Rixathon, ny medicin!

 • Författare
  Inlägg
 • #8311

  Hej vänner

  Kastar ut 2 frågor till er..

  Jag har nu fått gått över från Mathbera till en ny medicin som heter Rixathon. Fick min första dos för 2 veckor sedan. Ska mer eller mindre vara samma som Mathbera fast till ett justare pris.
  Någon annan som fått denna medicin, eller är det bara här i Västerås som dem har bytt?

  Min andra fråga som jag redan en gång har undrat över. MR röntgen är nog det värsta jag vet och är ångestladdad över det i veckor innan jag ska dit. Känns som jag ska kvävas i maskinen. Har pratat med min neurolog om detta och det enda jag fick till svar var att hon skrev ut Oxascan ,har ej tagit likande medicin innan då jag gärna inte tar tabletter om det inte behövs.
  Tyckte inte hon var till stor hjälp alls..

  Min fråga i det hela, läste för något år sedan om en kille med MS som hade likande problem med röntgen som mig och han fick göra röntgen utan att åka in med hela kroppen (minns ej riktigt hur det gick till)

  Någon som vet om man kan få göra något annat än röntgen då jag bokstavligt inte fixar det. Blir lika nervös av lugnande.

  Tack på förhand, och sorry för ett rörigt inlägg.

 • #8312

  Jag har också fått Rixathon de två senaste infusionerna. Min sköterska sa att det var samma verksamma ämne, fast billigare i upphandling. Har inte märkt någon skillnad iallafall ☺️

  Kan tyvärr inte ge något svar på dina andra frågor. Själv somnar jag nästan när jag gör MR. Dock tycker jag inte att det är så trevligt att göra MR, men det har blivit lättare med åren. Har lättare för att koppla av nu.

 • #8313

  Hej!
  Vad jobbigt att känna så inför MR, måste vara tufft. Jag får också lätt lite klaustrofobiska känslor (inte till samma grad som du verkar få dock). Första gången jag gjorde MR fick vi avbryta pga panikkänslor. Sköterskan då tipsade mig om ett knep att känna med handen på öppningen, vilket hjälpte. Då blev jag liksom påmind om hela tiden att bara halva jag är inkörd i röntgenmaskinen, och inte att jag är svald i ett oändligt hål som det kändes innan.
  Sen så hjälper det mig att lyssna på något jag tycker om. Första gången fick jag lyssna på en random radiokanal med massa reklam som stressade mig ännu mer.
  Fattar dock om de här tipsen är för ”enkla” om du har sån ångest flera veckor innan, hoppas du hittar en lösning!

 • #8314

  Hej Sara

  Nu vart jag lite fundersam. När jag gör min röntgen åker jag in med hela kroppen, inte halva.
  Undra varför det är olika hos oss.

  Tack för svar 🍓

 • #8315

  Be att få ögonbindel på så man inte tittar. Fungerar tycker jag. Däremot får jag biverkan av kontrastmedlet. Yrsel illamående och ostadiga ben som vek sig hemma på kvällen……

 • #8316
  cam
  cam

  Hej!

  Jag har gjort en operation där metall nu är i min kropp så jag kan inte längre göra MR, de man då kan göra är o ta ryggmärgsvätska islt?

  De e säkert inte lika bra men men..

  Har annars hört att vissa blivit sederade i MR maskinen..

 • #8317

  Hej!
  Intressant att det börjat komma Mabthera-kopior. Det innebär att patentet har gått ut för Mabthera och att priset gått ner ytterligare. Det är rätt revolutionerande för MS-medicineringen faktiskt!

  Efter att googlat lite så hittade jag följande kostnader:
  – Mabthera 25 000 kronor per år och patient.
  – Övriga läkemedel: mellan 80 000 och 200 000 kronor per år och patient.
  Rixathon borde vara märkbart billigare än Mabthera.

  Vad det gäller MR kan du kanske förhandla dig till en kortare MR om du pratar med din läkare. Man brukar undvika kontrastvätska nu för tiden, så tiden går ner pga det. Sen brukar man inte alltid röntga ryggen och det kapar tiden ytterligare. Om din neurolog går med på det kanske ni kan minska antalet bilder som tas/upplösningen eller dyl.

  Lycka till!!

  • #8327

   Oj vilken skillnad i pris det är! Min Tecfidera går loss på 280 000 per år.

 • #8318

  Spännande med Rixathon och att patentet på Mabthera verkar ha gått ut!

  Angående MR så gör jag det inte utan stesolid intravenöst, jag är inte klaustrofobisk just utan har svårt att slappna av och ligga still när jag vet att jag MÅSTE. Men sedan har jag en mer avslappnad syn på tabletter överlag och är inte ”nervös” över lugnande preparat. Så mitt svar kanske inte passar in i ditt tankesätt, men jag tänker att det är en god idé att testa med lugnande om du inte gjort det innan, om inte annat för att avdramatisera upplevelsen.

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.