Var du sittande eller liggande när läkaren gjorde LP på dig?Hur mådde du efteråt

Visar 29 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #9252

   Jag satt upp när läkaren gjorde LP på mig. Dagen efter hade jag lite ont i huvudet, men tog bara Alvedon, Coca-Cola och kaffe. Och sedan var det bra.
   Jag har hört/läst att det finns personer som mår jättedåligt efteråt och att de har fått en extrem huvudvärk dagen efter, som kan pågå en längre tid ….

   Så nu undrar jag, om det är någon skillnad på om man sitter upp eller ligger ner, när läkaren gjorde LP på oss?

  • #9253

   Jag satt upp, och mådde hyfsat bra efteråt hade bara ont just där dom stack och de sätt i ett bra tag efter LP

  • #9254

   Låg ner på högra sidan när de gjorde LP. De skulle fylla 2 rör men vid andra röret så blev jag yr och kändes som jag skulle svimma så de fick avbryta. Fick ligga kvar på britsen ett tag innan jag kunde ställa mig upp, yrseln försvann efter någon timma. Hade rätt ont runt sticket rätt länge, 1-2 v.

  • #9255

   Det var sååå många år sedan nu men minns iaf att jag låg ner. På vä. sida med hö. ben upphöjt så knäet tog i brösten. Minns inte att jag mådde nå konstigt dagrnacefteråt, va “hög” ett par timmar direkt efter pga det lugnande jag fick dricka innan. Jag låg bl.a och pratade med djuren som fanns på en tavla ovanför britsen.
   Mina föräldrar hade riktigt roligt åt mig.

  • #9256

   Oj! Jag visste inte ens att man kunde må dåligt av det.

   Jag behandlades i och för sig för synnervsinflammation och hade ont i ögat, minns dock inte någon huvudvärk eller andra bekymmer kopplade till LP.

   Jag låg på v. sida och drog upp benen mot hakan om jag inte minns fel. Det är trots allt ett gäng år sen 🙂

  • #9257

   Första gången sittande, andra gången liggande. Jag föredrog helt klart att ligga ner!

   Första gången gjorde mycket ondare och jag hade mer huvudvärk efteråt, men det kan ju lika gärna vara en tillfällighet. Hur som helst tyckte jag det var behagligare och lättare att slappna av när jag låg ner.

  • #9258
   cam
   cam

   Hej

   Jag har bara gjort detta en gång o de va länge sen nu, i november 2012 kanske. De vad mig att lägga mig ner (låg på höger sida) sen stack de (gjorde ont) oså sa dem åt mig att dricka kaffe eller cola efteråt för att förhindra att må dåligt. Jag köpte en cola o tänkte sen inte mer på det tack o lov.

  • #9259

   Jag va sittande , efter 2 timmar fick jag ont i ryggen och sedan dagen efter fick jag ont i huvudet. jag tog alvedon men de hjälpte inte eftersom jag hade jätte ont o mådde bara yr och kunde inte äta någonting.

  • #9260

   Intressant fråga!
   Jag låg ner på höger sida under hela proceduren med knäna upp mot hakan. Fick inte ont när de stack eller efter och gjorde/drack inget särskilt. Har också hört om folk som varit väldigt sjuka/påverkade efter men baserat på svaren här kanske det (tack och lov, i så fall) är mindre vanligt och att det går över till dagen efter för de flesta.

  • #9262

   Jag låg under LP, på vänster sida i fosterställning. Var ganska trött under resten av dagen & så hade jag ont från där sticket gjordes & nedåt i ryggen i typ tre dagar.

  • #9263

   Första gången låg jag på sidan. Det gick bra. Märkte inget särskilt efteråt.

   Andra gången fick jag sitta upp. Jag fick sjukt ont i huvudet och yrsel efteråt, drack massvis med cola i tre dagar för att det skulle gå bort. Är van med migrän, men den här huvudvärken var avsevärt värre.

   Den släppte dock på någon dag när jag i panik började bälja i mig en massa svart kaffe och ta koffeintabletter. Så det är mitt tips till den som får sviter efter en LP.

  • #9264

   Jag satt upp…någon timme senare fick jag riktigt ont i huvudet. Det satt i i nästa två veckor…mådde fruktansvärt dåligt. Kunde endast ligga ner för så fort jag satte mig upp kom huvudvärken igen. Men det är nog inte så vanligt att man får så ont.

  • #9265

   Jag satt upp när jag gjorde det. Fick ingen huvudvärk tack och lov. Men hade ganska ont nere i ryggen i någon vecka efteråt.
   Var först en “praktikant” som försökte sticka ett par gånger. När han misslyckades båda gångerna kom en erfaren läkare in och då gick det bra.
   Värst var det nog för min man som var med. Väldigt rädd för allt som har med sjukhus att göra. Själv är man ju ganska van..

  • #9266

   Jag satt upp. Det gjorde inte särskilt ont. Efteråt fick jag ont och var väldigt stel nere i ryggen och det höll i sig 4-5 dagar. Ingen huvudvärk.

  • #9267

   Har gjort LP vid tre tillfällen (lång historia om varför). Första gången liggandes och de andra två sittandes. Fick lägeshuvudverk efter första gången. Den höll i sig i lite mer än en dag och var jobbig men hanterbar så länge som jag låg ner.

   Har hört att eventuella biverkningar har och göra med hur väl hålet sluter sig efter sticket. Kan vara intressant att fråga neurologen om detta. Om du vill kan du göra det här: https://ungmedms.com/category/fraga-neurologen/

   • #9269

    Intressant, jag fick ju som sagt en extrem lägeshuvudvärk och behövde åka ambulans för ett blodposter. Jag låg på sidan, kanske kan vara en idé att testa sittande nästa gång.

  • #9268

   Jag låg ner på höger sida och själva sticker gick bra. En halvtimme efter kom huvudvärken smygandes och efter någon timme kunde jag inte stå utan att näatan svimma av huvudvärken. Hade extrem huvudvärk i nästan 2 v med sängliggande. sista dagarna var jag sängliggandes förmiddagar och blev bättre under dagaen så jag kunde sitta upp på sen eftermiddag kväll. Något av det värsta jag varit med om.

  • #9270

   Jag har gjort det två gånger, båda liggandes på sidan. Första gången: extrem huvudvärk direkt och mer eller mindre sängliggandes i 10 dagar. Andra gången: lite ont i ryggen, men hanterbart och övergående.

  • #9271

   Har gjort det en gång. Först provade vi sittande, men läkaren lyckades inte sticka rätt. Ju mer hon “rotade” ju mer påverkade det mig. Jag blev illamående och lite yr. Så jag fick lägga mig ner. Då lyckades hon.
   Fick ligga kvar och vila ca en timme efteråt. Ingen huvudvärk.

  • #9281

   Jag var sittandes, kändes ok efter och dagen efter det. När jag sedan vaknade på morgonen dag 2 efter slog huvudvärken till. Var sängliggandes i 4 dagar. Fick ligga ner och äta min mat. Kunde inte sitta upp av huvudvärken.

  • #9285

   Jag var sittande och själva provtagningen gick relativt smärtfritt men fick brutal huvudvärk och blev i princip sängliggande i ca tio dagar efteråt. Fick höra att att troligen berodde på att jag var rätt liten och väldigt smal och att de rör som togs motsvarade en större andel sv min totala ryggmärgsvätska än hos de flesta andra, fest enda som hjälpte var att ligga plant.

  • #9971

   Jag var sittandes. Upplevde obehag och smärta när ryggmärgsvätskan rann ut så jag kräktes och svimmade så fick ligga ned någon minut efter. Fick sprängande huvudvärk direkt jag satt mej upp. Extrem huvudvärk och smärta i nedre delen av ryggen i exakt 2 veckor. Var helt sängliggandes och fick åka in på akuten en gång pga smärtorna, inget var fel eller infekterat. Drack koffein hela tiden och tog även koffeintabletter utan respons. Värsta jag någonsin fått göra och hoppas jag slipper göra om det igen. Dock verkar detta vara lite ovanligt då jag inte hittat någon med samma reaktion

  • #9982

   Jag satt. Tog väldigt lång tid att få ut rören, jag fick lite ont i huvudet men mådde bra dagen efter.

  • #9986

   Jag satt upp, drack mycket koffein men efter 2 dagar kom huvudvärken från helvetet. Kunde bara ligga ner i 6 dagar, åt min mat liggandes. Hade väldigt ont i ryggen med.

  • #10263

   Gjorde igår. Satt upp och hade inga problem. När allt var klart reste jag mig upp och gick därifrån.

   Har dock en ryggrad tattuerad längs ryggraden och den var värre.
   Inga problem idag, känns som ett svagt blmärke.

  • #10277

   Jag har suttit de flesta gånger och det har gått bra. De har “ordinerat” coca cola och då har jag bara känt en svag huvudvärk.
   Vid ett tillfälle svimmade jag av när de stack mig så då fortsatte de när jag låg ner och då var det i fosterställning. Gick lika bra det. Mest pinsamt att ha svimmat och kissat ner sig 😉

  • #11650

   Jag fick först sitta men höll nog på att svimma för jag fick byta till liggande då gick det bättre. Men han fick ju sticka 5-6 gånger innan han hamnade rätt. Så nu sitter jag här med ont i ryggen men ingen huvudvärk än så långe hoppas jag slipper den..

  • #11658

   Yngve Hallström gjorde detta på mig,lutande över en stol.Han petade med nageln mellan kotorna på 3st provstack på ett ställe fick byta,sen fylldes tvårör,som jag själv fick gå och lämna på sankt Göranssjukhus s provtagning,sen körde jag hem.

  • #11660

   Jag satt först men fick lägga mig sen då jag var otroligt svår att sticka tydligen, det tog ett antal stick, hade lite yrsel o huvudvärk efteråt, men drack cola o kaffe. viktigt är att man vilar och är stilla och helst är liggandes efteråt för att undvika allt för mkt läckage av liquor (ryggmärgsvätska).

   Praktiserade på neuro för massa år sen och var med om patienter som gjorde undersökningen, var uppe och knallade och blev såååå sjuka efteråt!

   Så jag hade detta i åtanke när min undersökning gjordes!

  • #11663

   Jag har gjort två LP. Och upplevde dem helt olika. Första gången utan bedövning och ett stick som inte var värre än ett blodprov. Gick väldigt smidigt.
   Andra gången gjorde det jätteont innan de kom rätt med sprutan. När sprutan satt rätt gjorde det inte ont. Men den gången blev jag jättedålig efteråt. Fick postpunktionshuvudvärk och fick ligga och titta i taket. Fick utskrivet både primperan mot illamående och citodon mot värken. Och jag dricka soppor i sängen.
   Alltså två helt olika upplevelser av ryggmärgsproven.

  • #11714
   cam
   cam

   Hej

   Jag gjorde LP igår. Liggandes. Sist jag gjorde det var under utredning 2012. Jag minns inte om jag satt eller låg då men jag mådde inte dåligt efteråt.

   Den här gången har jag huvudvärk, ryggont och benen faller ihop om jag böjer mig framåt ner mot golvet. Det är som en reflex som kickar in så jag bara faller ner mot golvet. Det gör ont i ryggen samtidigt. Lite läskigt… väntar på svar från 1177.

   Har någon av er varit med om detta? Jag gjorde LP då jag inte kan göra MR pga metall i kroppen.

   Med vänlig hälsning,
   Camilla Andersson

Visar 29 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.