Påstående

Visar 4 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #15710

   Hej!

   Den neurolog jag senast besökte påstod att upprepade magnetkameraundersökningar kan vara farliga på grund av strålningen. (Även utan kontrastvätska). Jag vet att detta inte stämmer men vågade inte påpeka det, någon som fått höra något liknande?

   Mvh
   Petronella

  • #15711

   Hej! Först och främst, jag har aldrig hört det från min neurolog, eller från någon annan läkare för den delen.

   Kan tillägga att jag jobbar som konsult och hjälper företag med medicintekniska produkter att uppfylla EUs regelverk så att de får sälja sina produkter på marknaden (detta innebär nästan uteslutande att bevisa att produkten är effektiv och säker för patienten). Jag har aldrig jobbat med just MRs, men generellt för medicintekniska produkter så finns det alltid risker. Om ett företag hävdar att en produkt är 100% riskfri så har de antagligen inte gjort sitt jobb tillräckligt bra… MEN, riskerna kan vara mer eller mindre allvarliga och ska alltid mitigeras så eventuella faror blir så små som möjligt. Sen utvärderar man även vad risk-benefit ration är, dvs om fördelarna med produkten är större än dess nackdelar/risker.

   Summa summarum, jag vet inte om din neurolog har rätt eller fel. Att det ”kan” vara farligt är säkert sant, men det ”kan” också vara farligt att dricka för stora mängder vatten…

   I våra fall är jag säker på att fördelarna med regelbundna MRs väger upp ev. nackdelar, och det är jag tacksam för!

   (Sorry for the rant men gick igång lite på detta hehe)

  • #15712

   Magnetröntgen (MR) använder sig av magnetfält för att framställa bilder av kroppens inre. Vilket innebär att MR inte avger strålning till patienten.

  • #15713

   Den använder sig av magnetism och radiovågor. Radiovågor, liksom mikrovågor (som är anledning till att vi har mikrovågsugn), är elektromagnetisk strålning. Så ja, tekniskt sett så är det strålning, solstrålar är också en slags elektromagnetisk strålning. Det är dock väldigt stor skillnad på strålning och strålning. Det finns joniserande strålning, elektromagnetisk strålning är inte det. Det är joniserande strålning som är direkt skadlig. En magnetkameraundersökning innebär alltså en undersökning helt utan joniserande strålning, vilket i sig blev ett medicinskt genombrott då man dels kan undersöka oftare men även se saker som andra typer av medicinska bildtekniker inte kan se.

   För mig är det jättekonstigt att en neurolog skulle påstå att det finns strålning i en magnetkamera. Jag för egen del förstår nog inte vad din neurolog menar, kanske kan vara värt att fråga.

  • #15717

   Tack för era utförliga svar! Jag känner mig lurad av den här neurologen som tror att hen har rätt att försöka lura människor som befinner sig i en utsatt situation, trots att vem som helst kan googla om hur det förhåller sig med tex den här frågan.

   • #15739

    Hoppas du skickar in klagomål. Det är et sjukt onödigt påstående.

Visar 4 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.