Nya rön om orsak till MS

Visar 6 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #13421

   Hej,
   I en nyligen publicerad studie i norge (https://www.dagbladet.no/tema/studie-dette-kan-utlose-ms/75888626) visar man på samband mellan trauman i tidiga år och risk att utveckla MS.
   Jag är nyfiken på om några i detta forum har historik med trauman?
   Själv är har jag emotionella trauman från min barndom med bland annat mycket kontrollerade föräldrar.
   Terapi har hjälpt mig att förstå mer om upplevelserna. Reiki har fungerar som hjälp att lugna kroppens energi.Men det är lång väg kvar att bearbeta det som var.
   Någon annan som kämpar med trauma (emotionella eller fysiska övergrepp)?

  • #13422

   Jag har många trauman bakom mig som jag jobbat mig ur.

  • #13423

   Jag antar att det är den här studien som länken du skickade handlar om (som verkar vara låst)? https://jnnp.bmj.com/content/early/2022/03/08/jnnp-2021-328700

   Och tja, det verkar ju kanske inte vara en lika stark studie som den som länkade samma MS med EBV tidigare detta år, men det finns kanske en poäng i trauma/stress/autoimmunitet. Jag har själv inget specifikt barndomstrauma på det sättet, men haft problem med psykisk ohälsa i.. tja alla år känns det som, och det har tillkommit trauman. Däremot så finner jag det troligare att min MS triggades igång av EBV och d-vitaminbrist etc., än trauma – även om det såklart inte gör något bättre. Och terapi för att bearbeta är såklart guld, men jag känner mig väldigt tveksam till evidensen hos reiki?

  • #13425

   Hej,

   Nej, inga trauman här. Däremot så verkar EBV studien mycket rimlig.

  • #13426

   Många bär på någon slags ryggsäck från barndomen, vare sig det är olyckor, kontrollerande föräldrar eller som i mitt fall frånvaron av föräldrar som ger emotionella eller fysiska trauman. Precis som @Emma tror jag mer på Epstein-Barr Virus-studien (EBV) https://www.nyteknik.se/innovation/studie-herpesvirus-orsakar-nervsjukdomen-ms-7027409 .

   För mig så har det blivit viktigare att hantera situationen jag är i, att jag har sekundärprogressiv MS, än att finna orsaken till varför. Men att terapi är en bra behandlingsmetod för att gå till botten med saker som gnager är väl utom alla tvivel! Tokbra att du får det stödet, Suss!

  • #13442

   Intressant. En annan typ av trauma, fysisk trauma (hjärnskakning i tonåren i detta fall) har kopplats till förhöjd risk till att utveckla MS. Har för länge sen länkat till den studien men hittar den inte nu. Oavsett så är jag en sån som klassar in i kategorin hjärnskakning i tonåren.

  • #13485

   Intressant att de studerar på vad som kan orsaka MS, men för min egen del känner jag bara: To late for me liksom. Jag kan inte backa bandet och leva om mitt liv utan får acceptera att jag nu har MS och får göra det bästa av situationen. Jag skulle inte må bra att av alla “tänk om jag hade……” osv.

   Det finns så många olika teorier och för min egen del gör det mig bara mer deprimerad. Nä, jag försöker att leva mitt liv med det liv jag fått oavsett orsaker. Låt andra forska, jag kan ändå inte göra något åt saken, jag har ju redan MS.

   • #13537

    Håller helt med @Heiress , jag spelar också med de kort jag fått i given. Samtidigt är forskningen viktig tycker jag: Om ett virus visar sig vara en övervägande orsak och det i framtiden kommer ett vaccin för EBV som alla barn får…

    Ingen av oss kritiserar forskning – men ”born a pragmatic realist” ser jag också hellre framåt än att titta i backspegeln.

    Håll ut!

   • #13539

    Precis, och med mer kunskaper om varför sjukdomen uppstår och mekanismen bakom så kan förhoppningsvis fler och ännu bättre behandlingar tas fram. 🙂

Visar 6 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.