Problem med radiolog

Visar 6 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #14339

   Hej,
   vem vänder man sig till när radiolog läkaren anser att man ej behöver ha kontrastvätska vid röntgen undersökning? Vad jag har läst till mig så är det ju så man ska gå tillväga under diagnosen men att efter en fastställning av diagnos så kan man röntgas utan. Jag känner mig hela tiden misstrodd av läkare och vet inte vart jag ska vända mig någonstans?

  • #14341

   Hej!

   Tråkigt att höra.. det är remitterande läkare som bestämmer om kontrastvätska ska användas, inte radiolog. Det finns vissa röntgenapparater som man kan göra MR i utan kontrastvätska, troooor att det är Tesla 3-apparaten.

  • #14342

   Hej! När jag gjorde min första röntgen så användes inte kontrastvätska, men de såg de 17 fläckarna ändå. Men jag hade hört samma att man skulle ha det, men det gick tydligen fint utan.

   • #14350

    Tack för svar, råkade svara i fel tråd. Jag förstår jag har gjort en mr röntgen (utan kontrast) på hjärnan där det enda dom hitta var “diskreta siganlfel i hjärnan” vet ej vad det betyder.

  • #14343

   Det är viktigt att känna till att de ser alla plack även om de inte kör med kontrast. Kontrast används för att kunna särskilja gamla ärr och pågående inflammationer. Det finns vissa risker med att använda kontrastvätska och en MR med kontrast tar så vitt jag vet längre tid. Så misstänker man inte en pågående inflammation så är det vanligt att man gör MR hjärna utan kontrast.

   Anledningen till att man använder kontrast är för att kunna fastställa s.k. spridning i tid och rum. Det står en del om det i diagnostiseringsguiden: https://ungmedms.com/2022/05/diagnostisering-av-multipel-skleros-ms/

   Min amatörbedömning är att om huruvida de gör rätt eller inte beror på detaljer såsom symptombild, andra provresultat etc.

   • #14349

    Tack svar, sorry råkade svara i fel tråd tidigare. Så med din kunskap så är det inte nödvändigt att använda sig av kontrast och det är “onödigt” att försöka kriga till sig med kontrast? Det är svårt att veta för mig om jag har ett pågående skov då flera saker håller i sig länge t ex med fläckande i syn, pirrningar och “sockerdricka” i ben, muskelryckningar mm..

  • #14346

   Min remitterade läkare har skrivit med kontrastvätska i remissförfrågan men radiologen tycker ej att det behövs. Men men det sagt så behöver jag inte då vara orolig? Om jag då har plack så kommer dom att kunna se det ändå?

  • #14347

   Förlåt för många frågor nu..Är det ngn som vet vad “diskreta signalfel i hjärnan” betyder? Jag läste mitt svar från min hjärnröntgen (ej kontrast) nu och såg att dom skrivit det.

  • #14353

   Det har jag inte hört förut. Gällande MS så letar man efter så kallade “plack” också kallade “lesioner”. Se “Hur diagnostiseras skovvis förlöpande MS?” i guiden jag länkade till.

Visar 6 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.