Kost

 • Författare
  Inlägg
 • #9463

  Hej!! Så roligt att hitta denna sida!
  Jag har ganska nyligen fått min diagnos efter att i slutet på oktober gradvis (under ngr dagar) ha domnat bort i hela kroppen och blivit kraftlös. Det höll i sig ca 2 månader. Är nu i princip helt återställd och ska börja få mabthera. Det jag undrar nu är om ni någon gång fått ngr kostråd i samband med era läkarträffar?
  Vet att kost påverkar kroppen väldigt mkt .. Någon som själv uteslutit saker el börjat äta annorlunda och fått ngr positiva effekter utav det?
  Mvh Cecilia

 • #9464

  Förutom MS, har jag även ibs och därmed känslig mage. När jag fick min MS-diagnos slutade jag med gluten och märkte stor skillnad på mitt mående. Magen blev lugnare och jag mådde bättre över lag. Sen dess äter jag enligt FODMAP vilket är en kostbehandling för de med ibs. Tycker att det fungerar ganska bra.

  Blir medicinerad med Mabthera och har inte haft några skov sedan jag började med den.

 • #9465

  Hej Cicci, välkommen hit! Kostens påverkan på kroppen är vi flera som är intresserade av här på forumet. Jag har tillsammans med @qbert skrivit en hel del, se tex

  https://ungmedms.com/2018/08/livsstilsrad-for-dig-med-ms/

  https://ungmedms.com/topic/den-stora-kosttraden/

  https://ungmedms.com/2016/08/180-grader-om-min-kostresa-msdiet/

  Jag försöker hålla mig till det som forskningen kan säga men drygar ut med lite anekdoter här och där. Den första länken är under ständig revidering och uppdatering f ö.

  Jag har inte fått några specifika råd kring kost och det är anledningen till mitt eget intresse i vad forskningen kan säga. Just hantering av kosten är relativt populärt i MS-kretsar och många upplever stora förbättringar, jag inkluderad.

 • #9466

  Å tack!!!! Sökte i forumet på kost men fick inte upp något🤔 ska läsa och själv prova mig fram, känns faktiskt lite spännande 😀tycker dock det är konstigt att det inte är ett mer viktigt ämne från läkarnas sida… ska fråga min läkare lite mer om vad han tror🙂

  • #9467

   Läkare får knappt lära sig om kost i utbildningen så har dom inte intresse så tror jag inte att de informerar om det.. tyvärr.

  • #9468

   Hej Cecilia och välkommen hit!
   Sökfunktionen i forumet är inte så bra för tillfället, men ska uppdateras inom kort. 🙂

   Jag har vidtagit rätt omfattande kostförändringar de senaste åren. Hade en hel del problem med magen både innan och efter jag lade om min kost till en paleo-variant. Det har visat sig genom egna utredningar att jag reagerar på rätt många råvaror. Nu äter jag en kombination av en MS-paleod-diet + low FODMAP och testar mig fram med införande av råvaror. Vissa saker kan jag tex äta i mindre mängder. Har du problem med magen kan det vara ett bra tips.

   När man har MS och permanenta skador på hjärnan kan man märka av tillfälliga förbättringar och försämringar av befintliga symptom. Detta kan bero på temperatur, om man tex har en förkylning på gång, stress mm och är ofarligt (men jobbigt att leva med ibland). När jag fick ordning på magen blev mina generella MS-symptom bättre. 🙂 För mig innebär det att jag i dag, generellt sett, ser bättre än för några år sedan. Trots att min MR är oförändrad.

 • #9469

  https://youtu.be/KLjgBLwH3Wc
  du kan titta på den här och ha sin egen åsikt.
  Hon har skrivit en bok också det finns på biblioteket, den heter The Wahls Protokoll.

 • #9509

  Tack för alla svar!!!😀😀

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.