Ryggmärgsprov

 • Författare
  Inlägg
 • #4610

  Hejsan
  De är så att jag har haft problem med min ena fot när jag går och myrkrypningar i fem månaders tid men alla läkare jag gick till trodde psykisk ohälsa men jag köpte inte det så tvingade mig till en neurolog.. Gjorde en lång undersökning och hittade endast sämre reflex på den fot jag hade problem med.. Och fick MR för min egen skull så jag skulle bli lugn. MR visade vita fläckar i hjärnan och ska ta ryggmärgsprov men min läkare sa ”de kanske e en inflammation” men jag tror att jag har ms har ni andra haft liknande synptom

 • #4611

  Har haft en hel del myrkrypningar i benen. Och ett av benen har emellanåt känts som att det lite släpar efter ibland.
  Håller tummarna för dig att det inte är något.
  Men bra att du lyssnar på din magkänsla. Den har oftast rätt (tyvärr ibland).

  • #4612

   Tycker bara det är så konstigt att ha konstanta myrkrypningar och Vara såhär extremt trött orkar inte ens träna längre
   Men jag är jätte rädd för provet som ja ska
   Hört Såna hemska historier

  • #4613

   Det är ju väldigt vanliga MS-symtom, de du beskriver, men det kan ju också vara något annat. Gällande provet, be om att få lugnande innan! Och ladda upp med koffein innan och efter för att minska risken för huvudvärken som kan uppstå. Själv fick jag enorma problem med huvudvärken efter, men själva provet gick rätt bra ändå. Det behöver inte vara så traumatiskt för alla. Lycka till 🙂

 • #4614

  Jag hade och har fortfarande även om jag inte haft en aktivitet sjuksnmält på 2 år.

  Det där med trötthet och träning handlar mycket om vila för att ha orken. Samt att inte ta ut sig för mycket under träning.

  För mig har varierad kost hjälpt mycket med

 • #4615

  Okej 😁 du är nämligen den Första som sagt att själva provet inte är farligt för hört riktigt hemska historier..
  Sen en annan sak min under arm domnade Bort under en timma för några veckor sen kan de vara ett skov för vet inte om jag har haft det ännu om man är tidig i sjukdomen kan de ta tid innan skoven kommer? Om jag nu har skov vis ms

  • #4618

   Alltså, det är ju jobbigt, det går inte att sticka under stolen med. Men det var inte lika illa som jag trodde, och jag skulle inte gjort det utan lugnande innan. Huvudvärken efter, som inte drabbar alla (tror det är runt 20%) blev dock outhärdlig för mig, och jag fick åka in till sjukhuset och få ett blood patch, det är därför jag tjatar om koffein för att det minskar risken för det lite åtminstone.

   De kan komma tätt utan behandling ja, och om jag minns rätt så tenderar sjukdomen att vara mer höginflammatorisk inledningsvis. Kan förresten säga att jag också hade problem med att få mina symtom att bli tagna på allvar, för att det ansågs vara symtom på psykisk ohälsa.

   När ska du göra ditt ryggmärgsprov?

 • #4616

  Okej! Jo men tränade fem ggr i veckan nu e de knappt en dag och jag älskar träning men känns som Mina symptom i foten sätter stopp för de och orken e inte alls bra jag sover minst 12 timmar per dag känner mig som en 80åring

 • #4617

  Jag var så sjukt nervös inför provet. Fick en AT-läkare som pluggade psykologi (men som gjorde tjänst hos neurologen) som skulle sticka mig. Han försökte två eller tre gånger innan en van läkare tog över. Men jag hade absolut inte behövt vara så nervös. Det gjorde inte särskilt ont, mest lite obehagligt eftersom man inte ser vad dom gör.
  Jag fick ingen huvudvärk efteråt, men fick som ett tryck över ryggen där dom stack. Gick över efter någon dag.

 • #4619

  Gud va bra är verkligen skakig..
  Kanske har med vad svaret ska bli också men är inte vita fläckar ett tydligt tecken på ms?

  • #4621

   Man tar ju ryggmärgsprovet för att säkerställa om det finns spår även i ryggmärgsvätskan, för att kunna ställa en diagnos. Själv såg jag det som att jag fick min diagnos (även om det säkert inte var säkerställt då) när de ringde och berättade MR visade på många förändringar, eftersom att mina symtom varit ganska klassiska MS-symtom. Men det KAN ju vara något annat. Och om det visar sig att det är MS, så finns det väldigt bra bromsmediciner idag, och för många förändras livet inte så mycket utöver regelbundna kontroller och medicinering. 🙂

  • #4664

   Jag hade vita fläckar på min MR när jag fick diagnosen.

  • #4666

   Gav dem dig diagnos innan ryggmärgsprov?

 • #4620

  På onsdag har Jag mitt prov men när ja frågar min läkare om vad han tror om han tror ms han ba ne behöver inte vara de utan då tror han på inflammation men om de e en aktiv inflammation är de inte ms då jag har läst mycket om allt som har med ms att göra känns de som.. Blir galen av inte veta
  Vet ju bara fläckar och det är ju knappast det bästa att ha :/

  • #4622

   Men det var ett lite märkligt svar, vad för slags inflammation isf? Och jag ska hålla tummarna för dig på onsdag!

 • #4623

  Men kan jag bli fri min känsla i foten..
  Känns som från trampdyna o ut i tår är den e tjockare än andra foten och typ sjunker ner när jag går så fort jag sätter på mig strumpor så känns ena foten jätte konstig
  Hoppas ispfall inte att det e progressiv ms
  Sorry om så mycket frågor men känns som jag inte kan prata med någon

  • #4624

   Äh, vad är ett forum om en sjukdom till för, om man inte skulle kunna komma med femtioelva frågor när man är orolig? 🙂

   Jag känner igen de där symtomen lite, och för mig så har de gått tillbaka helt. Däremot kan jag känna av att ena benet släpar lite ibland, om jag är sänkt på något sätt (som sjuk eller väldigt stressad). Det är vad som kallas pseudoskov, att du känner av gamla skovrester. Och för de allra flesta så rör det sig om skovvis fortlöpande MS.

 • #4625

  Okej de sjukaste är att när läkaren ringde mig o sa att jag hade fläckar blev jag glad eller inte glad men lättnad för gick till cirka sex olika läkare innan dem blev trötta på mig… En läkare sa de e oro glöm de så går de över

  • #4626

   Tror att det är väldigt vanligt, att man blir lättad när man får reda på vad som är fel. Det vittnar rätt många om. Har du läst på något om bromsmediciner, och vilka som låter bättre i dina ögon? Vissa vill väl kanske inte göra det innan en diagnos, men för mig underlättade det processen och att hantera oron.

 • #4627

  Mig stack praktikanten fem gånger innan dom pricka rätt, lite obehaglig känsla mellan kotorna men gjorde inte det minsta ont eftersom dom bedövar innan. Fick rätt ordentlig huvudvärk men gick över efter en coca-cola och en kexchoklad samt blunda en stund.

 • #4628

  De enda jag vet är det som står på Detta forumet men vilken tycker du är bäst o vilka biverkningar har du fått av den

  • #4631

   Det är ju ganska svårt att svara på vilken medicin som är ”bäst” eftersom att sjukdomen är såpass individuell. Min MS var höginflammatorik, så det blev inget från första linjens behandling, som många annars får börja med, utan det blev Mabthera direkt. Alla bromsmediciner sänker immunförsvaret något, så det känner jag av, men annars är det mest biverkningar som sker i samband vid själva infusionen.

   Och nu kanske du inte du fungerar som jag alls, och inte vill läsa något om behandlingar innan någon diagnos är fastställd. Du kanske tycker att det känns bäst att ta det om det blir nödvändigt först? 🙂

 • #4629

  Okej va skönt att höra!! Jag hoppas allt går bra ska in en timma innan för lugnande plus bedövning ville ju bli sövd men de ville dem inte..

 • #4630

  Ingen aning Emma Vad för inflammation han mena jag tror han hörde på mig att jag blev lite uppjagad..
  Tack för tummarna <3
  Vet du om svaret tar lång tid?

  • #4640

   Tror att det tar ungefär en till två veckor att få resultatet. 🙂

 • #4633

  På mig såg dom direkt på ryggmärgsvätskan då den va så grumlig så det blev direkt ner å göra magnetröntgen för att upptäcka fläckar på hjärnan.
  Jag hade ett allvarligt skov då med domningar och svaghet i båda benen så jag knappt kunde gå, upp för trappor fick fick jag hjälpa benen genom att lyfta dom.
  För mig va det en lättnad att få beskedet om ms då jag i flera år innan dess gått och misstänkt det pågrund av en rad mindre skov.
  Blev tre doser med kortisondropp och starta med bromsmedicin dagarna efter det och inte haft ett enda skov eller ny fläck på snart fyra år.

 • #4634

  Jo men jag har redan gjort magnetröntgen där dem såg fläckar men inte gjort ryggmärgsprov ännu hur är de med dina fötter nu kan du gå bättre nu?

  • #4636

   Det gick tillbaka helt för mig av kortisonet, kan känna lite extra trötthet i benen om jag är förkyld men annars är det ”som vanligt” för mig 🙂

 • #4635

  Jag vill bara ha en medicin som fungerar bra måste nog läsa på dem lite mera..
  Jag hoppas de kommer hjälpa mig lika bra som de har gjort för många andra
  Har läst lite om stamcells transplantation undra om alla får chans till de

  • #4638

   Det är väldigt få som får tillgång till det pga riskerna med själva transplantationen. Man måste ha en aggressiv sjukdom som jag förstått det.
   Jag har testat två mediciner hittills och den jag har nu verkar fungera. Fick testa Tecfidera först men fick mycket biverkningar och nya förändringar på MR. Fått Mabthera sen snart ett år tillbaka (två infusioner). Inga nya förändringar på MR (mellan sept – 16 och nov – 17). Mår bra på medicinen förutom alla förkylningar jag drar på mig. Myrkrypningarna i benen märker jag inte av nu.

 • #4641

  Okej va skönt hoppas jag får kortison jag med så jag slipper tänka på de för gör mig galen!
  Jobbar ni? Eller blir de så att man inte orkar de?

  • #4643

   Jag jobbar 100% samt har barn så det är fullt upp jämt, ms-tröttheten finns där men jag stannar upp och vilar lite extra när jag behöver och har tillfälle.

  • #4645

   Men som sagt det är olika för alla, jag har haft ms i 10 år ungefär varav 4 år med broms och har inga bestående men från skov.

 • #4642

  Är depression vanligt i samband med ms? Nedstämd typ?

  • #4644

   Ja, det är vanligt. Många blir ju deprimerade av det faktumet att leva med en kronisk sjukdom, men det kan också komma sig av skadorna på CNS och säkert som reaktion på MS-tröttheten som är vanlig. Själv har jag varit diagnostiserad med depression i ganska många år innan min MS debuterade, så det fanns redan där.

 • #4646

  Okej! Emma hur lång tid tog för dig att få svar efter ryggmärgsprovet

  • #4649

   Tror det var tio dagar!

 • #4648

  Oj såg inte ditt svar 😊
  Men va bra!
  Lust att stämma alla läkare jag fått träffa som gett så dåliga svar, om jag inte hade gått med en ggn kanske allt hade blivit värre vem vet
  Men för två år sedan kissade jag extremt mycket
  Typ varje timma väldigt mycket varje gång

  • #4662

   Lycka till imorgon!

  • #4663

   Tack så mycket är så nervös <3

  • #4665

   Mitt ryggmärgsprov va normalt jag tog innan jag fick diagnosen är nog inte så vanligt men fick diagnosen via MR.

 • #4667

  Okej men han ville inte säga något förän provet är taget även om jag nästan e 100 på att de e ms

 • #4682

  Provet gick bra o fick en liten huvudvärk som är borta nu.. Hade tre fläckar vid myelinet eller va de heter vet inte om de e vanligt?

 • #4743

  Hej, du kanske redan har allt under kontroll nu, det var några dagar sedan du skrev.
  Jag har domningar, började i låren som sedan spred sig vidare. Brukar beskriva det som en blandning mellan att benet sover och att man slagit i änkestöten i armbågen rejält – ihopmixat, men jag tror kanske att det kan vara myrkrypningarna du känner.
  De såg förändringar på hjärnan vid första MR utan kontrastvätska och sedan såg man förändringar på ryggmärgen (det som gjorde att domningarna kom, som jag förstått det).
  Ryggmärgsprov har du ju redan gått igenom, så det behöver du inte en persons erfarenhet till på, hehe. Jag fick svar efter tre veckor för det provet, kanske går snabbare för dig.

  Medicinen är svår att svara på vilken som är bäst, det är så individuellt för vilken sorts MS du i så fall har eller hur långt den gått etc. Jag har Tecfidera utan några som helst biverkningar. Har också D-vitamin på recept- dubbelkolla så att de kollar din D-vitaminnivå.
  Stå på dig och skulle det inte vara MS så tycker jag ändå du ska ska be dem leta vidare. Se till att få bra förklaringar på förändringarna och inflammation och allt vad läkaren pratade om. Om det inte är MS så kan han ju se NÅGOT i alla fall.

  Hoppas det går bra för dig!

 • #4751

  Hej!! Tagit provet och väntar på svar gått nu 15 dagar… Väntan e ju värst.. Han tog även andra prov som var typ rutin såsom syfilis borrelia osv men de sa han skulle ta en vecka endast min fråga e då är de någon av dem proven som visat positivt borde hN inte ringa direkt då för att behandlas??
  För har läst att man måste ha två inflammationer för de ska vara ms har ju nog en i hjärnan men kan den andra ligga i ryggmärgen eller måste båda vara i hjärnan.. Mina myrkrypningar känns som en svag känsla av att dem sover men försvinner inte haft så konstant i fem månader och sedan hade jag konstig känsla när jg skjuter bort foten när jag går men börjar typ bli bättre nu..
  Men tröttheten e väl mest den som är problemet..
  Rätt säker att d vitamin nivån hos mig är grymt låg för rör mig typ aldrig i solen även på sommaren då jag hade två jobb i fyra år
  Dessutom känns min syn sämre inte att jag ser dubbelt men att ja måste koncentrera mig mera nu än förr

  • #4754

   Jag känner igen mig på det du säger, med konstanta myrkrypningar. Min högerfot blev väldigt tung också och ”droppfot”-aktig när jag gått en längre stund. Foten hängde med men finmotoriken var inte riktigt där utan mer klumpaktig.

   Jag fick inte svar på något enskilt prov, även fast de tog för borrelia och allt det andra också, de svarade på allt samtidigt. Tror de inväntar alla svar så de kan utesluta/bekräfta med säkerhet. Väntan är jobbig men försök samtidigt tänka att det är bra, du vill ju inte att de gissar utan att de säger med säkerhet.

 • #4755

  Jo jo men tänker mer om de skulle vara positivt på borrelia eller syfilis borde inte dem höra av sig då direkt? Vrf vänta ut tiden

 • #4796

  Fick nyss samtalet och jag ska träffa läkare imorgon.. För kolla på behandling

  • #4797

   Sa de bara att du ska komma eller fick du något besked från proven? Lycka till i morgon!

 • #4798

  Han. Sa ms ska även kolla hals rygg för eventuella förändringar där med

  • #4799

   Tråkigt besked.
   Skönt att han vill få dig på behandling snarast och att han kollar på andra förändringar också. Ta hand om dig!

  • #4800

   Då blir det alltså en ny MR. Jag har också förändringar i hals och bröstrygg, men det framkom vid första MR eftersom de inte bara tog plåtar på hjärnan.

   Hur känns det? Ganska väntat, men ändå ledsamt antar jag? 🙂 Vi får hoppas att ni kommer fram till en broms som du tycker låter passande, och att du svarar bra på den och att du inte kommer märka av din MS så mycket mer än de regelbundna kontrollerna och när du får medicin. Det finns ganska många fall med den utgången!

 • #4801

  Jo lättnad. Men blev ändå ledsen

  • #4802

   Jo, men det blir ju så… jag var väldigt inställd på att det rörde sig om MS i mitt fall, men blev ändå helt knäckt när jag fick reda på att det stämde. Försökte tänka som så, att allt talade för att jag hade haft det i flera år (och så är det ju för många) och att jag egentligen levt med det ett tag, så egentligen var det inte ”nytt”. Det hjälpte lite, att tänka på att det egentligen varit så ett tag. Och tilltro till mediciner osv. Men visst är det tungt, det är det.

 • #4803

  Jag gjorde endast mr hjärna så måste åka utanför gbg för göra den andra men han kunde säga ms och vetej mest ledsen o förvirrad vet mkt om sjukdomen men typ ingen i min närhet som har de så de e svårt att prata med ngn…
  Vad har du för medicin Emma

  • #4804

   Jag fick göra min första MR i gbg faktiskt, fast jag inte alls hör hemma där. Sen i Jönköping och först nu senast vid sjukhuset jag faktiskt hör till 😉 Vart behöver du åka? Sedan har inte heller jag någon i min närhet med MS, och så är det nog för ganska många. Funnit mycket stöd i att prata med andra som har MS på exempelvis det här forumet. Fast det har gått ganska bra att prata med anhöriga som inte är sjuka också, så länge de är normalbegåvade och empatiska så är det ju inte helt omöjligt att sätta sig in i hur det är att bli diagnosticerad med en kronisk sjukdom. När du kommer till mottagningen kan du be om en kontakt med en kurator, eventuellt kan det vara väntetider osv, men förhoppningsvis kan det gå relativt fort.

   Jag står på Mabthera, eftersom att min sjukdom är högaktiv så blev det inte första linjens behandlingar som första broms. Det var också den behandlingen jag såg mest fördelar med, och lobbade för. Inte känt av några direkta biverkningar förutom i samband med infusionen.

 • #4805

  Hur är första behandlingen eller hur var den för er?

  • #4806

   Jag fick börja med Tecfidera. Tyvärr en del biverkningar för mig och inte tillräcklig effekt. Bytte till Mabthera och har haft den i snart ett år. Den verkar fungera bra. Är dock förkyld typ alltid (men det kanske hade varit så ändå pga mina små barn). Men hellre förkyld än nya skov 😊

  • #4808

   Jag har Tecfidera och har gått på det sedan min diagnos i början av oktober. Den har funkat fint för mig, inga biverkningar och fick ett bra upptrappningsschema.
   Har inte heller någon i min närhet med sjukdomen men jag tänker som Emma, folk i ens närhet kanske inte kan sätta sig in helt men ändå tänka sig in något i att få en kronisk sjukdom.
   Och så har du ju alla på den här sidan 😉

 • #4809

  Det är väldigt sant..
  Hoppas man får medicin för ta bort den aktiva inflammationen?

  • #4810

   Fast har du ett aktivt skov nu? Det kan isf behandlas med kortison.

 • #4811

  Har ju känslan av att ena foten är svullen och ena handen känns oxå de… Sen myrkryoningar han sa vätskan visade inflammation

  • #4812

   Okej. Egentligen kan jag inte så jättemycket om kortison, eftersom jag hittills inte fått det själv (peppar peppar). För bästa effekt ska det ges relativt fort, och sedan ger man det såvitt jag förstår främst till lite mer akuta (och handikappande) skov.

  • #4813

   Typ två veckor efter jag fått diagnos åkte jag på synnervsinflammation och det behandlade de som aktivt akut skov. Lades in tre dagar med kortison på dropp (var under helg, annars finns det dagvård så man går dit en timme och sedan får gå hem igen). För mig hjälpte det inte med synnerven men mina domningar och myrkrypningar blev mycket bättre. Lättade upp och på vissa ställen försvann de helt.
   Min läkare sa att bromsmedicinen jag fick börja med (Tecfideran) var för att förhindra skov och ta ner det aktiva (har/hade 4 aktiva inflammationer i ryggmärgen) men att man inte gjorde något mer åt det aktiva (domningarna). Det kunde gå bort och det kunde stanna kvar resten av livet. Så kortisonet blev för ett nytt skov, inte det aktiva som fanns ånär de diagnosticerade.

   Hmm… vet inte om det här blev väldigt luddigt, vad jag försöker säga är att behandlingen både ska stoppa det aktiva och förhindra framtida. Kortison sätter de in när det blir ett akut skov/stort eller tungt skov. Kortison kan hjälpa men gör det inte alltid och behandlingen du påbörjar ska stanna av ditt nuvarande- och förhindra framtida skov.

   – Ett tips är att skriva ner dina frågor, när du sitter där är risken att du inte kommer ihåg några alls och förlåt om det här bara blev förvirrande, i så fall kan du ignorera.

 • #4819

  Fick tecifidera är de någon som har erfarenhet av den? Jeanette du hade den var d en bra?

  • #4820

   Precis, det är den jag har och för mig har den fungerar bra hittills (sedan oktober-17). Mådde lite illa första natten och natten när jag höjde till full dos, inget mer. Hur ser ditt upptrappningsschema ut? Har de kollat din D-vitaminnivå också?

 • #4821

  Ska ha den sju dagar om de funkar bra annars 2 veckor hade visst väldigt lågt dvitsmin låg på, 26 man ska vara typ upp t, 50

 • #4822

  Jag är lite orolig inför biverkningar som flush men du fick inte de?

  • #4823

   Jag fick flush nästan varje dag (tog medicinen i nästan 1,5 år). På mig kom det max en gång om dagen och höll i sig upp till en timme. Lite olika. Läkaren sa att det skulle komma inom en timme efter tablettintag, men på mig kunde det dröja flera timmar.
   En flush är inte farligt. Det jag tyckte var jobbigast var om man var med människor som inte visste om det. Jag blev ofta röd över hela kroppen.
   Fick det en gång hos min neurolog och det var första gången han såg det hos en patient. Han tyckte det var häftigt att få se i verkligen 🙂
   Tyvärr så fungerade den medicinen inte på mig så jag fick byta till starkare. Annars är det en snällare medicin med ganska milda biverkningar. Hade nog hellre haft en flush varje dag än att vara förkyld varje dag (som nu)..

 • #4824

  Okej tror min ms i sig är väldigt snäll då jag endast har debut symptomen men vetej om js har fått skoven isåfall har dem vart snälla känns bara konstigt i ena foten men typ släppt nu de trodde läkare vart ett skov

  • #4825

   Min variant är också snäll än så länge. De förändringar jag hade under tiden jag tog den medicinen märkte jag inte av. Senaste skrovet jag kände av var januari 2015 då finmotoriken försämrades i vänster hand och armen ”kändes tung”. Men det gick tillbaka och fungerar som det ska nu. Hade eventuellt en mild synnervsinflammation i januari 2017, men det syntes inte på min senaste MR så det var kanske något annat..

  • #4827

   Vad har du för medicin nu, Myselfandi?

  • #4828

   Mabthera sedan ett år tillbaka. Den har tagit bort det mesta av mina myrkrypningar faktiskt. Hade det dagligen innan jag började med den. Däremot är jag som sagt förkyld hela tiden. Har som mest varit frisk i två veckor denna höst..

  • #4829

   Ah, immunförsvaret blir ännu mer försvagat av den då kanske. Är det också tabletter? Upplevt några biverkningar?

  • #4831

   Luftvägsinfektioner är väl bland de vanligaste biverkningarna. Sen varierar det så klart för olika människor. Jag har två barn som också är förkylda nästan jämt så det kan ju också bidra.
   Den medicinen får jag en gång i halvåret som dropp. Tar några timmar.
   Har inte märkt av några andra biverkningar av den.

 • #4826

  Jag har inte fått flush eller någon annan biverkning. Mina symptom är känselbortfall och myrkrypningar, typ. Fick synnervsinflammation efter diagnos och påbörjan med medicin men den hade inte med medicinen att göra.

  Jag hade 24 i D-vitamin så jag har också receptbelagda. Fick höra att 50 var minimum men en bra nivå är runt 75 så vi kan behöva en skjuts där, hehe.

  Hoppas det går bra för dig med medicinen, personligen tycker jag den är lätthanterlig (avskyr sprutor så jag är glad så länge jag slipper)

 • #4830

  Tog den för två timmar sen känner inget obehag ännu förutom blev lite yr men de gick över peppar peppar de e såhär ja kommer må.. Men dina myrkrypningar o känsel e inre bättre även med medicin?

 • #4832

  Hejsan hjälper bromsmedicin mot dem nuvarande symptomen man har?

  • #4833

   Jag hann inte ha medicinen mer än en vecka eller två innan jag åkte på synnervsinflammationen och fick kortison på dropp så jag hann inte märka så stor skillnad. Som jag förstått det ska bromsmedicinen förhindra framtida- och stoppa nuvarande skov men beroende på symptomen och hur länge man gått obehandlad så är det inte säkert man blir av med debutsymptomen (någon med mer erfarenhet och insikt får gärna rätta mig om jag har fel).
   Känner du av dina symptom hela tiden eller kommer det och går?

  • #4837

   Nja, bromsmediciner är ju som namnet antyder till för att bromsa sjukdomsförloppet, inte för att ta bort symtom – tyvärr. Däremot kan de fortfarande läka ut ändå, om du har tur. Sedan vittnar väl ändå en del om en symtomlindring i samband med medicinering. 🙂

   Hur går det för dig, nu har du väl tagit medicinen i några dagar? Och gällande tröttheten så tar jag narkolepsimedicin för det, tyvärr fungerar det inte så bra för mig personligen, så jag väntar på att få ADHD-medicinering utskrivet istället. Det är dock en ganska lång process, lite beroende på neurolog, och jag fick inte narkolepsimedicin utskrivet på en gång så att säga. Ge det lite tid, se om det blir bättre när kroppen återhämtat sig mer efter skoven du haft, men känns det inte bättre så finns det ofta möjlighet att testa exempelvis narkolepsimedicin.

  • #4838

   Aha vad tråkigt..
   Kan de alltså bli ett bistånde men med mitt ben 😶 känns hela tiden som den e trångt i ena skon.. Förut var de värre då var de liksom en vibration när ja sköt bort foten o gick.. Hade ju lågt d’vitamin så tar tabletter för de som ska vara dubbelt av vad man behöver men de kmr nog ta tid innan de hjälper… Igår natt åt jag inget samtidigt så fick intensiv klåda men idag e de inget inne på tredje dagen blir lite yr eller så e de min balans som har förvärrats.. Vad gör man om de inre blir bra av ett skov då

  • #4840

   Det finns nog chans att det ger sig, men kanske ger sig till känna när du är sänkt på något sätt. Hur länge har du haft symtomen i benen från början? Och gällande bromsmedicinen, om det inte blir bättre med tiden så finns det ju andra att testa, som du kanske inte får samma biverkningar av. Så den biten är absolut inte nattsvart 🙂

  • #4841

   I slutet av juli fick myrkrypningar senm en vecka efter blev foten drabbad och en månad efter de fick ja känselförändrningar i en hand.. De e ju bättre men inte helt borta men sen e de lite sämre syn på vänster har 1.25 på höger o vänster är,, 1.0 men igår åt jag inget så de var nog drf ja fick biverkningar inget idag iaf

  • #4842

   Jag menade just benet, som du sa att du var orolig för 🙂 Och jag tror att du måste vara noga med att äta ordentligt när du tar en potent medicin, och jag vet – det där är lättare sagt än gjort.

  • #4843

   Början av augusti.. Ja undrar en annan sak.. Har du fått ut ngt av din försäkring prata med mitt bolag men tyckte de ändå var lite jämförelse va andra fått

  • #4844

   Jag fick ut 40. 000 av Trygg-Hansa, och det är väl bland de lägre beloppen skulle jag tro. Debuterade sjukdomen när man fortfarande gick under en barnförsäkring kan det bli högre belopp, och sedan skiljer det sig ju mellan olika bolag. Det står lite mer utförligt om det i tråden om försäkringar 🙂

 • #4834

  Asså myrkrypningar är lätta typ och foten känns av i vissa skor typ känselförändrningar i ena foten

  • #4835

   Då kan säkert medicinen ta bort det, jag hade myrkrypningar i hela kroppen, nästan, och känselbortfall i högerbenet, framför allt.
   Känner du av något idag med medicinen?

  • #4845

   Aa läste om de där men ja ska få 50 sa dem men sen var de några ja läste om som fick en miljon så de kanske e så när man blir mer funktionshindrad

  • #4846

   Precis, det är inte riktigt samma sak. 🙂

  • #4847

   Aa får vara tacksamma att man mår bättre än många andra bara sjukt trött hela tiden

  • #4848

   Kan man få ut på försäkringen för att man fått MS?

  • #4849

   Ja en slags engångs summa plus hjälp om du blir sjukskriven och sen om du får en nedsättning typ med synen osv kan du oxp få då såg de var ngn som fick utbetalt vid varje skov medicinsk invaliditet ngt sånt

  • #4850

   Så kolla upp de!!

  • #4851

   Det ska jag verkligen göra, hade jag ingen aning om! Hade jag fått välja hade jag ju, såklart, valt bort sjukdomen men ska man ändå ha den kan man ju få lite pengar för den om det ändå är möjligt 😬 Tack för tipset!

  • #4852

   Ja men precis.. Dem sa till mig att man kunde få lite extra om man blir sjukskriven oxå..

 • #4836

  Aha ja hade mellan benen i en vecka o i benen längst upp sen nu e de endast i benen… Så de e bra… Men nu har ja bara foten som typ gått tillbaka 75% haft så sen, juli men hoppas de blir bra iaf ja ska inte klaga egentligen då de finns människor med ms som har de värre men de e störande mer men tröttheten e värst.. Men den låg ju på 26 så de förklarar ju saker o ting

 • #4839

  Förresten hur HR ni de angående försäkringar vad fick ni ut

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.