jazzkatten

Forumsvar skapade

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 42 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar till: Konstig känsla i fingrarna #14656

  Jag förstår, min halsrygg hade inte röntgas på flera år när mitt skov dök upp där så man vet ju inte hur länge placket påverkat.
  Jag personligen kan relatera hur dina fingrar känns till MS men är heller ingen neurolog. Om det oxå är ett plack på halsrygg som gör det kan det ju läka med tid och försvinna helt.
  Förstår det som att du inte haft så många lesioner och du är även ung. Så det kan absolut läka ut.
  Jag har läkt ut flera lessioner/plack jag hade.
  Så sånt är inte helt ovanligt heller 🙂

  som svar till: Konstig känsla i fingrarna #14653

  Jag har så av och till i min vänsterhand. Detta efter ett skov 2020 i halsrygg som gjorde att mycket av min kropp domnade. Vänster har inte helt återfått sin känsel eller vad man ska säga. Fingerspetsarna är lite smådomnade konstant och finmotoriken inte lika bra.
  Tror jag kommit så långt i läkning efter skovet att det nog inte kommer återhämta sig helt.
  Känner du som en lite domning i fingrar?
  Eller kolsyra?

  som svar till: Cannabis #14556

  Jag provade en cbd-olja som var utblandad med olivolja (en laglig). Den kändes dock inte så potent och svag så jag märkte ingen lindring av den tyvärr.
  Tror man behöver renare och potentare cbd.
  Man kan ju oxå vapea och röka utan rök i diverse maskiner. Det är nog bäst för hälsan.
  Hoppas det kommer en bättre medicin av cbd och lite thc som läkare vågar förskriva.
  Jag frågade min neurolog om sativex men hen sa bara kort sånt skriver vi inte ut. Så jag tror tyvärr de flesta neurologer känner okunskap och därav motstånd.

  Jag vill prova mot min stelhet, värk och nervsmärta

  som svar till: Sömnparalys? #13857

  Jag hade väldigt mycket problem med sömnparalys under min MSdebut. Märkte att jag lättare fick det om jag druckit kaffe. Dock är mitt bästa tips att inte kämpa emot när sömnparalyser kommer (då blir det lätt en obehaglig upplevelse)
  Mitt knep var att flyta med och slappna av när sömnparalyser kom. Då släppte det fortare och inte samma obehag.

  Jag slutade oxå med kaffe när det var som värst.

  Ingen aning om sömnparalys hänger ihop med någon av diagnoserna du nämner men kan förstå narkolepsi kan kopplas

  som svar till: Söker tips mot värme #13649

  Jag har lite samma problem och testar mig fram.
  Precis köpt en kylmatta för hundar jag har i fotänden på sängen varma nätter. Förra året köpte jag en liten luftkylare som funkar bra. En sån man fyller på med vatten (tror min vän hade köpt den på TV-shop 😅).

  som svar till: Pågående skov som blir värre i perioder. #13301

  Vilket sjukhus tillhör du och vilken bromsmedicin ska du få?

  Förstår verkligen att du bytte neurolog när du inte kände något förtroende.

  Att det tar tid att sätta in en bromsmedicin verkar va lite olika, beroende på hur aggressiv ens MS ter sig och vad neurolog anser risk kontra bättring.

  som svar till: Pågående skov som blir värre i perioder. #13298

  Ett sensoriskt skov som satt sig på ryggmärg/CNS kan tyvärr ta månader innan det går tillbaka. Jag var i princip bortdomnad från nacke och ned. Tog flera månader att få tillbaka känseln. Händer var helt klart jobbigast men som tur är tog det vara veckor till känseln var tillbaka. Men jag drabbades av en privat tragedi några veckor efter och fick då pseudoskov av all stress så då somna händerna bort igen o en vecka.MS är verkligen en märklig sjukdom och inte många som kan svara på alla frågor man får efter en diagnos av alla olika problem o konstigheter som uppstår. Jag fick iaf tillbaka nästan all känsel. Har lite känselbortfall men det är efter flera skov som det inte läkt tillbaka.
  Du kommer må bättre och just nu är det så mycket att ta in och bearbeta. Viktigt är rehab och att få träffa en fysioterapeut samt känna förtroende för neurologen man har.

  Vet inte om jag lyckades svara på några frågor men vi finns här 🧡

  som svar till: Hur många ärr/plack #13192

  Hej 👋 det är inte antalet plack som avgör utan var de sitter. Ett plack kan alltså i princip va värre än 11 om det sitter illa och på ett ställe som påverkar handikapp.
  Förstår din oro och jag har kännt precis likadant. Att få diagnos och vetskap om vad ens kropp håller på med kan medföra mer rädsla och oro än lättnad över att få en diagnos.
  Men vi har turen att insjukna i denna tid då medicin och vetenskap är betydligt mer avancerad och bra.
  Att de nu sätter in broms tidigt gagnar mycket för att du inte ska bli sämre.
  Synnervsinflammation brukar gå tillbaks även om det kan va besvärligt när den är aktiv.
  Får du tillgång till rehab och hur mår kroppen i övrigt förutom dubbelseende?

  Massa omtanke
  /Sara

  som svar till: Min MS diagnos #13187

  Hej Sara
  Välkommen hit 💙
  Jag hade flera skov under kort tid när jag precis fick min diagnos. Eftersom jag hade högaktiv RRMS fick jag då (2015) välja mellan lemtrada och blodstamcellstransplantation. Jag valde AHSCT (stamcellstransplantation).
  Det var en tuff behandling med tunga cellgifter, man tappar oxå allt hår. Men den höll min MS helt borta i 5 år. Inte ett enda skov och jag trodde jag va botad. Dock dök den upp igen 2020 Augusti med sitt fula ansikte. Jag står nu på Rituximab. Så bra att veta att 1 av 4 får aktivitet av MS igen inom 5 år. Det visste inte jag när jag gjorde min. Dock rekommenderar jag den iaf pga hur bra jag mådde i 5 år.
  Önskar dig all lycka till. Har du fått kortisondropp nu?

  Mvh Sara

  Jag fick efter första mabtherainfusionen en hemsk smärta i lederna. Speciellt i fingerleder, köpte handledsortros som hjälpte smärtan i tumled. Man kunde se mina leder i fingrar var svullna samt vitnade. Det gick över efter nån månad som tur är. Dock har jag ledont i knän samt fötter ganska ofta men inte konstant. Jag tror det kan ha med bromsmedicin att göra men kan inte utesluta artros eller annat. Har inte orkat ta mig genom vårdcentralen och nya läkare. Och neurolog har ingen aning vad det kan va 🤷‍♀️

  Hur har det gått för er med smärtan? Hoppas det är bättre

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 42 totalt)

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.