Under utredning

Visar 11 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #5044

   Jag är 28 år och skall göra magnetröntgen, lång väntan dock(väntat sen november).
   (Jag vet alltså inte med säkerhet att jag har ms då utredningen tagit sån fruktansvärd tid och är så inte fallet kommer jag gå ur detta forum så ni som har ms får ”ha det ifred”)

   Hade mitt första anfall av oförklarliga domningar i hela höger sida två veckor i augusti 2012 då de misstänkte hjärnblödning men det var det inte, magnetröntgen då i början av domningarna som inte verkade visa något, domningarna fortaste sen 12 dagar efter det.
   Sedan dess har jag haft flera stora och mindre domning/sockerdricka episoder, yrsel, ont i ögonen/synbortfall, oförklarligt trött i perioder, men har trott att det kan vara migrän även fast jag inte kan tycka att jag haft någon riktig migränhuvudvärk utan mer bak i huvudet/nacken och inte över tinningen/pannan där min migrän normalt sitter, jag har fler ”problem” som svårt att tömma tarm/blåsa, i omgångar väldigt fumlig, men det som oroar mig mest är nog de här domningarna och den konstiga tröttheten.
   Just nu har jag en fläck stor som min hand på högerhöften där jag inte har någon som helst känsel i huden, det pirrar i foten på samma sida, då efter en vecka av ihållande värk i nacken/bakhuvudet.

   Jag vill inte tro att det är ms pga att för mig är ms synonymt med att hamna i rullstol (farmor & morfars bror hade det så det är min enda erfarenhet).
   Så min fråga är väl, kan det vara ms? Svårt att avgöra på ett internetforum jag vet, men skulle gärna vilja höra hur ni som blivit diagnostiserade upptäckte att något var fel?

  • #5046

   Tänk att det finns så mycket hjälp att få om du nu skulle få diagnosen. Idag finns ju många bra bromsmediciner. Ju tidigare desto bättre! Flera professioner som stöd. Sjuksköterskan i MS teamet guidar dig till rätt person. Viktigt att inte bli för ledsen eller orolig. Idag ser man inte riktigt de svåra följderna av obehandlad sjukdom. Som förr ledde till ett liv i rullstol. I dag avråder man ju heller ingen att skaffa egna barn.
   Stå på dig och tappa inte framtidstron.
   Lycka till 🙆

   • #5047

    Tack. I nuläget med mycket domningar, ben som viker sig och värk skulle det nog mest kännas skönt om de sa att det är MS jag har så jag har något att förhålla mig till och inte bara märkliga domningar, fumlighet och sega kroppsdelar, hjärntumör har dykt upp som ett än mer skrämmande scenario men då borde jag inte ha i princip problemfria perioder emellan.

    Ja det där egna barn är redan ”kört”, har tre stycken och det var efter äldsta föddes 2012 som den första episoden jag kan minnas kom, det var nog därför de misstänkte hjärnblödning pga rätt nära födsel.
    Jobbigt dock att jag anses för funktionell för att det ska ta sån tid att få en magnetröntgen men jag förstår självklart att akuta saker måste få gå före.

  • #5048

   Hej. Min utredning drog också ut på tiden och jag föreställde mig värre sjukdomar än ms. När min läkare frågade mig vad jag trodde det var så så jag att av tre onda ting väljer jag ms. Det finns så många bra mediciner nu och sjukvården med eget ms team är ju fantastiskt. Det här forumet är otroligt bra för man får ju många funderingar. Lycka till och hoppas att du får något besked om vad det är och hjälp så snart som möjligt.

   • #5051

    Vad var det som gjorde att du sökte?
    Vart du allvarligt dålig så du vart inlagd eller var det mer så som jag upplever det perioder där det känns fel för att sen emellan bli bättre?
    Just nu har jag absolut noll känsel i ett område stor som min hand på höger ljumske/lår/höft, jag kan nypa där så hårt att det blir blåmärken men jag känner det inte alls, det pirrar fläckvis i höger sida, böjer jag fram huvudet gör det ont/ilar ner mot höften för att släppa helt om jag tar huvudet till rätt läge igen.
    Jag mår just nu inte dåligt men högersidan känns tung, i en och en halv vecka nu innan har jag haft en fruktansvärd värk i nacken och upp mot huvudet som ingen huvudvärkstablett hjälpt emot för att sen plötsligt bara försvinna över en natt och bytas ut mot de tidigare nämnda upplevelser.

  • #5052

   Vet du tila, jag hade skrämmande syptomer likt dina och det var MS. Nu ska jag inte peka finger men du har med stor sannolikhet MS.

  • #5053

   Har du gjort MR röntgen?

   • #5054

    Jag gjorde en under första period av domningar -12 men då visade det nog inget, iofs letade de efter hjärnblödning då, just nu väntar jag sen november -17 på att få göra en ny. Har träffat två läkare som säger att de inte vågar säga helt men att de tycker att allt sammantaget låter som ms, neurologen jag träffade i november trodde däremot inte alls att det var ms och skrattade i princip bort det och sa extrem migrän så jag kände mig rätt förlöjligad, migrän som jag har och har haft sen jag kom i puberteten (hormonell) men allt det här andra kommer ju efter huvudvärk som sitter på fel ställe om jag jämför med min migrän som jag haft runt ägglossning och under mens sen jag var 12 år.

    Hade du som mig symptom som är så pass ”lätta” att du ännu kunde fungera så du inte behövde akut vård (som jag läst att många berättelser från de som fått diagnosen snabbt haft)?

  • #5055

   Asså jag hade ont i ögat, åkte till sjukhuset gjorde mr röntgen visade direkt att det var ms. Neurologerna tog mig på fullaste allvar eftersom ont i ögat är en symptom för ms via synervsinflammation.

   • #5056

    Ont i ögat och har jag haft två gånger, -14 och nu senast augusti -17, skaffade glasögon nu i januari för höger öga hade sån dimmsyn trots att smärtan släppt sen länge.

  • #5057

   Åh herregud mitt hjärta gör ont för din skull! Jag är inte läkare men jag tror verkligen att du har MS. Du behöver ju hjälp omedelbart! Förstår inte varför du inte får det?

   • #5058

    Jag är tämligen välfungerande och bra på att försöka att inte ”vara till besvär” så jag tror det är därför, kroppsdelar domnar/pirrar men jag mår rätt bra ändå, lite ben som viker sig i perioder men jag har inga större problem att gå, ont i ögat har jag bara haft två gånger, trött i perioder, yrsel i omgångar trots ok tryck och bra järnvärde, en del ångest men det är nog mest för att jag inte vet vad det är, livrädd för hjärntumör.
    Det blir dock fler och fler gånger och nya saker som tillkommer, har jag ms verkar det inte som om min kropp än så länge försämras utan efter varje period (1 vecka och den längsta 1,5 månad) återgår jag till hur jag var innan, bortsett från synen nu efter senaste ont i ögat perioden.

  • #5063

   Hej!
   Jag fick alldeles nyss min diagnos och till skillnad från dig så gick det ganska fort. Jag beklagar verkligen att du har fått vänta. Jag söka hjälp för att båda mina fötter är bortdomnade och min husläkare skickade mig på en magnetröntgen för att utesluta ms. Det visade sig vara ms och jag är mycket tacksam för att jag fick undersökas med en gång.
   Jag hade liksom du tankar om ms som en sjukdom som orsakar stora funktionsnedsättningar snabbt och min första tanke var att jag skulle vara tvungen att flytta från in lägenhet för att den inte har hiss. Så är det ju inte riktigt längre utan det finns mycket hjälp att få och bra medicineringar. Jag går hos en kurator som är kopplad till neurologen, det har hjälpt mig mycket i processen kring att hantera ms och framförallt perioden när jag väntade på resultat. Finns det en sådan på sjukhuset du är kopplad till? Det brukar behövas en remiss men du kanske kan be läkarna som misstänker ms att de skriver en till dig?
   Lycak till och ta hand om dig!

   • #5065

    Jag har ingen aning om Visby har något speciellt ms team och har inte kollat upp det då neurologen jag träffade i november typ skrattade bort de tidigare läkarnas misstankar om ms, extrem migrän var vad han trodde, möjligen att jag nån gång haft en propp. Kan dock tycka det är märkligt om en propp skulle kunna ge symptom på båda sidor och allt från ansikte, ben & armar och inte konstant hela tiden.

  • #5076

   Grrr, jag ser rött när jag hör att din neurolog skrattade bort dina farhågor, speciellt med tanke på alla tydliga symtom du har!! Det är inte i ditt intresse att inte vilja vara till besvär! Se det som att du rent krasst är till mindre besvär om du blir diagnosticerad och får behandling snabbt innan du hinner få något permanent funktionshinder. Jag hade själv kunnat få diagnos mer än ett år tidigare om läkaren (en allmänläkare) inte skrattat och avfärdat mina domningar och pirr, kolsyrekänsla och kramper i benet som en nerv i kläm i ryggen. Jag fick synnervsinflammation sedan vilket ledde till utredning och snabb diagnos och idag har jag genomgått Lemtradabehandling och inflammationsaktiviteten är utslagen. Jag har haft tur att inte få några bestående problem mer än sämre balans och en svaghet i benet där det började. Men min MS var aktiv och därför valde neurologen den mest effektiva och tuffa behandlingen nästan genast istället för att vänta och prova med flera första linjens mediciner och riskera ett skov med permanenta skador som följd.
   Styrkekramar till dig!

   • #5078

    Tack 😊 Han gjorde ju en del funktiomstester (som hålla upp händer, peka på näsan, dra foten efter benet, slå med nånting och se om jag kände vibrationen etc) men just då när jag väl fick tid hos neurolog hade jag en helt problemfri period, ingen huvudvärk, inget ben som vek sig, ingen ”tandläkarbedövning” eller sockerdricka nånstans och jag klarade såklart allt.
    Än verkar det inte ha gett bestående skador mer än möjligen synen då om det beror på det men jag har sett hur min farmor stadigt vart sämre efter varje skov som barn så jag blir rätt nojig, är det inte ms utan en nerv eller nått så vill jag ju veta det med så jag kanske kan få slippa det här på nått vis.
    Det värsta är att inte veta så jag har ingenting att förklara alla mina konstiga symptom med.

   • #5079

    Kan kramper även hänga ihop med det här? Har haft två episoder där min vänsterarm kändes sjukt spänd, alldeles som om den var svullen, med muskelryckningar och en där högerbenet betedde sig likadant så jag trodde jag fått en propp (ligger i släkten)

  • #5080

   Jag har inte läst mycket om kramper i samband med MS men för mig var det så. Under en period på några månader gick det från domning i huden runt halva midjan till att domningen kröp ner i höger lår, pirr i en punkt inne i låret som sen utökades till kolsyra i hela låret så att jag inte kunde stödja på benet utan fick stå och hålla i mig tills det gick över. Sen krampade hela benet helt ur det blå och kramperna kom tätare och tätare så att jag var uppe i 3-4 ggr/dag när jag fick komma till läkare. Han skrev remiss till naprapat och efter ett antal behandlingar klingade symtomen av. Men efter att jag fått diagnos och gick på Betaferon fick jag exakt samma typ av kramp i halva ansiktet, trigeminusnerven, vilket triggades av tandborstning och att jag tuggade på höger sida. Det var alltså ett nytt skov som visade att Betaferonet inte funkade och ledde till Lemtradabehandling.

   • #5081

    Precis så hade jag i min vad och min arm under ett par dagar, försökte lyfta upp båda benen, är rätt stark normalt, men det högra orkade inte utan började skaka okontrollerat efter nån sekund, upprepade ett par gånger under ett par dagar för att se att det inte var en tillfällighet men det fortsatte, under den perioden vek sig benet ett par gånger per dag med, inte så jag föll ihop men det kändes tydligt att det förlorade styrka och knät liksom ”föll ihop”.
    Armen var inte lika tydligt utan där var det mest muskler som krampade och jag plötsligt hade noll styrka i handen, inte så lysande när mitt jobb är att mjölka kor😅

  • #5101

   Nu har jag fått tid 21 april. De är dock övertygade (exakt det ord de använde) att det är migrän jag har.

  • #10466

   Jag är under utredning för MS och har nästan exakta symtom som dig tila89.

   Jag undrar hur det gick för dig, fick du en MS-diagnos?

   Jag inväntar svar på min MR nu.

Visar 11 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.