Ny här med många frågor!

Visar 5 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #10999

   Hej!

   För ca 2v sedan låg jag i sängen och tappade finmotoriken i vänster arm därefter ben. Efter några dagar med misstänkt stroke skickades jag hem och ansågs frisk med en liten förändring man såg på en kontrastladdad ct och en remiss till neurolog 6mån senare.

   Blev sämre och åkte in igen, gav mig inte och fick då väldigt fort ta en magnet som visade på misstänkt ms.
   14stick i ryggen av en övermodig läkare gav mig en blödning i ryggen och ett misslyckat lp

   Detta till trots så togs en magnet till där man hittade 2st skriva inflammationer och gav mig diagnosen MS.
   Sattes på kortison 3dagar och fick genast tillbaka funktion i vänster ben och arm, inte helt 100 men inte långt borta. Denna sista kortisonbehandling var i tisdags morse och på tisdag eftermiddag fick jag min första behandling tysabri! (Får vänta med mabtera till denna pandemi är över)

   Är väldigt glad över att det gick så fort för min del och hoppas jag blir helt återställd vilket läkarna trodde. Har landat i diagnosen och känner mig OK med förutsättningarna tror jag.

   Nu till lite frågor då, jag upplevde ju att jsg efter kortisonet blev väldigt mycket bättre väldigt fort! Nästan 100% känsel tillbaka och kunde börja gå igen. Dock har jag upplevt en försämring igen sedan i tisdags om än liten, kan de vara så att inflammationen inte gett sig eller är det bara så de brukar vara? Ska man ringa och säga det och kanske få mer kortison eller kanske tabletter?
   Upplevde att med kortisonet gick jag tillbaka till 95% och nu är nere på kanske 85% igen.

  • #11000

   Det kan ju ta ett tag innan skovet är över. Mitt första skov höll i sig 3 månader. Man brukar inte få mer än en 3 dagars kortisonkur. Då kortison i det långa loppet inte heller är bra, och inte såna hästdoser man får vid skov 🙈

  • #11001

   Precis som för dig fick jag lite symtom tillbaka efter att jag avslutat kortisonbehandlingen vid mitt första skov. Det kan sitta i ganska länge och spöka, har läst om de som gått med symtomen i 1,5 år innan det slutligen läkt ut. Även om inflammationen nu lagt sig har du nog en liten skada kvar på nervsystemet som förhoppningsvis återhämtar sig i sinom tid. Om man känner sig osäker kan man alltid slänga iväg en fråga på 1177 till läkare eller ms-sköterska på sin neurologiska mottagning, de brukar svara mig inom en dag här nere i Lund i alla fall.

  • #11002

   Mina besvär sitter fortfarande i, snart gått ett år sen dess och fått 2 omgångar med kortison

  • #11006

   Hej och välkommen hit!

   Beklagar den hemska lumbalpunktionen. Måste ha varit fruktansvärt att bli stucken så många gånger. Fanns det ingen kompetent Neurolog i närheten?

   Vad det gäller skovet så kan det ta tid innan man återhämtar sig och vet hur bra det blir på lång sikt. Själv har jag aldrig känt mig bättre efter kortison men återhämtade mig trots det helt och hållet efter mitt första riktiga skov. Man kan se det lite som ett inflammerat sår. Kortisonen hjälper till att minska inflammationen, Tysabrin hindrar kroppen från att göra om det men sen behöver kroppen tid att läka. Man vet inte om det blir ett permanent ärr eller inte för ens det har läkt en längre tid.

   Med tanke på att du redan känner dig bättre och nu får en väldigt bra bromsmedicin så låter det sannolikt att du kommer att återhämta dig helt. 🙂 Kanske att du kan märka av symptomen ibland om du är varm eller har en infektion i kroppen (s.k. pseudoskov).

   Kul att du hittat hit! Många frågor är vad vi är till för. 🙂

  • #11011

   Hej!

   Tack för era svar, jag tror jag blev lite lurad kring det som sades och det lilla jag hann läsa på kring kortison vid ms. Det har inte blivit sämre efter den lilla dippen bakåt så det är ju iaf bra! Tack igen för era lugnande svar! Hoppas bara skadan inte är permanent så man kan fortsätta på denna hälsoresa med en hög dos D-vitamin!

   Ang sticket Qbert så fanns det ju inte det då, deras tanke var att jag skulle göra om provet någon dag senare med en narkosläkare men det spinala hematomet satte stopp för det! Ryggen har blivit bättre nu också senaste dagarna och jag kan nu iaf gå och röra på mig utan denna extrema smärta. Tar säkert någon vecka till innan ryggen är tillbaka! Läkaren i fråga var ny i Sverige och är tydligen anmäld internt och av mig 🙂

   Glad jag hittat hit och hittat detta forum för många svar, jag fick behandlingen och prata med en läkare i någon minut efter så fanns väldigt mycket frågor och ingen att fråga! Tack för ni finns!

Visar 5 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.