Normalt ryggvätskeprov?

Visar 12 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #13697

   Hej!
   Läkarna har typ gett mig MS diagnos efter MR hjärna som visade flera lesioner, även ryggraden.
   Gjorde sedan lumbalpunktion för några veckor sedan och kunde nu läsa i min journal att den i princip var normal, alltså inga oligoklonala band. Har förstått att nästan alla med MS har fynd av oligoklonala band i ryggvätskan? Någon här som inte haft det och ändå fått diagnosen? Har telefontid med läkare i nästa vecka.

   I övrigt tycker jag att mina syntom stämmer in på MS. Började förra året med pirrande/elstötar i båda benen, även Lhermitte-syndrom, alltså att det gick som elstötar när jag böjde huvudet framåt, även nedsatt känsel i vånster underben. Men neurologen tog inte in mig då. I februari i år fick jag nya symtom, skakningar i höger hand, sluddrigt tal, dimsyn, domningar och klumpighetskänsla i benet.

   Men ja min egentliga fråga är om någon fått diagnosen utan fynd i ryggvätskan?

  • #13698

   Jag har. Men vid ett senare ryggmärgsprov (1.5 år senare) så hittade man oligoklonala band. Vilket bekräftade den redan satta diagnosen.

  • #13699

   Okej, för som jag förstår det har dom satt diagnosen på mig. Får jag fråga varför dom gjorde ny LP på dig? Var det dör att man inte hittar vid första provet?

  • #13700

   Jag hade nyfikna läkare som ville fortsätta utreda tills man var helt hundra säker. De ville se om det andra provet gav annat resultat vilket det ju gjorde. Men man hade redan innan satt diagnosen då man kunnat avfärda alla andra möjliga orsaker och allt utom ryggmärgsprovet tydde på MS.

  • #13701

   Då förstår jag! Fick hemsk huvudvärk i en veckas tid och hade hoppats på att aldrig mer behöva göra om det.

  • #13702

   Jag vet faktiskt inte hur mitt ryggmärgsprov såg ut, kan inte hitta i journalen heller då det var så längesen jag gjorde. Jag har gjort 2 st och sedan dess har jag vägrat göra eftersom jag, precis som du skriver, mådde dåligt i minst en vecka. Men främst för de vill göra ganska ofta i samband med en studie och känner att jag inte kan utsätta mig för att må så dåligt när jag redan har diagnos.

  • #13703

   Hanna, ja fy alltså det var verkligen hemskt, tog kontakt med 1177/ambuland och även neurologen men inget gjordes…läste om bloodpatch men ingt som erbjöds tyvärr, det enda jag kunde få var koffeinfropp, men fanns först tid för mig typ två dagar efter att symtomen äntligen hade släppt.

   Är lite rädd nu att jag kanske inte får behandling, samtidigt visade ju MR tydligt och läkaren diskuterade behandling med mig redan då, alltså innan LP

  • #13704

   Ja usch och fy, inget som man gör frivilligt! Tycker också att de gånger jag gjort så har de inte ens sagt att man kan må dåligt efteråt utan bara kört på och sen får man åka hem och googla.. men jag tror faktiskt inte att jag heller haft någon förändring i ryggmärgsvätskan utan fått diagnos på skov och mr-röntgen. Har ju jättebra om du har telefontid med läkaren nästa vecka så kan du diskutera med dom! Tycker det låter konstigt att du typ fått en diagnos, antingen borde man ju få en eller inte annars blir man ju jätteorolig! Hoppas allt går bra för dig! Även om du får en diagnos finns det jättebra mediciner och livet behöver inte förändras så drastiskt!

  • #13717

   Liten uppdatering, jag hade tolkat svaret i min journal fel och jag hade visst oligoklonala band i ryggvätskan

  • #13760

   Hej! Nu såg jag att de hittat band, men jag blev ändå nyfiken på frågan, så jag svarar ändå:) Jag hade nämligen ett helt normalt ryggvätskeprov (inga oligoklonala band, normalt nfl, normal IgG index osv) och fick ändå diagnosen MS baserat på MR och mina symptom. Min neurolog förklarade det med att jag troligen inte “hunnit” utveckla några band ännu. Jag läste någonstans att upp till 5% av alla med MS saknar band.

  • #13761

   Tack för svar Clams! Ändå intressant! Har du behövt göra nytt prov för att se om du fått sedan?

  • #13762

   Jag fick diagnosen ganska nyligen, men såvitt jag förstått kommer jag inte att behöva göra det (det hoppas jag för gudskelov inte i alla fall! :’). Neurologen kände sig ändå väldigt säker att det var MS. Jag fick välja om jag ville ta bromsmedicin och det valde jag att göra.

  • #13763

   Jag fick också alldeles nyss diagnosen. Sååå skönt att du slapp, jag måsde såå dåligt efter min LP och skulle vägra göra om den faktiskt.
   Vilken behandling ska du få?
   Jag hade oturligt nog JC+ och inte tillräckligt med antikroppar mot vattkoppor, så behöver få en fjärde covidspruta och vaccinera mig mot vattkoppor, alltså dröjer det sådär 9-10 veckor till innan jag kan få min första Maphterabehandling, lite nojjig över att behöva vänta så länge :/

Visar 12 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.