Den stora kosttråden

Visar 138 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #2512

   Hejsan alla

   Kost är ett väldigt hett ämne bland folk med MS och därför tänkte jag att även detta forum skulle ha en tråd där vi samlar tankar, frågor, erfarenheter, forskningsresultat och allt annat som har med kost att göra. Tankar kring vitaminer och mineraler, tarmflora, boktips och annat är givetvis också välkomna samtalsämnen liksom frågor kring fasta eller periodisering av kost.

   För att hålla tråden så vettig som möjligt tänkte jag att vi i största möjliga mån ska försöka få med länkar till påståenden samt givetvis att undvika onödiga sågningar av folks tankar och berättelser samt att vi alla försöker ha en öppen attityd till det som skrivs.

   Som trådskapare hör det till kutym att jag startar med lite material. Min resa kring det här med kost började när jag letade efter information om D-vitamin och snubblade över denna video:

   https://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc

   För mig öppnades en helt ny världs i och med denna video och jag har sedan dess läst och sökt kring många olika aspekter kring kost, både för folk med MS men även kring generella kostråd och studier. Kvinnan i videon ovan, dr. Terry Wahls, fick själv skovvis förlöpande MS, som sedan gick över i sekundärprogressiv MS och hon hamnade i rullstol. Det var ungefär då hon började att på allvar ta reda på vad hon sjölv kunde göra när medicinerna inte hjälpte längre. Hon gick från nästintill rullstol till cykel på fem månader tack vare denna omläggning och har sedan dess hjälpt många andra med MS att lindra sin sjukdom. Hon driver idag en MS-klinik i USA.

   Jag själv kör hennes diet och har märkt stora skillnader i mitt mående, i min energinivå samt i minskning av mina fysiska problem, trots att jag bara kört dieten i två och en halv månad. Jag kan starkt rekommendera hennes bok. Det ska säga att jag själv jobbar som forskare (dock inte inom medicin) och att jag via mitt jobb har en naturligt skeptisk inställning till allt som faller under alternativa behandlingar. Detta har gjort att jag hela tiden ifrågasätter och försöker hitta bevis på motsatsen men trots detta är jag beredd att erkänna att hennes diet mycket väl kan fungera, i alla fall för vissa. Jag har även pratat med folk i min bekantskapskrets som lider av andra autoimmuna sjukdomar såsom diabetes (typ 1 och 2) samt reumatuism och som alla prövat olika dieter, men med tonvikt mot paleo, och där alla ser kalra förbättringar i sina sjukdomar med det tydligaste exemplet på en som har svår reumatism men som efter kostomläggning kunde sluta med rullstol och minska sin medicinering.

   Fler länkar:

   En annan intressant länk är denna tråd som trots att den ha några år på nacken är väldigt intressant:
   http://forum.kostdoktorn.se/topic/972-ms-och-lchf-med-eller-utan-d-vitamintillskott/

   Intressant forskning kring tarmbiotans påverkan på hjärnan:
   https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160509115131.htm

   En intressant föreläsning om tarmbiotan nu och förr:
   http://tranastyrka.se/tarmbiotan-forr-mot-nu-en-cool-forelasning

   Mycket intressant studie med fasta:
   http://multiplesclerosisnewstoday.com/blog/2016/05/31/reverse-ms-dieting-new-report-states/

   Tankar från en konferens:
   http://www.netdoktorpro.se/neurologi/artiklar/Rapport-fran-MSkongress-i-Kopenhamn/

   Så nu har jag startat denna tråd, nu fyller vi på!

  • #2515
  • #2516

   Är det en artikel som baserar sig på samma forskningsresultat som i den länk om fasta jag presenterade? Samma författare iaf.

   Ett område som är hett i forskningsvärlden just nu och som jag tycker är högintressant är tarmbiotans påverkan på kroppen, och MS-sjukdomen i synnerhet. Nyligen kom denna artikeln;

   http://multiplesclerosisnewstoday.com/2016/07/15/Gut+Microbiome+in+MS+Patients+Seen+as+Overly+Rich+in+Inflammatory+Bacteria

   där man sett att MS-patienter har en mer inflammatorisk tarmbiota som även kan aktivera immunförsvaret. Läser för närvarande boken The Diet Myth skriven av genetikprofessorn Tim Spectre vid Kings College och även om jag inte hunnit läsa hela boken ännu står en hel del intressant och Tim verkar även han inrikta sig en hel del på tarmbiotans roll i våra liv.

  • #2517

   Fortsätter bomba tråden med länkar. Senast en gammal blogg skriven av en kvinna som har MS och som lagt om sin kost och sett stora förbättringar. Alltid roligt att läsa personers egna erfarenheter i ämnet.

   http://trelleborg-kiruna.blogspot.se/

  • #2518

   Fint initiativ!
   Såg den där youtubevideon med Terry Wahls för några år sedan då den länkades friskt på twitter. Visste inte att hon skrivit en bok om det så jag passade på att köpa den nu. Återkommer om det.

   Ryggade dock tillbaka på tråden du länkade till då folk inte vill ta bromsmediciner då de har biverkningar. Det är klart att det är ett bra komplement till bromsmedicinerna att ta hand om sin kropp och kanske göra justeringar till diet/vitaminintag baserat på vart generell forskning pekar. Men att helt tacka nej till kliniskt bevisade bromsmediciner… där drar jag gränsen.

  • #2519

   Hon har skrivit två böcker men det är den senare jag syftade på i första inlägget. The Wahls Protocol heter boken och i den beskriver hon sin behandlingsmetod i detalj, och har även olika nivåer i sin diet beroende på vad man tycker passar bäst för en själv.

   Angående länken till kosttråden i första inlägget var det inte menat som något annat än intressant läsning, men jag håller med dig Qbert om att vissa personers val att avbryta medicineringen inte är npgot jag skulle rekommendera. Nämnas bör också att Terry Wahls i sin bok är extremt tydlig med att man inte ska avbryta någon medicinering bara för att man hoppar på hennes diet och generella behandling. Viktigt att nämna.

   För att fortsätta mata tråden med lite info kommer här en till undersökning, även denna på möss som har EAE (mössens motsvarighet till MS) och som blivit hjälpta med ett ämne som heter D3T. D3T finns i bland annat broccoli, blomkål och kål och ger alltså ytterligare anledning att äta dessa grönsaker. Dessa förespråkas också i Terry Wahls diet, dock av andra anledningar.

   http://multiplesclerosisnewstoday.com/2016/06/07/ms-mice-show-reduced-disease-severity-treated-with-vegetable-compound-d3t/

  • #2521

   Åh va bra med en sån här tråd, har själv tänkt starta en!
   Har märkt att det här med kost är lite känsligt och inte helt friktionsfritt. Träffade en överläkare förrut som sa att “du kan inte göra det varken bättre eller sämre…” Nej, tror jag inte ett dugg på, sån maktlöshet vill jag inte acceptera. Men för mig har det handlat om egna initiativ och magkänsla, det vårdteam jag har kommit i kontakt med har inte haft nåt att säga på detta plan. Men jag har sedan i höstas ätit tillskott av omega-3 olja som även innehåller vitamin-D. Den heter zinzino. Har ingen som helst forskad bevisning på nåt för min del, men jag tror det är bra. Tar chlorella-tabletter för det mesta (en näringstät alg). Beställde härom dagen en kost-bok om kost för auto-immuna sjukdomar som jag tänkte ge ett försök. Låter som liknande som hennes i videon, Paleo. Får se om det känns bra eller ej. Har inte fått hem oken än, så jag får återkomma. Försöker träna och hålla mig igång, tror det är minst lika viktigt. Tror definitivt på ekologisk mat i så stor utsträckning som möjligt. har alltid varit intresserad av hälsa och kroppen, så för mig känns det helt naturligt att maten spelar roll. Ska bli jätteintressant att ta del av andras erfarenheter och tankar! Allt gott till er alla.

  • #2523

   Dags att fylla på lite i tråden. Tänkte göra en kortare och oprofessionell bokrecension av böckerna som nämns ovan – The Wahls Protocol och The Diet Myth.

   The Wahls Protocol är skriven av professorn och läkaren Terry Wahls (länk i första inlägget) och kan sägas vara en handbok till hennes behandlingsprogram för MS-patienter. Grundtanken är att vid MS och andra sjukdomar såsom Parkinsons och Alzheimer så fungerar inte cellernas mitokondrier korrekt. För att fungera korrekt behöver mitokondrierna en bred uppsättning av vitaminer, och dessa fås via den föreslagna dieten. Dieten kommer i tre nivåer men en sak som genomsyrar alla är ett sort intag av grönsaker, bär och frukt samt uteslutande av viss typ av mat såsom gluten och laktos. Boken är inte skriven utifrån att maximera försäljning utan för att på ett tydligt sätt lägga ut behandlingsmetoden för läsaren. Boken innehåller även träningstips, stretchningstips och annat som är specifika för MS-patienter.

   Den andra boken, The Diet Myth skriven av genetikprofessorn och läkaren Tim Spector riktar så till allmänheten och beskriver i detalj vad maten består av (tex beskrivs fetter, protein mm) samt sammanfattar vad vetenskapen säger idag. Boken riktar in sig mycket på några av de stora problem som samhållen idag står inför såsom övervikt, hjärtproblem samt diabetes och målar således med bredare penseldrag. De breda penseldragen till trots finns mycket bra att hämta för folk med auto-immuna sjukdomar som nämns då och då. Till och med MS nämns i kapitlet där han diskuterar D-vitamin, och han konstaterar att D-vitamin verkar hjälpa för folk med hjärtproblem och MS. Hela boken genomsyras kring tankar om genetik (inte så konstigt med tanke på att Tim är professor i genetik) men kanske mer av tarmbiotans betydelse.

   I grunden har de båda författarna olika anfallsvinklar där Terry Wahls utgår från cellens (mitokondriens) behov av vitaminer och mineraler för att fungera på ett bra sätt, men där Tim Spector utgår från genetik och tarmbiotans betydelse. Där båda möts är i sin tro att piller inte är lösningen utan att mycket av svaren ligger i en naturlig, varierad och fiberrik kost. De har även många gemensamma beröringspunkter även om de har var sin förklaring till varför dessa ska fungera. Bland beröringspunkterna nämns fördelen i att äta fermenterad mat, fördelarna med fiberrik mat, det starka motståndet mot processad mat och socker samt kostens möjlighet att förbättra hälsa.

   Terry Wahls ska sägas bedriver rehabilitering för MS-patienter och prövar således sina teorier i praktiken, medan man som läsare får känslan av att mycket av det som Tim Spector skriver om är en summering av olika forskningsresultat. Oavsett vad dock slås man av likheten i många av deras rekommendationer. Ett område där de skiljer sig dock är i variationen av maten. Terry Wahls är väldigt strikt i sin rekommendation att utesluta viss mat (gluten, mejeriprodukter) medan Tim Spector är av åsikten att ju större variation desto bättre (minus processad mat, dåligt fett och socker). Till bådas försvar ska tilläggas att Tim pratar till den breda massan medan Terry riktar in sig på folk med auto-immuna sjukdomar i allmänhet och MS i synnerhet, grupper som mycket möjligt mår bättre av att utesluta viss mat.

   De olika infallsvinklarna till trots kan jag tänka mig att deras resultat till en bättre hälsa går att hitta i en kombination av deras förklaringsmodeller, och Wahls är faktiskt inne en del på tarmbiotans betydelse även hon.

   Jag rekommenderar båda dessa böcker starkt och där den ena är specifikt riktad mot MS-patienter är den andra generell och riktad till allmänheten.

   För att runda av slänger jag in en länk till en föreläsning med Tim Spector där han (och en kollega) pratar om tarmbiotans betydelse. I slutet finns en frågestund där de (kring 1:19:00 tror jag) tar upp frågan om tarmbiotn och auto-immuna sjukdomar.

   https://www.youtube.com/watch?v=PEAdtGa549I

  • #2524

   Fortsätter pumpa tråden med lite information. Senast en översiktsartikel kring tarmbiotan med följande intressanta text:

   “The composition of bacterial types and species can be affected by a range of factors, including our diet. Lean and obese individuals differ in what types of bacteria reside in their guts, and a ‘Western diet’ — based on proteins, animal fat, refined carbohydrates, and a large sugar intake — is particularly linked to more inflammatory gut processes.”

   och

   “Other studies have been more specific, showing that the actions of specific bacteria protect mice from the autoimmune disease. Researchers have also experimented by giving MS mice a cocktail of ‘good bacteria,’ showing that it indeed improved the disease and shifted immune responses to a more beneficial type.”

   “As mentioned earlier, diet is also key to keeping the gut healthy, as many of the inflammation-causing species require nutrients typically present in a Western diet.”

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/Gut+Bacteria%27s+Role+in+Multiple+Sclerosis+Still+Largely+a+Mystery

  • #2525

   Här är ett avsnitt av SR’s program radiokorrespondenterna där de diskuterar fekaltransplantation och pratar om framtida områden där detta kan innebära hjälp såsom vid tarmsjukdomar, diabetes typ 1, och MS.

   http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/751688?programid=2946

  • #2526

   Nu har jag läst The Wahls Protocol och har bestämt mig för att ge Wahls Paleo en ordentlig chans. Det känns skönt att det finns något som jag kan göra. Man känner sig lätt så hjälplös när man har MS. Utlämnad till bromsmedicinerna och ödet.

   Jag rekommenderar alla att läsa den, tycker att hon har sunda argument och likt @imni skrev avråder hon starkt från att ändra sin nuvarande medicinering förrens efter en längre tid (och då i samverkan med läkare).

   Rent allmänt är jag chockad över att så stor den av västerlänskt matintag är så oerhört främmande ifrån vad våra kroppar egentligen är byggda för.


   @imni
   Vad har du för diet nu?

  • #2527

   Jag kör faktiskt Wahls Paleo just nu och har så gjort i över tre månader. Jag kör faktiskt helt utan ris, potatis och majs även om hennes diet tillåter att man äter de sakerna 2 ggr/v. Kör även helt nyktert men det är mest för att alkohol ökar på inflammation

   Utöver Wahls Paleo har jag lagt till D-vitamin och fiskleverolja (Möllers Tran), samt en multivitaminblandning från Apoteket samt kalciumtabletter (iom att jag inte äter mejeriprodukter längre). Wahls ger exempel på kosttillskott som ev kan läggas till kosten och alla mina kosttillskott finns med på hennes (korta) lista.


   @Qbert
   : Kan rekommendera dig att läsa även den andra boken jag skrivit om, The Diet Myth.

   • #2539

    Du har alltså lagt till filskleverolja och kalcium? Har din läkare gått igenom dina provsvar med dig så ni bestämt att det är bra? Min läkare har sagt att jag absolut INTE får ta några kosttillskott med Omega 3, såsom fiskleverolja. Enda extra jag tar utöver rekommenderat RDI är D-vitamin.
    En allsidig kost är ju vad de rekommenderar på Karolinska iaf, möjligen dra ned på kolhydrater (vitt bröd, pasta, potatis etc) men i övrigt äta helt normalt och varierat.

   • #2540

    Kalcium var på inrådan av dietisten på KI. Inte gått igenom några provsvar med läkaren ännu men vet att jag hade lågt kaliumvärde (inte kalcium) men att jag blev inrådd att äta kaliumrika livsmedel. Det enda min läkare sagt är att undvika gluten, men det sa hon lite i smyg. Fick känslan av att hon sett att det hjälper hennes patienter men att hon egentligen inte får ge det som generell rekommendation eftersom det inte är den generella hållning som sjukvården har. Hon sa det första gången vi sågs men sedan dess har hon endast sagt att jag ska undvika rökning.

    Fick du någon förklaring varför du inte fick ta Omega 3-tillskott? Sa läkaren specifikt till dig att undvika Omega 3? Vad sa vederbörande kring fisk? Låter lite skumt i mina öron att avråda från Omega 3 då man i så fall även borde avråda från fisk generellt men det tror jag inte någon läkare gör. Man har sett att folk som lever nära kuster har lägre andel MS vilket många tror beror på att man där äter mer fisk och således får i sig mer D-vitamin. Sedan är det skillnad på fiskolja som innehåller Omega 3 och fiskleverolja som innehåller Omega 3 samt A, E- och D-vitamin.

    På livsmedelsverkets hemsida avråder de från att överkonsumera Omega 3-tillskott (såklart) men skriver samtidigt att den är nästintill omöjligt att överdosera via maten (genom att äta mkt fisk tex).

   • #2541

    Går alltid att fråga neurologen här på Ung Med MS om saken: http://ungmedms.com/2015/10/fraga-en-ms-neurolog/

    Men jag tror inte att sjukvården någonstans rekomenderar annat än en allsidig kost. Detta då en diet såsom Wahls Paleo ställer hårda krav inte bara på det som tas bort utan också på det som måste läggas till. Att från sjukvårdens håll avråda från vissa saker skulle medföra ett ansvar att det borttagandet substitueras av något annat. En diet som inte följs (eller som är mer fokuserat kring tex viktminskning) riskerar troligen att göra mer skada än nytta.

   • #2544

    Senast i onsdags sa min neurolog till mig att jag INTE fick köra några dieter eller banta i den bemärkelsen (motion och träning ja men inte dra ned på något av det kroppen faktiskt behöver i längden, ens för en kortare period)
    Nu är vi ju alla olika och har olika förutsättningar och värden men jag litar ju på att mina läkare har koll på vilka vitaminer och vilken mat jag behöver extra eller mindre av. Jag skulle nog inte våga börja med någon diet i någon form utan att först konsultera mina läkare så jag inte tar bort något som snabbt sinar, eller ökar på något som jag då får överskott av. 🙂

  • #2542

   Blev intresserad av det @mrsjm skrev om Omega 3 och gjorde en liten googling. Ännu så har jag hittat resultat från studier som säger att antingen så 1. ger Omega 3-tillskott en liten förbättring, eller 2. ingen förbättring alls. En intressant text jag hittade var från en studie utförd i Norge där följande sägs:

   “- Er det tran, vitamintilskudd eller generell endring av kostholdet som virker?

   – Det er nærliggende å tro at det er en kombinasjon. I studien har vi særlig konsentrert oss om omega-3-fettsyrer og antioksidanter, sier ernæringsfysiolog Inger Nordvik, som har ledet arbeidet med kostholdsbehandlingen. Hun har samarbeidet med nevrologene Harald Nyland og Kjell-Morten Myhr, samt professor Kristian S. Bjerve ved Universitetet i Trondheim.” (tran=fiskleverolja)

   http://www.ehdin.com/?id=526

   Lägger inte fler referenser kring Omega 3 och MS:

   http://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Health-Wellness/Diet-Nutrition/Omega-3
   https://overcomingms.org/recovery-program/supplements/essential-fatty-acid-supplements/

   Vill tillägga att jag inte har för avsikt att motbevisa eller nedvärdera det som @mrsjm skrev, utan är snarare tacksam att han kommer med påståenden som är nya för tråden. Liksom hela ideen med tråden att vi ska objektivt dela information.

   Tack @Qbert ska fråga om Omega 3 där.

   Jag har letat lite kring folks kommentarer till Wahls Diet och jag har ännu bara hittat två fall där dieten har försämrat deras tillstånd men i båda fallen visade det sig att personerna gått från att vara normalviktiga till underviktiga, och rädslan för att få undervikt var även stor hos min MS-sjuksköterska när jag berättade om att jag lagt om kosten. Hon sa att hon har flera patienter som alla lagt om kosten och på henne lät det som att alla blev bättre, MEN hon var noga med att påtala att det är direkt dåligt att gå ner för mycket i vikt. Ett sätt som jag märkt fungerar för att hålla, eller till och med öka i vikt och ändå hålla sig till dieten är att öka på fettintaget via tex mer kokosmjölk eller olivolja (tips från dietisten). 1 msk olja innehåller bortåt 150 kcal. Ett annat sätt är att öka på fruktintaget och jag lyckades gå upp 1 kg på en vecka under semestern bara genom att öka fett- och fruktintaget lite, trots bra med träning.

   • #2543

    Små barn med dåligt immunförsvar brukar få äta tillskott som innehåller extra Omega3, vi med MS har ju ett ganska bra immunförsvar (på pappret) det är därför de iaf inte rekommenderar extra Omega3 utöver en allsidig kost, dvs inte överstiga RDI. Det var iaf den förklaring jag fick på KS.

  • #2547

   Det här med omega-3 är inte så bara. Fiskleverolja är en olja som härsknar väldigt snabbt (en fet fisk härsknar tom i frysen) och härsken fiskleverolja skadar mer än det gör nytta, och skapar inflammationer i kroppen. Så ska man ta tillskott av fiskleverolja så ska det vara kvalitativ och bra tillskott. Kapslar som man kan köpa överallt är redan härskna när du köper dem (du märker det bla genom att du rapar fisk). Dessutom är doseringen inte anpassad efter storlek på dig så en man på 90 kg tar oftast lika mycket enligt doseringstabeller som en kvinna på 50 kg. Helt orimligt! Faran med kosttillskott är ju att du kan överdosera ämnen du inte ska överdosera, vilket i sin tur skapar obalanser. Så viktigt när man tar kosttillskott att man har koll på läget och talar om för sin läkare vad man tar. Min läkare har inte motsatt sig mina tillskott. Sen är det ju så när man kommer till dieter att one size does not fit all. Viktigt att tänka på att vi alla är unika och våra kroppar har inte samma behov. Vi har olika förutsättningar och genetik och att köpa ett koncept rakt av kan så klart ge olika resultat för olika personer. För mig är det viktigt att utgå från mig, min kropp och mina förutsättningar. Går man på en strikt diet och dessutom tränar mkt är det klart att man kan få underskott och obalans. Men det kan ta tid att visa sig. En del menar att artros tex orsakas av inflammationer i kroppen som legat dolda under många år. Vet inte hur forskat det är på det.
   Det är lätt att i vår sits “köpa konceptet” och hoppas på det bästa. Vill bara ta med detta då dieter är uteslutande och utgår från att våra kroppar är lika och reagerar lika. Så våga vara kritiska och lyssna till din kropp. Inte alltid lätt, men med vägledning från olika böcker och teorier kan man kanske hitta nåt man mår bra av. Har inte fått hem min bok ännu, får återkomma när jag läst den, få se hur det känns. Ha det så gott alla!

  • #2560

   Kom en intressant översiktsartikel kring MS och tarmbiotan för några dagar sedan. Det är ett väldigt nytt forskningsområde men i länken nedan visar alla fyra genomgångna artiklarna på samma sak dvs att MS-patienter har en rubbad tarmbiota. Man vet sedan tidigare att andra autoimmuna sjukdomar också har det, samt att många med MS även lider av andra problem kopplade till en rubbad tarmbiota såsom IBS.

   Jag är själv inne på att en del av förklaringen till varför dieter såsom Wahls Paleo hjälper många med MS är just för att en sådan diet ger en bättre tarmbiota, men det är mest mina egna tankar.

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2016/08/05/gut-microbiota-growing-focus-of-multiple-sclerosis-research-though-treatments-few/

   • #2564

    Intressant! Min mage har ofta varit rätt problematisk. Inga problem sen jag började Wahls Paleo även om det bara gått 6 dagar.

    Jag vill passa på att uppmuntra dig till att skiva något om din resa. tankar och personliga erfarenheter kring det här med dieten till biblioteket här på Ung Med MS. Vi har berättelser om allt ifrån stamcellstransplantationer till diagnostisering och meditation men inget om mat. Jag tror att det skulle vara intressant för många att läsa om!
    Bidrag skickas in här: http://ungmedms.com/bidrag-till-biblioteket/
    Håller tummarna! 🙂

   • #2576

    Ledsen för sent svar. Jag har funderat lite kring att skriva en berättelse men är lite osäker om deet är bra att jag skriver med tanke på att jag trots allt inte kört kostupplägget mer än några månader. Ja jag har märkt stora förbättringar, men vågar inte säga att det beror på kosten (även om jag tror att kosten står för mycket av förbättringarna). Sedan vill jag inte att mitt kostupplägg ska uppfattas som något absolut, eller något bot, för så är det inte. Alla måste pröva ut något som funkar för var och en då alla är olika och reagerar olika på kost.

    Med detta sagt, om det ändå uppmuntras att jag skriver gör jag gärna det!

   • #2578

    Poängen med Biblioteket är att samla personliga erfarenheter snarare än detaljerade instruktioner. Det som är intressant är sådant som motivationen bakom att förändra kosten, vad som hänt på resans gång, vad som varit bra/dåligt, hur omgivningen reagerat etc. Dvs inte så mycket detaljer utan mer en erfarenhetsbild för de som är nyfikna på att göra något liknande.

    Detaljerna är precis som du skriver individbaserade och de hittas bäst i tex Wahls Protocol eller andra källor.

    Jag tycker att det vore jättefint om du ville skriva något men vill samtidigt inte pressa dig. 🙂

   • #2579

    Jaha, men i så fall skriver jag ihop något och skickar in.

  • #2577

   Ja, skriv gärna men skriv KORT

   Svenska staten och vi men INTE läkemedelsindustrin skulle tjäna på
   om pengar (tid) användes på studier om kost
   Vad många är överens om är förstås att socker är dåligt för alla (även oss)
   Läs gärna kostdoktorn.se

   Tomas Nilsson, Vällingby

  • #2617

   Tycker det här är jätte intressant! Tack Imni! Vill gärna läsa boken du pratar om, men som jag hittat har hon skrivit flera (?). Vad heter den du utgått från?
   Jag försöker samla på mig lite olika info från olika håll för att på nåt sätt bilda mig någon uppfattning. Är svårt bara, för det finns så mkt delade meningar. Har koll på en del vad gäller kost, och har en utbildning inom hälsa. Men det är hälsa i allmänhet och då inte kost-behandling för sjukdom och då MS i synnerhet. Så man blir lite som en fågelunge när det kommer att förhålla sig till en del fakta. Jag har tex läst boken “Autoimmun kokbok, läkande paleokost” av Karl Hultén (magisterexamen i biomed, forskat vid Inst för Neurovetenskap på Karolinska bla) och Cecilia Nisbet Nilsson (hälsokonsult vid Paleo Institute). Dom hävdar bla att vid autoimmun sjukdom så har forskning visat att man har läckande tarm. Och att dom då utvecklat paleokosten för att läka tarmen. Det här är en väldigt uteslutande diet.
   Har även läst Sanna Ehdins böcker om den självläkande människan och Mat som läker. Hon pratar om inflammationer i kroppen men inte någon specifik sjukdom. Känns inte lika uteslutande som den första jag nämnde. Hon har hållit på länge och är “etablerad” (fil dr, immunolog, forskar).
   Sen har även David Frenkiel o Luise Vindahls “Green kitchen stories” en massa recept på goda o välbalanserade rätter.
   Men som sagt, jag har för lite på foten själv för att bedöma och tänker att jag får “samla mkt info” innan jag drar några slutsatser. Det är ju liksom så att man sitter här med risken att förlora kroppsfunktioner och vill ge sig själv bästa förutsättningar. Och det är svårt när det är så delade meningar. Träffade ju en överläk som menade att jag inte kan göra det varken bättre eller sämre. Det skulle ju då innebära att om jag lägger mig i soffan, inte går ut, dricker coca-cola, och öl, röker och äter chips o godis mellan pizzorna så skulle det påverka själva sjukdomen lika lite som om jag gjorde motsatsen…nej, han hade nog en dålig dag på jobbet…
   Vill gärna höra från fler! Vad har ni för tankar o erfarenheter? Vilka tips o råd har ni fått?
   Ha de!

   • #2620

    Boken jag utgått från heter “The Wahls Protocol”. Hennes första bok heter “Minding My Mitocondria” och utan att ha läst den tror jag The Walhs Protocol är en vidareutveckling av den första.

    Jag är precis som du nybörjare när det kommer till kost och hälsa. En annan bok jag verkligen kan rekommendera om du vill få en överblick angående kost är Tim Spectors bok “The Diet Myth”. Jag får en känsla av att området kost och sjukdomar samt kost och tarmbiotan och dess påverkan på oss håller på att explodera både i forskningsvärlden men också i mångas medvetanden. Konceptet med läckande tarm tar även Terry Wahls upp i sin bok, liksom tarmbiotan även om Tim Spector gräver klart djupare inom det området i sin bok.

    Träningens effekter på kroppen men framförallt hjärnan är också hot topic och även om detta är en kosttråd kan jag rekommendera Anders Hansens båda böcker, den senaste (Hjärnstark) utgiven för bara några veckor sedan. Han finns även i två poddar hos tyngre.se (senast utkommen idag) och i en föreläsning på UR.se. Med det sagt så har jag svårt att ta in när läkare säger att hur man lever inte spelar någon roll för sjukdomen för precis som du säger lär det spela en jäkla roll om man äter grönkål eller McDonalds.

    Länken nedan handlar om en studie där man undersökt tillsatser i processad mat och sett följande:

    “They found that the additives glucose (sugars), sodium (salt), fat solvents (emulsifiers), organic acids, gluten, microbial enzyme transglutaminase, and nanometric particles all weakened tight junctions, leading to a more permeable intestinal mucosa, a key factor in autoimmunity.”

    https://multiplesclerosisnewstoday.com/2016/01/08/rise-ms-autoimmune-disease-linked-processed-foods/

  • #2624

   Tim Spectors (bra) bok finns även översatt till Svenska:
   MATMYTEN

  • #2630

   Hej och tack för tips! =)
   Har kollat på klipp på tuben och för min del är det inte så mkt konstigheter utifrån det jag sett, ska dock beställa boken och ska bli intressant att läsa. Äter inte alls så konstigt utifrån hennes upplägg, men med en del tillägg förstås. Och de kosttillskott hon pratar om har jag ätit en längre tid. Men jag är mest fundersam över det här med läckande tarm. Det är ju liksom inte så “bara”. Min systerson hade det och var jätte jätte sjuk innan man kom underfund med det. Hans kropp utvecklade allergier för all föda han åt ofta och han fick skador i hjärnan av proteinerna på vift. så han fick under ett år gå på en übersträng diet och han fick inte äta ett livsmedel oftare än var 5:e dag. Han mår mkt bättre idag, bäst att tillägga… För min del har jag antagligen haft skiten i ryggmärgen ett tag, men har under den tiden varit vid väldigt god hälsa, genomgått två graviditeter och fått välgödda och välmående bäbisar. Har svårt att se att jag skulle mått så och klarat det m läckande tarm. Har dessutom gjort en gastroskopi m biopsi (dock innan, troligtvis) och hade inga fel på tarmen utan den var fin och välfungerande. Eftersom jag har en konstig historia med ryggmärgen har man misstänkt andra sjukdomar och tagit vansinnigt mkt prover. Bla dom brister hon tar upp, och jag har inga brister. Det tycker jag då jag borde haft om jag hade läckande tarm. Men jag har skickat en fråga till Albert om detta, hoppas på svar! Men jag är helt o hållet öppen för både det ena o det andra och tycker det här är super (att vi kan diskutera o dela erfarenheter)!!! Ni är allihopa guld värda och att ha denna möjlighet är få förunnat! Trevlig helg!

   • #2631

    Jag tycker du gör rätt i att köpa boken, står så mycket mer än vad som framkommer i hennes 18 min långa TED Talk. Sedan kan jag också rekommendera Tim Spectors bok “The Diet Myth” som det pratats om här, den är väldigt intressant för en som är intresserad av mat och tarmbiota.

  • #2632

   Än så länge i tråden har vi mest diskuterat Wahls Paleo Diet, dvs en paleodiet. Det är denna diet jag själv prövar och som jag startade tråden med att prata om. Andra populära MS-dieter kommer ur Swank diete som kom redan 1948, en diet som har en annan infallsvinkel är Wahls, och där fokus ligger på fetter. Nu ska en studie startas av Terry Wahls där man ska se hur dessa två dieter påverkar MS-patienter, och de söker deltagare. Detta ska bli intressant att följa.

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2016/08/26/clinical-trial-testing-diet-as-multiple-sclerosis-fatigue-therapy

  • #2633

   För några år sedan, då jag var som sjukast, letade min sambo runt på pubmed mm (då hon jobbade med forskning) och konstaterade att det fanns tecken på att man som MS-patient bör:
   – Undvika rött nötkött
   – Undvika mejeriprodukter
   – Äta extra mycket fet fisk
   – Ta D-vitamintillskott under vinterhalvåret

   Så jag tror personligen att det kan vara värt att hålla sig till detta om de mer extrema dieterna känns för jobbiga.

   • #2637

    Det där med att undvika rött kött är intressant. Jag misstänker att en del varför vissa väljer att göra så är för att rött kött innehåller Omega 6 i större utsträckning än fågel. Omega 6 agerar inflammatoriskt, olikt Omega 3 som agerar antiinflammatoriskt, och att hålla ner mängden Omega 6 används som argument för att undvika rött kött vid MS och andra autoimmuna sjukdomar. Men detta med en hög halt Omega 6 gäller främst om det röda köttet kommer från djur uppväxta på spannmål vilket djur i dagens matproduktion är. Annat blir det om det är kött från gräsbetande kreatur (närodlat ekologiskt), då sådant kött har större mängd Omega 3. Detsamma gäller till och med fisk, där vildfångad lax innehåller mer Omega 3 än odlad.

    Med detta sagt tror jag man ska slänga in en brasklapp när man pratar om rött kött då det är skillnad på kött och kött.

  • #2634

   Vill också bidra med en länk som tar upp generell fakta kring D-vitamin och varför den är så viktig för oss som bor uppe i norr. Sidan har mycket info men det mesta kan man ta del av genom att lyssna på podcastavsnittet som är länkat i början. Mannen bakom allt heter Steve Gibson och är IT-säkerhetsexpert i grunden men har en förkärlek för detaljerade akademiska efterforskningar kring vissa ämnen. Såsom D-vitamin.
   https://www.grc.com/health/vitamin-d.htm

  • #2655

   Har nu läst artikeln kring intermittent fasta som jag länkade i mitt första inlägg. Mycket intressant och jag rekommenderar er att läsa artikeln i sin helhet.

   Artikeln kan laddas ner på:

   http://www.cell.com/cell-reports/pdf/S2211-1247(16)30576-9.pdf

   I artikeln nämns två delar som fastedieten medför; minskad inflammation och ökad oligodendrocytregeneration vilket skulle kunna kopplas (så som jag förstår det) till remyelinisering. Just det senare blir jag mer och mer intresserad av och jag vill veta mer kring vad jag själv kan göra för att öka remyeliniseringen.

   Från summeringen:

   “promoting oligodendrocyte precursor-dependent regeneration and (2) reducing the levels of microglia/monocytes and T cells contributing to autoimmunity and encephalomyelitis”

   Jag har sett några få kommentarer från folk som prövat dieter (paleodieter) eller fasta där de blivit sämre i sin MS och en gemensam nämnare har alltid varit att alla gått från normalviktiga till underviktiga. En intermittent fastediet kanske fungerar men jag tror att man måste hålla koll på vikt och BMI hela tiden. Vården gillade inte när jag initialt i min diet tappade kilon och jag fick justera min diet och lägga till fler kcal.

   • #2656

    Tack Imni nu har jag läst om effekterna och jag uppskattar att du postar länken.
    Som (MS-sjuk) lekman har jag svårt att förstå men är mycket intresserad av dokumenterade effekter av t.ex. intermittent fasta .

  • #2679

   Varit lite tyst i den här tråden ett tag så jag tänkte lägga upp lite länkar kring de inflammatoriska egenskaperna hos linfröolja. Om man kan sänka nivån av inflammation i kroppen är det av godo för MS-patienter och om man väljer att titta på olika typer av olja så hittas antiinflammatoriska egenskaper kanske tydligast hos Omega-3 oljor.

   http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/flaxseed-oil
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22403867

   Kanske kan vara värt att hälla på lite linfröolja på nästa sallad?

   Glöm inte heller att se svaret kring Omega-3 i Fråga Neurologen här på ungmedms. Lite oklart där dock om det är de antiinflammatoriska egenskaperna som besvaras (låter inte så) eller mer specifikt Omega-3 och MS.

  • #2681
  • #2682

   Fortsätter med en studie där man sett att MS-patienter har en fler celler kopplade till autoimmunitet i tarmen, mer specifikt Th17- och Th22-celler.

   “Our data suggest that there is a selective activation of Th17 cells in the intestinal mucosa of MS patients. These findings validate previous reports in pre-clinical models of MS and provide the first evidence that gut immunity modulate MS pathogenesis in humans.”

   Forskarna vill nu testa om omvärldsfaktorer kan påverka sjukdomen:

   “Our next goal is to determine how environmental factors such as diet can modulate MS pathogenesis through alterations of gut microbiota composition and intestinal immunity.”

  • #2683

   Intressant föreläsning om Gut Bacteria and Mind Control. Föreläsaren pratar om tarmbiotan och hur den är kopplad till bland annat neurodegenerativa sjukdomar i centrala nervsystemet(!). Han säger också att ett sätt att ändra sin tarmbiota är via kosten, och han nämner också leaky gut och hur det är kopplat till diagnoser såsom autism. Första gången jag läste att föräldrar med autistiska barn såg en klar förbättring i sina barns tillstånd när de gått över till en stenålderskost tänkte jag att det inte kunde stämma. Jag hörde senare en läkare prata om just detta han och fick det att låta som om detta faktum var otroligt självklart och något alla visste.

   Senare i föreläsningen ges tips på hur man kan förbättra sin tarmbiota. (Tips på bra källa till inulin: jordärtskocka!)

   https://www.youtube.com/watch?v=mioR_WrkRaU

  • #2688

   En intressant Dansk studie där man sett att ett ökat D-vitaminintag (D3) minskade antal nya CUA lesioner. Detta gällde dock endast för yngre personer.

   “However, also at week 48, cholecalciferol was associated with a 32% reduction in the number of new CUA lesions, and the percentage of MS patients free from new lesions (T1 hypo-intense lesions) was significantly higher with cholecalciferol when compared to placebo-treated patients (of note, this was observed only in a subgroup of patients, those ages 18 to 30).”

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2016/09/19/vitamin-d3-oil-supplement-seen-to-lower-lesions-in-ms-patients-in-early-stages

   En annan studie från Finland visar på korrelationen mellan lägre D-vitaminnivåer och ökar risk för att utveckla MS.

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2016/09/20/ectrims-2016-vitamin-d-deficiency-linked-to-increased-risk-for-ms-in-finnish-study

  • #2689

   Fortsätter bomba den här tråden. Nedan är en föreläsning från Mark Mattson som är chef för the Laboratory of Neurosciences at the National Institute on Aging Intramural Research Program National Institute on Aging (för att sno från Wikipedia) samt professor i neurovetenskap vid Johns Hopkins Universitet. Föreläsningen handlar om intermittent fasta och vad som händer i kroppen. Reducerad inflammation i nervceller, ökad mitokondrigenes i nervceller och ökning av BDNF är bara några av de positiva saker som intermittent fasta verkar ge. Han pratar också en del om neurodegenerativa sjukdomar.

   https://www.youtube.com/watch?v=ZpcVku45hFY

  • #2696

   Hej.

   Jag är inte så jätte ung men har ms och tycker det är jätte bra den här sajten har skapats. Många inslag i tråden om D vitamin. Här är två länkar som berör D vitaminbrist och MS.

   1.
   http://www.svd.se/brist-pa-d-vitamin-kan-oka-risk-att-fa-ms

   2.
   https://www.youtube.com/watch?v=nOlszudadTk

  • #2737

   Jag fortsätter att mata tråden med länkar. Först en studie från Tyskland som visar att ett protein som finns i vete (inte gluten) kan förvärra bla MS. Författarna skriver

   “ATIs compose up to 4 percent of wheat proteins, and are powerful enhancers of immune reactions in the intestine and other organs, such as the lymph nodes, kidneys, spleen, and brain. These proteins can also exacerbate symptoms of MS, rheumatoid arthritis, asthma, lupus, non-alcoholic fatty liver disease, and inflammatory bowel disease.”

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2016/10/19/proteins-in-wheat-may-worsen-inflammation-in-ms-reseachers-report+

   När vi ändå är inne på vete och gluten vill jag passa på att posta ett föredrag av Alessio Fasano, en gigant inom forskning kring gluten och autoimmuna sjukdomar. Föredraget handlar mer specifikt om tarmbiotan men intressant nog figurerar MS flera gånger under föredraget.

   https://www.youtube.com/watch?v=O8TqRyxawkE

   Sedan vill jag tipsa om två podcasts som kan vara av intresse. Den första, Stem-Talk, har varierat innehåll men några avsnitt jag kan rekommendera är de där de intervjuar Mark Mattson (intermittent fasta) och Alessio Fasano (tarmbiota).

   Den andra heter Smart Drug Smarts och trots sitt typiskt hetsiga amerikanska intro så finns en del godbitar, bla tre avsnitt med Dr Terry Wahls, två med Mark Mattson och en med Dr Longo (som har visat att fasta kan reversera MS på möss, länk i första inlägget).

  • #2745

   Snubblade över en till podcast jag gillar; Mind Pump. Tre personliga tränare i USA som pratar om allt möjligt men det finns ett stort intresse för kost, fasta och autoimmuna sjukdomar. Likt Smart Drug Smarts så är introt väldigt amerikanskt men om man bara härdar ut så blir poden bättre sedan. I avsnitt 385 intervjuar de Dr Terry Wahls (länk i första inlägget) och jag kan verkligen rekommendera det avsnittet. I avsnitt 303 avhandlas bland annat fasta och MS utifrån den studie som jag länkade till i mitt första inlägg.

  • #2748

   Nu har jag plöjt fler avsnitt i podarna och kan passa på att rekommendera Don D’agostino som finns både i Stem-Talk och Mind Pump. Mycket snack om ketogenska dieter och fasta som hjälp till för neurodegenerativa sjukdomar och cancer. Man pratar också om hur det är att vara på fasta eller hur det är att bygga muskler på fasta eller ketogenska dieter. Väldigt intressanta podavsnitt!

  • #2752

   En intervju med Valter Longo vid USC som gjorde studien med fasta och MS som jag länkade till i första inlägget. Mycket bra intervju som också tar upp andra sjukdomar än MS. Spola from till ca 38 minuter om ni vill höra när de pratar om MS. Intressant att han nämner att en fasteperiod på sju dagar har en väldigt positiv effekt på MS-patienter och att de pratar med FDA om att utföra större studier med det upplägget.

   https://www.youtube.com/watch?v=d6PyyatqJSE

  • #2854
  • #2855

   En fantastiskt bra översiktsartikel om intermittent fasta. MS nämns endast i slutet men man får en bra överblick kring fasta överlag.

   https://www-ncbi-nlm-nih-gov.ludwig.lub.lu.se/pubmed/27810402

  • #2856

   Tyvärr måste man logga in på Lunds Universitet om man vill titta/lyssna på
   https://www-ncbi-nlm-nih-gov.ludwig.lub.lu.se/pubmed/27810402
   pubmed borde man komma åt ändå …
   Vi får se om jag hittar något, uppdatera gärna tråden den som kan

  • #2857

   Om jag söker på 27810402
   direkt i pubmed hittar jag:
   ” Impact of Intermittent Fasting on Health and Disease Processes. ”
   Författare:
   Mattson MP1, Longo VD2, Harvie M3.

   • #2864

    Stämmer bra Tomasni. Artikeln är en review-artikel kring ämnet intermittent fasta och eftersom fasta och intermittent fasta är en del av tråden, och eftersom fasta har visat sig ha god effekt mot MS och inflammation, tänkte jag att det kan passa bra med en sådan artikel. MS nämns förvisso i artikeln men endast en gång. Författarna Mattson och Longo är för övrigt två väldigt framstående forskare i ämnet. Tidigare i tråden har jag och andra länkat om fasta och MS och inflammation.

  • #2866

   Dags för en liten uppdatering. Nyligen släpptes en artikel från Harvard Medical School med namnet “Environmental control of autoimmune inflammation in the central nervous system”. I den går författarna igenom vad vetenskapliga studier i dagsläget sagt om omvärldsfaktorer och de tittar främst på solljusexponering (D-vitamin) och kost och dess påverkan på tarmbiotan. Jag citerar lite fritt från artikeln:

   ” only in 2011 was the essential role of the gut flora for the development of CNS inflammation discovered”

   “a recent study in pediatric MS showed perturbations in the gut microbiome of patients favoring increased glutathione metabolism and pro-inflammatory pathways associated with neurodegeneration”

   “dietary intake and microbial production of long and middle chain fatty acids promote the differentiation of pathogenic T cells in the gut and their subsequent induction of inflammatory lesions in the brain. Conversely, short chain fatty acids lead to the expansion of protective regulatory T cell responses and ameliorate disease”

   Jag är osäker om alla kan läsa hela artikeln men länkar till PubMed iaf.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27710839

  • #2867

   En bild från Australien om D vitamin.
   “Latitud effekten” stärker kraftigt bevis D-vitaminbrist och MS…
   https://www.youtube.com/watch?v=uYKOfnhKTI4

  • #2873

   Så, dags för en uppdatering. Jag snubblade över två intressanta artiklar där den första är en ganska ny översiktsartikel där författarna pratar om tarmbiotan och dess roll kring autoimmuna sjukdomar. Den andra är från 2015 och där tittar forskarna mer specifikt på skillnader i tarmbiotan mellan personer med MS och IBD. Jag tar mig friheten att citera fritt från de båda artiklarna.

   ——————— artikel 1 ———————

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27481556

   “Furthermore, a growing body of evidence suggests that the gut microbiota plays a role in the development of a range of autoimmune diseases including inflammatory bowel disease, multiple sclerosis, type one diabetes and rheumatoid arthritis. In this review, we summarize how advances in DNA-based sequencing technologies have been critical in providing baseline information concerning the gut microbiota in health and how variation amongst individuals in controlled by multiplesfactors including age, genetics, environment and the diet.”

   “There have even been studies describing an improvement in the neurological symptoms of three multiple sclerosis patients after being administered faecal transplants for chronic constipation”

   “Prebiotics are non-digestiblesubstances that may improve host health by promoting the growth of probiotic gut bacteria. Fructo-oligosaccharides and inulin are amongst the prebiotic compounds that are thought to promote bacteria such as Bifidobacteria and Lactobacilli. Of note, inulin and fructo-oligosaccharides are broken down into short-chain fatty acids, which have been shown to promote the differentiation of Tregs, and improve barrier function in the gut. Importantly,
   both prebiotics and probiotics have been shown to prevent antibiotic-induced diarrhea or food allergies represents a noninvasive treatment for suppression of autoimmunity.”

   ——————— artikel 2 ———————

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4569432/

   “Taken together, these results suggest that the gut microbiota in patients with RR MS is characterized by moderate dysbiosis”

   “Among the 21 species, a depletion of 19 species was striking in MS samples”

   “Accordingly, it is conceivable that a depletion of a large subset of clostridial butyrate producers is associated with MS pathogenesis”

   “Even though available information is too limited at present, we do not exclude a possibility that gut microbiota may influence on the neurodegenerative processes in MS.”

   Intressant att notera är att författarna till den första artikeln nämner inulin och fruktooligosackarider som fördelaktig prebiotica. De ger även exempel på mat som är rik på dessa och deras lista stämmer väl överens med den lista som Tim Spector ger i sin bok The Diet Myth som nämnts tidigare i tråden. Jag har själv sedan i somras även inkluderat en del av råvarorna i listan i min mat, speciellt jordärtskockor, vitlök och andra typer av lökar.

  • #2875

   Som jag skrev (högre upp i tråden):
   Tim Spectors bok The Diet Myth är JÄTTEBRA och finns översatt till Svenska:

   • #2889

    Instämmer. Läste den efter att ha läst om den här. Var opartisk, källkritisk och på så många sätt vettig. Refererar till den mest hela tiden och rekomenderar den varmt.

    Tack för tipset!

  • #2894

   För er andra som inte läst boken så heter boken på Svenska:
   MATMYTEN

  • #2930

   Dags för en liten uppdatering. Efter att ha läst och letat de senaste veckorna har jag hittat några intressanta studier som berör ämnet kost. VI börjar med kurkumin som är en substans som finns i gurkmeja. Kurkumin har många potentiella positiva hälsoegenskaper och är väldigt anti-inflammatoriskt och har tom lyfts fram som potentiell behandling mot en rad sjukdomar, däribland många autoimmuna. VI börjar med en översiktsartikel från Harvard:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/

   Fritt citerat från abstraktet:
   “Some promising effects have been observed in patients with various pro-inflammatory diseases including cancer, cardiovascular disease, arthritis, uveitis, ulcerative proctitis, Crohn’s disease, ulcerative colitis, irritable bowel disease, tropical pancreatitis, peptic ulcer, gastric ulcer, idiopathic orbital inflammatory pseudotumor, oral lichen planus, gastric inflammation, vitiligo, psoriasis, acute coronary syndrome, atherosclerosis, diabetes, diabetic nephropathy, diabetic microangiopathy, lupus nephritis, renal conditions, acquired immunodeficiency syndrome, β-thalassemia, biliary dyskinesia, Dejerine-Sottas disease, cholecystitis, and chronic bacterial prostatitis”

   Nästa artikel handlar mer specifikt om kurkumin och MS (med den optimistiska titeln “Curcumin has bright prospects for the treatment of multiple sclerosis”) och är även den en översiktsartikel:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20828641

   Följande studie visar även på skyddande effekter på axon:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24382451

   Ett av problemen med kurkumin är att det har låg biotillgänglighet, dvs det är svårt att tas upp i kroppen. Det mest effektiva sättet att öka denna biotillgänglighet är att äta svartpeppar samtidigt som man äter gurkmejan. Detta är också något som man snabbt kan läsa om vid en googling. Givetvis har studier kring biotillgängligheten kring kurkumin testats i en studie:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3918523/

   Om vi går från kurkumin och vidare till hesperidin. Hesperidin är ett ämne som finns i stora mängder i citrusfrukter (https://en.wikipedia.org/wiki/Hesperidin) och som har visats (i flera studier) kunna skydda mot inflammation och lindra sjukdomstillståndet hos möss med EAE, musmodellen av MS.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27912911

   Artikeln visar på väldigt positiva effekter på EAE och jag blev förvånad över dess stora påverkan.

   Jag avslutat med att länka till två studier som visar på kopplingen MS och brist på D-vitamin, samt på koppling till störd tarmbiota och EAE:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27725127

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20660719

   Mycket vetenskapliga studier nu jag vet men det är där jag letar efter information. Ska man sammanfatta ovanstående kan man kanske säga att gurkmeja tillsammans med svartpeppar, citrusfrukter och D-vitamin är alla bra saker mot MS, samt att tarmbiotan verkar spela stor roll i sjukdomen. Jag tycker det är intressant att det görs så pass mycket forskning kring kost/fasta/tarmbiota och MS. Ovanstående är ett axplock av vad jag hittat senaste tiden och en majoritet av alla artiklar jag läst är max 3-4 år gamla, dvs forskningen är väldigt ny.

  • #2933

   Intressant att du just tog upp gurkmeja! Har sedan ett par veckor tagit tillskott av gurkmeja med tillsatt svartpeppar, sedan jag blev rekommenderad av en bekant som fått parkinsons. Han var villig att prova allt för sin sjukdom och har tagit tillskottet ett tag. För honom har det hjälpt oerhört. Han blir piggare och lättare i benen när han tar det. En annan bekant m värk i kroppen har det lindrat värken markant. Själv har jag inte så mycket att säga om det ännu, men tänker att allt som sänker den inflammatoriska aktiviteten känns bra…! Där jag köper finns det både kapslar och pulver (som man blandar med lite olja). Helt klart värt att prova tyckte jag.

   • #2934

    Väldigt intressant angående din vän. Jag hittade flera källor (tänk bloggar) som skrev om gurkmejan (eller kurkumin för att vara mer exakt) men då jag är skeptisk till sådana informationskällor började jag leta runt i typ PubMed och liknande för att få en med vetenskaplig vinkling. Jag blev överraskad av hur mycket forskning det gjorts, och görs, på kurkumin och de artiklarna jag länkade till ovan är endast ett axplock av vad jag hittat. Jag letade också lite mer specifikt (typ kurkumin och MS) men om man breddar sin sökning lär man hitta klart många fler artiklar. Efter att ha läst ett tiotal artiklar så får iaf jag bilden av kurkumin som ett potentiellt väldigt bra ämne att ta, dock är jag av åsikten (likt flera andra) att det bästa kanske är att inta det i dess naturliga form, dvs färsk (som en rot) eller i pulverform.

    Jag äter färsk gurkmeja ungefär 5 ggr/v (tillsammans med svartpeppar) och precis som dig så har jag inte märkt någon skillnad men tänker att allt anti-inflammatoriskt är positivt. Ska dock tilläggas att jag inte har så stora problem från början så det kan ev förklara varför jag inte känner någon skillnad mot innan.

  • #2935

   Läste nånstans att man gjort en studie (kommer ej ihåg vilket land) på personer med ahltzeimers (stavade nog helt åt skogen där…haha) och gurkmeja. En testgrupp av svårt gångna personer fick under ett halvår gurkmeja som tillskott. Där flera i den gruppen tom kunde känna igen släkt/familj som tidigare varit omöjligt. Tänkte på en sak bara…det är ju ett starkt färgämne, jag vet att jag färgat tyg med det tom. Tråkigt om man fyrar av ett leende och så….solgult…haha. Nej då, är säkert ingen fara. Men tanken är ganska….kul….
   Imponeras av din drivkraft Imni att söka vägar och svar! Starkt jobbat!
   Förbereder mig för ännu en natt i vattkoppornas vakna värld…barnen har. Bara att in i dimman liksom.
   Ha en riktigt god jul alla! Vi hoppas på att 2017 är året då man knäcker koderna och kan revertera (heter det så…haha) gamla skador och bota sjukdomen hos oss alla!
   Nu ska övertrött gå i däck! Ha de!

   • #2936

    Intressant.

    Nu kommer du tro att jag har för mkt fritid men jag har faktiskt lite snabbt kollat upp det där med gula tänder och gurkmeja. Det finns indikationer på att gurkmeja kan ge vitare tänder, och det finns tom gurkmejatandkräm. Om det funkar, eller hur bra verkar inte solklart men i länder som Indien har man länge använt gurkmeja för tandblekning.

   • #2938

    Haha, jamen då är ju saken biff…bara att käka på!

  • #2937

   Livsmedelsverkat har genomfört en kontroll av D-vitamintillskott och sett att det kan vara stora skillnader mellan vad det står på förpackningen och hur mycket tillskottet faktiskt innehåller.

   https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/fel-mangd-d-vitamin-i-nastan-var-tredje-burk/?utm_content=buffer5d361&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

   https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2016/kontrollprojekt-2016–vitamin-d-i-kosttillskott-rapport-nr-21-2016.pdf

   De säger dumt nog inte vilka tillverkare som producerade produkter som föll utanför intervallet men de skriver iaf följande

   “Analysresultaten visade att 29% (13 st.) av kosttillskotten låg utanför det tillåtna
   intervallet (-20 % – +50 %) för avvikelser från märkningsuppgifterna på förpackningen. Av dessa innehöll nio (20 %) för lite vitamin D medan 4 (9 %) produkter innehöll för mycket vitamin D/dagsdos (se figur 4).

   Tre av fyra produkter som var i vätskeform innehöll för lite vitamin D/dagsdos i förhållande till märkningen”

   Kanske säkrast att undvika D-vitamin i flytande form mao? För att försäkra sig om att man inte får i sig för låga nivåer.

  • #2939

   Jag tar två olika D-vitamintabletter:
   20 resp. 25 mikrogram
   Borde hamna nära 50 mikrogram per dag

  • #2940

   Kul att se att den här tråden bara växer och växer 🙂

   Jag tänkte bara delrapportera lite kring mina erfarenheter kring Wahls Paleo som jag nu har gått på i fyra månader. Pga barn på förskola har jag varit konstant småförtjyld under hela hösten. Har dessutom en bebis som sover rätt dåligt så jag har konstant fått för lite sömn. Inget av detta ger vidare bra förutsättningar för min MS. Dessutom har min mage strulat en hel del initialt, har bättrat sig men är fortfarande jobbig. På det stora hela märker jag inga större skillnader MS-mässigt förutom en stabilare energinivå samt lättare förmåga att fokusera på jobbet.

   Jag har pga MSen haft problem med min mage sedan många år till baka och den har på vissa sätt blivit bättre på Wahls Paleo men har på andra sätt blivit sämre. Jag nämnde det för min neurolog som såg mycket positivt på vad jag äter. På egen uppmaning, pga mina magproblemen samt min låga vikt (har alltid varit smal) remitterade han mig till en dietist och en magläkare för att se om jag kan komma till rätta med min mage.

   I tisdags träffade jag min dietist för första gången och blev överlycklig över hennes positiva syn på dieten. Hennes slutsats var att jag äter jättenyttigt och utelämnar ingenting som min kropp behöver. Hon tyckte att jag absolut skulle fortsätta om jag mår bra av det men hon sa att jag behöver jobba på hur mycket jag äter och hur jag fördelar maten över dagen. Jag tror nämligen att jag periodvis har överstigit mina 9 cups, ibland med råge och har tryckt i mig detta under för korta tidsperioder (av praktiska skäl).

   Hon förklarade att, även en liten, omställning av dieten tar en månad innan man märker effekt av den. Det kan dessutom ta upp till fyra månader innan magen helt har anpassat sig till dietförändringen. En så stor förändring som en övergång till Wahls Paleo innebär en väldigt stor förändring för magen vilket kan ta tid att vänja sig med. Hon uppskattade även att jag ökat mitt fiberintag med 1000% och trodde att det till stor del var därför min mage har strulat. Jag provar därför att under sju dagar sluta med de grönsaks-smoothies jag druckit två gånger om dagen men att fortsätta som vanligt. Kommer nästan upp i mina 9 cups trots detta. Tre dagar in känns det redan bättre.

   Sammanfattningsvis är både neurologen och dietisten mycket positiva till Wahls Paleo men båda poängterar att de inte får rekommendera några dieter till någon. Detta då det ännu inte finns några storskaliga kliniska prövningar. De hjälper dock gärna till när man väl har tagit beslutet att börja på egen hand. Det kan även vara värt att ta det lugnt med alla fibrer, fasa in alla 9 cuops över en längre tid samt att försöka fördela matintaget så jämt över dygnet som möjligt.

   Jag blev även uppmanad att ta D-vitamintillskott men blev varnad, både av neurologen och dietisten, för tillskott som inte säljs på “riktiga” apotek. Då framförallt de starka tillskott som finns via nätapoteken riskerar att innehålla arsenik och andra gifter och som vars D-vitamininnehåll dessutom, likt @imni skrev, kan avvika från vad som står på förpackningen. Får 800IE på recept av min neurolog (får ta två/dag om jag så vill).

   Hoppas detta kan hjälpa någon. Återkommer när jag träffat magläkaren. Hoppas på en massa spännande provresultat. 🙂

  • #2941

   Roligt att höra från dig @Qbert jag jag har undrat lite om du fortfarande kör dieten. Folk blir ju helt slut av småbarn och förkylningar även utan MS så att du ens känner av små förbättringar är väldigt positivt! Man ska ha i åtanke att det tar tid att bli bättre efter en sådan omställning du gör. Författaren till Wahls-dieten har hållit på i många år men jag hörde på en podcast nyligen att hon numera cyklar till och från jobbet varje dag och hon verkar vara som alla andra, men som sagt det tog sin tid att komma dit.

   Väldigt intressant med din dietists uppskattning i fiberökning. Som jämförelse kan jag meddela att genomsnittsamerikanen får i sig ca 15g fibrer/dag, medan folk som lever som jägare och samlare i olika delar av världen ligger mellan 100-200 g/dag. Wahls Paleo är ju en jägar-samlar-diet så att du förmodligen hamnat i 100-200-intervallet verkar rimligt tycker jag. Slående också hur en västerländsk diet svälter tarmbiotan men det är en annan femma…

   Jag gick initialt ner i vikt när jag började med dieten och det är tydligen väldigt vanligt. Ett tips som jag fick av dietisten på mitt sjukhus var att tillsätta olja, tex olivolja, eftersom endast en matsked ger mycket kalorier. Idag använder jag både olivolja och linfröolja dagligen och trots endast 1-2 måltider/dag håller jag min vikt, eller tom ökar. Jag har gått upp 8 kg sedan jag besökte dietisten i somras. 8 kg på en stenålderskost trots mycket träning… Dock har jag senaste tiden planat ut i vikt och ligger 3-4 kg under där jag legat tidigare år. Ska tilläggas också att jag äter klart mer än mina 9 cups/dag, jag är nästan uppe på det dubbla (!) många dagar.

   • #2942

    Jag ätter i mig mycket olja av olika slag, nötter, nötsmör mm men mitt problem har delvis varit att min kropp inte har kunnat ta upp all energi pga problemet med att hantera alla fibrer. Jag tror inte att det orsakas av mängden fibrer i sig utan hur de är fördelade över dagen.

    Jag är sjukt peppad på att se hur tarmbiotikan ser ut och om jag kan tweaka min kost för än mer mångfald.

    Var det möjligen Ultimate Health Podcast du hörde Terry i?

   • #2943

    Jag har lyssnat på Wahls i Mind Pump, Found My Fitness och någon till men inte Ultimate Health. High Intensity Health är för övrigt en annan bra podcast jag kan rekommendera.

  • #3086

   Jag fortsätter mina uppdateringar. Nu har en (liten) studie gjorts på Paleokost och MS där man visat på goda effekter på en rad tester, bland annat på trötthet. En av författarna är Terry Wahls, dock så är inte detta den stora studie med hennes diet som (jag tror) pågår as we speak.

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/01/09/randomized-control-trial-evaluation-of-a-modified-paleolithic-dietary-intervention-in-the-treatment-of-relapsing-remitting-multiple-sclerosis-a-pilot-study/

   Fullängdsartikel:
   https://www.dovepress.com/randomized-control-trial-evaluation-of-a-modified-paleolithic-dietary–peer-reviewed-fulltext-article-DNND

  • #3117

   Imni, vill bara säga att jag tycker du är fantastisk på detta forum! Du svarar på många trådar, är oerhört engagerad och driven i ditt sökande, vilket gagnar oss alla! Så tack för allt du ger!

   • #3198

    Tack så mycket fridolin747. Roligt att folk uppskattar det man skriver! Jag har en hög med artiklar, böcker och podcasts så mer info kommer.

  • #3197

   Ma

   Hej jag är ny här men jag har läst era inlägg med stort intresse.jag har ätit enligt paleokost en längre tid och kan säga att det är det bästa jag gjort ,har en väldigt mild ms men har varit lite trött men jag piggnade till ordentligt med koständringen känner mig som innan ms. Paleokost är ingen Diet utan en livsstil med så ren kost som möjligt.alltså inga hel eller halvfabrikat inga E ämnen mat från grunden plus att man utesluter livsmedel kroppen inte behöver men ersätter med andra så det inte uppstår brist
   Så här ser min kost hållning ut

   Paleokost
   Mineraler magnesium är ett måste för att få ett upptag av D-vitamin
   D vitamin 2500 ie/dagar månader med R i
   Omega 3
   Tillskotten jag använder PURE PHARMA
   bäst i test
   Innehållet stämmer enligt lab överens bäst av flesta tillverkare

  • #3300

   Så, dags för en liten uppdatering, vart ett tag sen sist. Jag har hittat två nya (2016 och 2017) artiklar som handlar om fasta, circadian rythm och time-restricted feeding (ursäkta engelskan). Eftersom man sett att skiftarbete är en riskfaktor för MS så tyckte jag att den första artikeln som handlar om just the circadian rythm och hur fasta påverkar kan vara av intresse. Att den sen är skriven av två ganska kända forskare gör inte saken sämre. Artikeln bör nog ses som en översiktsartikel. Båda forskarna har f ö medverkat i varsitt avsnitt i podden Found My Fitness.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27304506

   Den andra artikeln handlar om effekten av fasta under Ramadan på cytokiner och visar tydligt på de anti-inflammatoriska egenskaperna av fasta. För att citera fritt ur pappret:
   “Overall, our findings support the hypothesis that IF [Intermittent Fasting] practiced during Ramadan by healthy subjects can effectively reduce inflammatory preocesses as evidenced by significantly reduced levels of leukocytes and circulating proinflammatory cytokines”.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23244540

  • #3437

   Ibland snubblar man över artiklar som är riktigt bra. Jag hittade denna idag:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28137612

   Den är en översiktsartikel kring olika fastescheman och dess påverkan på det åldrande immunförsvaret och autoimmuna sjukdomar. Förvånansvärt stor del i artikeln avhandlar MS vilket är positivt.

   En av författarna är Valter Longo som jag och andra länkat till tidigare i tråden. Min vana trogen citerar jag fritt från artikeln:

   “After chronic Calorie Restriction (CR), 33% or 40% of mice showed a minor decrease in the EAE induction and disease severity but were protected from EAE induced inflammation, demyelination, and axon injury. Interestingly, only severe CR (66% caloric restricted group) completely prevented EAE induction. Similarly, a chronic ketogenic diet, consisting of a 4:1 ratio of fat to carbohydrate and protein, has been reported to serve as a preventive measure against EAE. However, similar to the effect of chronic moderate Calorie Restriction, Ketogenic Diet did not completely prevent the EAE disease induction but reduced the severity of the disease. Intermittent fasting (IF), where fasting is applied every other day, was also shown to improve EAE disease severity. Eight weeks of IF prior to the EAE immunization completely protected mice from EAE induction compared to 75% incident rate of ad libitum group.”

   “Fasing Mimicking Diet (FMD) cycles not only resulted in a reduction in dendritic cells which are known to play an important role as antigen presenting cells (APC) that secrete cytokines responsible for activating T lymphocytes, but also reduced circulating MOG35–55 specific CD4+ T cells, Th1 and Th17 cells and reduced serum cytokines such as IFN-γ, IL-17 and TNF-α. Furthermore, the FMD treatment increased anti-inflammatory CD4+ Treg.”

   “More importantly, the FMD treatments promoted oligodendrocyte precursor cell dependent regeneration of oligodendrocyte, which is known to participate in remylelination of demyelinated axons.”

   “CR or various other dietary restrictions and particularly relatively long-term fasting, and FMDs cycles followed by re-feeding appear to decrease the biological rate of aging and promote anti-inflammatory effects, and may contribute to alleviate and possibly reverse a variety of autoimmune disorders as well as immunosenescence by killing old and damaged cells and replacing them with young and functional ones. However, the limited number of studies and of participants in studies described in this review, underlines the need for a set of larger randomized clinical trials testing both the feasibility and efficacy of FMDs, fasting and other DR-based interventions on the treatment of autoimmunities.”

  • #3455

   Dags för lite nya uppdateringar. Vi börjar med en konfirmering av vad andra studier visat, och vad jag hört från läkare i Sverige, dvs att en diet som innehåller mycket salt är direkt dålig för oss med MS. Det är extra viktigt för oss i norra Europa eftersom vi har ett saltintag som i många fall är 10x högre än RDI.

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/02/24/actrims2017-high-salt-diet-linked-to-ms-development-via-pathway-in-study/

   “Within the large number of cells in the immune system, a specific subset called Th17 cells, are known to play a key role in disease development in animal models of MS due to their pro-inflammatory actions.

   Now, researchers presented data supporting the view that a high salt diet, commonly found in Western diets, boosts the number and maturation of animal and human Th17 cells.”

   ———————————————————————–
   Nästa artikel handlar om fetter, vilka som är bra och vilka som är dåliga om du har MS.

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/02/24/study-related-to-ms-says-types-of-fatty-acids-people-eat-impact-immune-system/

   “Long-chain fatty acids drive the production of pro-inflammatory Th1 and Th17 cells. Short-chain fatty acids promote regulatory T-cell (Treg) production, expanding the population of these cells in the gut. Tregs are important because they modulate the immune system and prevent autoimmune disease.”

   “The study suggests that the type of fatty acids a person consumes impacts bacteria in the gut, which in turn promote the production of various types of T-cells — with effects far beyond the intestines.”

   ———————————————————————–
   Vi avslutar med klassikern D-vitamin. Studie från Iran visar att D-vitamin från kosten har positiv inverkar mot RRMS men inte PPMS eller SPMS. Däremot har solexponerig positiv effekt mot all MS. Dock kan jag tycka att D-vitamin är bra för alla, även de med PPMS eller SPMS, även om just specifikt MS-symtomen inte alltid påverkas.

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/02/24/actrims2017-sun-exposure-may-lower-fatigue-slow-disability-progression-in-ms/

   “The Iranian study found that longer exposure to the sun is linked to lower levels of fatigue and lower disability in both relapsing and primary progressive multiple sclerosis (MS) patients. Researchers also linked the consumption of vitamin D in foods and beverages to lower disability levels, though vitamin D levels appeared to have no impact on fatigue and disability among patients with secondary progressive MS.”

  • #3456

   Hejsan! Tänkte bara på det här med tarmen för en stund…äntligen har ju tarmen hamnat lite mer i rampljuset (som den förtjänar). Har så oerhörd stor del i vår hälsa. Har man inte en fungerande tarm fungerar inte kroppen. Det har ju pratats en del i tråden om tarmfloran och microberna. Det gäller ju att dels ha mycket goda bakterier – probiotika, samt att ge dem rätt mat – prebiotika. Det pratas mkt nu om resistent stärkelse som mat för microber och en gynnsam tarmflora. Tänker att man vill ha en så god balans i tarmen som möjligt. För mkt probiotika utan rätt mat är nog inte heller bra. Har i alla fall börjat göra hemgjord kefir. Supergott o fullproppad med goda bakterier. Och dessa vill ha rätt mat.
   Vill minnas att någon skrev nåt om smoothies här ovan. Tänkte bara inflika, fast det kanske var längesedan inlägget, men men, masmältningssystemet styrs av att vi tuggar. Då produceras magsaft o matsmältningsenzymer. Dricker man sin mat så har således inte spjälkningen rätt förutsättningar och kroppen kan inte ta upp all näring (hur mkt gött man än har i sin smoothie) och med risken att osmält mat kommer ut i tarmen och ställer till med besvär. Så jag som för övrigt älskar smoothies, ser till att äta och tugga samtidigt och göra grönsaks- o bärdrycker som tilltugg mer….Kan även tipsa om att ställa en liten pall framför toan, hjälper att både tömma tarm o blåsa. Sen ska man inte vara så pryd på toan – självklart ska man kolla hur magen mår! =D

   • #3497

    Det är verkligen ett jättespännande område! Jag jobbar själv på att försöka få min mage att må så bra den bara kan genom att äta så bra som möjligt. Vad det gäller probiotika har jag nördat ner mig i surkål den senaste tiden och det är jättelätt att göra och kul att experimentera med. Vid tillfälle tänkte jag pröva att göra kimchi också.

    För mkt probiotika utan rätt mat är nog som att plantera rosor på betong. Dyrt utan några resultat.

    Gjort något övrigt med kosten?

   • #3498

    Har tänkt fråga dig hur det går för dig med surkålen, och om du märker någon skillnad. Själv har jag kört syrade morötter sedan i somras, dock inga jag gör själv. Men som du säger så tror jag inte man ska kasta i sig enbart probiotika och hoppas på kanonresultat utan man bör väl kanske börja med att ställa om kosten och fokusera på bakteriernas mat, dvs prebiotika. Sitter just nu och lyssnar på ett webinar (från januari i år) om Parkinsons och tarmbiotan och där ges tipset att tänka mer prebiotika än probiotika, delvis för att man inte vet så mycket om probiotika, vilka bakterier som är bra, hur många som klarar sig etc. Fascinerande att även PD verkar ha en stark koppling till tarmmbiotan.

    https://www.youtube.com/watch?v=qSWTbvQGQ38

   • #3499

    Spännande! Tror mig känna att magen känns lite lugnare och mera stillsam. Kommer att fortsätta äta lite surkål till varje måltid också för att jag tycker att det är väldigt gott.

    I övrigt så hade min magläkare klantat sig med en remiss så min utredning tar lite längre tid än vanligt. Men hon pratade om en läkare som heter Peter Benno som forskar på transplantationer. Hon kan troligen ge mig en remiss till honom om jag har fortsatta besvär med magen. Om inte annat kontaktar jag honom själv. 🙂

  • #3515

   Jag har precis börjat läsa The China Study vilket har fått mig att omvärdera synen på animaliskt protein och börjat ifrågasätta om Paleo-fokuset på ökat proteinintag är en så bra idé. Någon mer som har läst?

   Jag kommer inte göra några förändringar för ens jag läst ut den. Men är det någon diet-relaterad bok som är strikt evidensbaserad, så är det den.

   • #3539

    Hmm…tycker ju det här med kost är så oerhört intressant, kan inte låta bli att göra en reflektion….hehe. Bara mina egna tankar o lite “tjöt”, tycker om att diskutera. Jag har inte läst boken du pratar om men “häver ur mig lite” ändå… Den föda vi ätit har ju sett så olika ut genom tider, generationer och levnadsomständigheter. Paleo grundar sig ju på en samlar- o jägarkost…men vi lever ju på ett helt annat sätt än man gjorde som samlare o jägare. Tänker tex på kolarna som var ute i skogarna hela vintrarna och jobbade superhårt m kroppen, levde hårt. Man hade insaltat kött, mjöl, salt o brännvin som kost under vintern…skulle vi äta så idag tror jag de flesta av oss skulle gå under rätt snabbt…Kanske är det så att vi behöver äta utifrån våra levnadssätt och idag vet INGEN vad som är det optimala för vår tids omständigheter. En kvinna man hittat från “början av bosättningarna” i sverige levde på den tidens optimalaste kost – fisk och hade vid 80-års ålder en kropp som en tonåring. Idag har vi förstört den möjligheten – vi har behandlat våra hav som soptipp för sopor och kemikalier i årtionden – så idag innehåller fisken tungmetaller och kemikalier. Ser man till klimatperspektivet kanske vi skulle äta veganskt, men är det optimalt för oss i vårt stillasittande liv där vi tränar på ett onaturligt sätt för att röra på oss? När man gjort blodanalyser i mikroskåp och utsatt blodet för strålning har man sett hur plättarna o cellerna klumpat ihop sig. Följden blir ett mindre syresatt blod m mindre näring till kroppens organ. Med wifi överallt kan vi räkna med att våra blod ser ut så…så hur förhåller vi oss till det? Vi lever i ett experiment utan minsta kontroll över konsekvenserna, och jag tror att det här med vår tids föda blir rätt komplext i vårt sätt att leva. Så tänker jag på “evidensbaserat”…vad är det EGENTLIGEN??? Blev långt det här…men kanske finns det nån mer här som gillar att reflektera o diskutera lite…=)

   • #3553

    Orkar inte skriva två ggr men något som kan liknas vid en reflektion på det du skrev finns längre ner, som svar på @Qbert s inlägg.

  • #3528

   En liten uppdatering kanske skulle vara på sin plats. Efter allt prat om surkål och jordärtskockor så är det väl dags för lite länkar kring tarmbiotan?

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/03/15/more-research-showing-link-between-gut-microbiome-and-multiple-sclerosis/

   Sedan har vi en artikel från 2014:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25286403

   Forskningen går så rasande fort på området kost, fasta och tarmbiota och dess kopplingar till autoimmuna sjukdomar så en artikel från 2014 känns nästan som om den missar mycket som vi dag vet.

   Kan avsluta med ett boktips; “An Epidemic of Absence” av Moises Velasquez-Manoff handlar förvisso inte enbart om MS, eller enbart om kost och tarmbiotan men den lyfter en del väldigt intressanta saker och MS är ganska vitt omskrivet i boken.

  • #3533

   Jag gillar att posta vetenskapliga artiklar men jag vet samtidigt att sådan information kan kan vara lite svårsmält så här kommer ett utmärkt föredrag kring tarmbiota som är lite mer grundläggande. Fortfarande bra men även grundläggande.

   https://www.youtube.com/watch?v=YciV60j-PXQ

   Men för att hålla på traditionen så kommer även en länk till en artikel, en artikel som nämns i filmen.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3957428/pdf/nihms536070.pdf

   • #3546

    Bra föreläsning! Har precis lyssnat klart på The Good Gut som hon rekommenderar. Rekommenderas!

    Även den får mig att ifrågasätta en ökning av animaliskt protein. Framförallt rött kött.

    Har börjat justera min diet mer mot en WFPB-diet.

   • #3552

    Jag går mer och mer åt att gå på spåret att man förr, dvs för >10 000 år sedan (paleolithic), åt det som fanns tillgängligt. Man har undersökt tandplack på bla neandertalare och därigenom kunnat se vad de åt. Det skiljde sig från mycket till lite kött, så jag tror inte kött i sig är dåligt. Det som jag tror många dock förbiser är att man förr åt klart större mängder fibrer (det ser man på dagens jägar-samlare som äter ~10-20 ggr mer fibrer än oss/dag) och att denna fiberrika kost gjorde att de hade en väldigt diversifierad tarmflora. Dessutom hade man ett klart mer aktivt liv, hade (ofrivillig) fasta och man var omgiven av bakterier i större utsträckning.

    Jag tror att man visst åt spannmål och bönor/ärtor även innan vi blev jordbrukare (i motsats till vissa paleo-förespråkare), men 1. man hade tarmfloran att klara av det utan att kroppen satte igång en låggradig inflammation (som vissa får idag), 2. ev tillredde de annorlunda (sprouting etc) och 3. endast åt det under kort tider per år, helt enkelt därför att det var då som spannmålet eller bönorna/ärtorna var mogna. Det många missar idag är att vi idag äter spannmål 2-3 ggr/dag året runt, ett kanske inte så naturligt beteende.

    Det jag tycker man kan fokusera på idag (även om man inte har MS) är att först och främst få i sig mer fibrer (läs ät mer grönt) och äta varierat, samt att ta bort processad mat, processat socker och sötningsmedel. Sen om man äter rött kött eller inte tror jag spelar mindre roll. Sedan kommer moderna samhällets andra påfrestningar såsom kronisk stress, inaktivitet och överanvändning av antibiotika men det kanske inte passar in i denna tråden?

  • #3551

   Vi fortsätter på spåret tarmbiotan tycker jag. Jag har precis läst en artikel av två forskare vid University of Michigan School of Medicine, och artikeln heter “The gut microbiome and microbial translocation in multiple sclerosis.” och kom ut 9 mars i år. Den är lite skumt skriven (iaf det tidiga manuskriptet jag fick tag i) men den är också lättläst och har massor med referenser.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28286112

   Några saker stod ut, och jag gör som vanligt och citerar fritt från artikeln.

   “Borody et al. reported 3 partients with MS recieving multiple fecal microbiota transplants (FMT) for treating severe constipation. […] Not only was their constipation resolved but remarkably, their MS symtoms reversed: they regained ability to walk and are in lasting remission. Despite the small and uncontrolled study the question still begs, is the gut involved in the etiology of MS?”

   Vissa kanske ser ovanstående som endast anekdoter men jag tyckte det lät otroligt iaf.

   “Patients with RRMS and SPMS have more than a 2-fold increase in a plasma protein called zonulin, a marker of intestinal permeability.” Vi som läst Alessio Fasanos bok (han som upptäckte ämnet) har hört om det ämnet förut.

   De pratar också om att vi idag får i oss i genomsnitt 17 g fibrer/dag (13 för kvinnor) och att dagens jägar-samlare får i sig 10 ggr den mängden, siffror jag sett på andra platser. De pratar också om behandling med helminths, samma som i boken “An epidemic of absence” som jag skrev kort om i ett tidigare inlägg. Sedan tipsar de om två böcker (aldrig sett det tidigare i en artikel) – “The Gut Revolution” och “The Good Gut”, den senare tipsade även @Qbert om.

  • #3557

   Jag blev så intresserad av den berättelsen som jag postade igår om de tre MS-patienter som blev klart bättre efter en fekaltransplantation så jag letade upp lite mer information.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3868025/#R38

   Artikeln handlar om Fecal Microbial Transplant (FMT) och är från 2014 och i avsnittet om MS står följande att läsa:

   “An infectious cause of multiple sclerosis (MS) has been speculated, though the potential for gastrointestinal pathogens to exert neurological effects remotely (as seen with many Clostridium species) has not been considered likely. In 2011, Borody et al.[38] reported three wheelchair-bound patients with MS treated with FMT for constipation. Bowel symptoms resolved following FMT; however, in all cases, there was also a progressive and dramatic improvement in neurological symptoms, with all three patients regaining the ability to walk unassisted. Two of the patients with prior indwelling urinary catheters experienced restoration of urinary function. In one patient of the three, follow-up MRI 15 years after FMT showed a halting of disease progression and ‘no evidence of active disease’.”

   Ganska anmärkningsvärda resultat och även om de bara är tre till antalet så är jag lite förvånad över att man (iaf jag) inte hört mer om detta. Dessutom så har de resultaten några år på nacken så man borde hunnit testa mer kring detta.

  • #3563

   Fortsätter mitt letande om tarmen och snubblade över ett riktigt bra föredrag. Föreläsaren tar upp tarmpermeabilitet och olika faktorer som påverkar den, såsom olika typer av casein (A1 och B1) och vilka roller de har (nyhet för mig), fruktos, tillskott av olika oljor mm.

   https://www.youtube.com/watch?v=XHx7O7gt394

   Flera av de saker som tas upp är nya för mig och jag gillar att hitta information som visar på andra sidor på myntet. Ska tillägga att föreläsaren baserar sin presentation på andra personers forskning och att de papper han hänvisar till finns listade i presentationen. Länkar även till två av de papper som tas upp i föreläsningen:

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25156449
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4670985/

  • #3564

   Spännande forskning!

   Kan nämna att det pratades om den sk “Tarmfloratrenden” i P1 härom dagen se: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/868237?programid=1272

   Det sades egentligen inget nytt men det var likväl intressant att det pratas om i mer mainstream-medier.

  • #3592

   Ibland när jag läser artiklar som handlar om tarmbiotan så nämns olika bakterietyper och jag har haft dålig koll på vilka av dessa som gör vad. Men i följande webinar fås lite mer klarhet i detta. Presentationen handlar om probiotika och prebiotika. Gillar också följande citat som finns med:

   “The dependence of the intestinal microbes on the food makes it possible to adopt measures to modify the flora in our bodies and replace the harmful microbes with useful microbes.”

   https://www.youtube.com/watch?v=ZnRwbDWz2ek&t=525s

   Detta är skrivet for 110 år sedan (!) av Eli Metchnikoff som sedan fick Nobelpriset 1908! Det här med tarmfloran kanske inte var så nytt ändå. Jag gillar att hitta gammal kunskap som sedan glömts, en klassiker är Upton Sinclair’s bok The Fasting Cure från 1911 som är riktigt rolig att läsa.

   Avrundar inlägget med en artikel som kom ut 2016 och som är intressant för oss med MS. Forskarna har upptäckt att bildandet av myelin (i PFC i detta fall) hänger samman med tarmbiotan.

   “In summary, we believe we demonstrate for the first time that the microbiome is necessary for appropriate and dynamic regulation of myelin-related genes with clear implications for cortical myelination at an ultrastructural level. The microbiota is therefore a potential therapeutic target for psychiatric disorders involving dynamic myelination in the PFC.”

   http://www.nature.com/tp/journal/v6/n4/full/tp201642a.html

  • #3594

   Tänkte återkomma till lite D-vitamin nu. Den 27 mars i år släpptes en artikel kring den senaste forskningen kring D-vitamin och MS. Det som är lite roligt är att den olikt många andra artiklar ger lite handfasta råd som vi med MS kan ta till oss.
   Tyvärr så kunde inte google hitta artikeln åt mig utan jag gick via sciencedirekt som de flesta inte har tillgång till. Artikeln har den tydliga titeln “Vitamin D and multiple sclerosis: An update” och är skriven av Charles Pierrot-Deseilligny och Jean-Claude Souberbielle. Andra med bättre google-skillz kanske kan länka artikeln senare.

   Men under underrubriken “General and physiological considerations on sunshine and vitamin D” hittas följande information:
   “For immune health and more generally for patients, the target 25-OH-D range usually accepted nowadays (30-60 ng/mL or 75-150 nmol/L) has been derived from multiple metabolic and bone clinical data: these findings are very different in nature but, quite remarkably, they all indicate the critical feature of the lower limit (30 ng/mL), below which pathological significance is reached. This i why those norms are nowadays oftten recommended, even though there is not yet a total consensus.”

   De skriver vidare:
   “To reach a 25-OH-D serum level above 30 ng/mL and then maintain it within the physiological zone (30-60 ng/mL), one must recieve a daily vitamin D dose of between 2000 and 4000 IU, which is naturally observed only in outdoor workers during the summer or in tropical countries.”

   2000-4000 IU motsvarar 50-100 mikrogram. 4000 IU är den nivå som EU satt som övre gräns (rätta mig om jag har fel här).

  • #3595

   Den här videon är om D vitaminbristen i Norrbotten men jag är säker det gäller i hela Sverige. Det står av Isabelle G Hedander har gjort videon och hon jobbar på kurera.se
   https://www.youtube.com/watch?v=0mftcqM-nwg

  • #3687

   Inte skrivit här på ett tag så dags för en liten uppdatering. Fortsätter min jakt på kunskap och via tips från poddar där man diskuterar senaste forskningen inom tex mikrobiologi så började jag läsa boken “The Good Gut” av makarna Sonnenburg, som båda forskar på tarmbiotan och dess påverkan på hälsa. Boken är riktigt bra och olikt mycket av de andra artiklarna som jag länkar till och tipsar om är denna väldigt lättläst och mycket pedagogisk. Läsaren ges flera konkreta tips på hur man kan göra för att förbättra sin tarmbiota, och därigenom sin hälsa och flera av de saker som tipsas om går även att finna i boken “The Diet Myth” som länkats ovan, även om tipsen inte är lika uttalade i den boken. “The Good Gut” är avsaknad av sensationsjournalistik och det märks ändå att det är två kunniga forskare som skrivit den, utan att boken för den delen blir ett sömnpiller.

  • #3814

   Jag har inte skrivit i den här tråden på ett tag men jag fortsätter läsa på kring den senaste forskningen. Efter att ha haft magproblem i två veckors tid så har mitt läsande intensifierats. Idag hittade jag följande länk:

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/05/17/multiple-sclerosis-grumpy-gut/

   Många med MS har magproblem så jag kan tänka mig att ovanstående berättelse känns igen av flera här inne. En s k ‘Leaky Gut’ har även kopplats till MS:

   http://www.healthline.com/health-news/leaky-gut-implicated-in-multiple-sclerosis-092514#1

   Studien som nämns är från Lunds Universitet:
   http://www.lu.se/article/skador-pa-tarmbarriaren-vid-multipel-skleros

   Samma forskargrupp har även tittat på probiotika och musmodell av MS (EAE):

   http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0009009

   Den första länken i inlägget tar upp det faktum att personer svarar väldigt olika på olika kost och detta blev väldigt tydligt när ett forskarteam från Israel 2015 publicerade en studie där man tittat på hur personers blodsocker påverkas av olika typer av mat. Resultaten hos försökspersonerna var väldigt varierade:

   https://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151119143445.htm

   Avslutningsvis vill jag slå ett slag för boken ‘The Ultimate Guide to Fasting’ av Dr Jason Fung. Trots den lite lama titeln är boken otroligt bra och även fast den inte handlar om MS specifikt så tas saker som kan vara intressanta för folk med MS upp, såsom ökning av tillväxtfaktorer i hjärnan (bla BDNF). Sedan vet vi sedan tidigare att fasta verkar ha god effekt på MS (bla Valter Longo’s forskning), se länkar tidigare i tråden.

  • #3888

   I mitt tidigare inlägg länkade jag till en studie från Lunds Universitet där man tittat på EAE (musmodell av MS) och probiotika, med väldigt goda resultat. Det fick mig att börja läsa på mer om just probiotika och MS och resultaten är överlag goda även om de spretar lite. Det finns en del studie på möss, oftast med goda resultat (dvs olika probiotika, eller enstaka bakteriestammar mildrar eller minskar sjukdomen), men även några där specifika bakteriestammar förvärrar sjukdomen (hittat två sådana studier, båda gjorda av samma grupp och användandes samma bakteriestam).

   Men, möss är möss, och sådan forskning tilltalar inte alla, så jag fortsatte att leta efter resultat på människor med MS. Två studier hittades, båda visandes goda effekter efter endast en tremånadersduration, dvs ganska kort tid, även om studien från 2011 använde en enligt mig lite ovanlig probiotika. Studien från 2011 hade dock sett förbättringar på MRI vilket den senare studien inte testat.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27669638 (2016)
   http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1352458511398054 (2011)

   Så för att summera; probiotika verkar ha god effekt men vilken effekt man får verkar också vara väldigt beroende på bakteriestam(ar). Vissa ökar tex den anti-inflammatoriska cytokinen IL-10 mycket, medan andra inte alls osv. Ibland ser man endast effekt när man har kombinationer av bakteriestammar. Är det något som jag sett i de studier jag läst så är det att kombinationer av bakteriestammar verkar ge bättre resultat.

   Hur ser det ut med er, tar ni någon form av probiotika? Den mest undersökta probiotikan jag har sett är VSL#3 (de har tom en facebook-sida på svenska) men jag har aldrig prövat den, eller någon annan för den delen. Jag kör på naturlig probiotika, dvs fermenterad mat såsom kimchi och syrade morötter, men är sugen på att pröva kombucha (fermenterat grönt te).
   Sedan har vi yoghurt som är klassisk fermenterad mat. Där finns tex Cultura Dofilus och andra sorter som definierar vilka bakterier som finns i.

   • #3891

    Jag väntar fortfarande på att få komma till Peter Benno. Remissen är på väg och jag avvaktar med pro-biotika mm tills efter jag träffat honom. Tills dess kör jag på surkål mm.

    Jag hoppas att, åt minstånde, kunna få se hur mångfalden ser ut och kunna få rekommendation angående probiotika. Beroende på resultaten så kan det bli en fekaltransplantation, även om jag ser det som ganska osannolikt.

    I boken “The Good Gut” vill jag minnas att det gavs rekommendationer gällande probiotika. Att man skulle satsa på mångfald, byta lite då och då mm mm. Ska nog läsa om det innan jag provar på det.

  • #3889

   En sak om fondsparande.

   Jag har månadssparat i fonden Ny Teknik på Swedbank ett par år.
   Fonden har ökat väldigt bra så jag funderade vad som driver fonden mest och tog reda på det.
   Fonden har stort innehav i Probi som dragit fonden
   http://probi.se/sv

  • #3938

   @imni Jag har lyckats omboka min tid till Benno och ska nu träffa honom redan nästa vecka. 🙂

   Du nämnde någon äldre transplkantationsstudie på MSpatienter med fina resultat. Har du någon länk till den?

   Tack för senast!

  • #3939

   Intressant @Qbert . Om du kollar mina svar 23/3 och 24/3 i tråden ser du artiklarna där de beskriver anekdoterna med FMT och MS. Det verkar inte vara så lätt information att hitta och något som bara passerat obemärkt nästan. Var mer en slump att jag hittade informationen.

   Under den senaste träffen får några v sedan så pratade vi en del om mat, och jag nämnde att man kan följa något som kallas low FODMAP, vilket är ett sätt att gradera mat utefter deras potential att orsaka gaser och andra magbesvär. Det ska sägas att de fibrer som de livsmedlen som klassas som svårsmälta innehåller i grunden är väldigt nyttiga, främst för tarmfloran, men de kan ge problem för folk med “känslig mage.” Kanske kan vara något för folk här inne att kika på? Low FODMAP är vanligt att folk med IBS och Chron’s sjukdom följer.

   https://magkliniken.se/fodmap-lista-kosten-som-loser-magbesvar-och-ibs/
   http://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/

   Som en liten avslutning kanske jag kan länka till en ny studie kring MS och salt där man visar, i motsats till andra studier i ämnet, att salt inte verkar korrelera med svårare MS. Jag har själv hört från vården att man ska minska sitt saltintag. Det ska dock sägas att patienterna i studien led av CIS, som många räknar som ett förstadie till MS.
   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/06/15/multiple-sclerosis-symptoms-prognosis-not-affected-by-high-sodium-intake-study-finds/

  • #3940

   Till @Qbert . Jag skummade igenom tråden och det finns en hel del länkar som handlar om FMT och MS samt tarmbiotan och MS, som du kan ta upp med läkaren. Inser nu att majoriteten av det jag postat handlar om tarmfloran så du har potentiellt mycket material du kan prata om. Och då ska vi inte prata om de studier och föredrag som handlar om tarmfloran och Parkinson som jag läst och tittat på (senast idag). Men eftersom det är en annan sjukdom så har jag valt att inte länka till sånt här på forumet.

  • #3982

   Nu har jag varit till tarmbiotika-specialisten och pratat om min besvärliga mage och tarmbiotikan.

   Jag kan sammanfatta med följande:
   – Han var positiv till min kostomläggning även om vi inte han gå in på detaljerna.
   – Han hade ingen probiotika som han rekommenderade då han anser att det är bättre att reglera detta med kost.
   – Då för mycket fibrer ger mig mer besvär bad han mig att följa FODMAP mer noggrant samt gav mig inolaxol för att magen skulle bli mindre besvärlig vid frånvaro av fibrer. (Det var i alla fall så jag tolkade det)
   – Jag har ett uppföljningsbesök efter semestern för att stämma av hur jag mår. Om magen är bra igen så kan jag gå vidare med att tillsammans med en dietist börja introducera high FODMAP-mat stegvis tills vi hittar en nivå som passar just mig.

   Jag är väldigt nöjd med mitt besök och såg genast många skäl till min besvärliga mage när jag plöjt ner mig i FODMAP.

   Det jag däremot är irriterad över är min läkare i Huddinge. Jag fick uppmana henne att skriva remissen till specialisten och utan den hade jag mött vägs ände vid det här laget. Sex vändor till Huddinge utan att de hittat något eller kunde förklara varför jag mår som jag mår. Suck.

  • #3985

   Intressant @Qbert visste inte att läkare brydde sig om FODMAP faktiskt. Hur blir det om du kastar in lite low FODMAP-mat och ökar på med lite mer fett samtidigt? Många med neurologiska sjukdomar mår ju bättre på lite mer (bra) fett.

   FODMAP fungerade för mig när jag hade en episod med kass mage i våras, tillsammans med neutral yoghurt. Nu är magen bra igen och jag fortsätter med mina ganska stora volymer med grönt och det fyngerar.

   Så det blev inte tal om ngn FMT gissar jag?

  • #3987

   @imni Vad det gäller nyttiga fetter så jobbar jag för fullt på den saken. Vi handlade Ghee så sent som i dag och jag har fått i mig en hel del fett från lax, kokosolja, kokosmjölk, olivolja mm de senaste dagarna.

   FMT ska det nog mycket till innan man tar till. Men vem vet. Om inget funkar kanske det blir ett alternativ. Troligen blir det att ratta in kosten vilket jag är väldigt positiv till. FMT vore spännande men känns overkill.

  • #3988

   Tycker det är intressant att följa dina strapatser. Jag håller helt med både dig och magspecialisten att en FMT i dagsläget nog är att gå lite långt. Jag har också full förståelse i hans ovilja att rekommendera en probiotika då det är ganska oklart vad man faktiskt får och hur man reagerar på de preparat som finns. Naturell probiotika är nog det bästa, typ kimchi, surkål och syrade morötter och tas väl med fördel tillsammans med prebiotika, även om du där nog måst hitta det som fungera för din mage.

   Som du vet kan jag äta ganska stooora volymer grönsaker, frukt, bär, rotfrukter och nötter utan att min mage protesterar, men jag är även en stor konsument av bra fetter, främst olivolja och kokosmjölk.

   Hör gärna av dig här hur det går med mer fett och low FODMAP.

  • #4016

   Jag håller just nu på att läsa boken “Nutrition and Physical Degeneration”, skriven av Weston A. Price och utgiven redan 1939. Price var en tandläkare som i sin bestörtning över amerikanernas dålig hälsa och tandhälsa bestämde sig för att resa jorden runt och besöka grupper som levde på ett traditionellt vis, oavsett om de befann sig på Tongaöarna, i Schweiz eller på Afrikas horn. Det genomgående som han hittade var att oavsett var han letade eller vad grupperna åt så verkade de som levde på ett traditionellt vis ha överlägsen både hälsa och tandhälsa. Boken är en av de bästa jag läst (även om jag inte riktigt läst klart den ännu) och rekommenderas starkt! Enda problemet var att få tag i den då varken Adlibris eller Bokus hade den, eller ville ta hem den, samt att Amazon UK och US inte ville skicka till Sverige…

   En sak som boken tydligt visar är att det inte verkar finnas en diet som är rätt utan det verkade mer som att man ätit det som fanns tillgängligt, något som också visats i moderna studier där man tittat på matavlagringar i tandplack hos jägar-samlargrupper som levde får många tusen år sedan (föreläsning i trådens första inlägg). Genomgående fanns dock ingen processad mat utan allt var naturligt och oprocessat.

   För att övergå till nutida litteratur tänkte jag ta upp ens studie i tidningen Science som kom nyligen. Det har pratats och länkats till en hel del kring tarmfloran här i tråden och här kommer ytterligare en artikel. Det intressanta med denna är att författarna är ganska specifika kring vilka bakteriestammar som de sett ger en svårare MS. Jag tycker allt som oftast att forskare kan vara lite svävande kring sådana påståenden.

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/07/14/study-links-ms-activity-to-levels-of-pro-inflammatory-immune-cells-in-intestines/

   “People with multiple sclerosis have high levels of pro-inflammatory TH17 immune cells in their intestines that correlate with change in the micro-organism mix in their gut and the levels of their disease activity, a study reports.

   Researchers said the findings suggest that diet, probiotics and therapies that regulate TH17 cells could help treat MS.”

   “Patients with increased levels of TH17 cells and higher disease activity had a higher ratio of Firmicutes to Bacteroidetes bacteria and more Streptococcus strains in their gut, particularly Streptococcus mitis and Streptococcus oralis. Previous studies have shown that these species promote TH17 cell differentiation in humans.”

   “In addition to more Streptococcus bacteria, the team detected lower levels of Prevotella bacteria in MS patients with disease activity than in healthy controls or patients with no disease activity. This decrease may also promote TH17 cell differentiation because “Prevotella is capable of producing the anti-inflammatory metabolite propionate that limits intestinal TH17 cell expansion in mice,” the researchers wrote.”

   Så, lägre nivåer av Bacteroidetes och Prevotella korrelerade till en svårare MS. Hur får man då dessa att bli fler? Om man ska lyssna till tex Prof. Tim Spector som skrivit boken The Diet Myth, och som vi pratat om tidigare i tråden, så är det en fiberrik diet som gäller. Fler och fler kopplar nu ihop tarmfloran, kosten, fibrer och MS vilket jag tycker är jätteintressant!

   • #4018

    Spännande läsning @imni!

    Har du förresten sett någon granulär FODMAP? Som ger tex ett numeriskt värde för råvarorna i stället för bara High och Low?

   • #4026

    Ledsen @Qbert , inte sett något sånt. Om jag ska vara helt ärlig har jag inte grävt mer i FODMAP:en. En sak jag tänkt på är om du prövat mer kött? Idag är det väldigt icke-PK att skriva något sådant men om man läser de böcker och den vetenskapliga artikel jag nämner nedan så är det ett väldigt naturligt sätt att äta. Dessutom har vi ju också Terry Wahls som starkt rekommenderar kött i sin (paleo)kost, framförallt inälvsmat. Jag vet att du ligger högt i vegetariskt innehåll, vilket jag också gör, men jag äter också en hel del kött och fisk. Sedan ska vi inte glömma bort att inälvsmat, såsom lever, är ofta många ggr mer näringsrikt än till och med den mer näringsrika grönsakerna. Man kan således lätt få i sig mer än tillräckligt av de olika näringsämnena från dessa otroligt underskattade (och billiga!) livsmedel.

    Däremot vill jag passa på att återigen lyfta fram boken ”Nutrition and Physical Degeneration”. Maken till bättre bok är svår att hitta och det är den klart bästa och mest genomarbetade bok jag läst sedan jag började gräva i det här med kost och sjukdomar. Jag kan inte tydligt nog förklara hur pass varmt jag rekommenderar den, inte enbart till folk med MS utan till hela befolkningen i rent undervisningssyfte. Notera dock att den boken inte handlar om MS specifikt. Den dag jag blir diktator (eller nåt…) kommer den boken bli obligatorisk läsning för hela befolkningen.

    I den boken nämns flertalet ggr att Price aldrig stötte på någon grupp människor som levde på ett traditionellt vis där de uteslöt köttprodukter, oavsett om de levde på Irland, i Kanada eller på Tongaöarna. Sånt uttalande stämmer väl överens med en studie som kom 2000 där man tittat på dataset från 229 grupper som levde som jägare och samlare och såg där att ~75% av grupperna fick >50% av sin energi från djurbaserad föda. Men notera här att traditionella grupper åt allt hos djuren, och man ska inte likställa deras konsumtion av kött med att vi köper sönderstressad dansk fläskfilé. Tittar man på många toppredatorer så går de många ggr enbart efter inälvsmaten och lämnar resterande kött (det kött vi enbart äter) till asätarna, precis som indianerna i Kanada som åt inälvsmaten och lämnade det andra köttet till hundarna. Finns lite sådana intressanta historier i succéboken “Deep Nutrition” av Catherine Shanahan.

    http://ajcn.nutrition.org/content/71/3/682.long

  • #4052

   Var på återbesök hos läkaren i dag.
   Jag kommer att få göra en transplantation (eller snarare två)!!!

   Jag är sjukt peppad. Det blir till självkostnadspris, men summan var i sammanhanget inte så stor.

   Det blir av under september och jag researchar nu vilken kost som är optimal att äta i samband med transplantationerna.

   • #4054

    För att förtydliga – fekaltransplantation eller blodstamcellstransplantation? GIssar på det första men undrar iaf.

   • #4055

    Fekaltransplantation vid två tillfällen med en veckas mellanrum. Samma donator som nämns här:
    http://fof.se/tidning/2011/7/donerat-bajs-ger-friska-tarmar
    De har velat göra en studie på MSpatienter men har inte fått pengar till det. Vill poängtera att detta är för mina magbesvär, inte fö min MS. Men de kan mycket väl vara relaterade.

  • #4084

   Efter att ha haft lite trassel med magen under tidig sommar (första gången för mig med strulande mage) beslöt jag mig för att följa de tips som finns i boken The Autoimmune Solution av Amy Myers (tack @Qbert för boktipset!) samt hålla mig till en low FODMAP. Tipsen hjälpte snabbt och magen har varit i balans i tre veckor nu.

   Givetvis har jag fortsatt läsa på kring det här med kost och tarmfloran och hur det verkar vara kopplat till MS. En ny artikel kring tarmfloran och MS:

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/08/14/human-gut-microbe-may-lead-to-treatment-for-multiple-sclerosis/

   “By investigating how P. histicola modulated immune responses to suppress MS, researchers found that bacteria decreased the expression of two pro-inflammatory cytokines – interferon-gamma and interleukin (IL)-17. Overall results show that P. histicola has immune modulatory activity and can suppress abnormal immune responses, which ultimately prevent autoimmunity. This supports the idea that maintaining a healthy microbial community within our intestines is a potential therapeutic strategy for MS.”

   och en intressant artikel kring Omega-3 och neurologiska sjukdomar:

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/08/25/omega-3-may-reduce-inflammation-by-altering-immune-cell-processes-study-suggests/

   http://neurosciencenews.com/inflammation-response-omega-3-7369/

   Just Omega-3 har det diskuterats en del kring både i den här tråden men även under “Fråga Neurologen”, men jag tycker det som står i länkarna ovan låter ganska positivt kring Omega-3.

   • #4085

    Spännande!
    Min mage är bättre på low FODMAP men jag måste börja implementera mindre mängder high FODMAP-mat framöver. Detta då jag gör min första FMT på tisdag. Vill göra förutsättningarna så bra som möjligt och många råvaror med hög MAC är tyvärr high FODMAP.

    När FODMAP nämns i “The Diet Myth” i samband med IBS poängterar Tim Spector att en low FODMAP-diet inte är så fördelaktig för mikrobiotan ur ett långsiktigt perspektiv.

    Ställde för övrigt en fråga angående Leaky Gut till Tim via twitter och fick roligt nog svar rätt omgående. Se: https://twitter.com/timspector/status/903678168829222912

    När vi ändå är inne på mikrobiotan kan jag passa på att tipsa om “Brain Maker: The Power of Gut Microbes to Heal and Protect Your Brain for Life” av David Perlmutter.

   • #4086

    Hm, intressant det där med low FODMAP och att det inte är det bästa för tarmfloran på längre sikt. När jag äter low FODMAP (har börjat gå ifrån det lite mer och mer på slutet) består mina mål av stora mängder (uppemot 4 L/dag) grönsaker/bär/rotfrukter/frukt, som förvisso alla är klassade som low FODMAP, men där jag tror att den totala mängden fibrer klart överstiger det de flesta får i sig. Skulle säga att en diet som kretsar kring low FODMAP-grönsaker ger dig mer fibrer än vad de flesta får i sig via sin kost med mestadels mejeriprodukter, socker, lite spannmål och kött. Har lyssnat lite på poddar där man diskuterar ketogena dieter och tarmfloran och där man lyfter en enligt mig viktig fråga nämligen att en ketogen diet kan negativt påverka tarmfloran pga sitt låga innehåll av fibrer. Jag tror nog att en ketogen diet mycket väl kan fungera men att man måste ha lite koll på sitt fiberinnehåll, samt att man förser sig med alla fibertyper.

    Du kan ju till exempel köra Terry Wahls 9 cups fast med low FODMAP och du kommer ändå få i dig väldigt bra med fibrer. 3 cups med spenat/grönkål, 3 med blåbär/jordgubbar/lingon/morötter och 3 med rödkål/broccoli ger dig förmodligen bra med fibrer även om alla ingredienserna är klassade som low FODMAP.

    Tack för boktipset. Lägger till den på min att-läsa-lista. Håller även med om att leaky gut används lite väl frikostigt ibland, och jag använder själv aldrig den termen av anledningen att man inte riktigt verkar ha hittat någon bra definition på vad det är.

    Lycka till på tisdag!

  • #4093

   @Imni Jag har precis gjort lite av en upptäckt.

   I torsdags fick jag Mabthera. I en hel vecka dessförinnan har min mage varit ganska bra. Men efter Mabtheran blev den dålig igen. Mabthera påverkar B-cellerna och en snabb googling på “B-lymfocytes gut” ger direkt massor av info om relationen mellan tarmbiotikan och B-cellerna.

   Har du läst något intressant om detta?
   Kan du korrelera dina magbesvär med Mabthera-infusiuoner?

   Ska läsa på mer i kväll….

   • #4094

    Intressant! Nej jag har inte läst något om detta men jag laddade nyligen ner två artiklar som precis kommit ut som handlar om behandling av B-celler, likt Mabthera. Får ta och läsa de och se om det nämns något om tarmfloran. Men eftersom sömn, kost, stress, träning, umgänge, djur, natur och typ allt man kan tänka sig sägs påverka tarmfloran på nåt sätt är det inte konstigt att tänka sig att även medicin såsom Mabthera skulle göra det.

    Mina magbesvär (vi pratar egentligen bara under en enda period, annars har jag aldrig haft magproblem) har inte på något vis korrelerat med medicineringen.

  • #4189

   Tänkte avrapportera lite hur det har gått med min FMT.

   Gjorde min första av två FMT-behandlingar i tisdags. Mikrobiotan sprutas ner i tunntarmen genom att utföra en gastroskopi. Det gick väldigt fort men var något av det mest obehagliga jag gjort.

   Min mage har helt klart blivit bättre efter behandlingen. Jag har slutat ta min medicin samt optimerat kosten för att inkludera mycket MAC (Microbiota Accessible Carbohydrates). Så jag har mao ätit en del High FODMAP-råvaror men i mindre mängder och många olika samtidigt.

   Några intressanta observationer:
   – Min mättnadskänsla har blivit bättre. Tidigare kunde jag fortsätta att äta för att jag var sugen även om jag kände mig mätt. Nu är jag mycket mer nöjd och vill inte ha mera när jag väl blivit mätt.
   – Min mage känns mycket lugnare och mer harmonisk.
   – Min alkoholkonsumtion har gått ner. Inte för att den varit så hög innan. Men jag kan nu vara helt nöjd för en kväll med ett mindre glas rödvin. Tidigare hade jag velat ha mer.

   En annan sak jag märkte var hur bra det gick att fasta. Vilket jag behövde göra innan gastroskopin. Får jag tillbaka lite vikt ska jag helt klart göra det oftare.

   Nästa FMT är på tisdag. Hoppas på ytterligare bättring och att detta håller i sig. Är lite rädd att effekten kommer att gå över.

   • #4190

    Jätteintressant @Qbert ! High FODMAP säger du? Blir en del jordärtskockor och lök framöver gissar jag då? Du måste uppdatera oss framöver på hur du mår och hur nästa FMT går! Jag är jättenyfiken.

    Angående bestående effekt läste jag en artikeln nyligen där FMT lades fram som en potentiell behandlingsmetod mot autoimmuna sjukdomar men där författarna var noga med att påpeka att resultaten av en FMT ofta inte håller i sig i längden. Deras teori varför var att det görs en (eller flera) FMT och där patienten sedan går tillbaka till gamla vanor och den tidigare kosten, och eftersom kosten påverkar tarmfloran så pass mycket så var det enligt forskarna huvudanledningen till varför effekten avtog med tiden.

    Visst går det lätt att fasta! Nu vet jag inte hur länge du körde men jag tycker att man känner sig lätt i kroppen och skärpt mentalt, och befriad från hetsen att hela tiden äta. Jag brukar lägga in kortare fasta (24h) 1-2 ggr/v och sedan försöka trycka ihop “ätfönstret” till max 8 h de flesta dagar. Har även kört lite längre perioder och det fungerar bra det med.

    När jag ändå skriver här kan jag passa på att länka till lite intressant ny forskning kring tarmflora och probiotika.

    https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/09/15/ms-patients-who-take-probiotics-ma-improve-certain-disease-parameters-study-suggests/

    http://neurosciencenews.com/multiple-sclerosis-gut-microbes-7465/

   • #4195

    Jag kör inte endast high FODMAP utan har snarare utgått från min low FODMAP-kosten och har introducerat mindre mängder av diverse high-råvaror. Såsom, avacado, sparris, ärtor surkål etc.

    Bra länkar! Framförallt den andra verkar ju superspännande! Har skrivit ut den och tänker ge den till min microbiota-läkare som uppmuntran att försöka igen för att få pengar till MS-studien de ville göra.

  • #4209
  • #4211

   FMT-avrapportering #2:
   Fick min andra och sista FMT för 1,5 vecka sedan. Egentligen kan jag göra fler men vid tidigare studie på IBS-patienter så har de kört på två, så jag bestämde mig för att börja med samma sak.

   Fick höra från läkaren att det var ovanligt att märka tydliga förbättringar redan kort efter första behandlingen. Men med tanke på min kost borde förutsättningarna varit ganska goda för de nya mikroberna.

   Min mage är avsevärt bättre än innan jag fick min första FMT. Men… förra helgen ballade den dock ut totalt och återhämtade sig inte på flera dagar. Detta efter att ha druckit rätt starkt kaffe samt ätit surkål, äppelcidervinäger och druckit både vin och ett halvt glas bubbel. Utan att dricka särskilt mycket vatten. Rätt puckat såhär i efterhand. Fick rätt ont i magsäcken och jag har återhämtat mig efter att ha uteslutit framförallt kaffe och alkohol från min kost. Liknande har hänt mig tidigare.

   Nu är jag tillbaka som jag mådde innan detta hände och jag kommer att köra på mera av en återhämtningskost den kommande tiden (enligt The Autoimmune Solution) då jag misstänker SIBO eller kanske Candida.

  • #4254

   Jätteintressant @Qbert ! Båda gångerna min mage ballade ur kom det i samband med hyffsat stor konsumtion av just surkål, så kanske läge att ta det lite piano där? Även öl, och alkohol generellt, gjorde min mage arg. Just alkohol och tarmfloran har i studier visat sig inte vara en sådär jättebra kombination, men osäker om jag länkat någon sådan studie i tråden.

   Kör en liten uppdatering kring kost, MS och tarmfloran:

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/10/02/multiple-sclerosis-patients-with-poorer-diets-little-exercise-report-higher-pain-levels-in-study/

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/10/12/study-suggests-fat-intake-increases-risk-of-children-with-ms-having-a-relapse/

   Notera att ovanstående studie verkar ha varit lite väl kort, samt att

   “And fat is not simply fat, she pointed out, arguing that fish oil is believed to help MS patients.” som det står i artikeln.

   Sedan har vi det här med stress. Vet att du @Qbert sagt att du känner flera som fått sina första MS-symtom i samband med just stress (jag inkluderar mig själv) och nu finns en koppling till stress och en kass tarmflora, som i sin tur är viktig i MS-sjukdomen.

   http://neurosciencenews.com/stress-digestive-system-7747/

  • #4354

   Kort FMT-uppdatering.

   Min mage är avsevärt mycket bättre. Men jag har oftare än tidigare fått ont i magen av framförallt för mycket kaffe, rödvin, chili, tomater mm. Så nu kör jag the Myers Way i 30 dagar för att läka magen. Än så länge funkar det jättebra.

   Jag har börjat nörda ner mig i Long Reads och hittade denna, som handlar om MS, kost och forskning. Inte så teknisk, väldigt lång men jättebra:
   https://longreads.com/2016/09/14/stat/

  • #4373

   Roligt att läsa din resa @Qbert ! Har själv tagit mig ett glas rött vid några tillfällen senaste tiden och jag inbillar mig att magen efter det inte varit på min sida. Detta sker inte när jag druckit alkoholfria alternativ. Inte länkat till studier kring alkohol och tarmfloran men om jag inte missminner mig står det lite om det i boken The Diet Myth som det pratats om tidigare i tråden.

   http://neurosciencenews.com/autoimmune-disorders-microbiome-7789/

   Intressant studie där man tittat på tarmfloran hos identiska tvillingar där ena tvillingen har MS och den andra inte:
   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/10/16/one-more-small-piece-of-the-puzzle-on-the-role-of-gut-micro-organisms-in-ms/

   “MS twin-derived gut microbiota caused a significantly higher amount of mice to develop a relapsing–remitting autoimmunity similar to MS than healthy twin-derived microbiota.”

   Och slutligen lite mer om salt. Jag har fått höra från sjukvården att hålla ner saltintaget men för inte så länge sedan kom en studie på CIS-patienter som inte visade att salt skulle ha någon negativ effekt och nu kommer denna studie från Norge som visar att högt saltintag iaf inte verkar korrelera till att man får MS. Om det sedan är dåligt när man väl fått sjukdomen återstår väl att se.
   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/10/12/sodium-does-not-increase-ms-risk-large-scale-study-suggests/

   “A higher intake of dietary sodium, most often in the form of salt, does not increase the risk of developing multiple sclerosis (MS), Norwegian researchers concluded after analyzing data from more than 175,000 women.”

  • #4586

   Den här tråden skulle verkligen må bra av att kunna delas upp i flera sidor. Hur som helst, dags för lite nyheter.

   Tarmflora tarmflora tarmflora. För vilken gång i ordningen publiceras det artiklar om dess koppling till MS? Här kommer ytterligare en artikel i ämnet.
   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/11/22/ms-onset-development-linked-to-gut-bacteria-rutgers-mouse-study-shows/

   Sedan snubblade jag över denna blogg: http://ccsviinms.blogspot.se/2017/03/
   Där pratas lite om MS och fasta, med utgångspunkt i Valter Longos arbete som jag och andra här på sidan skrivit om (högt upp i tråden). Det är intressant att man nu kollar/kollat på kombinationen madicin (natalizumab=Tysabri) och 16/8-fasta.

   Här är länken till studiens rekrytering (studien är klar). Studien är gjord på Johns Hopkins University så det är inga duvungar som gör den: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02846558
   Om man kollar upp huvudansvarig för studien ser man att hon även gör studier på tex D-vitamin.

   Här finns en sida som listar studier vid Johns Hopkins som (iaf) jag tyckte var lite intressant:
   https://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/centers_clinics/multiple_sclerosis/research/index.html

  • #4608

   Jag har precis läst boken “The Complete Guide to Fasting: Heal Your Body Through Intermittent, Alternate-Day, and Extended Fasting” av Jimmy Moore och Dr. Jason Fung. Finns tex här: https://www.bokus.com/bok/9781628600018/the-complete-guide-to-fasting/

   Jag tycker att den gav en väldigt bra helhetsbild. Kanske inget för @Imni som är rutinerad, men definitivt för nybörjare som mig.

  • #4661

   Jo jag läste den boken för något år sedan. En väldigt väl genomarbetad bok som jag verkligen kan rekommendera! Tipsade om den för ett år sedan men skrev fel namn på boktiteln (The Ultimate Guide to Fasting). Fung har tom en egen pod som enbart handlar om fasting/intermittent fasting.

   Själv körde jag en kortare tredagarsfasta nyligen och det är kanske att betrakta som självplågeri då dag tre oftast är den jobbigaste och att det efter det blir bättre. Och visst, dag tre var jobbigast men jäklar vad pigg och alert jag var de två första dagarna, tom så kollegorna kommenterade hur “på” jag var.

   Studierna kring MS och kost fortsätter ramla in, nu senast från Italien.
   “Overall, these results “support the possibility that diet could possibly be used as a tool to modulate the immune system in an anti-inflammatory way as a consequence of changes in the gut microbiota,” the team concluded.”

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/11/27/in-multiple-sclerosis-vegetable-rich-diet-promotes-bacteria-that-fights-inflammation/

   På Agenda i söndags togs tarmfloran upp i ett format som ska passa alla, dvs inte så jättedetaljerat, men ändå intressant. Och de pratade med Tim Spector som vi pratat om tidigare i tråden. Det som jag reagerade mest på var dock det faktum att av alla studier på tarmfloran så har 50% kommit de senaste två (!) åren. Snacka om ett hett forskningsämne.

  • #4761

   Dags för lite uppdatering såhär innan jul. Jag har samlat på mig lite nya intressanta länkar senaste tiden. Jag börjar med en som jag verkligen fastnade för, återigen om fasta.
   https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/news/20030116/feed-cold-starve-ms#1
   Det intressanta den här gången är att studien visar på god effekt men att den kom redan 2003, dvs långt innan flera av de studier som kommit på senare tid och som all pekar mot samma goda effekt.

   Några fler länkar kring ämnena kost/tarmen
   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/08/23/researchers-identify-nerve-pathway-gut-dysfunction-ms/
   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/12/11/ms-progression-may-be-slowed-by-diet-rich-in-fruits-veggies-whole-grains-study-shows/

   Vi som följer Wahls Paleo äter mycket leafy greens, något som i denna studie visat sig väldigt bra för hjärnan:
   http://neurosciencenews.com/leafy-greens-brain-aging-8225/

   Avslutar med lite anekdoter, alla älskar anekdoter. En kvinna (?) som tänker ge sig på en vattenfasta (dock på ganska lång tid, >21 dagar, vet inte om jag skulle rekommenderat en så lång fasta). Hennes initiala reaktion kan väl bäst beskrivas med detta:
   “So far i had good result with this fasting, before the fast i had to eat 4 tizanidine and 4 baclofen or i couldn’t move thanks to spasms and now i’m eating none.
   another thing is i couldn’t stand up without some help and now i can do it.”
   Som sagt anekdoter så ta det för vad det är.

   http://www.thisisms.com/forum/diet-f9/topic28247.html

   God Jul!

  • #4994

   Dags för årets första inlägg i denna tråd.

   Diskussionerna kring saltets vara eller icke vara fortsätter. Denna gång
   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2018/01/18/ms-mouse-study-shows-that-excessive-salt-consumption-leads-to-dementia/

   “Mice were fed for eight, 12 or 24 weeks. Using magnetic resonance imaging, researchers discovered that such a diet led to significant reductions in cerebral blood flow (CBF) in the brain’s cortex (by 28%) and hippocampus (by 25%) — two areas responsible for learning and memory.”

   “Mice fed only a high-salt diet had “profound alterations in cognitive function that involve multiple domains,” researchers wrote. These animals performed significantly worse in object recognition, a maze test and nest behavior. Returning to a normal diet rescued the animals’ performance to normal levels.”

   “The team also investigated the molecular mechanisms underlying these impairments in cognition. They found that a high-salt diet triggered an increase in Th17 immune cells in the small intestine. That led to an increase in the release of interleukin 17 (IL-17), a pro-inflammatory factor.”

   Jag har länkat flera artiklar i tråden kring salt och ju mer jag hittar desto mer verkar det komma fram en bild av att man verkligen bör hålla ner saltintaget, speciellt med denna artikel och deras fynd.

   Lite om probiotika och medicin. Intressant här att de valt den välkända (nåja, för vissa av oss iaf) VSL3.
   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2018/01/15/study-shows-probiotics-increase-punch-of-therapies-that-decrease-inflammation/

   Avslutningsvis en (till) studie kring kurkumin, eller en aktiv substans i gurkmeja. När jag började rota i vetenskapliga artiklar blev jag överraskad över den mängd artiklar som fanns kring kurkumin, och här är således en till.

   http://neurosciencenews.com/curcumin-mood-memory-8346/

   “The people who took curcumin experienced significant improvements in their memory and attention abilities, while the subjects who received placebo did not, Small said. In memory tests, the people taking curcumin improved by 28 percent over the 18 months.”

  • #5102

   Fick ett ryck ikväll att läsa om kurkumin, eller en av de aktiva substanserna i gurkmeja. Det finns massor med forskning på just kurkumin men jag tänkte faktiskt inte länka till vetenskapliga artiklar som jag brukar utan mer ovetenskapligt lägga upp två kommentarsfält till bloggar. Studier i all ära men ibland måste man även se till vad folk faktiskt själv gör och hur det påverkar de. Finns en del intressanta kommentarer i länkarna även om jag brukar vara ignorant kring de mest positiva och negativa kommentarerna.

   Ta det för vad det är, kurkumin är ingen quick fix (finns nästan inget sånt enligt mig), inget som ska ersätta någon medicin men det kan mycket väl hjälpa.

   http://turmericlife.org/dwkb/multiple-sclerosis-ms/
   https://shift.ms/forums/topic/turmeric-as-a-treatment

   “The second experience with turmeric may be considered the results of my second MRI since diagnosis: the biggest lesions were gone, and overall, my brain looked… cleaner, so to speak! :))”

   Intressant kommentar tycker jag, lite som Bob Cafaros historia:
   https://www.youtube.com/watch?v=fhlawSZxMxY
   https://www.youtube.com/watch?v=i-CS3dL1Oc8

  • #5174

   Hittat lite nya intressanta länkar. Vi börjar med en där man sett att högt intag av fisk motverkade att få MS.
   http://neurosciencenews.com/multiple-sclerosis-fish-8565/

   Nu är det lite sent för oss kanske men kopplingarna mellan fisk och god hälsa fortsätter alltså. Nästa länk gäller generellt kostupplägg och MS. Studien är baserad på frågeformulär och är ganska stor (~7000 deltagare). Just frågeformulär är något många inte håller så högt men denna studie visar iaf en stark koppling mellan ens diet och MS.

   “After analyzing the data, the researchers found that participants in the group with the healthiest diet were 20 per cent less likely to have more severe physical disability than people in the group with the least healthy diet, and around 20 per cent less likely to have more severe depression.”

   En sak jag gillar med studien är dock att de även tittade på livsstil och såg där:

   “In addition, when looking at a healthy lifestyle overall, those who were healthiest were nearly 50 per cent less likely to have depression, 30 per cent less likely to have severe fatigue and more than 40 per cent less likely to have pain than people who did not have a healthy lifestyle.”

   Vad som sedan räknas som en hälsosam livsstil vet jag inte. Kanske mest intressant är nog denna rad:

   “The study also looked at whether people followed a specific diet, including the popular Paleo diet, or diets which are believed to be beneficial for people with MS, such as the Wahls diet. Here they found that overall, past or current use of these diets was associated with modestly reduced risk of increased disability, although so far the evidence to suggest that the Wahls diet can help sufferers of MS remains unclear.”
   https://globalnews.ca/news/3904804/multiple-sclerosis-diet/

   Så folk som håller en diet som är rik på grönsaker sågs ha bättre hälsa, med ytterligare lite bättre för de som följde en specifik diet såsom tex paleo. Om det är för att dieterna är bättre, om de personerna följer en hälsosam diet mer strikt, har en mer hälsosam livsstil eller bara rapporterar annorlunda är svårt att säga.
   Dock ska man komma ihåg att just dessa frågeformulär är knepiga och det är inte alltid folk svarar helt sanningsenligt, eller så glömmer de vad eller hur ofta de faktiskt åt. Intressant oavsett.

   Sist är en studie där man (återigen) ser en stark koppling mellan tarmfloran och autoimmuna sjukdomar, även om studien inte är MS-specifik.

   http://neurosciencenews.com/gut-bacteria-autoimmune-disease-8614/

  • #5214

   Hey!
   Tänkte avlägga en “liten” statusrapport gällande FMT, kost, vikt, etc.
   Jag misstänker att jag har problem med sk “Fructose Malabsorption” som ger problem att bryta ner vissa typer av mat. Det verkar inte vara så vanligt men listorna över mat man bör vara försiktig med matchar exakt den lista över mat jag reagerar på. Efter att ha justerat kosten efter denna teori är min mage rätt bra. Men jag håller fortfarande på att lära mig vad som funkar och vad som inte funkar.

   Kan också nämna att min vikt har börjat stabilisera sig något den senaste tiden. Jag närmar mig nu sakta vikten jag låg på innan jag helt la om min kost för ca 1,5 år sedan. Vilket är skönt då jag är underviktig.


   @imni
   Hur gör du med balansen mellan olika makronäringsämnen? I och med att linser, bönor etc inte är rekommenderat landar jag lätt i animaliskt protein. Men jag har inte velat köra för hårt på det heller. Dock har min vikt stabiliserats först när jag återinfört ägg i min kost.

   Har loggat vad jag äter och ligger runt 10% protein, 20% kolhydrater och 70% fett. Tränar inte men sätter i mig straxt över 10% av vad jag gör av med enligt min fitbit.

   • #5215

    Roligt att höra dina eskapader @Qbert . Vad gäller makronäringsämnen kör jag ju på Wahls Paleo och där blir det väldigt mycket grönsaker. Dessa är ofta ganska kalorisnåla (svartkål, broccoli, vitkål, lök etc) men jag äter även ganska stora delar bär och frukt, och de är klart mer kaloritäta. Lägg därtill en olivolja/fiskolja/kokos tillsammans med fisk, kött och inälvsmat. Jag har inte räknat på hur min fördelning ser ut, jag följer bara dieten fullt ut och fungerar bra på det.

    Jag lyssnade för ett tag sedan på följande podcast, http://ultimatehealthpodcast.com/tag/the-paleo-mom/ , där gästen poängterar en väldigt bra sak – paleokost är till största del växtbaserad sett till volym. Många som tänker “stenålderskost” verkar ha fått det inpräntat att det handlar om att äta stora volymer kött, utan att tänka på att jägarsamlarfolk förmodligen 1. åt det mesta de kom över (även växter) och 2. åt hela djuret, inte bara de (näringsfattigare) karréerna eller filéerna. Ja, om man räknar kalorier (och vill göra det lite vetenskapligt) och ser till jägarsamlargrupper runt om i världen ser man att majoriteten får 50% eller mer av sina kalorier från animaliska produkter ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10702160 , kanske länkat till denna artikeltidigare i tråden?). Men, för att återknyta till det som nämns i podcasten ovan, om vi försöker översätta detta till en tallrik ser vi att en övervägande majoritet av tallriken kommer bestå av grönsaker. Med det sagt så finns det näringsämnen i animaliska produkter som är svåra/frånvarande i växter och vice versa.

    Vet inte alls om detta på något sätt representerar ett svar på din fråga men de är iaf lite tankar från min sida. Hur fungerar bär för dig? Äter själv ganska mycket bär och tycker det är en outforskad resurs vi har i Sverige.

    Liten notis bara – fitbits är notoriskt dåliga på att mäta förbrukning och kan diffa ganska mycket så ta sådana värden med en nypa salt ( http://tyngre.se/artiklar/aktivitetsmaetare-aer-daaliga-paa-att-uppskatta-energifoerbrukning-vid-styrketraening/ ).

   • #5216

    Det där med Paleo och mycket kött har jag aldrig fattat. Har försökt ligga mellan Whole Food Plant Based och Paleo. Dvs, en majoritet av volymen från växtriket med fokus på så mycket variation som möjligt. Men det går inte att köra WFPB utan linser och bönor. Så det blir tyvärr mer fisk, fågel och vilt än vad jag egentligen önskar.

    Om jag ska vara ärlig så har jag börjat ifrågasätta uteslutandet av baljväxter. Bland annat efter att ha läst om hur bra fibrerna är för magen men även efter att ha tittat på denna TED-talk: https://youtu.be/BMOjVYgYaG8

    Vad jag har förstått det som så är det leptinerna man vill hålla sig borta ifrån. Men de verkar gå att få bort mha tryckkokning. Då kvarstår en bra källa till både protein och fibrer, vilket lockar mig.

    Vad det gäller fitbit-kalolrierna är det inget jag kör på slaviskt. Använder den mest för att se till att jag rör på mig tillräckligt i vardagen. Men då jag har haft svårt att gå upp i vikt har jag försökt utreda ifall jag gör något fel kostmässigt. Därav tester kring att logga allt jag äter och kika på kaloriförbrukning kontra kaloriintag. Slutsatsen var att jag sätter i mig tillräckligt med energi men verkar ha svårt att ta upp den.

    Denna tråd börjar bli en rätt gedigen källa till kunskap nu 🙂 Sökte nyss här för att hitta länkar till glutenrelaterad forskning.

   • #5218

    Frågan med baljväxternas vara och icke vara tycker jag är intressant, och är något jag försöker snappa upp info kring när jag letar runt i vetenskapliga artiklar, böcker och poddar. En som starkt förespråkar en pesco-vegetariansk kost är Prof. Valter Longo (som gjort bla MS-forskning och mestadels jobbar med forskning kring fasta. Länkar högre upp i tråden.) Nyligen köpt hans bok men inte hunnit läsa den ännu. En intressant sak här, och något som inte alltid kommer fram i bruset, är att Longo själv i poddar sagt att han föredrar en kost som innehåller baljväxter, men han reserverade sig sedan för folk med autoimmuna sjukdomar. Tyckte jag var intressant.

    Även boken The Blue Zones Solution förespråkar en liknande kost, och i den helt fantastiska tidskapseln Nutrition and Physical Degeneration (snälla folk, köp och läs) tar man upp folket i Anderna och deras höga bönkonsumtion. Där berättas dock också om lite olika metoder som de hanterade de “dåliga magar” de kunde få, där ett traditionellt knep var att äta jord efter måltid.

    Tryckkokning eller kanske mer traditionellt syrat gör nog att man inte alls kommer reagera starkt på bönor, det är iaf min gissning. Finns nog en anledning varför just syrade bönor och liknande (se tex natto i Japan) är en del i många traditioner. Jag är relativt positiv till baljväxter men i dagsläget har jag en diet jag följer och känner inget behov av att mixtra för mycket, plus att jag aldrig varit speciellt glad i baljväxter.


    @Qbert
    : varför försöker du minska ner på kött och fisk? Speciellt fisk är positivt inte bara för MS utan hjärnan som helhet. Och inälvsmat är som vi vet det mest näringsrika man kan stoppa i sig så även där tror jag man gör en miss om man slutar med det.

    Lite tankar och funderingar från min sida.

   • #5219

    @imni Om jag fick välja skulle jag helst äta ca 40% fisk & skaldjur, 40% veganskt, 10% fågel och 10% vilt/lamm. Jag saknar att i ibland helt kunna utesluta animaliska produkter. Faktum är att jag nog hade ätit WFPB om jag inte hade haft MS av moraliska och miljömässiga skäl. Men utan baljväxter faller det och att min MS håller sig i schack är viktigare.

    Saknar linssoppa, hommus, kikärtsbiffar, bönsallad mm.

    Blue Zones Solution har jag läst och gillade. Har letat efter Nutrition and Physical Degeneration som ljudbok men har inte lyckats. Nån dag kanske 🙂 Däremot kommer The Longevity Diet att lyssnas på inom kort. Tack för tipset!

  • #5220

   @Qbert : Om du hittar Nutrition and Physical Degeneration som ljudbok får du gärna uppdatera. Boken ägs inte av något av de stora förlagen så därför hittas den inte på Adlibris eller Bokus. Dock finns den översatt till danska av någon anledning men det hjälper iaf inte mig något. Jag köpte mitt ex via eBay.co.uk.

   Nu under påsken har man tid och lugn att surfa runt på lite koststudier och jag återupptog mina sökningar på gurkmeja, eller kurkumin som är den substans i gurkmejan som oftast är det som används i studierna. Det jag slås av när jag söker på kurkumin och MS (eller djurmodellen EAE) är mängden artiklar jag hittar, samt deras starka och samstämmiga slutsatser. Kort och gott, kurkumin har otrolig potential.

   Länkar ett axplock av de artiklar som finns:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12055272
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19539560
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22402368
   https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0028390815300198
   https://www.hindawi.com/journals/omcl/2014/728751/
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29079885
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4401279/
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1571646/
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10510448
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4310836/
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23132777

   Surfar man runt på diverse (MS-)forum finns även ganska många positiva anekdoter från folk som använder gurkmeja, kurkumintabletter, och där de under aktiva skov märker klar lindring av symtom.

   En sak jag verkligen är intresserad av är kurkumins förmåga att lindra depressioner. Just depressioner är något som många med MS lider starkt av och i följande studie hade 1000mg kurkumin/dag samma effekt mot depression som en standarddos av fluoxetine (aktiv ingrediens i Prozac.)
   http://www.ergo-log.com/curcumin-just-as-effective-antidepressant-as-prozac-study.html
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433

   Avslutar med en lättsmält snabbsummering kring kurkumin:
   https://www.msdietforlife.com/turmeric-manage-ms-symptoms/

   Men hur är det med biverkningar av kurkumin? Ja, de finns såklart de med om man äter mycket av det eller har olika sjukdomar. Eller vill bli gravid. Men generellt är kurkumin nyttigt för de allra flesta och som med allt, överdosera inte. Mer är inte alltid bättre.
   https://www.livestrong.com/article/112941-side-effects-turmeric-curcumin/

   Med allt detta sagt vill jag verkligen påpeka att jag inte tror på några quick fix, och jag vet att många gärna vill åt sådana. Jag tror att man behöver göra större förändringar än att bara tex äta gurkmeja (eller andra antiinflammatoriska råvaror såsom ingefära), men dessa produkter har nog sin plats i en omställning av kost och hälsa. Och forskningen bakom en del av dessa finns.

  • #5290

   Sol

   Hej!
   Är väldigt kost intresserad och försökt läsa det ni skrivit..mycket att läsa hade kanske varit bra med mindre trådar?
   Hur som har ni tänkt tanken nån gång att sluta med bromsen och köra med kosten?!
   Jag funderar på det då långtids biverkningar av läkemedlen skrämmer mig.
   Problemet tycker jag att alla dessa dieter säger olika saker och man vet inte vad som igentligen hjälper bortsett från mycket grönsaker som alla är överens om.
   Själv har jag elimenerat mejerier och ägg ur min kost och äter en hel del kosttillskott.
   Funderar på att minska på fettet som swank dieten förespråkar och även skippa gluten.
   Hur säger ni ?

   • #5294

    Kost är väldigt viktigt, precis som träning, stresshantering och bromsmediciner. Äter själv specialkost och är väldigt nernördad på området. Men jag tycker att det är en VÄLDIGT dålig idé att sluta ta bromsmediciner. JaLångtidsbiverkningar av läkemedlen skrämmer mig mycket mindre än tanken att gå utan bromsmedicin.

    Jag har läst många böcker om autoimmuna sjukdomar och kost. Även specifikt för MS och jag har inte läst någonstans om att kost ersätter bromsmediciner. Kost är ett av många viktiga verktyg för att bättre hantera sjukdomen. Precis som bromsmediciner.

    Jag tycker att de moderna kostrekommendationerna är rätt tydliga. Swank var revolutionerande men många detaljer har motbevisats på senare år. Rent generellt sett så landar det i att äta mat av hög kvalité med mycket näring. Dvs mat utan en massa socker, tillsatser, vegetabilisk olja och annat som är jobbigt för kroppen att ta hand om. Det medför framförallt mycket (och varierat) med grönsaker, frukt, fisk, nyttiga fetter (olivolja, kokosolja) mm.


    @Imni
    Jag börjar bli mer och mer sugen på idén att skriva ihop nån sorts kost-sammanfattning baserat på allt vi läst. Sugen på att ses och prata om det?

   • #5296

    @Qbert , ses väldigt gärna och skriver ihop något.

   • #5298

    @Imni Kul! Dra ett mail till qbert@ungmedms.com så styr vi upp nått!

   • #5312

    En sak till… I ett svar på en fråga om MS-trötthet skriver Albert “… Det finns anekdotiska case-reports som argumenterar för ändring av kost. Ofta att man minskar protein från animalier, dvs man äter mer vegetariskt.”

    Det verkar som om Neurologerna börjar få upp ögonen för kost. Vill minnas att även Fredrik Pihl har nämnt det i nån Youtube-video du länkat till tidigare.

   • #5313

    Såg det, roligt. Tänkte direkt på denna studie:

    https://www.dovepress.com/randomized-control-trial-evaluation-of-a-modified-paleolithic-dietary–peer-reviewed-article-DNND

    Redan i abstract kan man läsa:
    “Significant improvements were seen in Fatigue Severity Scale score and also in Multiple Sclerosis Quality of Life-54 and time to complete (dominant hand) 9-Hole Peg Test from baseline in MPDI subjects compared to controls.”

    Eller denna:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4011484/

    “In this small, uncontrolled pilot study, there was a significant improvement in fatigue”

    Finns garanterat fler koststudier om man letar, kan säkert leta upp några kring kurkumin och fatigue tex.

    Jag vet inte varför sådana artiklars resultat inte får större genomslag på behandlingar, förmodligen för att de är för få eller små är min gissning. Man måste nog ha mer på fötterna innan man kan dra för långtgående slutsatser. Dock kan jag tycka att dessa metoder är ganska harmlösa, dvs med få eller inga biverkningar, och att man kan ha samma typ av inställning som Valter Longo har kring sin forskning om fasta och MS. Han säger något i stil med att “om du har en medicin som fungerar och du mår bra så kanske du kan vänta på att en behandling ska testas enligt konstens alla regler och sedan godkännas men för de som inte kan vänta är denna intervention [fasta i det aktuella fallet] som man kan pröva, och som har god effekt med få eller inga biverkningar.”

   • #5295

    Hej. Roligt med fler kostintresserade. Känns mest som att det är jag och @Qbert som skriver här. Det finns otroligt mycket vettigt att hämta i forskningen kring kost och neurologiska sjukdomar. Just för att inte komma med råd eller skriva vad som är rätt och fel (när ingen vet det i dagsläget) så lägger jag bara upp forskningsresultat så får var och en läsa och bilda sig en egen uppfattning.

    Jag läser och letar information i stort sett varje dag och som du säger är det mestadels mycket grönsaker, och mycket fisk, som är de gemensamma nämnarna i denna pool av information. Mycket grönsaker kopplar med största sannolikhet till de positiva effekter kring tarmfloran som en mängd studier visar på, och som jag länkat friskt till tidigare.

    Min personliga åsikt i dagsläget är att man iaf kan börja med att ta bort mejeriprodukter, spannmål och socker (och givetvis skitmat/halv-/helfabrikat). Fyll därefter på med mycket grönsaker av alla dess sorter samt mycket fisk och skaldjur. Fett tror jag bör vara en viktig del i ens kost men då främst viss typ, såsom fleromättade (linfröolja/fiskolja) samt det goda fettet i olivolja och nötter/frön. Jag har även en förkärlek för inälvsmat som är fantastiskt näringsrikt men just inälvsmat är något som den moderna människan verkar ha väldigt svårt att anamma.
    Den som inte tror sig kunna laga god mat på ovanstående vet inte vad man gör i ett kök…

    Vad gäller att byta mediciner mot kost så är det inget jag vågar göra i dagsläget men det vore fantastiskt om det gick. Nu ser jag det lite som hängslen och livrem. MS-diet med vetenskaplig grund (dock med små studier i ryggen) plus medicin. Ovanpå det bra sömn (rekommenderar boken Why We Sleep), träning och D-vitamin.

    Jag är tveksam till att dela upp i flera trådar då information som kan komma många till del lätt blir spridd. Sånt ser jag hela tiden på andra forum. Däremot borde det gå att dela upp tråden på flera sidor och inte bara en enda lång (det kanske finns ngn inställning som gör det?).

    Lite tankar från min sida.

  • #5532

   World MS Day 2011 i Japan skrevs detta.
   Japan har 127 miljoner invånare och 13 000 MS sjuka.
   Sverige har ca. 10 miljoner invånare och ca. 20 000 MS sjuka.

   – har någon en teori om detta så skriv…
   https://www.youtube.com/watch?v=cwa4_7xJ6-Y

   • #5533

    Nu killgissar jag men gener, mer solexponering och annan kost med klart mer fisk är några av de sakerna jag kan tänka mig. Som en som bott i Japan så kan jag säga att man inte kan skylla på mindre stress som en förklaring för inga jobbar som japanerna.

  • #5534

   Tack för teorisvaret !

   Här är ett annat land där MS ökar enormt dvs. Iran….
   https://www.youtube.com/watch?v=VMITZMvaUW8&t=76s

   • #5535

    Just Irans ökning finns det många som påstår beror till stor del på att man efter 1979 började klä sig mer pga religiösa skäl och därigenom minskade sin solexponering. Säger inte att det är så men det är en intressant teori.

  • #5536

   Mitt intresse har varit sedan jag fick ms vad fan som är orsaken.
   Det har länge varit känt att ett typ bälte finns på Norra delen av jorden, Finland – Sverige – Norge rakt över till Kanada…

   Jag kollade på andra sidan jorden och kom till Australien.
   Där ser det snarlikt ut som Norra jordsidan med ms-förekomsten..

   En studie görs i Australien om D vitamin…
   https://www.youtube.com/watch?v=8y4B6xJOsuY&t=136s

   • #5537

    Ja kopplingen till D-vitamin är väldigt stark. Det finns mycket data kring låga nivåer av D-vitamin/liten solexponering och högre nivåer av MS. Vet att flera läkare numera skriver ut D-vitamin till patienter.

    Om man vill ha en tydlig bild kan man titta på delstaterna i USA och hur mycket MS som varje delstat har. Man kan ganska lätt se mönster.

    http://www.invw.org/2012/11/26/a-map-of-multiple-scleros-1329/

    Men omvända förhållanden kan också hittas, tex kring Norges kust och östra Kanadas kust. Där hävdar många att det vid kusten äts mer (fet) fisk, som i sig innehåller D-vitamin, och att det skulle vara en anledning till varför MS är lägre i dessa regioner.

    Men sedan har vi hela det här med EBV, tarmfloran, gener (titta på Sardinien som ett exempel) etc så det är inte helt enkelt det här.

  • #5538

   Det här är en bild av en studie i Finland på kvinnor.
   https://www.youtube.com/watch?v=rEzRdiHZvFo

   • #5546

    Men @Johan. varför länkar du inte till den aktuella studien istället för ett klipp på youtube där översikten filmas?

  • #5551

   Emma, den länken finns inte kvar.
   Det här filmade jag 2012 från tv4 så den länken finns inte alls kvar.
   https://www.youtube.com/watch?v=f4qhoRrQOzI

   Läkare Mats Humble hade en föreläsning på 2 timmar så det här avsnittet filmade jag av. Avsnittet är 10 minuter.
   https://www.youtube.com/watch?v=yq5JL8fj7Gg&t=118s

  • #5553

   Det var en bild på Aktuellt om D vitaminbrist 2016-09-27 så jag filmade av den.
   – och så här såg den ut..
   https://www.youtube.com/watch?v=GkSmZJYtiPQ

  • #5559

   Jag såg denna länk fanns kvar från 2011 alltså för 7 år sedan.
   Docent Johan Malm talar en del om D vitamin.
   https://www.youtube.com/watch?v=xd9mr9vN1Do

  • #5569

   Jag drack mjölk nyss och såg det stod med fet text på mjölkpaketet RIK på D-VITAMIN. ca 1 dl 1.0 ug… men är det verkligen Rik på D-Vitamin !!!

   1.
   https://www.youtube.com/watch?v=nOlszudadTk&t=83s

   2.
   https://www.youtube.com/watch?v=B4L1tKwie-A&t=18s

  • #5740

   En uppdatering med en intressant studie som tittat på kopplingen mellan tarmfloran och hur denna påverkar CNS.

   http://neurosciencenews.com/gut-neurological-diseases-9065/

   “To conduct their study, the research team examined gut microbes and the influence of changes in diet in a mouse model of multiple sclerosis. They found that compounds resulting from the breakdown of tryptophan can cross the blood-brain barrier, activating an anti-inflammatory pathway that limits neurodegeneration.”

  • #5823

   Föra veckan började jag störa mig på mina glasögonbågar på högerögat. Jag började också reagera på sådant som hände i ögonvrån i större utsträckning än vanligt.

   Först blev jag orolig… men sen konstaterade jag att jag såg bättre i ögonvrån på mitt högeröga än på många många år.

   Jag vet inte om det är min bakterietransplantation, min kostomläggning, min stresshantering, min medicin, nått annat eller en kombination. Men min syn har blivit bättre och bättre efter att jag fick ordning på min mage. Trots att mina synskador har varit permanenta i många år.

   Tänkte att det kan ge lite hopp till er som är sugna på att ta tag i era livsstilsfaktorer! 🙂

   • #5827

    Jätteroligt att höra Qbert! Oavsett vad som gjort det visar du att man kan få förbättringar på gamla skador om man ser över sin livsstil. Jag själv har också klara förbättringar på mitt högeröga, förbättringar som började kort efter att jag la om kosten och som nu ca två år senare gjort att jag de flesta dagar inte märker av någon synnedsättning alls. Och detta trots att de inom vården sa för två år sedan att det gått så lång tid sedan min synnervsinflammation så att jag inte kunde bli bättre.

  • #6444

   Inte skrivit här på ett tag, delvis för att jag varit upptagen med att skriva om livsstilsråden som ligger i Biblioteket ( https://ungmedms.com/2018/08/livsstilsrad-for-dig-med-ms/ ). Men igår kom en artikel som jag tyckte var intressant. Den handlar (återigen) om kopplingen mellan tarmfloran och MS, men det som stack ut i denna artikel (enligt mig) är påståendena

   “For the genetically defined subgroup of MS patients examined by the researchers, results show that gut microbiota could play a far greater role in the pathogenesis of the disease than previously assumed”

   och

   ““We believe that the immune cells are activated in the intestine and then migrate to the brain, where they cause an inflammatory cascade when they come across the human variant of their target antigen,””

   https://neurosciencenews.com/multiple-sclerosis-gut-flora-10003/

  • #6447

   Tack för info, väldigt intressant!

  • #6470

   Nu ska jag gå lite utanför min normala postningsstrategi och posta studier som inte är direkt MS-specifika men som ändå kan vara av intresse. Studierna (två stycken) handlar om ketogen diet vs normal, på friska möss. De pratar lite kring mTOR och livstidsförlängning och det stämmer förvisso på mindre djur men har inte entydigt visats hos tex primater så det känns som ett sidospår ärligt talat. Men nedanstående är intressant tycker jag.

   “… that the KD mice had significant increases in cerebral blood flow, improved balance in the microbiome in the gut, lower blood glucose levels and body weight, and a beneficial increase in the process that clears amyloid-beta from the brain — a hallmark of Alzheimer’s disease.”

   Alla vi som följer Alzheimerforskningen blir kanske inte jätteförvånade över dessa resultat (läsrekommendation: The end of Alzheimers av Dale Bredesen samt The alzheimers antidote av Amy Berger) men för vissa kanske det är av intresse. Sedan är en ketogen diet svår att hålla över tid skulle jag gissa, samt att en del kan få problem med förstoppning om man inte har koll på sin diet och vad man stoppar i sig.

   https://neurosciencenews.com/diet-cognition-9954/

  • #6490

   Det har nyligen varit en stor konferens som heter ECTRIMS och där hittade jag följande intervju med en forskare kring kopplingen mellan salt och MS. Som står under Livsstilsråden här på forumet (se Biblioteket) finns det indikationer på att salt kan förvärra sjukdomen men resultaten är inte entydiga. Men i länken nedan finns en kort kommentar från en forskare på området som stärker bilden av salt som negativt för MS;

   “We have “science data that salt does something” that is not good for you, Linker said, referring to studies in mice models of multiple sclerosis (the experimental autoimmune encephalomyelitis, EAE, model) that linked higher salt intake to more severe disease. Other studies have shown an impact of salt on immune cells, with specific T-cells (CD4+ T-cells) and macrophages showing particular sensitivity, he said.

   One study Linker cited, done in healthy volunteers and published in 2017, showed increases in certain helper T-cells (called Th 17) after two weeks of eating salt-rich foods (6 grams of salt/day). Th-17 cells are a CD4+ subset with a role in producing a highly inflammatory cytokine known as interleukin-17.”

   Studien som omnämns i artikeln finns för övrigt redan refererad till i “Livsstilsråd för dig med MS”.

   https://multiplesclerosisnewstoday.com/2018/10/12/ectrims2018-from-sun-to-salt-growing-role-environment-ms/

  • #6585

   Det fortsätter att trilla in studier som tittar på vad en hög saltkonsumtion gör med MS. Senast i raden är denna artikel:

   Sumida, T., Lincoln, M. R., Ukeje, C. M., Rodriguez, D. M., Akazawa, H., Noda, T., … & Hafler, D. A. (2018). PTGER2-β-Catenin Axis Links High Salt Environments to Autoimmunity by Balancing IFNγ and IL-10 in FoxP3+ Regulatory T cells. bioRxiv, 379453.

   https://neurosciencenews.com/salt-inflammation-ms-10121/

   “… cells in a high-salt environment show activation of the beta-catenin/Wnt signaling pathway. This pathway, which also been implicated in the development of cancer tumors, disrupts regulatory T cells and triggers inflammation.”

   I livsstilsråden skrev vi (jag och Qbert) att forskningen kring saltets påverkan inte var entydig, och det är den fortfarande inte, men fler och fler studier verkar ändå peka mot att vi bör dra ner på saltet.

  • #6586

   Byter ämne från salt till vår älskade tarmflora. Kopplingen mellan tarmfloran och MS har det pratats om ett tag och tråden är full av artiklar i ämnet. Men nu kommer en studie som visar att sambandet är större än man tidigare trott. Sammanfattningen till den länkade artikeln säger kanske allt?

   “A new study reports T cells are activated in the intestines and migrate to the brain, causing an inflammatory cascade that may lead to multiple sclerosis. Researchers say the gut microbiome may play a more significant role in the development and progression of MS than previously believed.”

   https://neurosciencenews.com/multiple-sclerosis-gut-flora-10003/

  • #6587

   Jag har under en tid intresserat mig mer och mer för remyelinisering. Går det att på något naturligt sätt hjälpa kroppen att reparera myelinet som hos oss är skadat? Jag har ännu inte hittat studier kring MS och remyelinisering utan har fått bredda mina sökningar. Jag har snubblat över några intressanta resultat som tar upp fasta och dess effekt på oligodentrocyterna som är den celltyp som ser till så att myelinlagret är helt och fungerar som det ska.

   Följande studie tittar på s k les-möss som är möss med en mutation som gör att de får svår demyelinisering i CNS. I studien har de både tittat på in vitro-effekter och effekter på mössen via intermittent fasta (24 h). En intressant notis är att alla möss som fastades fick tjockare myelin, oavsett om de hade mutationen eller om de var i kontrollgruppen.

   http://www.jneurosci.org/content/33/18/8088.full

   “Furthermore, upregulating autophagy in les rats via intermittent fasting increased the proportion of myelinated axons as well as myelin sheath thickness in les and control rats.”

   “In vitro experiments illustrated that upregulating autophagy promoted membrane synthesis in les oligodendrocytes. ”

   “Together, these results suggest that IF can increase myelin development in the spinal cords of les and control rats.”

   ———————————————

   Fortsätter på ämnet fasta. Här är ytterligare en studie som visar på god effekt med fasta, iaf på musmodellen av MS (EAE).

   “Using the autoimmune mouse model EAE, we confirmed that fasting-induced hyoleptinemia altered Teff-cell, but not Treg-cell, glucose metabolism, and function in vivo, leading to decreased disease severity.”

   https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/eji.201545861

   ———————————————

   Jag avslutar dagens spammande med en studie som visar på att 24 h fasta hos möss ökar på stamcellsproduktionen i tarmväggen. Varför är detta intressant? Jag tyckte det var intressant för det visar lite på samma effekt (ökad produktion av stamceller vid fasta) som Valter Longos grupp visat på tidigare. Longos grupp hade väldigt goda resultat på både möss och människor med EAE/MS så det är roligt att se att fler grupper ser liknande effekter även om denna artikel enbart tittade på tarmen. Men sedan är magbesvär ganska vanligt hos folk med MS så alltid kan det finnas någon som gillar denna artikel.

   https://www.sciencealert.com/fasting-for-just-24-hours-boosts-the-regeneration-of-stem-cells-study-finds-intestine-longevity

  • #6656

   Alla som var med på gårdagens briljanta föreläsning av Albert Hietala kanske snappade upp hans kommentar kring en studie med koenzym Q10 och personer med primärprogressiv MS. Jag blev iaf nyfiken och har hittat följande studie där man tittat på Q10 som behandling mot fatigue och depression:

   … ” indicating significant decrease of FSS and BDI in CoQ10 group compared to placebo group.

   Conclusion: Our study suggests that CoQ10 supplementation (500 mg/day) can improve fatigue and depression in patients with multiple sclerosis.”

   https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1179/1476830515Y.0000000002?src=recsys

   Detta tyckte jag var hyperintressant för att Albert kommenterade igår just fatigue och hur man idag behandlar det, men han nämnde även att en stor grupp inte svarar på många av de läkemedel som finns idag. En annan sak jag tycker är intressant med studien är den relativt höga dosen Q10 som använts i studien.

   En likvärdig studie i samma ämne från samma grupp:

   https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00207454.2013.801844

  • #7408

   Inte uppdaterat denna tråd på länge men nyligen kom en studie med lite intressanta resultat som jag kände att jag måste posta. Studien har tittat på kopplingen mellan MS och olika former av allergier och den enda koppling man fann var mellan MS och olika matallergier.

   “It is interesting that this association was only found with food allergies and not other types of allergies, which might have been expected had this solely been an immune deviation issue.”

   “There has long been a hypothesis of the gut being related to the immune system, and this really points to a stronger association than previously understood.”

   Så återigen verkar maten och tarmfloran kopplas ihop med MS.

   https://neurosciencenews.com/food-allergies-multiple-sclerosis-10773/

   • #7414

    Superintressant! Tack för att du delar med dig @imni.

  • #7727

   Dags för en liten uppdatering. Egentligen inga nyheter för de som följer denna tråd utan mest fler artiklar som verifierar tidigare resultat. Först en studie där man tittat på en paleo-diet och dess påverkan på fatigue och fettprofiler. Det intressanta här är väl kanske att denna studie tittat på personer med PPMS vilket inte alltid är så vanligt. Studien omfattade även “neuromuscular stimulation and stress reduction” som författarna beskriver det. Resultatet? FSS scores som föll från 5.51 till 3.03 efter tre månader. Jag är inte hundra på detta men i mina öron låter det som en markant förbättring i fatigue-nivå.

   https://n.neurology.org/content/90/15_Supplement/P2.358.abstract

   ————————-
   Följande studie tittade på humör samt viktnedgång vid två olika typer av kalorirestriktionsdieter (-22% varje dag eller -75% 2 dgr/v). Intressant att deltagarna tappade så mycket i vikt trots att studien bara höll på i 8 v (median 3.4 kg).

   “CR diets are a safe/feasible way to achieve weight loss in people with MS and may be associated with improved emotional health.”

   https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211034818301421

   ————————-
   En studie där man tittat på supplementering med Omega 3 och D-vitamin hos personer med RRMS och såg tydliga positiva effekter.

   “Overall, taking ω-3 fatty acid and vitamin D supplements for 12 wk by patients with MS had beneficial effects on EDSS and metabolic status.”

   https://academic.oup.com/jn/article/148/8/1380/5048775

   ————————-
   Sedan en studie där man använt musmodellen av MS och tittat på tarmflorans komposition vid två olika dieter, samt sett hur sjukdomen påverkas av olika bakteriestammar. Eftersom dieterna inte är speciellt lika de som vi människor äter kanske det inte är jätteaktuellt men det intressanta är kopplingen diet, ändrad tarmflora och påverkan på sjukdomen.

   https://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/BM2017.0116

   ————————-
   Avslutar med en ny studie där man tittat på om probiotika tagen under 12 v kunde påverka personer med RRMS. Man såg en rad olika positiva markörer hos de som tog probiotikan och de uplevde också lägre nivå av disability.

   https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464618305437

  • #7731

   Jag kan inte så mycket om kosten, men jag är säker på att det vi äter har en stor påverkan.
   För några dagar sen såg jag ett instagram konto som ha delar om juice av stjälkselleri, så blev jag väldigt intresserad, tänkte höra mer er om ni har hört eller vet något just om selleri och MS?

   • #7742

    Inte hört något och i ärlighetens namn känns det lite för smalt för att göra studier kring. Jag tror nog att man bör försöka justera flera parametrar i sin vardag och inte gå på folk som försöker sälja in någon quick fix. Med det sagt är selleri rätt full av fibrer och ska vad jag har hört ta mer energi i nedbrytning än vad den ger. Och så passar den bra i smoothies.

  • #7939

   D-vitaminets roll i autoimmuna sjukdomar har det skrivits spaltmeter om, inte minst här på Ung Med MS, både i denna tråd men även i Livsstilsråden i Biblioteket. Samtliga studier jag länkat till har undersökt effekten av D-vitaminet snarare än mekanismen hur D-vitaminet modererar immunförsvaret. Nyligen kom dock en studie som tittar på det senare. Genom att bilda en molekyl vid namn CD31 hindras aktivering av immunförsvarscellerna som kallas T-celler, en celltyp som är tajt förknippad med just MS.

   “Researchers say the findings shed light on how vitamin D deficiency may regulate the immune system and influence susceptibility to autoimmune diseases.”

   https://neurosciencenews.com/multiple-sclerosis-vitamin-d-immune-system-12002/

  • #7941

   Nu blir jag nyfiken!😊

   Om jag utgår från min egen erfarenhet, att jag många år levde med obehandlad celiaki (fick diagnos för tjugo år sedan). Undrar jag om det, i denna grupp, finns fler än mig med diagnostiserad glutenintolerans?

   Jag blev på grund av näringsbristen celiakin medförde ca 15cm kortare och mycket ”nättare” än kvinnorna i min familj och släkt. Sedan kan jag bara spekulera varför just jag fick MS. Hittar inga artiklar om det finns ett samband mellan MS och celiaki i
   PubMed.
   Däremot vet jag att autoimmuna sjukdomar som diabetes typ 1 och celiaki brukar gå hand i hand.

   https://www.celiaki.se/relaterade-sjukdomar/diabetes/

   Kosthållningen jag har nu är för mina barns framtid 🌎🌍🌏☀️🔥🌪
   🍏🍎🍐🥬🥒🥗

   • #7944

    Jag har inte hittat studier där man direkt kopplat MS med celiaki men mängden personberättelser på olika forum och i sociala medier med personer som blir bättre i sin MS av att skippa spannmål säger väl nånting. Sen att det inte är ett vetenskapligt mått är en annan sak.

    Jag tror att man får rikta in sig på studier som kopplar spannmål, eller olika delar i spannmålen (såsom gluten, gliadin etc.), till en immunrespons för jag gissar att man inte hunnit längre än till den typen av studier tyvärr. Tre sådana exempel går att hitta i min och Qbert:s text om livsstilsråd här i Biblioteket. Se referenserna 5,35 och 36. Jag har länkat till iaf en av dessa studier tidigare i denna tråd men eftersom tråden nu växt och blivit så stor att inte ens jag (som skrivit 90% av alla inläggen…) hittar i den förstår jag att sådana länkar lätt går förbi osedda. Det intressanta med de tre studierna är att de visar på att det inte enbart bör vara gluten som är boven i dramat utan att flera ämnen i spannmål kan orsaka ökad inflammatorisk aktivitet. Sen är studierna inte så stora eller många till antalet så jag tror vi måste vänta in mer forskning innan vi kan dra stora slutsatser.

  • #8219

   Nu har det kommit lite intressant ny forskning som jag tänkte länka till.

   Vi börjar med temat stress och autoimmuna sjukdomar. Detta är något som jag och @Qbert diskuterat en del för vi har båda sett att personer i vår närhet, och vi själva, fått en autoimmun sjukdom efter/under perioder med stress. Men fram tills nu har jag inte hittat några riktigt bra studier som undersöker detta men nyligen kom två stycken sådana.
   Vi börjar med:
   https://neurosciencenews.com/stress-autoimmune-disease-14089/

   Där har man sett att personer som har en stressrelaterad diagnos
   – hade större sannolikhet att utveckla en autoimmun sjukdom.
   – hade större sannolikhet att utveckla flera autoimmuna sjukdomar.
   – hade högre andel autoimmun sjukdomar som unga.

   En intressant del var också att folk med PTSD som fick behandling med antidepressiva läkemedel inte hade samma ökning i autoimmuna sjukdomar som de som inte fick medicinering.

   Nästa artikel,
   https://neurosciencenews.com/stress-microbiota-autoimmune-13092/ ,
   visade att möss som utsattes för stress fick en annan komposition på sin tarmflora, och de hade dessutom en större andel T-celler som kan vara aktiva i autoimmuna sjukdomar.
   Så inga klara besked kanske men två studier som pekar åt samma håll. Åt det håll många med autoimmuna sjukdomar redan anat.

   Nästa studie är mer MS-specifik.
   https://neurosciencenews.com/red-meat-ms-14111/

   Här har man sett att en medelhavskost tillsammans med en mindre mängd ickeprocessat (!) rött kött minskade risken att utveckla tidiga stadier av MS. Detta är intressant, dels för att rött ickeprocessat kött är en del av den populära Wahls Paleo, eller paleo-dieter överlag, men också att rött kött alls nämns som positivt vilket inte alltid är fallet i media. Men rött kött innehåller trots allt en rad mängd viktiga mikronutrienter såsom zink, B-vit., selen etc.

   Sista studien jag tänkte ta upp handlar inte om MS utan om fibromyalgi. Detta är en sjukdom som många med MS också dras med så jag tänkte att det kan finnas folk här inne som är intresserade av denna.
   https://neurosciencenews.com/insulin-resistance-fibromyalgia-13044/

   Här såg man att insulinresistans var starkt kopplat till fibromyalgi och att när patienter fick behandling med metformin, som minskar insulinresistansen, minskade deras smärta från fibromyalgin betänkligt. Andra sätt att minska insulinkänsligheten är att minska på intaget av kolhydrater i kosten, eller ännu bättre att fasta.

   • #8220

    Tack @imni!
    Riktigt intressant! När jag pratade för några studenter med blandade inriktningar på ASC i Solna så berättade en av läkarstudenterna om en studie. Vad jag minns så hade man kunna fastställa ett orsakssamband mellan stressnivåer och skovfrekvensen hos patienter med IBD (inflammatoriska tarmsjukdomar såsom Chrons).

    Vad jag vet så har inget liknande orsakssamband fastställts vad det gäller MS men då båda sjukdomarna är autoimmuna så är det helt klart troligt att stress påverkar MS. Och att det kan vara värt att stresshantera genom att gå ner i arbetstid, meditera mm.

  • #8609

   Inte uppdaterat här på länge men nu äntligen kom en studie som jag tycker är intressant att dela. Denna handlar mer specifikt om fatigue, och man har i denna pilotstudie använt sig av en stenåldersdiet (Wahls Paleo) och sedan tittat på hur kolesterol bla korrelerar med fatigue.
   Det finns flera intressanta saker med denna studie; för det första så är det ännu en studie som använder sig av denna diet och återigen ser man god resultat. En annan intressant sak är att denna studie var gjort på patienter med progressiv MS. Den tredje intressanta saken är att studien omfattar ett helt år, så även om endast 18 personer deltog så var durationen ganska lång. I studien tittade man också på andra livsstilsfaktorer men dieten var det viktigaste för att minska fatigue:n.

   “Participants also engaged in a home-based exercise program that included stretches and strength training, NMES to stimulate muscle contraction and movement, and meditation and self-massages for stress reduction. However, adherence to the diet was the main factor associated with reductions in fatigue.”

   https://neurosciencenews.com/vegetables-ms-fatigue-14738/

  • #9278

   En kort uppdatering. Handlar förvisso inte om kost direkt men väl om tarmfloran/tarmen.
   Detta är ytterligare en studie som pekar mot sambandet tarmen-CNS.

   “For other autoimmune diseases such as Crohn’s and other inflammatory bowel diseases, researchers are already aware that Smad7 offers a promising therapeutic target; our results suggest that the same is true for multiple sclerosis”

   https://neurosciencenews.com/multiple-sclerosis-gut-15286/

  • #10324

   https://open.spotify.com/episode/2XoNWqugAmfvJOPnhI81Js?si=QpMbdjR9QbibosGCUDhOpw

   Lyssnade precis på denna ifrån förra året med Terry, jag börjar med protokollet om ett par veckor..

   • #10329

    Kul med fler som kör Wahls. Jag har kört det i över fyra år nu och mår bättre än innan jag blev sjuk. Skrev tidigt ett avsnitt som ligger i Biblioteket som kanske kan vara värt att läsa.

  • #10480

   Länge sen jag skrev något i den här tråden men tänkte göra ett snabbt inlägg som (återigen) handlar om fasta, men denna gång även om desamma reaktionsvägarna som medicinen Metformin verkar inducera. Fasta, eller Metformin, verkar ha positiv effekt på kroppens förmåga att aktivera uppbyggnad av myelin. Intressant också att en så ansenlig tidskrift som Cell har med denna artikel.

   https://www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(19)30350-9?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1934590919303509%3Fshowall%3Dtrue

   “[oligodendrocyte progenitor cells (OPCs)] Fasting or treatment with metformin can reverse these changes and restore the regenerative capacity of aged OPCs, improving remyelination in aged animals following focal demyelination. Aged OPCs treated with metformin regain responsiveness to pro-differentiation signals, suggesting synergistic effects of rejuvenation and pro-differentiation therapies.”

   • #10483

    Spännande! Ska ta tag i fastandet igen. Frustrerande att ha så lågt BMI bara.

  • #10494

   Kanske ingen jättegrej men rolig för oss som gillar både myelinreparation och cashewnötter 😉

   “Anacardic acid, a compound found in cashew shells, promotes the repair of myelin.”

   https://neurosciencenews.com/cashew-shell-nerve-damage-16846/

  • #11327

   cam

   https://www.ucsf.edu/news/2020/11/419086/gut-immune-cells-may-help-send-multiple-sclerosis-remission

   En länk om tarmfloran och MS. Jag publicerade samma länk i ”forskning”. Hoppas att det är okej.

  • #11694

   Kort uppdatering med lite ny forskning:

   “This lack of oleic acids leads to a loss of the metabolic sensors that activate T cells, that mediate the immune system’s response to infectious disease, the Yale team found. Without the suppressing effects of these regulatory T cells, the immune system can attack healthy central nervous system cells […] .

   When researchers introduced oleic acids into the fatty tissue of MS patients in laboratory experiments, levels of regulatory T cells increased, they found.”

   “Fat tissue in patients diagnosed with MS lack normal levels of oleic acid, a monounsaturated fatty acid found at high levels in, for instance, cooking oils, meats (beef, chicken, and pork), cheese, nuts, sunflower seeds, eggs, pasta, milk, olives, and avocados, according to the study.”

   https://neurosciencenews.com/multiple-sclerosis-fatty-acid-17599/

  • #13807

   Hej
   Helt ny i gruppen och fick min diagnos för knappt 3 månader sen. Letade upp denna tråd då jag är intresserad av vad kan göra själv (förutom medicinerna) och kost, träning och livsstil i den mån man orkar verkar självklart. Har börjat läsa Wahl’s protokoll och ska vara med på hennes seminarium nästa vecka. Inser att det kräver en hel del planering och förberedelser, men känns värt att prova. En sak jag är orolig för är att gå ner i vikt, då jag har lågt BMI. Några erfarenheter här hur man kan förhindra det?

  • #13808

   Hej @MalinL och välkommen hit!

   Jag och @imni har skrivit en hel del om det nuvarande forskningsläget här: https://ungmedms.com/2021/08/livsstilsrad-for-dig-med-ms-2021/

   Jag kör nån sorts egenmodifierad variant av Wahls paleo sedan många år tillbaka. Har också lågt BMI och rekommenderar att du inte snålar med fetterna. Blir mycket olivolja men också en hel del (osötad) kokosmjölk och kokosolja. Håll koll på vikten och tänk på att Wahls är rätt extrem i vad hon tillåter. Det allra viktigaste är att äta bra mat som är tillagat från grunden med mycket grönt av olika sorter. Sannolikt ligger den största vinningen i att byta ut all processad mat mot oprocessad med mycket näring och fibrer.

   Vi är rätt nördiga på området så hör gärna av dig om du undrar något 🙂

  • #13809

   Tack @Obert! Jo, jag läste mig till en hel del av era inlägg. Mycket uppskattat att få ta del av. Hade tänkt att börja utesluta gluten och laktos som en början, sedan fasa in. Har haft problem med magen också så hoppas att det ska hjälpa även med det. Jag testar mig fram, som många här & mycket uppskattat att få råd av er som har mer erfarenhet. Allt gott, Malin

  • #13812

   Hej MalinL, kul att nån mer hittat till den här tråden.
   Jag kör Wahls och har så gjort i sex år nu. Mår toppen på den dieten. Jag skrev en liten text om min resa, där texten ligger i Biblioteket här på sidan, och även om texten är från 2016 är den lika aktuell idag.

   Hon kan framstå som strikt och rigid i sitt tal men enligt mig ligger vinsten i huvudsak i
   1. 9 cups/day av de tre kategorierna av grönsaker
   2. Utesluta spannmål och mejeriprodukter
   3. Gärna äta en hel del fisk

   Kör du på de tre punkterna så tror jag 90% är vunnet. Jag förstår att det kan verka tufft men om man håller sig till ovan tre punkter tror jag man gör det relativit enkelt trots allt.

  • #13813

   Tack snälla för svar! Jag hör av mig när jag har dragit igång & kört ett tag.
   /Malin

  • #14041

   Denna tyckte jag var intressant: https://www.bmj.com/content/376/bmj-2021-066452

   Conclusions: Vitamin D supplementation for five years, with or without omega 3 fatty acids, reduced autoimmune disease by 22%, while omega 3 fatty acid supplementation with or without vitamin D reduced the autoimmune disease rate by 15% (not statistically significant). Both treatment arms showed larger effects than the reference arm (vitamin D placebo and omega 3 fatty acid placebo).”

   • #14042

    Oj, bra resultat. Tack för den studien Qbert! Hoppas vården läser denna.

  • #14073

   Ny studie som egentligen bara fortsätter visa det vi i denna tråden skrivit sedan 2016.

   “The study suggests that fecal Lcn-2 levels may be a sensitive marker for detecting unhealthy changes in the gut microbiome of MS patients. It also provides further evidence that high-fiber diets, which reduce gut inflammation, may help fight MS.”

   https://neurosciencenews.com/ms-gut-health-22087/

  • #14074

   Inte MS-relaterat direkt men ändå något som kan vara av intresse för folk här inne. Finns en del bra grejer i den här studien, som både berör tarmfloran, stress och sömn.

   “Lead researchers, Ph.D. student Mauritz Herselman and Associate Professor Larisa Bobrovskaya, say the results add to the growing body of evidence linking walnuts with improved brain and gut health.”

   https://neurosciencenews.com/walnuts-stress-22098/

  • #14157

   Hej alla, jag har inte varit aktiv här på många år. När jag precis hade blivit diagnostiserad graspade jag som så likt många andra efter alla halmstrån som fanns och läste på om kost och kosttillskott. Jag vet att det ibland kan slå över och det blir lätt att man beskyller sig själv för att man inte upprätthåller en viss kost och det kan leda till ångest och skuldkänslor.

   Jag skulle därför bara vilja dela med mig av mig själv. Jag har de senaste 4 åren inte haft någon bra kost. Jag har inte ätit några vitaminer, slutat träna och ätit massvis med vetemjöl, socker och andra snabba kolhydrater. Jag har gått upp ca 30 kilo sen jag fick min diagnos (pga dålig kost inte pga MS:en). Och jag har inte märkt någon förändring överhuvudtaget i min MS. Jag mår precis lika bra som innan.

   Jag menar såklart inte att uppmana er att sluta tänka på er hälsa, men jag vill bara visa en annan sida där det inte heller behöver vara lika med att man blir sämre i sin MS för att man inte sköter kost och träning.

   Må väl!

  • #14238

   Hej!
   Detta är en jättesvår balansgång. Å ena sidan finns risken du beskriver att man beskyller sig själv för att man inte upprätthåller en viss kost och det kan leda till ångest och skuldkänslor. Å andra sidan finns sannolikt en möjlighet att göra mer för att förbättra sin sjukdomsprogression. Då internet kryllar av alla möjliga rekommendationer skrev vi denna sammanställning av forskningsläget: https://ungmedms.com/2022/09/livsstilsrad-for-dig-med-ms-2022/

   Forskningsläget kring MS och stress/ångest är begränsat. Det kan vara så att det är sämre att stressa och pressa sig till en extremt hälsosam kost än vad det är att äta ohälsosamt och inte känna den stressen och ångesten. Jag tror dessutom att många går alldeles för långt i sin kostförändring. Sannolikt ligger de stora vinsterna inte i de större övergripande förändringarna som vi skriver om i artikeln ovan.

   Övervikt har visat sig vara en riskfaktor för att utveckla MS och för att få nya skov. Vi nämner inte det i artikeln ovan då det är ett så känsligt ämne och ändå förbättras om man följer råden. Vill minnas att även kraftig undervikt är en riskfaktor. Så som alltid är det bästa förmodligen att hålla sig inom ett normalt, “hälsosamt” spann. I denna tråd pratar vi oftast om generella resultat och statistik. Det finns alltid dom som lever extremt hälsosamt och drabbas av allvarliga sjukdomar och de som lever länge och väl trots att de inte tar hand om sin kropp.

   Det jag sett är dock att många med MS mår klart bättre när de ändrar kosten åt något av de olika förslag som vi lyfter fram i vår artikel.

Visar 138 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.