-
FörfattareInlägg
-
-
2017-12-16 kl. 14:59 #4736
Har hört att det är så många ms sjuka som blir veganer eller vegetarianer fattar inte direkt skillnaden, men allafall förstår inte hur det hjälper med ms att slänga iväg kött och annat och sen mår man skit bra och inte får några skov alls? Snälla få mig att förstå för jag fattar noll!
-
2017-12-16 kl. 15:07 #4737
Jag har förflutet som både vegan och vegetarian i 18år, slutade med det för typ 7år sedan – hittar inte motivationen nu tyvärr…
-
2017-12-16 kl. 16:28 #4738
Jag är inte vegetarian eller vegan och det finns en tråd om kost här på forumet; de som skrivit i den vet säkert mer. Som jag har fattat det upplever vissa med MS att de blir hjälpta av kost som utesluter animaliska produkter eftersom dessa ökar inflammationsnivån i kroppen. Det innebär inte att man automatiskt blir frisk eller symtomfri av vegetarisk kost eftersom det är individuellt hur ens kropp reagerar både på animaliska produkter och avsaknaden av dessa. Därför kan läkarvetenskapen heller inte rekommendera kostomläggning som behandling eller självhjälp eftersom det inte går att få fram konkreta bevis på att vegokost skulle hjälpa alla som har MS.
Det är alltså upp till var och en om man vill prova och se hur man mår av en kostomläggning, men ingen kan lova ett visst resultat eller någon förändring alls. -
2017-12-16 kl. 19:08 #4739
Det är många som undrar ungefär samma sak som du och den stora kosttråden är inte särskilt överskådlig med sina 130 inlägg. Jag överväger därför att skriva i biblioteket om detta ur ett översiktligt perspektiv för att sammanfatta vad jag lärt mig från alla kostrelaterade böcker jag läst. Kanske vill @imni hjälpa till. Läs gärna hans biblioteksinlägg om hans personliga erfarenheter kring kost här: https://ungmedms.com/2016/08/180-grader-om-min-kostresa-msdiet/
Som jag nämnde i en annan tråd så går det att vara vegan/vegetarian och ändå äta väldigt onyttigt (tex leva på coca cola och mjölkfria munkar). Många av de kostråd som finns relaterade till MS och andra autoimmuna sjukdomar utesluter inte nödvändigtvis animaliska produkter. Egentligen handlar det snarare om att ta hand om sin kropp för att göra förutsättningarna att hantera sjukdomen så bra som möjligt.
Rent generellt sett så landar det i att äta mat av hög kvalité med mycket näring. Dvs mat utan en massa socker, tillsatser, vegetabilisk olja och annat som är jobbigt för kroppen att ta hand om. Det medför mycket grönsaker, frukt, kokosolja men även fisk, fågel, mm.
Detta är ett väldigt komplicerat område och det är svårt att sammanfatta. Så fråga gärna på om du undrar något. 🙂
-
2017-12-16 kl. 19:13 #4740
Jag är vegetarian men helt av etiska skäl. Överlag mår jag bättre sen jag blev det för att jag i samband med detta läste på ordentligt och numer äter bättre mat. Mat med mer näring, mindre tillsatser, mindre socker och mindre dåligt fett. Det hade jag säkert kunna uppnå även om jag åt mer animaliska produkter men här överväger det etiska för mig. Jag har ingen aning om det gjort skillnad för min ms men jag mår överlag bättre.
-
2017-12-18 kl. 21:08 #4742
https://www.youtube.com/watch?v=SELnj95tLSg
Rekommenderar mig själv i en video som tar upp min veganism.
-
2017-12-22 kl. 14:28 #4759
Off Topic: Hjälper gärna till @Qbert
Inser att tråden jag startade börjar bli svår att tränga igenom med alla sina vetenskapliga artiklar länkade och med 1.5 års skrivande. Min förhoppning var att den skulle bli en tråd där fler skrev om sina erfarenheter och sin kost men jag inser såklart att mitt vetenskapliga tänk i frågan skrämt iväg de flesta:P
Angående vegetarisk eller vegansk kost så är jag personligen tveksam, och blir än mer så ju mer forskning jag läser. Det är en kost som inte alltid är fullgod, med det tydligaste exemplet på det är de krav på vitaminer i tablettform man bör ta om man kör sådan kost (tex B12 för veganer eller järn för vegetarianer). En kost som ofta ger vitaminbrist och är inte en fullgod kost enligt mig och dessutom en som människan inte hade klarat sig på historiskt. Kan rekommendera boken Nutrition and Physical Degeneration av Weston Price om någon vill veta hur man ätit runt om i världen historiskt. Sedan är det som @Qbert skriver en väldans skillnad på vegetarianskt och vegetarianskt. Cola, chips och processade produkter kanske faller in under kategorin men de flesta skulle nog inte hålla de högre än en bit fisk eller en biff. Sedan när man ändå är inne på kött så kan man väl konstatera att den mest näringsrika maten är animalisk, men av sådan typ som de flesta inte äter eftersom vi nu pratar om inälvsmat såsom lever, njure eller hjärta. Kolla upp näringsämnet i lever så kommer ni själva se hur otroligt näringsrik den maten är.
Att kött eller animaliska produkter ger inflammation är inte alltid korrekt, och många gånger helt fel. Fisk, frigående nöt och lamm samt skaldjur är inte på något sätt något som ger inflammation. En sönderstressad dansk gris kanske är en annan femma dock. Sedan Är jag generellt väldigt för en kost rik på grönsaker, jag själv äter nog mer grönsaker per dag än de flesta här inne (3-6 L /dag) men detta bör nog enligt mig kombinera med åtminstone fisk eller skaldjur.
I den andra kosttråden så nämns båda läkarna och författarna Terry Wahls och Amy Myers, två som båda varit vegetarianer under lång, fått autoimmuna sjukdomar (MS och Hashimotos) och som sedan ställt om till liknande kostupplägg (paleo-style) och därefter blivit mer eller mindre fria från sina sjukdomar.
-
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.