Sjukersättning

 • Författare
  Inlägg
 • #6396

  Hej alla!
  Mitt namn är Annika och fick min ms diagnos 2015. Är ny medlem här och undrar lite över sjukersättning. Någon av er som har sjukersättning? Och om ni haft problem med försäkringskassan gällande avslag, dåliga läkarutlåtande osv. ?
  Mvh Annika

 • #6397

  Hej Annika!
  Jag har sjukersättning sedan 1 eller 2 år tillbaka sedan de ändrade reglerna om ålder för sjukersättning. Jag hade innan dess kämpat på med aktivitetsersättning fram och åter under flera år. Då var det ju så otroligt viktigt att arbetsförmågan blev helt utredd. Jag stod i det läget att FK hävdade att det finns arbete till mig (var visste dem inte) medan af sa att det finns ingenstans där alla mina handikapp fungerade och det var innan ms:en.

  Av någon anledning var det enklare för mig att få sjukersättning än aktivitetsersättning. Om jag hamnade i något glapp med regeltolkningar vet jag inte.

  Det jobbiga är att även när läkarintygen är bra betyder det inte att FK förstår eller tolkar dem på rätt sätt.

 • #6404

  Tack för svar Linda!
  Jag har själv under många år haft tidsbegränsad sjukersättning även aktivitetsersättning. Blev utförsäkrad 2009 tror jag det var. Och då hade jag inte fått min diagnos MS. Har fler diagnoser utöver min ms och har det väldigt tufft. Har nu under 3 år krigat emot FK och de som du nämner tycker också att det kan finnas jobb för mig som då inte ska vara fysiskt och psykiskt belastande och där min syn inte blir påverkad . Har två läkarutlåtande som ändå är tydliga i att jag inte har någon arbetsförmåga oavsett arbete. Är nästa steg att överklaga till kammarrätten. Har jurist hjälp och tycker det är sorgligt att man ska behöva hålla på så här. Känner mig så ledsen och trodde inte detta skulle bli ett probilem när jag fick min ms diagnos. Men tydligen…. Får se vad AF har att säga. Kanske kan trolla fram ett sådant arbete FK tycker jag ska ha 😉 Får jag fråga vilka diagnoser du har utöver din Ms Linda?
  Mvh Annika

 • #6405

  Systemet är sjukt 🙁 Man kan ju undra vad dem vinner på att stå där med piskan över oss sjuka när rika skattesmitare kostar betydligt mer.

  Jag har svårbehandlad astma och allergi, en kognitiv hjärnskada (som dem inte vet var när eller hur den uppstod så jag och min sambo börjar misstänka att min ms debuterade betydligt tidigare än vad vi trott då jag hade så många plack vid första mr:en,) binjuerbarkssvikt, hypoterios och blodproppar i benet.

  Redan när det bara var astman och hjärnskadan var det omöjligt för af att hitta någonting.

 • #6408

  Hej Linda!
  Ja allt är galet. Man känner sig väldigt nedstämd av allt detta. Imorgon har jag en tid på AF och mår jättedåligt, tycker det är jobbigt att jag ens ska behöva genomgå allt det här… Jag hade jättemånga plack på min första MR och två pågående inflammationer. Jag har krigat i väldigt många år över mina besvär och blivit hemskickad många gånger ,de har påstått jag lider av stress,migrän och vet inte allt. Har väldigt mycke symptom från kroppen men i slutet på 2014 när min son var runt 4-5 månader blev jag jätterädd, kunde inte få fram ord, tappade känsel och blev sängliggande i 5 dygn kunde inte stå allt snurrade. Mina föräldrar sa att du måste iväg och stå på dig. Fick en tid på vårdcentralen här jag bor. Sa att ni måste kolla mitt huvud, tror jag har en tumör. Fick röntgen, dock en vanlig. Fick själv ringa upp då tiden gick och jag hörde inte ett ljud. Fick svar att vi ser något avvikande Sedan vart det magnetröntgen och lumbalpunktion och allt gick väldigt fort. All väntan var asjobbig och under den tiden hann man grubbla och läsa en del och jag satt själv diagnos ms och ringde denna läkare på VR och sa: jag tror jag har ms . Hans svar: Nej det har du inte.🤨hmm alltså JAG grinade varje dag. Kom till neurologen och jo det var MS som jag troligen haft i 10ÅR!!😫😲Förklarade verkligen ALLT. Min syn har tagit stryk av en tidigare synnervsinflammation. Går inte göra något åt synen heller 😏Har så mycket besvär kroppsligt och samtidigt ska man bråka med FK liksom. De bidrar verkligen till mer ohälsa.😢😢Hur har du det kroppsligt pga din MS Linda?💕

 • #6416

  Jag hade exakt samma krig med FK. Jag är bara tacksam för att jag inte behöver bråka just nu. Stå på dig Annika! Är du medlem i neuroförbundet? Man kan få juriststöd därifrån.

  Jag fick mest troligt en synnervsinflammation -09, klev upp hos frissan och tappade vidvinkelseendet och allt blev snurrigt. Då trodde dem att jag fick en hjärnblödning men jag min dåre vägrade ju ryggstick (vilket var dumt för då hade jag nog fått behandling tidigare.)
  Den biten gick tillbaka även om balansen aldrig blev sig lik.
  Nu är det balansen och fötterna som bråkar så jag behöver rullstol för längre sträckor och riktigt dåliga dagar inne också. Men jag får som aldrig skov utan det dyker bara upp nya besvär. Ena foten gjorde ont en kväll och blev droppfot helt utan förvarning. Vissa försvinner (som vänster fot som nästan samarbetar igen) men blir det för mycket stänger balansen av och jag sitter på golvet och undrar hur jag hamnade där 😝 fatigue är också något jag får slåss mot, blir jag nog slut när jag är och handlar med sambon somnar jag i rullstolen. Sömnen har blivit extremt viktigt, får jag inte 10 timmar fungerar jag knappt. Men det hade kunnat vara värre, jag är lyckligt lottad än så länge 😊

 • #6417

  Sökt sjukersättning hur många gånger som helst avslag varje gång så skiter i det nu

 • #6420

  Hej Maria!
  Fy vad tråkigt! Ska inte behöva vara så här. Vad motiverar de sitt beslut på att ge dig avslag? Kram Annika 💕

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.