Vilken Ms-medicin kan funka vid försök att bli gravid?

Visar 5 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #9594

   Hej! Ni som kan så mycket. Vilken medicin kan man ta om man samtidigt vill försöka bli gravid? Jag vet att Corpaxone är okejad. Men min neurolog menar på att den ger för dåligt skydd. Någon med erfarenhet? Finns det någon annan medicin som kan funka? Jag går på mabthera nu. Men måste eventuellt byta. Då den inte har önskad effekt. Vi vill gärna ha fler barn. Men att vara helt utan medicin känns lite halvjobbigt. Hur ska man tänka? Hur har ni andra tänkt?

  • #9595

   Hej! Jag får mabthera och min läkare ger mig ok två månader efter infusion att börja försöka och börja med skydd en månad innan infusion 🙂 jag har varit extremt orolig och planerande pga detta och litegrann skjuter på barn men som min läkare sagt i mitt fall, händer det så händer det och mabthera ger (mig enligt min läkare) ett så långvarigt skydd att graviditeten inte tar skada men att behandling måste ske senast 10 veckor efter förlossning. Tråkigt om mabthera inte ger dig önskad effekt ❤️

   • #9598

    Tack för ditt svar. Det var lite det som var min plan också med Mabtheran. Men om jag måste byta så skiter det ju sig. Och det gör mig lite smått orolig.

  • #9596

   Asa

   Hej!
   Jag själv har tysabri och födde mitt barn ca en månad sen. Jag blir för dålig att ta paus från medicinen märkte vi förra graviditeten så jag gick på tysabri hela denna gravideteten och jag tycker det gick väldigt bra att använda den under hela graviditeten. Men jag vet inte om tysabri är likvärdig mabthera i styrkan.

   Hoppas mitt svar hjälpte något och lycka till!

   • #9599

    Tusen tack för ditt svar. Det var just något sådant jag behövde få höra. Jag trodde att tysabri var ett big nono när man skulle försöka bli gravid. Men nu har jag läst på lite och det verkar ju som att det kan funka ändå. Och uppenbarligen har det ju fungerat för dig. Nu kan jag pusta ut litegrann i alla fall. Och grattis till tillskottet.

  • #9597

   ZJ

   Hej!

   Jag går på Mavenclad. Man tar den 4 gånger allt som allt uppdelat på 2 år. Sen behöver man förhoppningsvis ingen medicin alls som de ser ut som nu. Iaf inte på flera år. Men såklart är de väl olika hur de funkar för alla

   • #9600

    Jaha. Intressant. Jag har aldrig hört talas om det. Tack för infon. Kan ju vara ett alternativ helt klart.

  • #9601

   Jeg fikk først interferoner, men så ble det byttet til Lemtrada. Skulle egentlig få tysabri, men det gikk ikke overens med det å bli gravid. Men Lemtrada var trygt 4 mnd ett r hver infusjon. Denne her er ganske interessant lesning ifht. Lemtrada og graviditet for den som er interessert 😊
   https://www.dagensmedisin.no/artikler/2019/09/13/oppfolgingsstudie-over-8-ar-pa-graviditet-og-alemtuzumab/

   • #9602

    Tack för svar. Så du fick alltså inte ta Tysabri, men Lamtrada var okej? Var detta innan du blev gravid eller vad du redan gravid?

  • #9603

   Jeg fikk Lemtrada via infusjon. Jeg fikk den over to år, jeg hadde mulighet til å bli gravid i mellom behandlingene, men valgte å ikke gjøre det fordi jeg syntes selv det ble stressende. Ville bare bli ferdig med behandling, for så å stå fritt til å bli gravid når jeg ønsket selv 😊 Lemtrada, var i følge Haukeland sykehus som er Norges fremste innen MS-behandling, den beste behandlingen de hadde for meg når jeg ønsket å bli gravid.

   Merk det at Rituximab var ingen alternativ, da dette blir brukt svært lite i norsk helsevesen. Jeg fikk beskjed at det Rituximab og stamcelletransplantasjon var siste utvei om ikke noen av de x-antall andre medisinene ikke fungerte.

Visar 5 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.