Trötthet/fatigue

Visar 9 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #12314
   jk
   jk

   Hej!

   Jag är sjukskriven sen ett par månader pga skov och trötthet..

   Min trötthet har försämrat väldigt mycket och fått utskrivet modafinil Orion som inte verkar funka särskilt bra på mig..

   Någon som har några idéer?

  • #12315

   Hej!
   Jag har Elvanse utskrivet mot MS-trötthet, det fungerar enormt mycket bättre än Modafinil för min del. Det var däremot inte helt enkelt att få testa om det hjälpte, men det återfinns åtminstone en del MS-patienter som får andra centralstimulerande läkemedel än Modafinil.

   Sedan finns det ju, som du säkert är medveten om, ganska omfattade råd om livsstilsförändringar som kan hjälpa vid MS-trötthet. Men för egen del så har jag mest blivit frustrerad när jag fått de tipsen, eftersom att jag redan levt så avskalat etc., så när jag var som mest desperat kändes det mest som ett hån att anta att jag inte vidtagit de åtgärder som rekommenderas och som var görliga. 🙂

  • #12317

   Hej, MS fatigue är förlamande! Precis som @Emma har jag testat både Modafinil och Elvanse. Modafinil slutade fungera efter drygt ett år, samma med Elvanse. Jag är progressiv så det kanske funkar så?

   Däremot fungerar hård träning bra för mig, det ger mig mer energi och ökad ”ork” tycker jag.
   Inte för alla, men har man rätt förutsättningar kanske det kan vara värt att pröva.

   Håll ut!

  • #12319
   Mas
   Mas

   Har provat olika läkemedel och äter Elvanse i skrivande stund.
   Men endorfinruset efter träning är det mest effektiva botemedlet mot fatigue för mig med. Tung träning av stora muskelgrupper är det som ger störst endorfinfrisättning. Men all form av fysisk aktivitet fungerar.
   Jobbigast är motivationen att utföra träningen. Men vetskapen om att endorfiner kommer efteråt kan vara en bra motivator.

  • #12320
   jk
   jk

   Tusen tack för alla era svar! Känns skönt på ett sätt att inte känna sig ensam men samtidigt så vill jag såklart att ingen av oss ska behöva genomlida detta.

   Jag har en son på 1,5 år.. Så just denna trötthet har varit allra värst för mig & då har jag haft några skov tidigare MEN som har återställts helt 🙏🏻..

   Att bara ligga där i sängen och inte ha orken att hjälpa till är värdelöst, jag ska prata med läkaren om elvanse men va jag kan se så krockar de med mina antidepressiva mediciner..

   Träning höll jag på med mycket efter graviditeten men som stannade av och sen kom denna trötthet, ska verkligen försöka komma igång med det och se om de kan hjälpa lite men som ni säger så är det inte det lättaste att börja, man är för trött har ingen motivation alls osv..

   • #12321

    Jag äter också antidepressiva, normalt tror jag inte att det krockar. Men jag vet å andra sidan inte vilka du står på. 🙂

  • #12322
   Mas
   Mas

   Äter även jag antidepressiva. Verkar inte vara nån kontraindikation.
   Men hör med din läkare

  • #12323
   jk
   jk

   Jaha ja men då så, ska kanske ta upp detta med min läkare!

   Tack igen för svaren ❤️

  • #12375
   jk
   jk

   Hej på er igen!

   Jag har nu påbörjat behandling av Elvanse, min läkare hade redan räknat med den om inte modafinil fungerade..

   Är på dag 2, sov inget i natt.
   Dock så visste jag inte då att den skulle intas på morgonen så jag tog den mitt på dagen, så så så dumt.
   Ska prova på både propavan (stavning) nu ikväll tillsammans med imovane, jag ber till gudarna att jag får sova! Imovane har jag tagit många år, alltså inte regelbundet men ah när de har behövts, propavan ska tydligen förhöja imovanen, sen har jag hört att den ska ge äcklig ”backfylla” uuuhä dör redan nu, men jag måste verkligen få sova inatt.

   Måste säga att herregud vilken skillnad.
   Den hjälper verkligen kroppen på ett bra sätt Medans modafinil för mig enbart påverkade huvudet. Jag kan nästan vara mig själv till hundra, ah inte helt där än men har stora förhoppningar inför framtiden nu!
   Så träningen är inte alls långt ifrån.

   Dock så måste vi prata lite om de här med biverkningar som Elvanse ger..

   Får jag fråga er hur mycket ni tar & vilken tid & hur sömnen påverkas, om den påverkas har de blivit något bättre?

   Aptiten är helt borta för mig, snälla säg att de blir bättre.. tvingar i mig små små mängder just nu flera ggr om dagen.
   Men helt ärligt så är allt ändå så så värt det i slutändan för vet ni?

   Jag hämtade min son från förskolan för första gången på så så länge! Det är lycka ren lycka för mig, att kunna vara en mamma för min son.

   • #12394

    Hej igen, sorry för lite väl sent svar!

    Jag har sedan innan insomningssvårigheter, och var väl orolig för att de skulle förvärras av Elvanse. Men det blev faktiskt lite tvärt om, kanske inte första tiden, men sedan var det mer som att det var enklare att somna när jag inte var lika övertrött.

    Gällande aptiten så visste jag att det skulle kunna bli en utmaning det också, eftersom jag har en ätstörd problematik i bakgrunden och insåg att det skulle vara lätt för mig att omfamna den minskade aptiten och försöka gå ner i vikt. Så har från början försökt äta regelbundet, trots minskad aptit. Tyckte dock att det var mer märkbart i början av medicineringen. Sedan har jag gått ner i vikt sedan jag började medicinera, men samtidigt så har jag fått ett mer okomplicerat förhållande till mat och får inte ångest när jag äter exempelvis massa kolhydrater som jag hade fått innan. Så Elvanse har verkligen hjälpt mig där också!

    En svårighet, som dock också var mer påtaglig i början, var skillnaden i att orka känna saker igen efter att bara ha gått omkring i en hjärntrött dimma. Det är såklart mest positivt, men att “orka” ha ångest igen kändes kanske lite dubbelt. 🙂

    Hur går det för dig nu, när det gått ytterligare lite tid?

  • #12393

   Vad bra att du fått hjäkpmedel mot din fatigue! Jag har ett annat centralstimulerande läkemedel, ritalin, som jag fått pga min adhd. Sömnen påverkas om jag tar det sent eller dricker kaffe eller svart te sent, eftersom de förstärker varandra. Annars inte, men det tog ett tag att hitta rätt i detta. Det är vanligt att aptiten påverkas av dessa typer av mediciner, och för mig har det hjälpt att äta vid regelbundna tider och inte utifrån (uteblivna) hungerkänslor. Hoppas det reder ut sig för dig, och vad underbart att du får vara mamma igen!:)

  • #12455

   Hej! Vill nämna när det gäller Elvanse att det är mkt viktigt att prova in rätt dos. Tar man för lite uteblir förstås effekten, men “för mycket” gör en underligt nog ÄNNU TRÖTTARE. Dr förklarade att hjärnan vid överdosering går in i ett “speed mode” som är föga konstruktivt men också gör en utmattad.

   Jag har ungefär samtidigt fått ADD och MS-diagnos och har bara delvis blivit hjälpt av Elvanse. Jag håller dock parallellt på med en behandling mot “latent tuberkulos” inför bromsmedicinbehandlingen, och hoppas jag blir mindre trött när jag är klar med den kuren.

   I kampen mot ADD/ADHD erbjuds olika mediciner som verkar på delvis olika sätt (t.ex. Concerta (metylfenidat), Elvanse (amfetamin) och Strattera (atomoxetin). Enligt mina läkare är det väldigt individuellt vad som funkar, och man får ofta pröva sig fram. Utan någon som helst medicinsk kunskap antar jag att detsamma gäller när man använder preparaten mot MS fatigue.

   MVH-
   Wilhelm

Visar 9 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.