Svar om Högeffektiv behandling, Baklofen, Lesioner i halsryggrad, Pulsljud och Könsskillnader

Svar om Högeffektivare behandling, Baklofen, Lesioner i halsryggrad, Pulsljud och Könsskillnader

MS-neurologen Albert Hietala från Karolinska Sjukhuset i Stockholm svarar på dina frågor om MS. Detta är vi oerhört glada och tacksamma för!

Ställ en egen fråga

Högeffektiv behandling

“Hej!
Jag behandlas med Tecfidera sedan slutet av 2020 och det har fungerat bra, inga nya skov eller tecken på sjukdomsaktivitet på MR. Trots detta är jag orolig för att jag inte har den ”bästa” behandlingen för framtiden, för att bromsa sjukdomsförloppet. Jag undrar hur man tror att dagens behandlingar kommer att ha effekt på SPMS och svårare sjukdom? Och borde jag be om att få byta till en högeffektivare behandling för framtidens skull?”

Svar: Hej! Detta är en mycket svår fråga att besvara då ”facit” inte kommer att kunna utläsas förrän om 20-40 år! Vi ser att många patienter får mycket god effekt av första linjens behandling, tex de äldre injektionsformuleringarna men även av tablettbehandling. Man får en ”match-made-in-heaven” mellan patient och medicinering. Om man mår kliniskt bra, om MR kontrollerna är utmärkta då finns väldigt få argument för att byta terapi. En annan devis är: Man vet vad man har, men man vet inte vad man får…

Baklofen

“Hej, jag tar baklofen 80 mg om dagen mot spasticitet men det hjälper inte. Kan man prova andra läkemedel ?
Mvh”

Svar: Hej! Du bör ta upp frågan om att tex göra Baklofentest för att ev operera in en Baklofenpump som kan administrera Baklofen direkt in till ryggmärgen. Annars är det ett gissel att behandla bort spasticitet, man kan pröva olika antiepileptiska preparat. Nackdelen är att man blir väldigt trött. Man kan pröva lägga till Magnesium, tex Emgesan 250mg 1×3.

Lesioner i halsryggrad

“Hej
Om man har lesioner c4 c6 c7 leder det alltid till helförlamning eller kan man ha skador och klara sig.
Har inga symtom nu. Har läst att det alltid är allvarligt med läsioner i halsrygg.”

Svar: Hej! Man kan ha lesioner i halsryggrad med minimala symptom. En lesion är som en rest efter en immunologisk attack och det man ser är ett ärr. Ärret kan inom sig innehålla helt fungerande nervfibrer och då får man inga symptom. Däremot om skadan gick på djupet så kan nervcellen ha dukat under och då får man mycket allvarliga symptom, bla förlamningssymptom.

Pulsljud

“Hej Albert,
Jag kan höra min pulsljud klart och tydligt i högra örat sedan förra veckan! Det låter som hjärtslag. De kommer och går. Undrar om det kan vara Ms relaterad? Jag fick min sista Mabthera behandling för ett år sedan.
Tack på förhand”

Svar: Hej! Ingen aning. Tror inte det. Aldrig stött på det.

Könsskillnader

“Hej! En neurolog sa till mig att det är mindre gynnsamt att vara man och ha ms, än att vara kvinna? Har det med progons att göra eller vad handlar det om?? Stämmer det, och varför i såna fall??
Tacksam för svar!”

Svar: Hej! Det finns många historiska studier, innan det fanns behandlingar. Göteborgsstudien är en av världens mest kända longitudinella studier som följt patienter från 50-talet fram till dess död. Då ser man att det var gynnsamt att, vid insjuknandet vara kvinna med sensoriska skov. Det var ogynnsamt att vara man med motoriska debutsymptom.
Nu är det allra viktigaste att snabbt hitta patienter så fort de får sitt första skov och initiera behandling. Då verkar våra historiska data vara helt föråldrade. Svaret är att vi i dagsläget inte vet.

Lämna ett svar