Symtom

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #13878

   Ska på magnetröntgen på onsdag.
   Har haft problem med stötar sen i vintras men nu sen 2 veckor tillbaka är de ganska jobbigt. Mina fingertoppar domnar, händer fötter somnar och de är som något sticker mig med en nål på vissa ställen samt pirrar de till i huden. Öm huden har jag också varit men de har gett med sig lite nu. Går inte att låtsas som att det inte är där, de görs sig väldigt fint påmint ofta just nu och har även ont i övre ryggen sen en tid. Hård i musklerna som bara den där i kring.
   Stötarna kom för första gången i vintras när jsg var ute och gick, under fötterna täntkte inte så mycket på det då. Sen lite domningar i fingertopparna i våras men tänkte de va stress kanske och tänker jag efter har jag nog upplevt de förr. Mina blodprover är normala i övrigt.

   Min läkare har skickat remiss med frågeställningen ms.

   Klassiska symton? Jag arbetar inom vården och är det ms gissar jag att de blir svårt att fortsätta, de är ett tungt yrke.
   Hur har det sett ut för er med tyngre arbeten efter ms diagnos?

   Mvh helt ny på ms även om ja läst en del

  • #13879

   Hej och välkommen hit @Emkatja
   Du har uppenbarligen neurologiska symptom och det är ju jättebra att du får genomgå en utredning för MS.
   De allra flesta som har den vanligaste formen av MS (inflammatorisk MS) återhämtar sig ganska bra mellan skoven. Framförallt tidigt i sin sjukdomsutveckling och när bromsmedicin sätts in. Det är först några månader efter ett skov som man med större säkerhet vet vilka symptom som kommer att finnas kvar långsiktigt. Det är vanligt att man i början, då man naturligtvis oroar sig massor, överskattar hur sjukdomen kommer att påverka sitt liv. Även om de kvarvarande symptomen kan vara besvärliga så är det anmärkningsvärt hur väl man långsiktigt kan anpassa sig till nya förutsättningar.

   Några länkar som jag tror kan hjälpa dig
   Tips och fina ord från andra om att få MS https://ungmedms.com/ny
   Vår expert svarar på en fråga om att leva ett “normalt liv” trots MS: https://ungmedms.com/2022/09/svar-om-normalt-liv-crp-huvudvark-och-als/
   Vår diagnostiseringsguide: https://ungmedms.com/2022/05/diagnostisering-av-multipel-skleros-ms/

   Ta hand om dig, lycka till och tänk på att vi alltid finns här för dig!

  • #13880

   Jag tycker inte att du ska oroa dig så mycket för om du kan behålla sitt yrke eller inte. Det beror ju mycket på vilken typ av MS du har, och framförallt hur den utvecklar sig. Det kan ju ingen veta, och det är dumt att ta ut något i förskott! Det känns som om jag har haft MS i större delen av mitt liv med milda symtom. På senare år har de blivit värre, men nu får jag Mabthera och alla symtom har upphört sedan 4 år tillbaka. Jag jobbar som vaktmästare och springer i mitt arbete, lyfter tungt etc. Stressiga dagar har jag emellanåt, men jag mår bra. Framförallt är jag inte trött! Det är meningslöst att tänka på framtiden för den vet ingen om, oavsett om du har en MS diagnos eller inte. Jag jobbar 100 % och är 51 år. Känner mig ibland friskare än mina jämnåriga och de vet inte om min diagnos. Tänker inte nämna något om den så länge jag mår så här bra.

Visar 2 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.