D vitamin?

Visar 9 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #10609

   Godkväll på er!

   1. Tänkte fråga vad ni alla med ms diagnos tar för D-vitamin tillskott? Per vecka eller per dag. Som jag förstått behöver individer med MS en högre dos. Men blir det inte en dos över det dagliga intaget? Tänker på att det kan bli påverkan på njurarna pga att det kan leda till höga kalcium halter i blodet). Jag själv har inte haft diagnosen så länge (några månader) men har koll på sjukdomen då jag studerat det i utbildningen (är nyexad ssk).

   2. Någon sjuksköterska/läkare med MS diagnos här?

  • #10610

   Kan tillägga att jag menade hur många mikrogram per vecka eller per dag samt vad det är för styrka på tillskottet!

  • #10611

   Får 800 iu utskrivet av neurologen, 1 tablett/ dag, sen typ 6-7 år tillbaks.

   Lämnar blodprov för å kolla statusen, är den ok så kan hon, neurologen, sänka styrkan till 400 under sommarmånaderna.

   Har alltid legat lågt i värde.

   Sen beror det ju på andra saker också, som kost och hur mkt man vistas ute, i solen.

   Men ta å gör det vanliga: Googla runt på MS-sidor och fråga din ssk eller neurolog.

   Är själv USK.

   Take care!

  • #10612

   Hej @saracarlsson!

   Det här är ett ämne som jag har nördat in mig på mycket 😀

   Jag och @imni jobbar på en uppdaterad version av livsttilsråds-inlägget som du hittar här: https://ungmedms.com/2018/08/livsstilsrad-for-dig-med-ms/

   I den kommande versionen skriver vi såhär:
   “Kopplingen mellan MS och D-vitaminnivåer har det forskats en hel del kring, och det har kommit en rad studier, [63-72]. Man har sett att högre D-vitaminnivåer korrelerar mot lägre skovfrekvens, [64,70], och en översiktsstudie från 2017 rekommenderar en daglig D-vitamindos på 2000-4000IU, vilket motsvarar 50-100 µg per dag, [64].

   Det bör nämnas att nätapotekens D-vitamintillskott kan ha oerhört felaktig dosering https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2016/kontrollprojekt-2016–vitamin-d-i-kosttillskott-rapport-nr-21-2016.pdf. Så be om recept från din neurolog eller köp kvalitetskontrollerade produkter från ett fysiskt apotek. Då de ofta inte har högre doseringar än RDI så får man, i så fall, ta flera tabletter i stället. Tänk också på att en högre dosering nödvändigtvis inte är bättre.”

   Jag har också skrivit om D-vitaminsituationen här:
   https://www.spetspatienterna.se/las-inte-for-mycket-pa-internet-ms-och-d-vitamin/

   D-vitamintillskott var en s.k. “Hot topic”-diskussion på forskningskonferensen ECTRIMS för ett år sedan (över 9000 deltagare från hela världen). Där landade de, i en paneldebatt, att 3000 IE borde kunna vara bra för de flesta. Det är tillräckligt mycket för att kunna ge en effekt men inte en så stor mängd att det kan göra någon skada.

  • #10614

   Jag har fått utskrivet 2000iu dagligen då man såg att att jag hade “utmärkande underskott”. Har dock bara gått på den dosen i ett halvår nu, men tänker att jag fortsätter med den så länge prover visar att det inte blir för mycket.

  • #10615

   Enligt min ms mottagning hade jag inget underskott på d-vitamin när jag fick diagnosen 2018 men jag valde att ändå börja med tillskott efter att jag googlat mycket!:) såg även en intervju med en läkare/forskare(?) som medverkade i Malou efter 10 som pratade om att vi behöver mer d-vitamin än vad som rekommenderas. Jag köper på apotea: Puori D3, innehåller 2500 IE (62,5 µg, 1250% DRI*) D3-vitamin per kapsel.

  • #10616

   Hej igen, upptäckte att länken till Livsmedelsverkets analys av D-vitaminkosttillskott inte funkade. Den är uppdaterad och skall vara: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2016/kontrollprojekt-2016–vitamin-d-i-kosttillskott-rapport-nr-21-2016.pdf

   Det jag tycker är anmärkningsvärt var hur mycket det, i vissa fall, skilde mot vad som står på förpackningen. Ett av dom innehöll tex 2,9 ug när det stod 50 ug på förpackningen. Dvs 17 gånger mindre! En annan innehöll 90% för mycket vilket i det fallet blev en skadligt hög dos.

  • #10618

   Kul att ni delar med er och väldigt intressant ämne!

   Jag har bra d vitamin värden och började med multivitaminer i somras (inte för att jag har dåliga värden) men som ett komplement. Även väldigt noga med att jag får i mig vitaminer och mineraler via kosten också.

   Ändå ansåg läkaren att jag skulle ta mer d vitamin tillskott, då hen ville ytterligare höja mina d vitamin halter.

   Vad anser du om det @Qbert? Hur vet man att kosttillskottet är kvalitetskontrollerade? Borde väl vara om en erfaren neurolog skrivit ut det via recept?

   Tack för länkarna! Ska försöka läsa när jag får mer tid

   • #10619

    Om du har det på recept så är det garanterat kvalitetskontrollerat. Vad jag förstått så måste allt som säljs i ett fysiskt apotek vara det. Men inte i kosttillskottsaffärer eller via nätapotek.

    Däremot kan man hitta samma produkter som finns på apoteken via nätapoteken. Tyvärr får de fysiska apoteken inte sälja D-vitamin med högre nivåer än RDI receptfritt. Så det blir lite besvärligt och dyrt om neurologen inte vill skriva ut det på recept.

  • #10621

   Kom på en sak till… jag har fått instruktioner att ta D-vitamin även på sommarhalvåret. Jag känner också till att man ger D-vitamin till MS-patienter utan att först mäta och se om de ligger för lågt eller inte.

   Tydligen är “normala” D-vitamin nivåer väldigt kontroversiella, så jag vet inte om det är därför. Eller om man har sett en gynsam effekt även hos patienter som inte har tydlig D-vitaminbrist.

  • #11150

   Jeg fikk beskjed av min nevrolog at jeg skulle ligge på over 100 nmol/l. Mens en frisk,uten ms burde ligge på rundt 50 nmol/L. Jeg står i dag på 2000IU x per dag, hele året. Og jeg ligger på over 100 hele året.

   Men det var ikke før enn jeg spurte angående D-vitamin at dette ble tatt blodprøver.på. Jeg er derfor usikker på om det er standard på prosedyre ved blodprøvetaking i forbindelse med utredning for Ms i Norge. Dette var for fem år siden 😊

Visar 9 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.