Vilken medicin?

 • Författare
  Inlägg
 • #10334

  Hej,
  Jag har nyligen fått min MS diagnos och står nu inför ett val av vilken medicin jag ska ha. Jag är tyvärr väldigt förvirrad och det känns lite som att sjukvården ”övergett” mig, dom säger att jag ska läsa på och välja själv!?

  Jag tänker att ni kanske kan hjälpa mig?
  För och nackdelar? Erfarenheter?
  Dom jag har fått att välja på är Avonex, Copaxone, Plegridy och Aubagio.

  Jag har inte själv så många ”kända” symptom På MS. Men jag är extremt trött typ hela tiden!
  Är annars en aktiv tjej på nyblivna 30 år, försöker träna när jag orkar.

 • #10335

  Jag fick också välja medicin när jag fick min diagnos. Gjorde listor med för- och nackdelar och valde efter vad listorna visade.

 • #10336

  Hej,
  Du är inte ensam om att känna så. Det finns ett antal läkemedel som i stort sett har samma bromsande effekt men som tas på olika sätt och som har olika biverkningar. De passar olika bra för olika personer beroende på ens liv och preferenser. Jag tycker vården generellt sett verkar ge för lite information till patienter kring vad som är skillnaderna mellan dom.

  Några kommentarer som kanske kan vägleda:
  – Avonex är en spruta som man tar i benet en gång i veckan. Har själv tagit den i nästan två års tid. Fördelen är att det är en säker och välbeprövad substans. Nackdelen är att man själv behöver ta dom, nålen är lång och att en vanlig biverkan är influensaliknande symptom. För mig funkade det rätt bra att ta Alvedon dagen efter.
  – Copaxone är samma substans som Avonex men en mindre mängd som tas med mindre sprutor oftare. Fördelen är att biverkningarna verkar bli lindrigare men nackdelen är att man behöver ta dom ofta. Vissa får som svullnader och öm hur vid injektionsplatsen. Finns lite att läsa här: https://ungmedms.com/topic/copaxone-nagon-med-erfarenhet/
  – Plegridy vet jag inte så mycket om. Verkar vara en nyare variant av i stort sett samma substans som Avonex och Copaxone.
  – Aubagio tog jag precis när jag fick min MS-diagnos genom att jag var med i den kliniska prövningen. Är en tablettmedicin som därmed är enkel att ta (2 ggr per dag tror jag) men som man måste komma ihåg att ta och att ha med sig. Kände inte av några biverkningar. Däremot så fick jag den lägre doseringen i studien så det kan vara därför jag inte märkte av biverkningar. Gick ur studien då jag blev sämre, men det kan mycket väl ha berott på att jag fick den lägre doseringen i studien.

  Alla föreslagna mediciner har i stort sett lika bra bromsande effekt på din MS.

  Tycker att @multignutten hade en bra strategi. Läs om alla medicinerna på FASS, googla och fråga din MS-sjuksköterska.
  Lycka till, vi finns alltid här för dig också!

 • #10337

  Jag tar Aubagio och har inga biverkningar alls. Denna tablett tar du 1ggr/dag och du väljer själv när du tar den. Tabletterna ligger smidigt i en ask där de ligger i en rad mån – sön. Så lätt att komma ihåg om man tagit någon 🙂

 • #10338

  Jag valde mellan Rebif, Avonex, Copaxone och Betaferon och valde Rebif tillslut.

 • #10339

  Jeg har bare kjennskap til Plegridy. Jeg ble satt på dette medikamentet før jeg fikk annen medisin. For min del var Plegridy for meg ganske slitsomt. Det er er en autoinjektor som settes i låret hver 14 dag. I seg selv syntes jeg sprøyten var vond, og jeg fikk stygge blåmerker av den som vedvarte i flere måneder.
  Men aller viktigst å si er at jeg hadde store bivirkninger av den. Det føltes ut som jeg var fyllesyk i et par dager etter sprøyten ble satt, i tillegg til det fikk jeg influensalignende symptomer. Frysninger , feber følelse osv.
  Men det er ikke sikkert det er slik for alle som bruker denne medisinen da ☺️

 • #10340

  Hej,

  Även med läkarens hjälp så får man prova sig fram. Jag började med Tecfidera, men min mage tålde inte dem och efter några månaders kamp så gav jag upp. Sen provade jag Copaxone, som jag gillade, men tyvärr fick jag ett nytt skov efter ett halvår. Nu är jag på Mabthera som jag också gillar. Håller tummarna för det håller i sig.

  Lycka till / Anna

 • #10349

  Och jag har Tecfidera (tablett 2 ggr/dagen) som jag tycker fungerar jättebra, utan biverkningar. Har ätit den i 3 år snart och inga nya skov eller förändringar så det är verkligen olika hur man reagerar på det. Lycka till och kom ihåg att bara för att du väljer en betyder inte det att du är fast med den. Fungerar det inte får ni prova annat. Lycka till!

 • #10350

  Åh förlåt, såg nu att Tecfidera inte var i din lista bland alternativ, det var Annas upplevelse, hehe. Den funkar i alla fall 🙂

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.