Ryggmärgsprov

 • Författare
  Inlägg
 • #4610

  Hejsan
  De är så att jag har haft problem med min ena fot när jag går och myrkrypningar i fem månaders tid men alla läkare jag gick till trodde psykisk ohälsa men jag köpte inte det så tvingade mig till en neurolog.. Gjorde en lång undersökning och hittade endast sämre reflex på den fot jag hade problem med.. Och fick MR för min egen skull så jag skulle bli lugn. MR visade vita fläckar i hjärnan och ska ta ryggmärgsprov men min läkare sa ”de kanske e en inflammation” men jag tror att jag har ms har ni andra haft liknande synptom

 • #4611

  Har haft en hel del myrkrypningar i benen. Och ett av benen har emellanåt känts som att det lite släpar efter ibland.
  Håller tummarna för dig att det inte är något.
  Men bra att du lyssnar på din magkänsla. Den har oftast rätt (tyvärr ibland).

  • #4612

   Tycker bara det är så konstigt att ha konstanta myrkrypningar och Vara såhär extremt trött orkar inte ens träna längre
   Men jag är jätte rädd för provet som ja ska
   Hört Såna hemska historier

  • #4613

   Det är ju väldigt vanliga MS-symtom, de du beskriver, men det kan ju också vara något annat. Gällande provet, be om att få lugnande innan! Och ladda upp med koffein innan och efter för att minska risken för huvudvärken som kan uppstå. Själv fick jag enorma problem med huvudvärken efter, men själva provet gick rätt bra ändå. Det behöver inte vara så traumatiskt för alla. Lycka till 🙂

 • #4614

  Jag hade och har fortfarande även om jag inte haft en aktivitet sjuksnmält på 2 år.

  Det där med trötthet och träning handlar mycket om vila för att ha orken. Samt att inte ta ut sig för mycket under träning.

  För mig har varierad kost hjälpt mycket med

 • #4615

  Okej 😁 du är nämligen den Första som sagt att själva provet inte är farligt för hört riktigt hemska historier..
  Sen en annan sak min under arm domnade Bort under en timma för några veckor sen kan de vara ett skov för vet inte om jag har haft det ännu om man är tidig i sjukdomen kan de ta tid innan skoven kommer? Om jag nu har skov vis ms

  • #4618

   Alltså, det är ju jobbigt, det går inte att sticka under stolen med. Men det var inte lika illa som jag trodde, och jag skulle inte gjort det utan lugnande innan. Huvudvärken efter, som inte drabbar alla (tror det är runt 20%) blev dock outhärdlig för mig, och jag fick åka in till sjukhuset och få ett blood patch, det är därför jag tjatar om koffein för att det minskar risken för det lite åtminstone.

   De kan komma tätt utan behandling ja, och om jag minns rätt så tenderar sjukdomen att vara mer höginflammatorisk inledningsvis. Kan förresten säga att jag också hade problem med att få mina symtom att bli tagna på allvar, för att det ansågs vara symtom på psykisk ohälsa.

   När ska du göra ditt ryggmärgsprov?

 • #4616

  Okej! Jo men tränade fem ggr i veckan nu e de knappt en dag och jag älskar träning men känns som Mina symptom i foten sätter stopp för de och orken e inte alls bra jag sover minst 12 timmar per dag känner mig som en 80åring

 • #4617

  Jag var så sjukt nervös inför provet. Fick en AT-läkare som pluggade psykologi (men som gjorde tjänst hos neurologen) som skulle sticka mig. Han försökte två eller tre gånger innan en van läkare tog över. Men jag hade absolut inte behövt vara så nervös. Det gjorde inte särskilt ont, mest lite obehagligt eftersom man inte ser vad dom gör.
  Jag fick ingen huvudvärk efteråt, men fick som ett tryck över ryggen där dom stack. Gick över efter någon dag.

 • #4619

  Gud va bra är verkligen skakig..
  Kanske har med vad svaret ska bli också men är inte vita fläckar ett tydligt tecken på ms?

  • #4621

   Man tar ju ryggmärgsprovet för att säkerställa om det finns spår även i ryggmärgsvätskan, för att kunna ställa en diagnos. Själv såg jag det som att jag fick min diagnos (även om det säkert inte var säkerställt då) när de ringde och berättade MR visade på många förändringar, eftersom att mina symtom varit ganska klassiska MS-symtom. Men det KAN ju vara något annat. Och om det visar sig att det är MS, så finns det väldigt bra bromsmediciner idag, och för många förändras livet inte så mycket utöver regelbundna kontroller och medicinering. 🙂

  • #4664

   Jag hade vita fläckar på min MR när jag fick diagnosen.

  • #4666

   Gav dem dig diagnos innan ryggmärgsprov?

 • #4620

  På onsdag har Jag mitt prov men när ja frågar min läkare om vad han tror om han tror ms han ba ne behöver inte vara de utan då tror han på inflammation men om de e en aktiv inflammation är de inte ms då jag har läst mycket om allt som har med ms att göra känns de som.. Blir galen av inte veta
  Vet ju bara fläckar och det är ju knappast det bästa att ha :/

  • #4622

   Men det var ett lite märkligt svar, vad för slags inflammation isf? Och jag ska hålla tummarna för dig på onsdag!

 • #4623

  Men kan jag bli fri min känsla i foten..
  Känns som från trampdyna o ut i tår är den e tjockare än andra foten och typ sjunker ner när jag går så fort jag sätter på mig strumpor så känns ena foten jätte konstig
  Hoppas ispfall inte att det e progressiv ms
  Sorry om så mycket frågor men känns som jag inte kan prata med någon

  • #4624

   Äh, vad är ett forum om en sjukdom till för, om man inte skulle kunna komma med femtioelva frågor när man är orolig? 🙂

   Jag känner igen de där symtomen lite, och för mig så har de gått tillbaka helt. Däremot kan jag känna av att ena benet släpar lite ibland, om jag är sänkt på något sätt (som sjuk eller väldigt stressad). Det är vad som kallas pseudoskov, att du känner av gamla skovrester. Och för de allra flesta så rör det sig om skovvis fortlöpande MS.

 • #4625

  Okej de sjukaste är att när läkaren ringde mig o sa att jag hade fläckar blev jag glad eller inte glad men lättnad för gick till cirka sex olika läkare innan dem blev trötta på mig… En läkare sa de e oro glöm de så går de över

  • #4626

   Tror att det är väldigt vanligt, att man blir lättad när man får reda på vad som är fel. Det vittnar rätt många om. Har du läst på något om bromsmediciner, och vilka som låter bättre i dina ögon? Vissa vill väl kanske inte göra det innan en diagnos, men för mig underlättade det processen och att hantera oron.

 • #4627

  Mig stack praktikanten fem gånger innan dom pricka rätt, lite obehaglig känsla mellan kotorna men gjorde inte det minsta ont eftersom dom bedövar innan. Fick rätt ordentlig huvudvärk men gick över efter en coca-cola och en kexchoklad samt blunda en stund.

 • #4628

  De enda jag vet är det som står på Detta forumet men vilken tycker du är bäst o vilka biverkningar har du fått av den

  • #4631

   Det är ju ganska svårt att svara på vilken medicin som är ”bäst” eftersom att sjukdomen är såpass individuell. Min MS var höginflammatorik, så det blev inget från första linjens behandling, som många annars får börja med, utan det blev Mabthera direkt. Alla bromsmediciner sänker immunförsvaret något, så det känner jag av, men annars är det mest biverkningar som sker i samband vid själva infusionen.

   Och nu kanske du inte du fungerar som jag alls, och inte vill läsa något om behandlingar innan någon diagnos är fastställd. Du kanske tycker att det känns bäst att ta det om det blir nödvändigt först? 🙂

 • #4629

  Okej va skönt att höra!! Jag hoppas allt går bra ska in en timma innan för lugnande plus bedövning ville ju bli sövd men de ville dem inte..

 • #4630

  Ingen aning Emma Vad för inflammation han mena jag tror han hörde på mig att jag blev lite uppjagad..
  Tack för tummarna <3
  Vet du om svaret tar lång tid?

  • #4640

   Tror att det tar ungefär en till två veckor att få resultatet. 🙂

 • #4633

  På mig såg dom direkt på ryggmärgsvätskan då den va så grumlig så det blev direkt ner å göra magnetröntgen för att upptäcka fläckar på hjärnan.
  Jag hade ett allvarligt skov då med domningar och svaghet i båda benen så jag knappt kunde gå, upp för trappor fick fick jag hjälpa benen genom att lyfta dom.
  För mig va det en lättnad att få beskedet om ms då jag i flera år innan dess gått och misstänkt det pågrund av en rad mindre skov.
  Blev tre doser med kortisondropp och starta med bromsmedicin dagarna efter det och inte haft ett enda skov eller ny fläck på snart fyra år.

 • #4634

  Jo men jag har redan gjort magnetröntgen där dem såg fläckar men inte gjort ryggmärgsprov ännu hur är de med dina fötter nu kan du gå bättre nu?

  • #4636

   Det gick tillbaka helt för mig av kortisonet, kan känna lite extra trötthet i benen om jag är förkyld men annars är det ”som vanligt” för mig 🙂

 • #4635

  Jag vill bara ha en medicin som fungerar bra måste nog läsa på dem lite mera..
  Jag hoppas de kommer hjälpa mig lika bra som de har gjort för många andra
  Har läst lite om stamcells transplantation undra om alla får chans till de

  • #4638

   Det är väldigt få som får tillgång till det pga riskerna med själva transplantationen. Man måste ha en aggressiv sjukdom som jag förstått det.
   Jag har testat två mediciner hittills och den jag har nu verkar fungera. Fick testa Tecfidera först men fick mycket biverkningar och nya förändringar på MR. Fått Mabthera sen snart ett år tillbaka (två infusioner). Inga nya förändringar på MR (mellan sept – 16 och nov – 17). Mår bra på medicinen förutom alla förkylningar jag drar på mig. Myrkrypningarna i benen märker jag inte av nu.

 • #4641

  Okej va skönt hoppas jag får kortison jag med så jag slipper tänka på de för gör mig galen!
  Jobbar ni? Eller blir de så att man inte orkar de?

  • #4643

   Jag jobbar 100% samt har barn så det är fullt upp jämt, ms-tröttheten finns där men jag stannar upp och vilar lite extra när jag behöver och har tillfälle.

  • #4645

   Men som sagt det är olika för alla, jag har haft ms i 10 år ungefär varav 4 år med broms och har inga bestående men från skov.

 • #4642

  Är depression vanligt i samband med ms? Nedstämd typ?

  • #4644

   Ja, det är vanligt. Många blir ju deprimerade av det faktumet att leva med en kronisk sjukdom, men det kan också komma sig av skadorna på CNS och säkert som reaktion på MS-tröttheten som är vanlig. Själv har jag varit diagnostiserad med depression i ganska många år innan min MS debuterade, så det fanns redan där.

 • #4646

  Okej! Emma hur lång tid tog för dig att få svar efter ryggmärgsprovet

  • #4649

   Tror det var tio dagar!

 • #4648

  Oj såg inte ditt svar 😊
  Men va bra!
  Lust att stämma alla läkare jag fått träffa som gett så dåliga svar, om jag inte hade gått med en ggn kanske allt hade blivit värre vem vet
  Men för två år sedan kissade jag extremt mycket
  Typ varje timma väldigt mycket varje gång

  • #4662

   Lycka till imorgon!

  • #4663

   Tack så mycket är så nervös <3

  • #4665

   Mitt ryggmärgsprov va normalt jag tog innan jag fick diagnosen är nog inte så vanligt men fick diagnosen via MR.

 • #4667

  Okej men han ville inte säga något förän provet är taget även om jag nästan e 100 på att de e ms

 • #4682

  Provet gick bra o fick en liten huvudvärk som är borta nu.. Hade tre fläckar vid myelinet eller va de heter vet inte om de e vanligt?

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.