Ny med MS, RRMS (hjälp mig)

 • Författare
  Inlägg
 • #7285

  Hej allihop. En liten historia om mig själv senaste året.
  Det var så att jag hade bestämt mig att gå igenom med ögonlaser operation en dag då jag använt glasögon i 20 år. 3 dagar innan min operation så såg jag jättesuddigt i mitt vänster öga och tänkte då bara att det var smutsigt och torrt. Dagen vid operationen förklarade jag det för min ögonläkare och efter mycket om och men gick vi igenom med laser operationen. De hade inte maskiner på plats för att se bakom ögat bara mitt i och framför ögat så att säga. Dagen efter vart allt bra och en vecka senare så vart man nästan 90% blind i ögat. Fick då träffa en neurolog som hade förklarat för mig att jag hade fått en inflamation som heter Optic neuritis som kan då förvandlas till en nervsjukdom som heter MS, magnet kamera vart bokad och efter ett tag så fick jag träffa en läkare som förklarade för mig att jag har MS, RRMS.
  Lämnat blodprov för att få börja dricka TECFIDERA 240mg.
  Nu är det så att jag är bosatt i Toronto, Kanada senaste 2 åren.
  Har inte fått några andra skov tack och lov, de skickar ut mina första läkemedel nästa vecka. Jag har nu varit förkyld och täppt i näsan ett längre tag.
  Hur har ni som dricker tecfidera känt er och hur mår ni från skillnad innan ni tog tabletten till idag. Tabletten betalar man i Kanada men eftersom att jag har försäkring via jobbet och statlig hjälp så ska jag bara betala en liten del vilket jag får svar förhur mycket jag får i kompensation och hur mycket jag ska betala. Svensk medborgare som är född och uppväxt i Sverige.
  Ursäkta för så långt inlägg som kanske inte frågar om mycket och som är lite överallt, själv så är man lite vilse.
  Tack så mycket.

 • #7287

  Om du söker på Tecfidera i forumet finns det redan några trådar om medicinen.

  Jag har tagit Tecfidera i snart ett år. Har inte fått några nya skov sen jag började.

  Tyvärr så är det så att relativt många får väldigt jobbiga biverkningar av Tecfidera. Men i gengäld så är det ovanligt med farliga/allvarliga biverkningar som kan förekomma med andra MS-mediciner.

  Det är vanligt att få problem med magen av Tecfidera. Det har jag som tur är sluppit. Om man tar tabletten tillsammans med mat så minskar risken att magen krånglar.

  En annan vanlig biverkning, som jag tyvärr har ibland, är flush. Huden blir röd och det känns som att det brinner under den. Väldigt obehagligt och det enda som hjälper är Aspirin/Treo. Oftast får jag det bara på/i öronen men ibland hela överkroppen. Händer dock inte efter varje tablett men kanske ett par gånger i veckan.

  Jag går och lämnar blodprov var tredje månad för att kolla upp att medicinen inte påverkar lever eller njurar. Hittills har alla prover sett bra ut.

 • #7288

  Äter tecfidera sedan ca ett halvår. Den enda biverkning jag har är flush någon gång i veckan. Känns som att jag har legat i solen hela dagen under ca 30 min! Tar medicinen i samband med frukost och middag så jag Slipper magproblem. Har inte varit på årlig kontroll ännu så vet inte hur medicinen fungerar gällande MS… men hoppas bra 🙂 tur att du har försäkringar osv för den är superdyr ca 140 000 på ett år!

 • #7289

  Hej! @Psavic!
  Du hittar lite mer erfarenheter här: https://ungmedms.com/topic/tecfidera/
  Då du är ny finns det en hel del att läsa här: https://ungmedms.com/ny

 • #7298

  Jag har tatt tecfidera i snart 4 år och har funkat jättebra för mig. I Sverige kostar en ask för 4 veckor strax över 11000:- men går under högkostnadsskyddet som tur är.
  Funkat bra för mig och inga skov eller biverkningar förutom flush lite då och då.

 • #7377

  Sen på bollen men jag har ätit Tecfidera i snart 1,5 år utan fler skov, förändringar i hjärna/ryggmärg och även utan några biverkningar (inkl. flush). För mig funkar den jättebra, får bara ha påminnelse på mobilen, annars finns risken att jag glömmer bort att ta den, hehe. Lycka till, hoppas det går bra för dig!

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.