Blodstamcellstransplantation

 • Författare
  Inlägg
 • #6596

  Hej!
  Jag undrar om det är någon här som gått igenom behandlingen som rubriken lyder, blodstamcellstransplantation som kan dela med sig lite?

 • #6597

  Sök på Stamcell, så hittar du flera bra historier.

 • #6598
 • #6599

  Tack så mycket för länken! Jag är ny här och har inte riktigt hunnit kolla igenom denna hemsida..

 • #6653

  hej Nala

  ska du genomgå behandlingen ?
  om ja vart ?
  vilka problem du har med din Ms samt hur länge du har haft det.
  mvh

  • #6654

   Hej!
   Jag ska genomgå den i Uppsala och jag har haft diagnos sen oktober men haft besvär sedan augusti/september.. dock har symptomen inte varit så jobbiga som de är nu. Jag mår illa, är trött som bara den, synen är rubbad så jag ser dubbelt, dålig balans, domningar i händer och huvud, konstig känsla i munnen som jag ej kan beskriva, dåligt minne.

   Detta är det jag kommer på nu som märks av för mig..

 • #6670

  hej Nala
  det är aldrig kul med sjukdom inte alls när man för MS diagnosen.
  jag vet inte hur gammal är du, men vad jag kan förstå att du har fått din diagnos nyligen
  jag är jätteglad att du har fått denna möjlighet direkt.
  har du fått tid hos hematologen? vet du när det är tänkt göra behandlingen?
  jag fick min diagnos för 2,5 ¨år sen och under tiden har fått en del funktionsnedsättningar
  efter påtryckning mot läkaren skickades jag till slut till KS som efter ett viss undersökning beslutade denna behandling men dessvärre har avstannat hos hematologen som är första steget innan behandlingen

  • #6672

   I slutet av denna månad ska allt börja är det tänkt.. ska på möte på onsdag för att få all information och kort efyer det ska jag som sagt påbörja allt.
   Jag är bara 25 så har ju i princip hela livet kvar att leva med denna hemska sjukdom..

   Usch vad tråkigt att höra att allt stannar av lite när det äntligen ska dra igång! Och att du hunni få nedsättningar.. får man fråga vilka nedsättningar du hunnit utveckla?
   Tråkigt nog så har jag rätt dålig känsla om andra sjukhus än just akademiska. Har du inte möjlighet att byta dit och prata med överläkaren där? Han är supertrevlig och känns seriös!

  • #7278

   Hej Nala,
   Hade varit jätteintressant att höra hur det går för dig 🙂

 • #6690

  hej Nala

  ibland man känner sig maktlös, efter flera omgångar fick jag kontakt med koordinator i Huddinge, det visade sig att det finns inget planerat, jag fick förklara min situation för henne o få henne förstå allvaret. det gav resultat efter min påtryckning och fick en tid den 13dec. problemet med detta är jag kommer inte få behandlingen fören mitten av Jan eller början av feb.
  fast jag har försökt få läkaren förstå min station sen augusti.

  mina problem idag
  suddig syn höger öga,dubbelseende med vänstra
  balans problem
  funktionsnedsättning vänster hand och lite höger hand som blir bara värre
  funktionsnedsättning vänster ben.
  kalt o värmt känsla i bägge benen
  spasmer o överkänslighet i benen
  Fatig ( trötthet)
  problem med blåsan
  lätt stressad
  ibland har svårt med tal och munnen vid mat intag

  dessa har gått så snabbt bara på 2,5 år från en hel frisk maniska o jag är bara 41 nu,med familj o barn som gör saken svårare att acceptera

  hur gick det med din tid i onsdag kan du berätta om det för mig lite gran.
  vi för hålla kontakten under dessa tider som en extra stödd o information utbyte.

  sköt om dig

  • #6694

   Verkligen hemskt att veta att du haft det så jobbigt med att få den hjälp du behöver! Nu är det ju typiskt att det blir så utdraget för vi snabbt hinner in i allt med julen..

   Oj allt detta på så kort tid då förstår jag verkligen vilken tur jag haft som får hjälp så fort! Jag har ju själv en son som snart blir 1 och jag har extra svårt att acceptera detta eftersom mitt liv i princip börjat med familj..

   Mitt möte gick bra. Det var mest bara att gå igenom behandlingen på blodmottagningen och planera in datum. Jag påbörjar behandlingen nästa fredag istället för denna. Behöver frysa lite fler ägg innan för att vara på säkra sidan, hoppas dock jag kommer fungera som jag ska och kan utan läkarhjälp ge min son ett syskon.

   Absolut tycker jag vi ska det! Ska ge så mycket information kroppen kommer tillåta mig sen. Kommer säkert må riktigt dåligt..

 • #6725

  önskar dig Nala lycka till med behandlingen ,hoppas det ska ge dig ett bra resultat.
  vad jag har läst o hört det är en tuff behandling men det är värt ett försök .
  håll modet högt för din egen bästa och din familj.
  vi hörs som sagt om man har något ork i kroppen o hjärnan.
  mvh

 • #7260

  Fungerar operationen bara vid RRMS?

  • #7279

   Det får du nästan fråga din läkare för jag har ingen aning om denna behandling är effektiv på annan form av ms eller om det erbjuds..

 • #7281

  Hej Nala
  Hoppas allt väl med dig , vi pratads för två månad sen , jag undrar om du har utfört din behandling ?
  Jag kämpar fortfarande mot en seg o utdragen system 🙁

  • #7283

   Heej!
   Ja juste, tiden har flugit iväg trots att det gått väldigt segt haha. Jag kom hem från behandlingen för snart en vecka sen efter att ha varit inlagd i tre veckor. Vad surt att du fortfarande kämpar 😕 Hur mår du annars?

 • #7318

  hej
  vad jag är glad för din skull att allt har gått bra och i tid, jag kan inte påstå att jag mår bra ,jag har utvecklat funktionsnedsättning i min vänstra hand och början på högra hand 🙁
  jag har jagat och jagat för varje steg i flera månader , de har utsatt mig för väldigt dåligt negativ stress under långt tid och fått mig må dåligt , jag har hamnat på deras skit list efter mina samtal tills idag jag fick en datum den 18/02 alltså om ca 3v, fortfarande lång väntan, ca 4 månader efter remicen.
  glad för det men väldigt förbannad o arg att de har skitit i mig total och fått mig utveckla ännu mer problem i kroppen som i värsta fall kommer inte denna behandling nåt betydelse längre för mig 🙁

  var det tuff behandling, hur mår du idag , berätta om du orkar och vill dela med dig med mig
  tack

  mvh

  • #7325

   Men usch det var inte alls kul att det har varit så pass illa 😳 att de låter det gå så lång tid när de förmodligen är väl medvetna om att det är bäst att påbörja så fort man kan.. om du fått jaga och jaga utan respons så borde det väl gå att överklaga eller liknande?

   Jag mår relativt bra nu efter men det är jobbigt då jag kommer vara infektionskänslig flera månader och måste undvika folkmassor osv. Jag hade räknat med att det skulle vara ännu tuffare med behandlingen.. det tuffaste var att vara hemifrån och borta från min familj (min son fick svinkoppor mitt i allt så han och sambon skulle undvika besök innan han blev frisk). Det var däremot jobbigt för under en tid klarade jag knappt av att äta och drack väldigt dåligt. Hade ingen aptit och ville mest bara sova. Hade även hemska mardrömmar någon vecka så hade svårt att sova samt att jag var så kissnödig efter all dropp. Sköra slemhinnor var också rätt jobbigt. Illamående till och från men det fick jag läkemedel mot. Det är detta jag kommer att tänka på nu spontant som jag upplevde som jobbigast.

  • #7435

   Jag tänkte höra hur har det gått för dig @kami läste att du haft tid 18/2 ang stamcellstransplation vill du dela med dig?

 • #7542

  hej
  Nala nu kom jag hem , undrar hur du har hanterat hemma och ute med att träffa folk och mat och allt annat som ska tänkas efter behandlingen

  Mire jag kom hem igår ,om du undrar om behandlingen hjälpt sjukdomen det är väldigt tidigt ,om du har andra frågor jag ska försöka svara dig när jag kan

  mvh

  • #7543

   Hej!
   Hoppas allt har gått bra! Kändes det tufft eller var det hanterbart? Jag har levt som vanligt i princip men varit noggrannare med hygien, undvika folkmassor och centrum, undvikit djur, har utgått mycket från pappret jag fick med mig hem från utskrivningen. Utomhus har det inte varit någon fara men har ändå undvikit att gå nära folk som hostar. Folk har jag träffat så länge ingen visat tecken på sjukdom. Gällande maten har jag varit noga med att den är genom arm och ätit när den varit nytillagad.

 • #7546

  hej
  jag mår relativ bra ,kom hem i tisdags efter ca 4 veckor, behandlingen gick inte så bra i början där efter första cytostatika de såg konstigheter på min hjärta som gjorde att de fick avbryta behandlingen, i två dagar väntan vad som händer utsättes jag för mycket stress där kanske jag var tvungen vilja mellan fortsatt behandling med risk av hjärtstopp eller stora problem med hjärta eller avstå behandlingen ..
  men som tur var en bi effekt av behandlingen, det var en tuff behandling men nu är det över och jag ser möjligheter .
  tack för din svar o vi får hålla kontakten för att se hur det har påverkat vår MS
  mvh

 • #7571

  Om man har utvecklat funktionsnedsättning kommer den gå tillbaka efter operationen?
  @kami Uppdatera gärna när du ser förändringar och hur du mår. Så bra att du kämpat och fått den chansen hoppas att den hjälper!

  @nala hur mår du idag? Ser du några förändringar efter operationen?

  • #7573

   Jag mår bra idag. Jag har nästan glömt att jag har ms.. Det enda jag känner av lite är ena handen, det känns som att den somnat och man skakat liv i den men det är inte alls så det påverkar mig som förut. Jag hoppas det ser bra ut på nästa MR röntgen också.

  • #7574

   Så roligt att höra hoppas verkligen att MR ser bra ut, måste man uppfylla några krav för att genomgå stamcellstransplantation?

  • #7575

   Jag tror det finns vissa kriterier men vet ej vilka.. Vilken form av ms man har kan spela roll om jag ej minns fel.

 • #7577

  hej
  Mire : när fick du din diagnos och viken typ av Ms de har diagnostiserat.
  vilken typ av funktion nedsättningar har du utvecklat, gick det snabb eller tog långt tid med dina funktionsnedsättning
  vilken behandling har du idag

  Nala: undrar om nån i familjen varit förkyld,feber eller sånt som kan smitta , hur har du hanterat den?

  MVH

  • #7578

   Om min sambo känner att något kan vara på gång säger han till och blir han och/eller sonen sjuk särar vi på oss och sover på olika platser. Såvida inte någon närstående jag kan sova hos är sjuk. Vi har inte behövt göra så än tack och lov.

   På tal om det så för 2-3 veckor sen vaknade jag upp och hade halsont så fick såklart panik och tog tempen men ingen feber. Ringde in på det nummer jag fick dit jag skulle ringa om något händer och de sa att kroppen kan klara det själv men att jag skulle ringa in igen om jag fick feber. Tack och lov så kom ingen feber men du kanske kan ana vilken panik jag hade..

  • #7587

   @kami Min diagnos fick augusti 2018, men har haft MS ca 14 månader enligt mig. Har fått Mabthera som behandling, vilken typ av MS har jag inte fått nån information om. Har problem med ett ben, den är svag och det känns jobbigt och gör ont att gå, har dålig balans och är trött. Tänker om jag hade kunnat få göra stamcellstransplation ..

  • #7590

   @mire Hittade detta på Neuros hemsida (fanns även liknande artiklar hos lakemedelsvarlden.se och neurologiisverige.se) om vilka som fått chansen än så länge: ”Målgruppen för behandlingen har hittills varit patienter med aggressiv ms, som prövat mer kraftfull bromsmedicin utan tillfredställande resultat. Enligt Burman har de flesta varit yngre personer, som inte haft sjukdomen så länge, men som har ett ogynnsamt förlopp med sjukdomsaktivitet trots bromsbehandling. De nya forskningsrönen stöder nu en mer spridd användning, där även patienter som inte svara bra på vanlig bromsbehandling kan komma ifråga för blodstamcellstransplantation.”

   Hela artikeln här: https://neuro.se/artiklar/diagnos/effektiv-behandling-med-blodstamcellstransplantation-mot-ms/

 • #7583

  hej
  Nala: tack för svart , jag kom på en annan fråga 😉
  jag undrar om ni sökte närståendepennig hos försäkringskassa ? om ja hur långt tid tog det för svar och hur länge godkändes
  tacksam för svaret
  mvh

  • #7584

   Hoppas mina svar inte blir för virriga 😅

   Angående närståendepenning så sökte vi inte, hade inte ens hört talas om det tidigare.. Enligt vad jag läste så är/var jag inte så sjuk, jag kan/har kunnat ta hand om mig själv.

 • #7598

  hej
  Nala: tack för att du svarar mina frågor 🙂

  jag har en fråga angående blodprover.

  när man skulle bli hemskickad var det viktigt att några värde var stabila eller ökade i 2dagar.

  den 12e den dag jag fick åka hem hade
  B–Leukocyter 1,4 x10(9)/L
  B–Neutrofila granulocyter 0,5 x10(9)/L

  det som jag undrar hur snabbt har du kommit inom referensintervallen
  den 18e efter bara 6dagar
  B–Leukocyter 4.8 10(9)/L referens 3,5-8,8
  B–Neutrofila granulocyter 3.0 10(9)/L referens 1,6-5,9

  jag vet inte om detta är onormalt eller inte, hur var det för dig

  Mvh

  • #7599

   Oj det minns jag inte.. Jag fattade inte så mycket med allt det utan lyssnade mest bara efter det jag ville höra och det var att det ser bra ut och de är nöjda. Minns att jag bara behövde ta 2 blodprov när jag kommit hem sen såg det bra ut..
   På måndag ska jag lämna blod igen inför mitt återbesök som är 12 april 😊

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.