Svar om MS-vaccin, Skovkännetecken, Sänkt immunförsvar av Tysabri och Endometrios

Svar om MS-vaccin, Skovkännetecken, Sänkt immunförsvar av Tysabri och Endometrios

MS-neurologen Albert Hietala från Karolinska Sjukhuset i Stockholm svarar på dina frågor om MS. Detta är vi oerhört glada och tacksamma för!

Ställ en egen fråga

MS-vaccin

“Hej
Jag undrar vad din tanke omkring den här artikeln?
Ska vi förvänta oss ett vaccin som behandling?”

Svar: Hej! Personligen tror jag att detta är en väg att pröva för väldigt många autoimmuna sjukdomar. Vi vet att i princip alla (99-100%) MS patienter har haft EBV infektion. Nu har ju förvisso 90-95% av alla vuxna haft EBV – dvs haft körtelfeber (roligare namn är Kissing Disease). Men, i kombination med specifika gener (HLA) så verkar EBV kunna trissa igång ett autoimmunt svar så att tex MS uppstår. Det pågår mycket forskning, även här i Sverige, de närmaste åren blir spännande!

Skovkännetecken

“Hej!
Jag har haft MS i ca 6 år. Är 22 år gammal. I förrgår började jag känna hur min högra kind domnade lite(inte säker på att det var en domning eftersom jag inte vet hur det känns riktigt men tappade inte känseln. (aldrig haft något skov). Jag blev iallafall väldigt nojig och åkte till akuten dagen därpå. Förklarade vad jag varit med om och berättade att jag för några veckor sen kände att min näsa somnade också(bara precis ovanför toppen).
Ingen av dessa symptom har hållit i sig så länge men det är svårt att avgöra vad som är inbillning och verklighet nu. Jag känner nu i skrivande stund hur mina båda kinder spänner, precis nedanför kindbenen. Och igår kände jag ”ryckningar” i underläppen, men inte så länge.

Så till min fråga. Hur är ett skov? Brukar det komma och gå eller sitter det oftast i konstant? Och kan man isåfall känna symptom på flera ställen i ansiktet under ett skov?

(Läkaren trodde inte att jag hade skov men att det var svårt att säga. Jag ska göra MR röntgen snart)

Tack på förhand!”

Svar: Hej! Ett skov ska hålla i sig 24h, ett minimalt sensoriskt bortfall som du beskriver låter extremt godartat och jag tror inte det är ett MS skov. Jag brukar informera mina pat att definitivt söka om motoriken är påverkad (rörelser i hand, arm, ben, ansikte). Sensoriska skov kan man ta det lite lugnt med eftersom de är inte farliga. Man ska precis som du blivit erbjuden göra en tidigarelagd MR kontroll för säkerhets skull.

Sänkt immunförsvar av Tysabri

“Hej,

Får man ett sänkt immunförsvar av Tysabri? Räknas det som immundämpande till skillnad från Mabthera? Hur stor är risken att få ett skov när man behandlas med Tysabri och samtidigt genomgår en covid infektion? Ska man vara extra försiktig när man får behandlingen till skillnad från allmänheten?

Tacksam för ditt svar!”

Svar: Hej! Tysabri (nataluzimab) är så finurlig så att det påverkar inte det systemiska immunsystemet alls! Dvs, Tysabri ”lurar” immunsystemet att inte invadera centrala nervsystemet. Således har du ett bra immunskydd överallt utom i hjärnan! Det är därför man är så rädd för att virusar (särskilt JC-virus) ska ta sig in i centrala nervsystemet, det är då man får den fruktade sjukdomen PML. Därav våra regelbundna screeningar för JC-virus hos patienter som står på Tysabri.

Endometrios

“Hej har läst att det finns en chans med samsjuklighet mellan ms och endometrios , hur funkar det ? Mvh”

Svar: Hej! Det är sällan jag inte har ett svar att ge, men nej, jag har ingen aning varför man sett en viss samsjuklighet där patienter med endometrios har en mkt lätt ökad risk att även få MS.

Beskuret foto av Mufid Majnun från Unsplash

Lämna ett svar