Vara offentlig eller dölja sin MS?

Visar 21 svarstrådar
  • Författare
    Inlägg
    • #2049

      Anonym

      Hej
      när jag fick min diagnos fick jag en chock och visste inte alls så mycket vad detta egentligen innebar. Från början 1996 hade jag endast en bortdomnad fläck i storlek som en snusdosa på magen. I övrigt var det mesta som vanligt.

      Jag läste allt om MS och insåg att det var en bred sjukdom från lindrig till väldigt allvarligt påverkande sjukdom.

      Skulle jag vara offentlig med min sjukdom eller skulle jag dölja det? Mot nära och kära berättade jag om min MS men hur skulle jag göra med kollegorna på jobbet? Jag valde att vara öppen om det även för dem. Skönt men var det vettigt?

      Hur tänker du om din MS eller hur har du gjort?

      Palle

    • #2050

      Jag har från första stund varit öppen med min MS och idag är jag väldigt glad för de.

      • #2529

        Hej jag har berättat för några få vänner men alla vet inte om det Kram

    • #2051

      Anonym

      Bra Clara
      känns det bra att vara offentlig om MS för dig så är det bra.

      Jag kan säga att jag skulle ha varit lite mer selektiv på jobbet. Men gjort är gjort

      Palle

    • #2052

      Anonym

      Tillägg om min MS idag

      – effekt höger hand men framförallt höger ben. Jag kan inte springa eller jogga pga detta vilket känns för en ex idrottare sv fotboll och ishockey. Orken är sämre men det har även påverkats av åldersökningen då jag har haft MS i snart 20 år

    • #2053

      Jag hade inte direkt något val då jag insjuknade med en synnervsinflammation som gjorde mig blind på höger öga i ca.3 månader. Gick då första året på gymnasiet och när jag äntligen skulle ut i arbetslivet så var även min gång och balans påverkad så då “syntes” ju sjukdommen.
      Nu kan jag inte gå ute utan stöd (tack och lov har jag små barn så barnvagnen hänger jämt med) och har en grav synnedsättning.
      Tyvärr är jag och kommer nog alltid vara arbetslös. Men jag är inte deppig för de, jag lägger den lilla energi jag har på mina barn.

    • #2054

      Jag har varit helt öppen med min sjukdom från början med undantag för på jobbet och nätet.

      På jobb har jag berättat om det har behövts eller till kollegor jag anförtrott mig till. Har haft som regel att aldrig ljuga för att täcka upp för min sjukdom. Jag vill inte att den skall vara ett medvetet eller omedvetet skäl till att jag t.ex. blir av med jobbet framför en kollega med samma meriter.

      På nätet skriver jag aldrig/delar något MS-relaterat då jag inte vill riskera att vem som helst som googlar mitt namn skall få reda på att jag har MS. Framförallt eventuella framtida arbetsgivare om jag söker jobb.

    • #2055

      Anonym

      Bra att du satt ett fokus på barnen Clara
      Lev livet för och med dem

      Palle

    • #2056

      Anonym

      Låter bra upplagt Qbert.

      Uppfattar att det krävs en tanke om detta för hur man önskar göra. Arbetsgivare är alla riskminimerande så en sjukdom som de inte vet nåt om avskräcker dem lätt (även om de inte sägs vara diskriminerande).

      Kan vara bra att hålla dessa tillsammans med sina närmaste …..

    • #2057

      Jag har valt att vara helt öppen med min ms. Jag pratar inte om det högt och brett men tar upp det när det kommer på tal eller behövs. Anledningen till min öppenhet är två. Dels att jag vill förändra människors förutfattade meningar om ms och dels för att bryta tabuet. Jag tycker inte att det är konstigare att jag pratar om min ms än att min kollega som har diabetes pratar om sin sjukdom. Men jag har också ett jobb som gör att jag inte riskerar att bli arbetslös eller att behöva slåss om jobb i någon hård konkurrens. Det gör ju det naturligtvis det lättare för mig att vara öppen även på jobbet.

    • #2063

      Jag väljer att inte dölja, men inte heller göra det offentligt. Sedan jag började gymnasium och hade MS har jag valt att behålla nyheten till mig själv utom till lärare och chefer. Min anledning är att det är inte deras problem. Om de inte behöver veta, varför berätta?

    • #2064

      Jag har från dag 1, i samråd med min fru, valt att hålla MS som en strikt familjeangelägenhet. En del vänner nära familjen har med tiden också fått veta om “hemligheten”, likaså vissa lärare på universitetet där jag tidigare studerade. Jag berättar aldrig om MS:en om inte omständigheterna kräver det. Jag är en ung man mitt i livet, därtill nyutexaminerad civilekonom. Om jag ska kunna försörja mina 3 barn framledes, är det till att hålla det hela som en strikt familjeangelägenhet. Om inte, så är jag fullständigt övertygad om att MS:en riskerar grusa framtida karriärmöjligheter. Att välja sina konflikter i en cynisk värld.

      Grusade karriärmöjligheter är ena sidan av konflikten. Den andra avser risken att bli stigmatiserad på arbetsplatsen; “där är han med MS”, “jo men, han gör det ju jävligt bra ändå”, “Ja, han har ju MS”, etc. Jag är inte min sjukdom. Det är jag som dikterar villkoren. Att manifestera kontroll över sitt liv och sin egna kropp tror jag är viktigt i alla lägen, i synnerhet om ett neurologiskt funktionshinder föreligger.

      Sedan hade jag säkert resonerat annorlunda om jag vore i en litet annan situation i livet. Vore jag i 50-års åldern med trygg anställning och ordnad ekonomi kanske jag inte hade varit lika angelägen om att hålla det hemligt.

      • #2463

        Tycker det låter klokt, lite så vi också har tänkt. Även om man inte skäms för sin sjukdom så finns risken för att andra (tex arbetsgivare) förutsätter att du är sjukare än du är och skapar förutfattade beslut. Har man inga problem att sköta de utsatta uppgifterna tycker inte jag att man är skyldig att berätta om det. Och på så sätt “outa” det i sin egen takt för vänner och kollegor när man kommit till en punkt då man vet att det inte påverkar deras syn på en eller arbetet man gör. 🙂

    • #2066

      Anonym

      Khalid och Jergenpuckel
      Bra att ni båda har valt att vara lite återhållsamma med hur offentliga ni är med MS:en

      Har själv investerat i flera privata utbildningar då jag ej kom in på universitetet:

      – IHM Marknadsekonomi
      – RMI-Berghs Mediestrategi
      – IHR Kommunikation Sthlm Universitet
      – ARU auktoriserad reklamutgivare
      – KAM Key account management
      – HI Hyper Island Digital Strategi

      Men endast Hyper Island genomfördes efter diagnosen av MS vilket tog ner lusten att fortbilda mig minskade regält med vetskapen om sjukdomen

      Jag hoppas kunna få ett halvtidsarbete som både kan skapa mening och ekonomi

      Hoppas att kunna få nytta av mina utbildningar i nån roll snart. Att söka jobb är tufft då arbetsförmedlingen inte ser en begränsning av min MS idag

      Palle

      • #2071

        Hej Palle!

        Ja, jag anar en viss risk för kognitiv dissonans om jag basunerar ut det faktum att jag har MS. Rätt eller fel, det får framtiden utvisa.

        Jag känner igen det där med minskad lust till fortbildning i och med besked av diagnos. Jag själv studerade första terminen till civilekonom på en handelshögskola när ena foten plötsligt började fladdra, och efter några månader följde en nedsatt talförmåga till följd av förslappad tungmuskulatur. Åkte på akuten med misstänkt stroke (pga. symptombild), fick samma kväll min diagnos och första medicinering. Alltsammans naturligtvis chockartat så det förslår.

        Utbildningen lyckades jag fixa utan större problem egentligen, det som istället jagade mig var en krypande ångest över att inte kunna skaffa ett jobb och försöka mina barn när tiden på universitetet var till ända. Självförtroendet växlade ju inte direkt upp efter det att diagnosen gjorde sitt intrång…. Detta gjorde att jag skaffade mer och mer jobb, och lyckades få en kvalificerad anställning under skoltiden – arbetade heltid sista 1,5 terminen = kraschläge för en MS diagnosticerad…. Men det gick ju det med, mycket huvudvärk och inte optimalt, men det gick. Jag känner mig lyckligt lottad som kan ge mina barn en trygghet på flera nivåer i deras liv, samtidigt som jag själv smyger runt som MS-incognito. Sedan är det ju naturligtvis så att man hela tiden måste bygga upp ett mentalt kapital för vad som kan finnas runt hörnet…. Men i mitt läge så handlar mycket om att smida medan järnet är varmt och bygga tryggheten så gott det går medan möjligheterna fortfarande är goda.

        Jag hoppas att du kan greja ett jobb som fungerar och som du trivs med snart. Sthlm är ju rätt ställe att bo på ur den aspekten, stor valfrihet. Vi kommer förmodligen att göra entré till Sthlm inom 1år, mycket på grund av just valfriheten och möjligheten att bygga en långsiktig ekonomiskt trygghet för familjen.

        Jergen

    • #2072

      Anonym

      Tack för ett välskrivet svar Jergen
      Nä jag förstår dig precis och du gör rätt att smida när järnet är varmt för att kunna värna om familjens bästa.

      Jag sitter i en fantastisk sekelskiftesvåning i G:a Råsunda där jag och exet samt vår dotter bodde i 15 år innan det splittades. Att då inte ha ett avlönat jobb gör att trots att allt känns bra hemma stressar man över att kanske inte klarar av att betala om inte jobbet infinner sig snart.

      Men det är lite så att mediebranschen går igenom en stark förändring just nu till en mer digital sådan. Kunskaper i gammelmedia värderas lätt även om hela mediemixen handlar om att förstå hur och vilka medietyper som tillsammans skapar den bästa effekten. Men marknaden är folk med flockbeteende så ropa de tunga DIGITALT så följer hela marknaden efter då det på marknaden finns nära enbart riskminimerande beslutsfattare.

      Jag hoppas kunna finna en företagare som kan se nyttan i mig och mitt bagage.

      Behöver tänka positivt och få chansen att skapa kundnytta för ett företag

      Trevlig helg

      Palle

    • #2468

      Jag fick synnervsinflammation och det märktes ju på jobbet att jag inte såg på höger sida osv, sen blev jag sjukskriven en vecka och efter att jag fått diagnosen skickade jag ett mail till alla för att slippa berätta om och om igen. Ingen behandlade mig annorlunda för det.
      Men efter att jag blev arbetslös (jobbet lades ner så det hade inte samband med min MS) har jag fått inta en lite annan inställning. Åt arbetsförmedlingen har jag fått berätta eftersom jag inte kan ta emot precis vilken sorts jobb (stående) som helst men i övrigt har jag tänkt att det rätta läget att berätta för en arbetsgivare nog är vid slutet av prövotiden när hen fått se vad jag går för.

      Just i nuläget kan jag inte komma undan att berätta direkt eftersom den andra behandlingsomgången med Lemtrada väntar i januari och det känns ojuste att inte berätta för en möjlig arbetsgivare att jag kommer att vara sjukskriven då eftersom jag redan vet om det. Det kan omöjligt ge ett gott intryck av ens karaktär. Men efter denna behandling så ser jag inget krav på att berätta i ett tidigt skede. Har jag tur så kommer jag själv inte märka något av sjukdomen på flera år med undantag för blod-urinprov varje månad.

    • #7058

      😭😭😭😫😫😫😞😞😞 det går inte att alla vet om det….
      Min kurator sade att jag behöver inte säga till min chef och andra men jag vet inte vad jag ska göra med min trötthet. Dåligt mine och …… bara de skratar på mig utan vet varför

    • #7061

      hej
      när jag fick min diagnos 2016 så var det väldigt svårt att smälta in det, det tog någon vecka innan jag berättade till min fru och min familj,än idag har jag inte kunnat berätta till min barn som är nästan 9 år av den anledning ville inte oroa henna onödigt,men jag kommer berätta till henne om en vecka eftersom jag kommer genomgå HSCT behandlingen. jag berättade till min arbetsgivare direkt eftersom jag kom väldigt bra överens med dåvarande chef, men idag jag ångrar detta eftersom min arbetsgivare ser på mig annorlunda och tagit ifrån mig möjligheter för karriär utveckling.
      det är viktigt avgöra som person berätta om sin sjukdom till vem och vilka.
      detta är en lömsk sjukdom som många känner inte riktigt vad Ms innebär för individen och värst ibland den är osynligt och det gör inte saken lättare för oss:(
      mina MS kompisar kämpa vidare

    • #7064

      Jag valde att vara helt öppen från första början med alla jag känner och har nära.
      Mycket pga oro att något skulle hända stort igen och att då människorna runt i ikring skulle veta vad de skulle göra eller köra mig.
      Och även så jag slipper stöta på en ny eller två hela tiden som jag måste använda hela hjärnkapaciteten att förklara för då den undrar pga rykten eller djungeltrumma.

      Då jag håller vissa föredrag och kurser så brukar jag avslöja vad som är orsaken om jag fumligt tappar något eller vinglar/fumlar eller börjar sluddra lite så det inte går att undvika eller misstänka att kursledaren har något fel eller misstas för att vara full.

    • #7065

      Bara min mamma,pappa,syskon och make vet.ingen annan.och det tycker jag är rätt då min ms inte påverkar mig tack gode Gud,tycker inte man ska berätta i onödan speciellt inte jobbet då det kan visa sig vara stort misstag

    • #7070

      Min man vet, mina syskon och mina föräldrar vet inte. Haft ms idag i 2 år!

    • #7090

      Det här är något jag grubblat mycket över.

      När jag var under utredning pratade jag med min man, en vän och lite med en kollega jag står hyfsat nära.

      Till slut också med min chef då jag mådde mycket dåligt och det var en extremt intensiv period på jobbet (det var när diagnosen var i princip klar men inte 100% fastställd).

      Strax efter diagnos berättade jag även för mina föräldrar. Pappa hade varit med och hjälpt mig när jag var på akuten första gången så de visste ju att det var något.

      Jag ville helst inte berätta för så många. Dels för att jag inte ville bli behandlad annorlunda eller få sämre karriärmöjligheter. Men också för att jag tycker det är en jobbig grej att ta upp då jag hatar att stå i centrum och prata om mig själv. Av någon anledning inbillar jag mig att folks relationer antingen blir att jag är larvig och överdriver och att det inte är något att gnälla om, eller att de kommer se mig som dödssjuk och att jag inte klarar av något.

      Sen blev min fatigue värre och jag blev deltidssjukskriven och bestämde mig för att gå på rehab. Då kände jag att det var lika bra att berätta för alla på min avdelning på jobbet. Hade behövt hitta på en rad komplicerade lögner för att täcka upp för varför jag var borta och det kändes inte värt det.

      Jag har ett fast jobb där jag varit länge och schyssta, empatiska kollegor så egentligen inte så mycket att oroa mig för här och nu. Har full förståelse för att man hellre håller det hemligt om man inte har en fast anställning eller är i början av sin karriär.

    • #7140

      Har varit helt öppen från början med jobb, nära och kära.
      Har resonerat som @Tessan längre upp i tråden; dels känner jag inte att jag har något att skämmas för och sedan vill jag kunna bidra till en nyanserad bild av diagnosen men jag har också fast jobb och en fantastisk chef som låter mig fortsätta vara jag och inte tar ifrån mig något pga diagnosen.
      Är inte nödvändigtvis den som tar upp ämnet men jag vill att folk ska kunna känna att de kan ställa frågorna de behöver, det är ju inte bara en omställning för mig utan även för de runt omkring.

    • #7217

      jeanettel

      Klokt och du har fina människor kring dig hör jag!

Visar 21 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.