Tecfidera, bör man vaccinera sig mot influensa?

 • Författare
  Inlägg
 • #6451

  Jag äter tecfidera sedan 2 mån. Bär man vaccinera sig mot influensan? Tillhör man riskgrupp för influensa när man äter tecfidera?

 • #6452

  Anonym

  Nä inte pga Tecfideran utan då du har MS är du i en sk riskgrupp och bör ta vaccin

 • #6453

  Det Palle sa. Jag äter också Tecfidera (sedan ett år tillbaka) och tog influensavaccinet i vintras. Men inte pga medicin utan pga sjukdomen.

 • #6455

  Varför bör man ta influensa vaccinet pga ms? Förlåt men förstår inte och skulle vilja att någon berättar 🙂

  • #6456

   Bromsmedicinen tar ner ditt immunförsvar och du är då mer mottaglig och kan drabbas värre av influensa och sådant. Därav att du räknas in i riskgrupp.

   På 1177 kan man läsa:
   Försök att undvika infektioner
   Om du har MS ska du försöka undvika att få infektioner, eftersom de kan utlösa skov och försämra sjukdomen. Om du ändå får en infektion är det bra om du får behandling för den så snabbt som möjligt. Vaccination mot influensa kan förhindra skov i samband med influensan. Själva vaccinet försämrar inte MS-sjukdomen.

   Här https://ungmedms.com/topic/flunsavaccination/ kan man även läsa Lussekatts inlägg:
   Viktigt att ta vaccinet som immunosupprimerad. Dels kan det förhindra att man får influensa och får man det så blir sjukdomsförloppet mildare än utan influensavaccin. Viktigaste anledningen till varför jag tar det är för att undvika eventuella biverkningar av influensa som tex långdragen lunginflammation eller lunginflammation i båda lungorna som kan vara livsfarligt. Läste någonstans att dessa biverkningar tyvärr händer yngre personer som borde vaccinera sig men som inte gör det.

 • #6457

  Jag är gravid och fick min sista broms i februari. Men tack för ni skrev så ska jag kolla upp med min ms läkare vad vi kan göra 🙂

 • #6458

  Ok tack för svar! Ska höra med min ms mottagning vad de säger… men det låter ju som att det vore bra!

  • #6459

   Jag tror till och med att det är gratis eftersom du är i riskgrupp, kolla det också 😊

 • #6461

  Som en kommentar till vaccinationer: man får inte ta vaccin som innehåller levande virus när man har MS eftersom det kan trigga ett skov. Man får heller inte ta såna vacciner när man har nedsatt immunförsvar t.ex. p.g.a. immunosuppressiv behandling. Alltså dubbla anledningar om man medicinerar mot sin MS.
  Detta gäller INTE influensavaccin som inte innehåller levande virus och därför är säkert att ta, utan t.ex. vaccin mot gula febern.

 • #6475

  Tycker du ska vaccinera dig. Gjorde det själv för två veckor sen. Tar Copaxone.
  Hållet tummarna nu för att det är ”rätt” vaccin 🙂

 • #6476

  @maxoanna Menar du om det är levande virus i influensavaccinet eller om det är rätt sort mot den influensa som kommer att härja i år? Influensavaccin med levande virus ges möjligen till barn o tonåringar, inte till vuxna och absolut inte till riskgrupper med MS och/eller nedsatt immunförsvar. Jag väntar bara på att få gå och vaccinera mig, det är gratis för alla i riskgrupper här.

  • #6481

   Förlåt för min otydlighet, jag menar rätt vaccin mot den som härjar i år 🙂
   De flesta vaccin är avdödade.

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.