Täta skov?

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #12368

   Hej!

   Jag har nyligen fått diagnosen MS från ett skov som jag hade under cirka 4 veckor i maj 2021. Först hittades bara 1 plack i medulla oblongata men på MR av hals- och bröstrygg hittades 2 till. Fler än 2 Oligoklonala band i likvor, förhöjt IgG-index och stegrat neurofilament.

   Innan jag fick diagnosen påtalade jag om min tillfälliga synnedsättning som jag hade i mars 2021. Läkaren skickade en remiss till ögonmottgningen och svaret blev att det syns anatomiskt att jag haft optikusneurit (synnervsinflammation). Enligt läkaren ser min MS inte ut som en högaktiv MS men detta sas innan svaret från ögonmottgningen kom.

   Mun fundering nu är om den ändå är högaktiv, jag menar att jag hade mitt första skov, synnervsinflammation i mars som varade cirka 3 veckor och sedan i början på maj kom nästa med domningar, balanssvårigheter och nasalt tal.

   Nu har jag börjat medicinera med Saroten mot nervsmärtor och Tecfidera för MS. De senaste två dagarna har jag känt en märklig känsla i kroppen. Det började med pirrningar på höger sida av ryggen, en dag senare kände jag sidoskillnad och svaga domningar höger sida. Mitt högra ben hänger ibland inte med och jag har tappat balansen flera gånger. Varit nära på att ramla men har kunnat ta emot mig med händerna. Enligt FASS finns det biverkningar på Saroten som kan förklara detta förutom att pirrningar/domningar i ryggen inte finns med som biverkning.

   Mina tankar leder förstås till om jag fått ett ytterligare skov nu..

  • #12369

   Hej!
   Jag tycker att du skall höra av dig till din neurolog så snart som möjligt. Av erfarenhet är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. Det kan vara en biverkan, att medicinen inte har börjat fungera eller terapisvikt. Eller nått helt annat. Endast en professionell kan hjälpa dig att reda ut vad.

   Flera av dina nya symptom är vanliga vid MS. Kanske behöver du starkare medicin för att stoppa inflammationen. Mitt råd är att inte vänta och se utan att agera så snart som möjligt!

   • #12370

    Hej!

    Tack för ditt svar. Jag skrev ett meddelande idag till neurologmottagningen men ska ringa till rådgivningen på måndag tänkte jag utifrån det du skrev nu. Ha det gott!

  • #12650

   Ingen vet om din MS är högaktiv eller inte,det kommer bara tiden visa.Det de vet är att i början handlar det mer o vilka slags symptom du har och inte hur täta .Dvs i början!

   optikus neurit,och sensoriska skov tillhör symptomen som anses vara vanliga i den “snällare MS-en”
   motoriska svårigheter i början å andra sidan kan peka på en mer seriös form av MS(men behöver inte).
   Hur som helst så har vi idag tack o lov så pass bra medicin att det inte spelar så stor roll om din MS är aktiv eller inte,så länge det handlar om RRMS

Visar 2 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.