Torkel

Forumsvar skapade

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 36 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar till: Medicinsk bedömning av försäkringsbolag #14024

  Ah då förstår jag, tråkigt att höra!

  som svar till: Medicinsk bedömning av försäkringsbolag #14022

  Goda nyheter om du har MS utan att fått några bestående nedsättningar! 🙂

  Men tittar jag på villkoret för Sjuk- och Olycksfallsförsäkring hos LF.
  https://www.lansforsakringar.se/4ae697/globalassets/aa-global/dokument/villkor/02914-ettsak-villkor-olycksfall-sjuk.pdf

  Punkt E.4 (Sid 14) Diagnosersättning, så borde du få 5% av ditt försäkringsbelopp. “MS, ICD G35” finns med i listan över sjukdomar de ersätter vid diagnos.

  som svar till: Medicinsk bedömning av försäkringsbolag #14020

  Hej Kickis

  Vad hade du för försäkring hos Länsförsäkringar? Vad hette den?
  Om försäkringen täcker sjukdom och diagnosen MS så brukar det finnas någon procent/fast ersättning vid själva diagnosställandet.
  Alternativt om det nu inte finns något sådant, att du behöver ha diagnosen i 5år för att de ska kunna fastställa hur mycket funktionsnedsättning du fått av sjukdomen innan de kan göra en utbetalning.

  För om du behöver “bli sämre” för att den ska falla ut, så känns det ju som att det finns ett skydd där MS inkluderas?

  Tipsar om Konsumenternas (https://www.konsumenternas.se/forsakringar/personforsakringar/sjuk–och-olycksfallsforsakringar/) , de har även rådgivning, men jag tycker det låter konstigt det du skriver, om inte annat så förtjänar du ändå att få det mer förtydligat för dig vad de menar med försäkringen

  som svar till: Sömn sommartid med värmekännslighet #13629

  Hej!

  Jag har köpt en AC som jag kör en stund innan det är dags att gå att lägga sig, så rummet och sängen är sval/kallt. Om det inte är väldigt varmt så har det räckt med en golvfläkt som rör runt luften under natten, den är lite tystare än ACn.

  som svar till: Spökskov vid covid #13227

  Min erfarenhet är samma som Nurcin och det du upplever em_bi.

  När jag får feber, och då tydligare vid ordentlig feber så som när jag hade covid eller matförgitning, så får jag tillbaka mina nedsättningar på samma sätt som när mitt skov var aktivt. Har känselnedsättning hela tiden, men det blir väldigt mycket starkare vid feber och det är då jag kommer ihåg hur det var innan jag fick diagnosen. Tråkig realitycheck när man redan är sjuk och har feber menmen

  Försöker förklara så som jag förstått det när man försökt förklara det för mig…

  Det skyddande fettskiktet (myelinet), som finns runt nervtrådarna blir attackerat av immunförsvaret under ett skov. När skovet är över så återbyggs det skyddande skalet, men blir aldrig så tjockt som det var innan. Jag tänker på nervtrådarna som typ en sladd/kabel, de fungerar sämre om de blivit trasiga i det skyddande lagret.

  Så när vi får feber och blir varmare typ badar bastu/jacuzzi, så blir signalen i nervtråden sämre, och vi upplever våra nedsättningar starkare, eller mer som när vi hade en pågående inflammation då det bara påverkar där vi haft skador på våra kablar.

  Det påverkar olika personer olika mycket etc 🙂 Ber om ursäkt för den kanske inte helt klargörande förklaringen.

  När febern är över, eller jag slutar vara varm så lugnar det ner sig igen.

  Hoppas du kryar på dig! <3

  som svar till: Försäkringbolag #12979

  Jag tycker du ska söka en sjuk och olycksfallsförsäkring, man ska alltid försöka och fråga. Men som angelicaggg skrev så kommer du inte kunna få ersättning för MS som du redan har haft innan tecknandet.

  Titta gärna i inlägget som Jeanettel länkade, har försökt beskriva flera scenarion/situationer. (Tack för komplimangen Jeanettel! <3)

  Men jag tror tyvärr chanserna är väldigt små att något bolag vill ta risken och erbjuda dig en försäkring som täcker sjukdomar överlag, men med det sagt. Så kostar det inget att söka/försöka 🙂

  som svar till: Medicinsk bedömning av försäkringsbolag #12705

  Hej

  Det finns en viss tidsram där man ska anmäla skador till sitt försäkringsbolag, det skiljer sig från försäkring och bolag.
  Jag anser att man alltid ska ringa/höra av sig till sitt bolag och oavsett tid som gått, för att kontrollera möjligheterna.
  (Den försäkringen som var aktiv vid skadetillfället, är den försäkringen som ska stå för ersättningen.)

  Men du skriver Hemförsäkring. Det är ovanligt att man har en hemförsäkring som i sin tur har en del/tillägg som täcker Sjukdomar på personer i hushållet. Mer vanligt är det på äldre hemförsäkringar att det finns någon extra Olycksfallsförsäkring som tillval.

  Men känner du dig osäker om vad du har haft, eller inte har haft för produkter/försäkringar, så tycker jag du ändå tar kontakt med försäkringsbolagets kundtjänst och får dig en samlad bild.

  som svar till: Ersättning med Trygg Hansa #12687

  Jag blev väldigt förvånad av att läsa ditt inlägg och därefter även av att läsa Trygg-Hansas försärkingsvillkor för deras vuxenförsäkring.

  Enligt villkoren är det rätt och riktigt, precis det som du upplever. Ett engångsbelopp på 10% av försäkringsbeloppet i medicinsk invaliditet betalas ut för MS (även för ALS) och massa andra sjukdomar.

  Det känns som att Trygg-Hansas försäkringsvillkor har tagit en hård sväng mot de sämre.

  (Notera att Ekonomisk invaliditet fortsatt täcker, men de är inte den lättaste att utnyttja då man ska ha en nedsatt arbetsförmåga på minst 50%)

  Tråkigt att det drabbar dig och andra, och att Trygg-Hansa som tidigare haft bra personförsäkringar och skrytit med sin barnförsäkring, så får man titta över villkoren nogrannare…

  Qbert, jag tror vi kanske får göra en uppdatering på försäkringsposten just gällande Trygg-Hansa….

  som svar till: Medicinsk bedömning av försäkringsbolag #12680

  Hej

  Jag kan tipsa lite om den något större posten jag skrev om försäkringar här på sidan:
  https://ungmedms.com/2020/02/forsakringar-det-trakigaste-som-finns-tills-de-behovs/

  Men försöker svara kort på din fråga, har man en Sjuk- och olycksfallsförsäkring, (ibland kallad Vuxenförsäkring) så bör ens försäkring täcka diagnosen Multipel Skleros.
  (Detta kan man stämma av i försäkringsvillkoren och dess “Täckningsschema” eller i dialog med sitt försäkringsbolag.)

  Vanligt att man får en viss procent av det beloppet man har i Medicinskinvaliditet redan när diagnosen fastställs. Därefter är det vanligt med en väntetid på ~5år. Detta för att nivån av nedsatthet som är beständig ska kunna bli fastställd.

  För egen del fick jag 10% av min försäkrings medicinska invaliditets-belopp vid diagnosen.
  Och jag väntar på att tiden ska gå för försäkringsbolagets läkare ska kunna fastställa hur många % funktionsnedsättning jag har fått, som kommer vara kvar resten av livet. Som då bör bli mer än de 10% jag redan fått.

  Hoppas det svarar lite på din fråga, annars får ni gärna ställa mer frågor i ovan tråd runt försäkringar så ska jag försöka hjälpa till!

  Mitt tips är också att ringa till sitt försäkringsbolag och be de förklara tydligare hur deras process fungerar. Men de brukar bli svårare för dom att svara allmänt när de vet att det finns en anmäld skada.
  Alla fall/skador bedöms individuellt och en rådgivare i kundtjänsten vill helst att skaderegleraren svarar på frågor som rör en specifik skada, och de har ofta mycket o göra och kanske inte alltid så tillgängliga för frågor. Men man ska ändå be om det! 🙂

  Mvh

  som svar till: Magic mushrooms och tysabri #12471

  Hej
  Jobbig fråga även att svara på, både stigma om frågan i sig. Men även att ge dig några typer av rekommendationer eller så blir också fel.
  Först och främst: Nej, gör det inte!
  Och en obligatorisk;
  Detta är ingen rekommendation, jag är definitivt ingen läkare. Alla är olika, reagerar olika, jag killgissar hejvilt osv.

  Men,
  Som jag förstår det, så begränsar Tysabrin immunförsvarets T- och B-celler från att ta sig in i det centrala nervsystemet och på så sätt förhindrar vårt immunförsvar att angripa oss själva.
  Så känns inte som att just medicinen skulle bråka med eventuella svampar. (Ingen läkare, ingen rekommendation)

  När jag tittat runt tidigare på nätet med liknande frågeställning så har jag hittat flertalet USA/NL som testat och brukar svamp utan några problem vad gäller sin MS. Men att vissa droger ger högre kroppstemperatur (typ MDMA), som i sin tur kan göra att dina nedsättningar/gamla skov känns starkare. (Det gör det tex för mig när jag har feber)

  Om du nu ändå lutar åt svampigt äventyr så skulle jag rekommendera att du söker runt på forum där drogen du funderar på är laglig (och/eller vanlig) och försöker hitta andra MS patienter som haft samma/liknande frågor som du. Som kanske kan hjälpa dig i dina beslut.

  Samt du knarkar ansvarsfullt i trygg miljö osv 🙂
  (Tipsar om Drugslab, youtube-kanal från NL där de pratar närmare om Magic Truffels) https://www.youtube.com/watch?v=kz9yC6WkWA0 )

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 36 totalt)

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.