UROLOGI

Visar 7 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #13789

   Hej gänget!
   Det var ett tag sedan jag var här inne. Uppskattar er alla för allt stöd och hjälp man har fått! Redan vid diagnos då paniken och oron var som värst men även nu och framåt.

   Så jag söker mig till er hjälp igen nu när självkänslan är på botten.
   Jag fick i våras en bestämd rekommendation av en läkare (ej neurolog) som jag då träffa för ett helt annat syfte. Han upptäckte att min urinblåsa var väldigt svullen (vilket jag varit medveten om men ej vågat söka vård för) och kom fram till att jag behöver sätta fast en kateter, där och då. För att jag annars skulle skada mina njurar och det kan man dö av mer eller mindre… Jag vägrade efter ett utdraget 2h läkarbesök. lång historia kort. Jag vart ju förkrossad och rädd. Men sedan, typ 2 veckor efter träffa jag ms sjuksköterska som sa -sk*t i han. -Men du behöver kolla upp detta. -Och nej du behöver inte katater men du skulle behöva ha hjälp med att lära dig tömma blåsan. Men du behöver inte bära på en kateter kopplad till en påse. Vilken första läkaren menade.

   Så nu trilla kallelsen till UROGYN ner i lådan. Och jag är jätte rädd. Är det vanligt att vi med ms bär på kateter? Kanske heter stomipåse? Det är en absolut mardröm för mig och det skulle vända upp o ner på livet.

   Finns det någon här som har gått igenom samma sak eller liknande?

   Gör cystoskopi undersökningen ont?
   Får man urinvägsinfektion efter det?
   Och har något fått tillbaka förmågan att tömma blåsan ordentligt själva igen?

   Tack så mycket för ert stöd och svar på alla funderingar!

   Hälsningar,
   Alexandra

  • #13790

   cam

   Hej Alexandra!

   Jag har den många år tillbaka fått ”tappa mig” med engångs urinkatetrar, och jag får botox u urinblåsan för att inte alltid känna mig kissnödig / inte kunna kissa själv/inte kunna kissa på mig….

   Coloplast har gröna små urinkatetrar som jag använder.

   Man tvättar händerna, torkar sig sen för man in det sterila urinröret för att kissa genom det.

   https://www.google.se/search?q=coloplast+urinkateter&client=safari&hl=sv-se&prmd=isnv&sxsrf=ALiCzsa4lK1vjEp1F0HknP-M6_4ohJmmtQ:1661268701890&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj_xeiWpN35AhXrXvEDHdTbB2EQ_AUoAXoECAEQAQ&biw=390&bih=659&dpr=3#imgrc=XUwf8_Lpn6ku_M&imgdii=w_QmwtN8s4SEzM

   • #13791

    Hej Cam,

    Gör detta ont?
    Och är tanken att man ska gör det hela livet?
    För jag antar att kroppen då tappar mer av den funktionen att kissa självmant som man hade/har?

  • #13792

   cam

   Nej det gör inte ont, jag ska få botox i urinblåsan om några dagar igen då gör det ont ett tag efteråt… annars vänjer sig ”slemhinnorna” / urinröret. Jag hoppas innerligt att forskningen leder till att alla hemska symptom kan lindras helt … 🙏🏼

   Förstod inte det sista du skrev? Man kan tömma hela blåsan med urinkatetrar / engångskatetrar

   • #13794

    Tack för dina svar. Och det hoppas jag med!!

    Ursäkta att jag skriver lite stökigt.
    Min sista fråga menar jag…

    Kommer jag kunna kissa själv utan att använda kateter? Om jag inte har kateter med mig på jobbet eller på resa till exempel?

    Ska man kissa med hjälp av kateter hela sitt liv när man har det här problemet?

  • #13793

   Jag har också problem med urintömning.
   Jag har gjort cystoskopi. Det gjorde inte ont alls. Så det behöver du inte oroa dig för.

   Jag har även tappat mig med engångskateter i perioder. Det fungerar faktiskt jättebra när man lärt sig det (inte särskilt svårt). I mitt fall kunde jag inte fortsätta tyvärr för jag fick återkommande långvariga/svårbehandlade urinvägsinfektioner. Hade gärna fortsatt tömma mig så jag tyckte att det var helt fantastiskt att äntligen få en helt tom blåsa. Jag har haft problem med urinvägsinfektioner redan innan jag började tappa mig så det behöver inte alls bli problem för någon annan. Man får vara noga med att tvätta sig innan och så. Nu efteråt fungerar tömningen som vanligt. Inget konstigt pga av att jag tappade mig. Dock gjorde jag inte det varje gång jag gick på toaletten utan kanske 3ggr per dag (morgon/middag/kväll). Även innan träning.

   På cystoskopin kom de fram till att jag har en lättretad blåsa som ger ifrån sig signaler att det är dags att kissa även om det inte är det. Dessutom har jag då problem med att urinen inte töms ordentligt. Jag har istället fått utskrivet Betmiga för mina problem och denna fungerar väldigt bra på mig. Jag har inga biverkningar och kan hålla urinen i blåsan mycket längre utan att bli panikkissnödig hela tiden.

   Skönt att du kommer få träffa experter på området nu! Det kommer gå utmärkt 🌼

   • #13796

    ÅH! 💛💛
    ditt svar ger mig mycket lugn. Tack!

    Jag längtat till att få känna hur det är med tömd blåsa. Nu är det jätte jobbigt. Med tajta kläder och när något kommer åt och sånt. Det är inte alls bra.

    Jag hoppas på bra besked vid undersökning. Men min blåsa har blivit väldigt töjd/förstorad. Hoppas den kan krympa tillbaka? 😕
    Går på toa ofta men tömmer lite.

    Det är också tröst för mig att höra att det finns andra metoder och inte enbart 1. Och att katetern inte gör ont. Jag brukar inte få urinvägsinfektion. 1 gång som liten bara.

    Tack igen!

  • #13795

   cam

   Jag tar också Betmiga för de problemen, får botox och tappar mig.

   Jag får tyvärr också urinvägsinfektioner , har en just nu. Men jag har inte blivit avrådd från att använda urinkatetrar.

   Skönt att höra att man inte är ensam med problemen..

   Kram!

  • #13797

   De har inte avrått mig från att använda kateter, mer jag själv som inte orkar med urinvägsinfektioner hela tiden. Får Rixathon också så är ju lite svårare att bekämpa infektionerna på egen hand. Har fått antibiotika i 100 dagar i två omgångar (1 tablett om dagen) just pga att det inte försvinner annars..

   Men tycker att Betmiga hjälper mig tillräckligt bra för att inte tappa mig för tillfället. Kanske att jag kommer behöva det sen igen och då får jag göra det. Tyckte som sagt att det fungerade jättebra!

  • #13798

   Hej!
   Jag vill tipsa om vår webbsändning om blåsa och tarm-symptom. Den kanske kan vara till hjälp i din situation: https://ungmedms.com/2021/04/stall-anonyma-fragor-om-blasa-tarm-symptom-till-var-expertpanel/

  • #13826

   Vill bara passa på att tillägga att även fast cytoskopin inte gör ont, då man använder en gel med samma typ av bedövningsmedel som vid tandlagningar, så kan det se lite skrämmande ut med undersökningsutrustningen. Typ metallrör som får en att tänka på äldre tider. Det är dock smärtfritt och kamerabilderna är jätteintressanta! Men det var något som var uppstressande och lite skrämmande för mig iaf.

Visar 7 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.