Från mabthera till Tysabri

 • Författare
  Inlägg
 • #9801

  Hej, någon som haft mabthera och gått över till Tysabri?

  För mig byts det behandling pga Corona..

 • #9803

  Min läkare har informerat mig om att det kan bli aktuellt för mig att gå till tysabri från mabthera pga corona.

 • #9805

  Jag har gjort det.

 • #9806

  Hej 🙂
  Jag skulle gärna vilja veta i vilka städer som ni får er behandling och vilken motivering som ligger till grund för medicinbyte istället för utglesning?
  Den info som jag fått av läkare här i Örebro är att behandling med mabthera kommer att skjutas upp ca 6 månader pga pandemin. Jag läste även att Centrum för neurologi, Region Stockholm, glesar ut sina mabthera behandlingar till 1ggr/år, eftersom effekten anses vara mycket längre än de tidigare trott.
  https://www.neurologicentrum.se/for-dig-som-patient/information-till-dig-som-har-behandling-med-rituximab-mabtherarixathon-for-ms-2020-03-19/

 • #9807

  Finns det kända bieffekter av att byta så? Eller någon känd risk för försämring i sin MS? Jag har trivs väldigt bra med Mabthera och är lite skeptisk till byte ärlig talat..

 • #9808

  Det jag funderar på är bland annat rebound effekten. Den ska vara liten när man byter till mabthera men jag vet inte hur det är när man byter från mabthera till annat läkemedel. Sen funderar jag på hur immunförsvaret påverkas eftersom mabthera och tysabri verkar på olika sätt, olika blodkroppar. Det kanske löses genom ett uppehåll i medicineringen så att vissa blodkroppar tillåts återhämtning innan Tysabri sätts in. Oavsett vad så är det neurologen som är expert och kan svara på alla funderingar. Jag är nyfiken på motiveringen då det verkar vara flera som fått råd till medicinbyte och jag inte fått det.

 • #9809

  Tydligen kunde jag börja direkt med tysabri utan något uppehåll och som du säger så verkar dem på olika sätt och jag blir lite nojig! Men jag Håller med dig! Får jag fråga vilken region du tillhör?

 • #9810

  Hej!

  Jag utmanade min läkare som ville lägga över mig på mabthera. Det har gått 7 mån sedan min senaste mabthera kur och jag har börjat känna av ms besvär under de senaste 4 dagarna.

  Som en reaktion på det ville läkaren ge mig tysabri. Det ställde jag mig tveksam till. Mabthera funkar bra och det vill jag fortsätta med. Jag bad om en medrol/kortison kur för att dämpa ett ev skov och ”köpa tid” förhoppningsvis kan jag få mabthera behandlingen fram till sommaren.

 • #9811

  Så du fick asså besvär efter byte till tysabri? Åh jag blir så trött på sånt här veleri.. sen förstår jag varför dem gör som dem gör.. men när man har MS och har vant sig vid någon behandling som tycks fungera så blir jag bara orolig och nojig..

 • #9812

  Förlåt skrev fel. Lägga över mig på tysabri*.

 • #9813

  .

 • #9814

  Varför vill man byta från en behandling som varar var 6-12e månad till en som sker varje månad, ”pga” corona? Borde ju vara raka matsatsen egentligen, varför springa oftare på sjukhuset än nödvändigt 😳

  • #9816

   Förmodligen för att det bedöms som en lägre risk att stå på Tysabri som reducerar t-celler jämfört med Mabthera som reducerar b-celler nu i Covid-19-tider. Sedan är det nog individuellt. Står man på Mabthera och sjukdomen är stabil nog att kunna glesa ut behandlingen ett tag, är det säkert att föredra med färre sjukhusbesök osv.

 • #9815

  Hej @boli och alla andra, jag behandlas på Centrum för Neurologi / KS Stockholm. Jag kan bekräfta att utglesningen av behandlingen med Mabthera /Rituximab sker. Att den skulle glesas ut till 1ggr/år är dock inte den information jag har fått.

  Jag fick ett tag behandling var 4:e månad eftersom jag har en aggressiv MS. Efter ett år på denna regim har de nu valt att glesa ut behandlingarna eftersom nivåerna på B-cellerna inte går upp i samma takt som tidigare. Men jag tar blodprov efter ca 5 månader (så har det varit i ett år) och beroende på nivån av B-celler bestäms då om behandlingen ska göras eller inte.

  Vid kontakt med mina fantastiska MS-sköterskor (ni är säker här och läser och ni ÄR helt underbara), sägs att min behandling planeras fortsätta med ca 6 månaders mellanrum, men beslutet baseras på att blodprov tas för att mäta nivåerna.

  En kompis till mig ska byta också till Tysabri, @boli , och av samma orsak som du – jag ska be henne skriva i tråden (tror inte att hon är medlem ännu).

  Kämpa på!

 • #9822

  Vill passa på att länka till den här tråden, som är tänkt att fungera som den huvudsakliga tråden om Covid-19-relaterade frågor. Vi vill samla all information på samma plats och undvika att det blir för rörigt med samma frågor som besvaras flera gånger.
  https://ungmedms.com/topic/coronaviruset/

 • #9862

  Jag kommer också få byta från Mabthera till Tysabri. Jag fick min senaste dos i december och då jag nu fått ett skov sätter dem in Tysabri nästa vecka då den medicinen inte försämrar immunförsvaret på samma vis som Mabthera gör.

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.