Söker tips mot värme

Visar 7 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #13648

   Hej!

   Jag efterlyser alla möjliga tips på hur ni värmekänsliga hittat sätt för att hantera varma dagar.

   Har ni förslag på bekväma och svala promenadskor och träningsskor som andas bra? Blir själv supervarm om ben och fötter, så pass att jag måste ta av mig skorna och spola fötterna (även ute på stan).

   Ska även köpa ett sommartäcke, har ni något särskilt märke/modell på svalt täcke ni är nöjda med?

   Funderar också på en mini-ac, alternativt en fläkt. Både för dagen och natten. Tips på sådana?

   Tar tacksamt emot alla tips och smarta lösningar ni har för sommarvärmen. Blöta handukar, kylvästar, svala kuddar och kläder. Älskar egentligen sommarhalvåret otroligt mycket, men värmen tar kål på mig vissa dagar.

   Allt gott!

  • #13649

   Jag har lite samma problem och testar mig fram.
   Precis köpt en kylmatta för hundar jag har i fotänden på sängen varma nätter. Förra året köpte jag en liten luftkylare som funkar bra. En sån man fyller på med vatten (tror min vän hade köpt den på TV-shop 😅).

  • #13650

   Hej!

   Mår enormt mycket sämre på sommaren, ökade problem med yrsel och känner av skovrester i mycket större utsträckning. Normalt sett behöver jag oftast inte hjälpmedel för att gå, men det har hänt att jag behövt käpp under sommarhalvåret. Det är rent ut sagt ett helvete! Som tur är så har jag aldrig varit någon soldyrkare, så känner inte att jag missar något. Men det är dubbelt så svårt att exempelvis åka någon stans, eller ens gå att handla (om man inte gör det på kvällstid då).

   Har investerat i handledskylare, eftersom att det kändes som det minst otympliga att ha på sig vad gäller kylhjälpmedel. Upplever dock kanske inte att den fungerade så bra som man kanske skulle önskat. Utöver det så har jag brukat se till att ha vattenflaskor i frysen som jag sedan tar med och trycker mot kroppen vid behov, och när de tinat så behöver man ändå dricka liksom. Brukar även ha med en kylklamp! Eller ha den liggande på mig i sängen om det vill sig illa.

  • #13651

   Hej, jo sommaren är nog fin, men värmen slår ut mig (ökad hjärntrötthet, går ännu sämre, håglös). Installerade kyla i huset förra året, rekommenderas om man har möjlighet.

   En sak som jag inte hört någon nämna är takfläkt. Innan kylan installerades gick jag ofta och lade mig i fuktiga (inte dropp-blöta) kläder. På med takfläkten – vinddraget i kombination med avdunstningen av vattnet från kläderna kyler ner kroppen ordentligt i 1-2 h. Så man hinner somna.

   Sommartäcken finns på det stora möbelvaruhuset, och personalen letade upp ett tunt konstfibertäcke till mig förra året. Ofta sover jag med bara påslakan, inget täcke alls.

   Håll ut! Snart är det höst.

  • #13652

   Eftersom värmen är det som triggar mina symptom mest köpte jag en ordentlig kylväst, tycker den funkar ypperligt! Det är ingen sån som man doppar i vatten utan har riktiga kylelement som man förvarar i frysen. Min region hade andra alternativ som jag kunde få utskrivna men de passade inte mig.
   Jag har västen i princip varje dag, under vintern när jag tränar och nu för att måendet inte ska påverkas.

  • #13653

   Jag ser till att kyla med kylarmband, iskallt vatten, kylbandana och bada så mycket jag kan. Kyler på ställen på kroppen där blodkärlen ligger hyfsat ytligt, t ex handleder, anklar. Aircondition i bilen räddar mig ofta om vi är ute och semestrar/turistar. Det finns bra kylprodukter att köpa och man får testa sig fram.

  • #13654

   I Västmanland kan man få en kylväst utskriven från sjukvården. Jag åkte in och fick en specialsydd efter min kropp. Funkar perfekt. Man kyler isklossar och sätter den i en massa anpassade fickor i västen. Jag har två set med isklossar och det håller hela dagen med två set. Den är lite tung, men man får lite styrketräning på köpet och det funkar för mig. Det ser nästan ut som en sorts skyddsväst, haha.

   Sedan har jag köpt en kylbandana till huvudet och en kylväst som man doppar i kallt vatten och runt armlederna. De fick jag köpa själv. De använder jag när jag är ute och vill röra på mig lite mer i trädgården eller motionera och inte behöver “droppa” inomhus eller få våta kläder.

   Sover sedan bara i påslakan om ens det.

   Har försökt med en sorts Aircondition, som man inte behöver göra hål i fasaden med, men den snurrar ju bara runt luft känns det som. Funderar på att köpa en riktigt luft-värmefläkt, men den kostar ju skjortan och jag vet inte var i huset jag vill ha åbäket installerat. Än så länge så funkar mina västar perfekt för mig.

  • #13655

   Jag har en kylväst från fysioterapin, en sån man inte behöver förvara i frysen. De ser som Heiress säger ut lite som en skyddsväst. Min håller några timmar och “laddas” genom att ligga plant i rumstemperatur över natten. Kylmössa som aktiveras av att ligga i vatten ett tag, om det verkligen behövs.

   • #13656

    Sorry, det var kanske otydligt det jag skrev om västen. Den kylvästen jag har sätter man inte in i frysen utan bara själva kylklamparna *smile* som man byter ut till nya kalla. De håller i flera timmar.

Visar 7 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.