med själva ms:en att göra, det är ett standardtest för alla neurologiska funktioner. Så det görs på många andra än ms-patienter, som att gå på lina och ta sig på näsan gör ju poliserna i usa på sina alkoholtest 😀 Så att det skulle kunna avgöra hurvida man har ms eller inte stämmer inte. Däremot kan man få veta om man har några basala neurologiska nedsättningar, vilka förekommer inom ms 🙂

  • #8608

   Klarade neurologisk undersökning ua.
   Neg LP.
   Ett skov (primärt symptom var dubbelseende)
   Synutredning på ögonklin ua
   MR visar ett dussin spridda signalförändringar men vid extertgranskning så är de inte typiska för ms.

   Tyvärr så kan man nästan alltid hitta något symptom på sig själv som KAN vara MS, så det är lätt att bli orolig.

Visar 9 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.